Η ντροπή όλη δική σας


Aναδημοσιεύω άποψη από φίλο του Συλλόγου, σχετικά με το αποτέλεσμα στο μπάσκετ γυναικών απέναντι στο πρώην Ελληνικό και κάποιες λεπτομέρειες που ακόμη και τώρα, στα χειρότερα μας, αποδεικνύουν γιατί δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ποτέ όπως αυτοί...

Μερικές φορές, ακόμη και μέσα από τις πιο δύσκολες στιγμές μπορείς να βγάλεις πολύ χρήσιμα συμπεράσματα...


«Κάποιοι φίλοι του Ολυμπιακού κι αργότερα και κάποια sites που πρόσκεινται στον Ολυμπιακό χρησιμοποίησαν ως αντεπιχείρημα για τον χθεσινό αγώνα-ντροπή που βρήκε τον Ολυμπιακό να κερδίζει τη μικτή κορασίδων-νεανίδων του Παναθηναϊκού με 73 πόντους διαφορά, έναν αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού-Τερψιθέας για την αγωνιστική περίοδο 2016-17 που έληξε με σκορ 106-30 υπέρ του Τριφυλλιού. Στον εν λόγω αγώνα, η ομάδα της Τερψιθέας είχε αγωνιστεί εξ ολοκλήρου με νεάνιδες, καθώς οι μπασκετμπολίστριες της είχαν αποχωρήσει από τον σύλλογο λόγω οικονομικών διαφορών.

Ισχυρίζονται λοιπόν πως δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε, ούτε να κατηγορούμε τον Ολυμπιακό για υπερβάλλοντα ζήλο, όταν κι εμείς αντίστοιχα δεν είχαμε επιδείξει οίκτο στα πιτσιρίκια της Τερψιθέας, κερδίζοντας τα με διαφορά 76 πόντων.

Ας δούμε λοιπόν τί πραγματικά συνέβη και στα δύο παιχνίδια, απαντώντας στους ισχυρισμούς των φίλων του Ολυμπιακού, πολλοί εκ των οποίων δεν γνώριζαν μέχρι χθες πως ο σύλλογος τους είχε τμήμα γυναικείου μπάσκετ. Αγνοούν επίσης πως στην ουσία αυτό το σύνολο που συνέτριψε τον Παναθηναϊκό δεν είναι 100% Ολυμπιακός, αλλά πρόκειται για την ομάδα του Ελληνικού, την οποία απορρόφησε ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός. Αλλά προς το παρόν δε θα ασχοληθούμε μ΄αυτό.

Στον αγώνα Παναθηναϊκός-Τερψιθέα 106-30 ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε για περισσότερες από δύο περιόδους κι αυτός, κυρίως με νεάνιδες αλλά και με μία κορασίδα, τη 15χρονη Σύνθια Εζέτζα, η οποία μάλιστα πέτυχε 26 πόντους. Το ίδιο συνέβη και στον εκτός έδρας αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων (νίκη 100-35 για τον Παναθηναϊκό). Τότε μάλιστα ο Παναθηναϊκός, στο γ’ και στο δ’ δεκάλεπτο είχε αγωνιστεί εξ ολοκλήρου με νεάνιδες. Το επιμέρους σκορ μάλιστα στο δ’ δεκάλεπτο ήταν 30-9 για τις «πράσινες», νεάνιδες, οι οποίες τυγχάνει να είναι πρωταθλήτριες Ε.Σ.Κ.Α. και δευτεραθλήτριες Ελλάδας, άρα η διαφορά δυναμικότητας τους σε σχέση με αυτές της Τερψιθέας δικαιολογούν τη διαφορά. Και στους δύο αγώνες, ο Παναθηναϊκός ΑΠΕΣΥΡΕ τις βασικές αθλήτριες του από το παιχνίδι, όταν αυτό είχε κριθεί.

Στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 102-29 ο Ολυμπιακός δεν είχε νεάνιδες να αντιπαρατάξει και να χρησιμοποιήσει. Δεκτό και κατανοητό. Ας μας εξηγήσουν όμως εκεί στον Πειραιά με ποιά λογική χρησιμοποίησαν τις βασικές τους παίκτριες για σχεδόν ολόκληρο το παιχνίδι και μάλιστα παίζοντας επί 40 λεπτά ζον-πρες σε ολόκληρο το γήπεδο κι ενώ η διαφορά είχε ήδη ξεφύγει.

Ας μας εξηγήσουν γιατί δεν έδωσαν παραπάνω χρόνο σε παίκτριες που δεν είναι βασικές, όπως η Μπαλτά, η Κοσμά και η Χαλιβέρα, οι οποίες έπαιξαν περίπου 6-8 λεπτά καθεμία!

Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός κάποια στιγμή είχε στο παρκέ ένα κορίτσι 14 (!) ετών, την Αρτέμιδα Κούκη. Το διανοείστε;;; Κι οι άλλες σκύλιαζαν να κερδίσουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά.

Κι όχι, το πρόβλημα δεν είναι ούτε ο Κώστας Μίσσας (που στο παρελθόν έχει αγωνιστεί με το τριφύλλι στο στήθος – είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι του 1986 από τον Πανιώνιο) με τις απαράδεκτες δηλώσεις που έκανε, ούτε η Εβίνα Σταμάτη που επίσης έχει αγωνιστεί με τον Παναθηναϊκό (έχει κατακτήσει και το πρωτάθλημα του 2005) που επίσης προέβη σε δηλώσεις που δεν την τιμούν καθόλου και εκθέτουν ανεπανόρθωτα κι εκείνη και τον σύλλογο της.

Το πρόβλημα είναι στο «κεφάλι». Γιατί η εντολή «μπείτε μέσα και κερδίστε τις ''βαζέλες'' με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά, να το γράψει η Ιστορία» (είμαι σίγουρος πως ακριβώς έτσι τους είπαν) ήταν άνωθεν.

Ο Ολυμπιακός, ή καλύτερα το Ελληνικό με ερυθρόλευκα χρώματα, ήθελε να ασελγήσει σε έναν, κατά 99,9% υποβιβασμένο σύλλογο, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την ματαιοδοξία των οπαδών του, οι οποίοι ανακάλυψαν τον Ερασιτέχνη τους πολύ αργότερα από εμάς. Μόνο και μόνο για να τους δώσει το δικαίωμα να ξεχυθούν στα σχόλια του Gazzetta, του Sport24 και του Sdna και να κάνουν καζούρα στους οπαδούς μας με σχόλια του τύπου «σουρωτήρι, αίτση πωνάη ω Πυρεάς, 73 πόντοι πούτς@» κι άλλα τέτοια.

Μόνο που δεν ήξεραν πως η νίκη αυτή επιτεύχθηκε από γυναίκες απέναντι σε κορασίδες και νεάνιδες. Αλλά κι όταν τους το είπαν άλλοι, μη νομίζετε πως μετριάστηκε η χαρά τους! Το έχουμε ξαναπεί άλλωστε. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι εθισμένοι στο moto «νίκη με κάθε μέσο». Κι όταν αυτή δεν έρχεται, επιστρατεύεται ο κυρ-Σάββας για επιστροφή στην κανονικότητα.

Μακαμποποιήσατε τον ελληνικό αθλητισμό. Ό,τι έχετε δημιουργήσει είναι προϊόν κλοπής, είναι μία επίπλαστη πραγματικότητα. Κάποια στιγμή θα βρεθείτε στη θέση μας. Να είστε σίγουροι γι΄αυτό. Δεν αργεί η ώρα.

ΥΓ. Κάποιες «κακές» γλώσσες (δεν υιοθετώ, απλώς καταγράφω) λένε πως ο υπερβάλλων ζήλος των παικτριών του Ολυμπιακού οφείλεται σε…στοιχηματικούς λόγους. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, προφανώς και μιλάμε για χειραγώγηση παιχνιδιού. Μήπως κάπως έτσι δημιουργούνται τα αρκετά μεγάλα –για την εποχή και για το άθλημα- μπάτζετ του Ολυμπιακού/Ελληνικού/Σούρμενα/Αιξωνή ή τί στο καλό είναι αυτό που φοράει ερυθρόλευκα κι έχει ιστορία 3 ετών;

ΥΓ2. Όταν γεμίζαμε γήπεδα στο γυναικείο μπάσκετ, όταν παλεύαμε με τον Σπόρτιγκ της Άννυς Κωνσταντινίδου για τον τίτλο, εσείς δεν υπήρχατε πουθενά.

Ο Παναθηναϊκός υφίσταται πολλά χρόνια στο γυναικείο μπάσκετ και δεν αποτελεί προϊόν συγχώνευσης. Δεν τίθεται λοιπόν καν θέμα σύγκρισης. Από τη μια έχουμε να κάνουμε με έναν σύλλογο που έχει συνέπεια και ιστορία κι από την άλλη έχουμε έναν σύλλογο που κανονικά θα έπρεπε να αγωνίζεται στην τελευταία κατηγορία που υπάρχει (πώς γίνεται αλήθεια ένα νεοσύστατο τμήμα να παίρνει τη θέση του συλλόγου που ουσιαστικά διαλύθηκε, στην Α1; - ρωτήστε την «πράσινη» Ε.Ο.Κ.).

ΥΓ3. Δώσατε ένα σκασμό χρήματα για να κερδίζετε τα 14χρονα. Ούτε μέχρι τους «8» του Eurocup δεν καταφέρατε να πάτε. 27 πόντους φάγατε από την Τζιρόνα. Εμείς πάντως, την περίοδο 1997-98, με πολύ μικρότερο μπάτζετ από το δικό σας, είχαμε φτάσει στους «8» του Λιλιάνα Ρονκέτι…

ΥΓ4. Πέρυσι, παιχνίδι Δάφνη Αγίου Δημητρίου-Παναθηναϊκός για την 3η θέση. το σκορ είναι 39-62 με τη λήξη του γ΄ δεκαλέπτου. Ο προπονητής του Τριφυλλιού, κ. Πρέκας αποφασίζει να ρίξει τις νεάνιδες να παίξουν στην τελευταία περίοδο. Έχασαν με 28-13. Τελικό σκορ 67-75...»

Σχόλια