Ολιζαντέμπε: «Ήθελαν να περάσει η Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά»


Ανέκαθεν είχα μια ιδιαίτερη αδυναμία σε συνεντεύξεις που γίνονταν σε ανύποπτο χρόνο με παλιούς αθλητές, οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να μοιραστούν σκέψεις και άγνωστα σημεία της ιστορίας.

Μια τέτοια είναι του...Μανωλάκη στο Sport24 και τον δημοσιογράφο Δ.Σαμόλη, όπου λέει την άποψη του για τον αποκλεισμό από Μπαρτσελόνα και Πόρτο στα προημιτελικά το 2002 και 2003, τον λόγο που έφυγε από τον Παναθηναϊκό, το κήρυγμα που έφαγε από τον Πανόπουλο όταν έπαιζε στην Ξάνθη και την άποψη του για παίκτες και προπονητές.

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε πως δεν ρωτήθηκε για την Ριζούπολη και τα «σκληρά χρόνια» της παράγκας. Αν μη τι άλλο, αν δείτε τον τρόπο των απαντήσεων του, σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον να σχολίαζε και αυτά τα γεγονότα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του:


- Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που έφυγες από την Ελλάδα. Πού ζεις πλέον;

"Μόνιμα στη Νιγηρία. Μερικές φορές στο Λάγος, άλλοτε στην ανατολική πλευρά της Νιγηρίας".

- Μένεις μόνος; Με την οικογένειά σου; Με τι ασχολείσαι;

"Δεν έχω δουλειά γραφείου, αν αυτό θέλεις να ακούσεις.  Μένω με την οικογένειά μου. Έχω μια πανέμορφη κόρη".

- Πώς περνάς την καθημερινότητά σου;

"Ξυπνάω νωρίς το πρωί. Παίρνω πρωινό και μετά πηγαίνω να παρακολουθήσω νεαρά ταλέντα που παίζουν μπάλα. Μετά θα πιω καφέ, θα συναντήσω φίλους και θα συζητήσω μαζί τους για επαγγελματικά θέματα".

- Από τότε που έφυγες από την Ελλάδα, επέστρεψες ποτέ;

"Ναι, είχα έρθει στην Ελλάδα μία μόνο φορά, για επαγγελματικό λόγο. Δεν έμεινα για αρκετό καιρό πάντως".

- Πού θεωρείς ότι πέρασες τα καλύτερα χρόνια της καριέρας σου;

"Τις καλύτερες στιγμές της καριέρας μου τις πέρασα στην Κίνα. Εκεί είχα χρόνο απλά να παίζω ποδόσφαιρο. Οι συμπαίκτες μου με σέβονταν, οι προπονητές μου το ίδιο. Ο πρόεδρος και ολόκληρη η πόλη μου έδειχναν αγάπη. Μάλιστα με έκαναν επίτιμο δημότη της επαρχίας Henan. Επίσης τα χρήματα που πήρα στην Κίνα δεν ήταν καθόλου άσχημα".

- Ποιες ήταν οι καλύτερες στιγμές που πέρασες στην Ελλάδα;

"Όταν κατακτήσαμε το πρωτάθλημα και το κύπελλο με τον Παναθηναϊκό".

- Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σου στον Παναθηναϊκό;

"Όταν ήρθε προπονητής ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι, αυτός ο Ιταλός. Εξαιτίας του έφυγα από τον Παναθηναϊκό! Ήταν τόσο βαρετός και για κάποιο λόγο δεν με πήγαινε καθόλου. Επίσης κακή στιγμή ήταν όταν δεν υπέγραψα στη Μπέρμιγχαμ μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002".

- Με ποιους παίκτες ήσουν πιο κοντά όταν έπαιζες στον Παναθηναϊκό;

"Δεν θα έλεγα ότι ήμουν κολλητός με κάποιον. Ήμουν όμως φίλος με όλους τους συμπαίκτες. Δεν είχα τίποτα να χωρίσω".

- Έχεις διατηρήσει επαφή με κανέναν;

"Όχι, τώρα δεν μιλάω με κανέναν. Πιο παλιά συνήθιζα να μιλάω με τον Στέφανο Κοτσόλη".

- Γνωρίζεις πώς είναι η κατάσταση στον Παναθηναϊκό αυτή την περίοδο;

"Ναι, ξέρω. Ειλικρινά όμως δεν μπορώ να καταλάβω πώς μια τόσο μεγάλη ομάδα μπορεί να φτάσει σε αυτήν την κατάσταση. Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός θα αναγεννηθεί ξανά".

- Ποιος ήταν ο καλύτερος συμπαίκτης σου στον Παναθηναϊκό;

"Ο Νικοπολίδης. Ήταν ο καλύτερος στη θέση του. Επίσης θα σου πω ότι ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει κάποιος τον Κυργιάκο και τον Σεϊταρίδη. Ο Κυργιάκος έπαιζε λίγο... βρώμικα, ο Σεϊταρίδης ήταν πολύ γρήγορος".

-Ποια ήταν η σχέση σου με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη;

"Δεν τον ήξερα και τόσο πολύ. Είχα όμως μια συνάντηση μαζί του, την περίοδο που δεν αγωνιζόμουν αρκετά στον Παναθηναϊκό. Μου είπε ότι μπορώ να φύγω από την ομάδα αν το θέλω. Γι' αυτό πήγα και υπέγραψα στην Πόρτσμουθ για λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με αυτά που έπαιρνα στον Παναθηναϊκό. Αυτή ήταν πολύ κακή απόφαση, να φύγω από μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός και να πάω σε ένα μικρό κλαμπ, στην Πόρτσμουθ".

- Τι δεν σου άρεσε εκεί;

"Δεν είχε δικό της προπονητικό κέντρο. Τα αποδυτήρια ήταν σε απαίσια κατάσταση. Έπεσα σε μελαγχολία όταν ήμουν στην Πόρτσμουθ. Απαίσια πόλη, επίσης. Είχε μόνο ένα Μall για να ψωνίσεις, καθόλου νυχτερινή ζωή. Το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας μου για το οποίο μετανιώνω".

- Με τον Σέρχιο Μαρκαριάν πώς ήταν η συνεργασία;

"Ο Μαρκαριάν ήταν εντάξει απέναντί μου στη δεύτερη θητεία του στον Παναθηναϊκό. Ήταν πολύ επηρεασμένος από τους Έλληνες παίκτες που ήταν στην ομάδα. Γι' αυτό αποκλειστήκαμε στα προημιτελικά του UEFA από την Πόρτο στην έδρα μας. Γιατί έβαλε αμυντικό χαφ έναν παίκτη που ήταν αριστερός full back (σ.σ. εννοεί τον Παντελή Κωνσταντινίδη). Έχασε τη μπάλα και μας έβαλαν γκολ μέσα σε λιγότερο από δέκα λεπτά. Μετά την πρώτη του θητεία, ήρθε και μου ζήτησε συγγνώμη επειδή δεν με χρησιμοποιούσε. Όταν ήρθε για δεύτερη φορά στην ομάδα, με έβαζε μαζί με τον Κωνσταντίνου. Σε γενικές γραμμές καλός τύπος".

- Τι θυμάσαι από τους αγώνες των "8" με την Πόρτο;

"Δεν θα τους ξεχάσω ποτέ. Έβαλα γκολ κόντρα στον Μουρίνιο, η ομάδα του οποίου πήρε αργότερα το τρόπαιο. Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο ήταν η BMW του Μπασινά που έχασα! Μετά το νικηφόρο πρώτο παιχνίδι, έβαλα στοίχημα με τον Μπασινά να μου έδινε την BMW Χ5 του σε πολύ καλή τιμή. Φυσικά αυτό δεν συνέβη ποτέ, γιατί χάσαμε στο δεύτερο ματς. Τρελάθηκα!".

- Συμμετείχες επίσης σε ένα σπουδαίο ματς, αυτό με τη Μπαρτσελόνα στους "8" του Champions League. Στα τελευταία λεπτά δέχτηκες μπουνιά από τον Μπονάνο στην αντίπαλη περιοχή, αλλά δεν καταλογίστηκε παράβαση...

"Νομίζω ότι υπήρχε ξεκάθαρη παράβαση. Ήταν πέναλτι. Ο Μπονάνο με χτύπησε, όχι εγώ αυτόν. Αυτός απλά προσποιούνταν ότι χτύπησε. Πώς μπορείς να χτυπάς κάποιον και μετά να κάνεις ότι... πεθαίνεις; Ήταν φανερό ότι ήθελαν να περάσει η Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του Champions League. Ο Παναθηναϊκός μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω στο Καμπ Νόου. Λίγοι μπορούν να υπερηφανευτούν γι' αυτό".

- Ποια είναι η άποψή σου για τον Γιάννη Κυράστα;

"Ας αναπαυτεί η ψυχή του. Πολύ συνεννοήσιμος άνθρωπος. Μου άρεσε πολύ και νομίζω ότι το ίδιο ίσχυε και από τη δική του πλευρά. Ήταν αξιοσέβαστος μέσα στα αποδυτήρια από όλους".

- Για τον Άγγελο Αναστασιάδη;

"Ήταν πολύ θρησκευόμενος. Είχε αγαπημένο παίκτη τον Λυμπερόπουλο, τον είχε σαν γιο του. Ήμουν μια χαρά απέναντί του. Υπέγραψα στον Παναθηναϊκό όταν ήταν αυτός προπονητής, οπότε τον ευχαριστώ γι' αυτό. Ποτέ δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να τον ευχαριστήσω, οπότε το κάνω τώρα. Σε ευχαριστώ κόουτς»!

- Τι θυμάσαι από τον Έκι Γκονζάλες;

"Ο Γκονζάλες ήταν πολύ καλός παίκτης. Έφτιαχνε την ενδεκάδα μαζί με τον Μαλεζάνι. Μιλούσαν ιταλικά και οι δύο. Όταν αντιμετώπιζα τραυματισμούς και δεν ήμουν στην καλύτερη φάση της καριέρας μου, αυτός και ο Μαλεζάνι με πέταξαν εκτός από την ενδεκάδα και αποφάσισαν να βάζουν τον Μάντζιο. Ο καιρός έχει γυρίσματα. Μετά τραυματίστηκε κι αυτός και έφυγε από την ομάδα. Ομολογώ ότι ήταν φανταστικός παίκτης. Πανέξυπνος ποδοσφαιριστής. Κάλυπτε τη σωματική του ανεπάρκεια και με την ικανότητα που είχε με τη μπάλα στα πόδια".

- Τι πρόβλημα είχες ακριβώς στο γόνατό σου;

"Τα ΜΜΕ πάντα αναπαρήγαγαν ψεύτικα ρεπορτάζ για το γόνατό μου. Δεν ήταν σε τόσο κακή κατάσταση, αλλά μετά την επέμβαση την οποία έκανα, χειροτέρεψα. Ποτέ ξανά δεν έφτασα στο 100% της κατάστασής μου. Στο υπόλοιπο της καριέρας μου πάλευα να αντιμετωπίσω τη ζημιά που είχε γίνει από την εγχείρηση. Μου ήταν πολύ δύσκολο, έπαιζα ένα παιχνίδι την εβδομάδα.

Έχασα τη θέση μου στην εθνική Πολωνίας. Θυμάμαι όταν είχε έρθει στην Ελλάδα να με συναντήσει ο ομοσπονδιακός προπονητής της Πολωνίας, ο κ. Γιάνας, για να με πείσει να επιστρέψω στην ομάδα. Αναγκάστηκα να του πω ότι δεν είναι τόσο εύκολο, γιατί δεν θα με άφηνε το γόνατο. Το πήρε στραβά. Όταν με κάλεσε, με ταπείνωσε. Με άφησε στον πάγκο στο πρώτο παιχνίδι και στο επόμενο ήμουν εκτός αποστολής. Κατάλαβα ότι η εθνική Πολωνίας έχει τελειώσει για εμένα".

- Πόσο επηρέασε την καριέρα σου ο τραυματισμός στο γόνατο;

"Με επηρέασε η επέμβαση, όχι ο τραυματισμός".

- Για τον Γιώργο Καραγκούνη ποια είναι η άποψή σου;

"Ο Καραγκούνης ήταν πιθανότατα ο καλύτερος μέσος, ο πιο ολοκληρωμένος. Δεν μου προκαλεί καμία εντύπωση ότι έδωσε τόσους πολλούς αγώνες με την Εθνική Ελλάδας. Εμένα προσωπικά μου έδωσε πολλές ασίστ".

- Για τον Κριστόφ Βαζέχα;

"Δεν τον ήξερα προσωπικά. Έβαλε πάρα πολλά γκολ με τον Παναθηναϊκό. Λατρεύτηκε από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και από την πόλη. Εγώ όμως έχω περισσότερα γκολ από αυτόν στην εθνική Πολωνίας. (σ.σ. γέλια). Φυσικά κάνω χιούμορ".

- Ποιο γκολ δεν θα ξεχάσεις ποτέ στην Ελλάδα;

"Τα δύο με τον Ολυμπιακό στο 2-2 του ΟΑΚΑ. Δεν ήταν τα πιο ωραία, αλλά αυτά έκαναν τον κόσμο του Παναθηναϊκού να με αγαπήσει και να με λατρέψει".


- Ποιος ήταν ο αντίπαλος στην Ελλάδα που δεν θα ξεχάσεις;

"Πάντα μου άρεσε να πηγαίνω στην Τούμπα. Ήταν το καλύτερο γήπεδο στην Ελλάδα. Η ατμόσφαιρα ήταν απίθανη. Μου αρέσει επίσης η Θεσσαλονίκη".

- Τι θυμάσαι από την Ξάνθη στην οποία αγωνίστηκες μετά τον Παναθηναϊκό;

"Η Ξάνθη ήταν η ομάδα στην οποία νόμιζα ότι θα αναγεννήσω την καριέρα μου, από τη στιγμή που στην Πόρτσμουθ τα πράγματα δεν μου πήγαν καλά. Όταν πήγα εκεί, είδα παίκτες μέσα στη ζήλια. Δούλευα σκληρά καθημερινά, στην προσπάθειά μου να μπω στην ενδεκάδα. Όλες μου οι προσπάθειες πήγαν στράφι. Δεν ήξερα ότι υπάρχουν ποδοσφαιριστές, ειδικά ο Ζουέλα, που έδιναν κακές πληροφορίες για εμένα στον πρόεδρο".

- Ποιες ήταν αυτές οι πληροφορίες;

"Του έλεγαν για παράδειγμα ότι ο Ολιζαντέμπε έχει μεγάλο σπίτι στην Αθήνα. Ότι έχει μια όμορφη γυναίκα και ένα αυτοκίνητο CL55 AMG (Mercedes-Benz). Και φαντάσου ότι τον Ζουέλα με τη γυναίκα του, τους φιλοξένησα στο σπίτι μου κατά τη διάρκεια της διακοπής λόγω του Πάσχα. Θυμάμαι ακόμα όταν κατεβήκαμε στην Αθήνα για να παίξουμε κόντρα στον Παναθηναϊκό. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού με υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό. Τραγουδούσαν όλοι το γνωστό σύνθημα: «Μανωλάκη, εεε...». Το ξέρεις, δεν χρειάζεται να στο πω...

Ήταν μια πανέμορφη μέρα. Την επομένη, με κάλεσε στο γραφείο του ο πρόεδρος και μου λέει: «Ποιος νομίζεις ότι είσαι;». Του απάντησα ότι απλά απάντησα στην αγάπη των οπαδών του Παναθηναϊκού. Αυτό είναι φυσιολογικό σε όλο τον κόσμο, να χαιρετάει ένας ποδοσφαιριστής τους οπαδούς της παλιάς του ομάδας. Μου απάντησε: «Ναι, αλλά τώρα είσαι στην Ξάνθη». Και του είπα: «Ναι, αλλά αυτός είναι ο Παναθηναϊκός». Από τότε πιστεύω ότι άρχισαν όλα τα προβλήματα. Από εκείνη τη μέρα. Είπα στον πρόεδρο ότι δεν είναι ο Θεός και ότι αν δεν με θέλει στην ομάδα, αυτό είναι πρόβλημά του.

Αυτός ήταν που έφτιαχνε την ενδεκάδα της ομάδας και με άφηνε στον πάγκο. Θυμάμαι ένα παιχνίδι της Ξάνθης με την ΑΕΚ. Ήρθε στα αποδυτήρια και αντί του Λεμονή, έκανε αυτός την ομιλία στα αποδυτήρια. Ο Λεμονής ήταν τόσο τσαντισμένος, που στον επόμενο εκτός έδρας αγώνα με τον Πανιώνιο, παραιτήθηκε στο γήπεδο μετά το ματς".

- Τι άποψη έχεις για τον Τάκη Λεμονή;

"Ζητώ συγγνώμη από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, αλλά θα πω αυτό που νιώθω και αυτό που πραγματικά αισθάνομαι. Ο Λεμονής ήταν για εμένα ο καλύτερος προπονητής που είχα στην καριέρα μου. Πάρα, μα πάρα πολύ καλός προπονητής! Με προσωπικότητα. Απολάμβανα κάθε προπόνηση που έκανα μαζί του. Εντάξει, μπορεί να μη με χρησιμοποιούσε, αλλά δεν ήμουν θυμωμένος μαζί του, γιατί γνώριζα καλά ότι αυτό ήταν απόφαση του προέδρου, που έφτιαχνε την ενδεκάδα. Φτάνω στο συμπέρασμα πως και η θητεία μου στην Ξάνθη, ήταν μια μαύρη σελίδα στη ζωή μου".

- Υπήρξε κάποιος παίκτης στην Ξάνθη που είχες σε εκτίμηση;

"Ναι, μόνο ένας. Ο μοναδικός καλός παίκτης σε εκείνη την ομάδα ήταν ο Τοροσίδης. Δες πού είναι σήμερα. Πολύ καλός επαγγελματίας, πολύ καλός άνθρωπος. Υπήρχε και ένας τύπος, που λέγεται Λαμπριάκος. Μερικές φορές τον έβλεπες να παίζει στόπερ, τις άλλες σέντερ φορ. Ανέκδοτο. Δεν μου έκανε καμία έκπληξη, γιατί ήταν ο... άνθρωπος του προέδρου".

- Όταν έπαιζες στον Παναθηναϊκό, είχες πρόταση από άλλη ελληνική ομάδα;

"Όχι, δεν είχα. Και δεν ενδιαφερόμουν κιόλας εκείνη την περίοδο. Είχα πρόταση μόνο από την Πόρτο, αλλά ο τραυματισμός ήταν εμπόδιο στη μεταγραφή...".

- Πότε έκανε πρόταση η Πόρτο;

"Μετά τους αγώνες στα προημιτελικά του UEFA".

- Αν γύριζες το χρόνο πίσω, τι θα άλλαζες στη ζωή σου και στην καριέρα σου;

"Είμαι στη Νιγηρία και έχω αυτό το ξέσπασμα. Ο Θεός ήταν πολύ καλός απέναντί μου. Μόνο στον Θεό δείχνω όλο τον σεβασμό. Και αν ο Θεός είναι στο πλευρό μου, ποιον να φοβηθώ; Όλοι οι εχθροί μου θα ηττηθούν. Κανένας άνθρωπος δεν είναι Θεός και με τον Θεό δεν μπορείς να αποτύχεις. Δεν θα άλλαζα τίποτα απολύτως στη ζωή μου. Έκανα ό,τι αγάπησα και πληρωνόμουν γι' αυτό.

Πήγα ενάντια στη θέληση και την επιθυμία των γονιών μου, αλλά πέτυχα. Θα ήθελα να ξέρει ο κόσμος, πως το γεγονός ότι έπαιξα στην Ευρώπη, ήταν για εμένα επίτευγμα. Γύρισα τον κόσμο με το ποδόσφαιρο. Έπαιξα Τσάμπιονς Λιγκ, Μουντιάλ. Τι άλλο να ζητήσω; Γνώρισα διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές κουλτούρες. Παντρεύτηκα λευκή γυναίκα, αγόρασα σπίτι και αυτοκίνητο. Είμαι πρότυπο για τους ανθρώπους του τόπου μου. Ευχαριστώ τον Θεό για όλα".



Σχόλια