Ουζουνίδης: «Δεν γίνεται ο Παναθηναϊκός να μην υπάρχει»


Τηλεοπτική συνέντευξη σε πρωινή εκπομπή του καναλιού ΑΡΤ παραχώρησε ο Μ.Ουζουνίδης μιλώντας για ακόμη μια φορά για τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η ομάδα, εκφράζοντας όμως πίστη πως με κάποιο τρόπο ο Παναθηναϊκός θα σωθεί γιατί πολύ απλά δεν γίνεται διαφορετικά.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:


«Κάποια στιγμή ήθελα να μιλήσω για να λυθούν απορίες του κόσμου.  Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή ήξερα ότι υπήρχαν προβλήματα που βέβαια δεν φανταζόμουν ότι θα γίνονταν τόσο μεγάλα. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλος σύλλογος και υπάρχει πίστη ότι θα βρεθεί λύση. Οι δυσκολίες αυτές σε κάνουν να θες κάθε μέρα να δώσεις παραπάνω για να μείνει ζωντανός ο σύλλογος. Ο κόσμος ξέρει τα προβλήματα αλλά αν δεν είναι εκεί δεν μπορείς να το καταλάβει. Είμαστε τυχεροί που κάθε μέρα που ξυπνάμε είναι ακόμα ζωντανή αυτή η ομάδα.

Όταν είχα έρθει σαν παίκτης είχα πει ότι δεν είμαι Παναθηναϊκός. Όταν όμως φοράς αυτή τη φανέλα την σέβεσαι. Όταν σαν παίκτης ιδρώνεις τη φανέλα και στη συνέχεια σου κάνει την τιμή να σε έχει προπονητή θες να δώσεις τα πάντα. Εγώ θέλω να δώσω ακόμα περισσότερα για αυτή την ομάδα.


Η ουσία λέει ότι κάτι δεν πήγε καλά. Όταν η ομάδα έχει τόσες υποχρεώσεις σε παίκτες και προπονητές. Κανείς δεν αμφισβητεί κανείς ότι οι προθέσεις τους μπορεί να ήταν καλές. Ίσως η περίοδος του νταμπλ και η περίοδος του Κυπέλλου να ήταν κακές για την ομάδα. Και μένα μου αρέσει να πάρω ένα ακριβό αυτοκίνητο αλλά δεν μπορώ αν έχω δέκα ευρώ στην τσέπη μου. Ίσως όλοι αυτοί που ήταν ο περίγυρος δεν ήταν καλοί συμβουλάτορες για να εξελιχθούν τα πράγματα. Χρέη που κάθε μέρα μας παρουσιάζεται κάτι διαφορετικό».


«Δεν μιλάω με τον Αλαφούζο»

Όταν πας στον Παναθηναϊκό στόχος είναι να πάρεις τίτλους όμως φάνηκε από την πρώτη μέρα ότι θα πάμε αντίθετα. Να μειώσουμε το μπάτζετ να πουλήσουμε παίκτες. Από την πρώτη μέρα ήταν πολύ φανερό ότι τα προβλήματα ήταν σοβαρότερα. Από την μεταγραφική περίοδο πέρσι αρχίσαμε να μειώναμε το μπάτζετ. Από την στιγμή που είχαμε μείνει πίσω ήθελα παίκτες να έχω τις κατάλληλες λύσεις. Νομίζω κάναμε μία πολύ καλή ομάδα, που δεν κατάφερε να πετύχει όχι λόγω του αγωνιστικού. Ήταν μία ομάδα που δεν είχε καμία προστασία, ήμασταν μία ομάδα που ξέραμε εκ των προτέρων ότι θα έχουμε δυσκολίες όχι αγωνιστικές. Οι παίκτες για ένα μεγάλο διάστημα δεν ήταν πληρωμένοι. Με τον Νίκο Λυμπερόπουλο τα φέραμε σε μία σειρά και φτιάξαμε μία πολύ καλή ομάδα. Πάντα οι επιλογές που κάνει είναι ανάλογες του μπάτζετ, δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλές προσθήκες όμως όσοι ήρθαν βοήθησαν την ομάδα. Ήθελα δύο παίκτες ακόμα αλλά αυτό δεν γινόταν.

«Καλά έκανε και έφυγε ο Λυμπερόπουλος»

Η σχέση μου ήταν καλή με τον Γιάννη Αλαφούζο. Είναι ο ιδανικός πρόεδρος για έναν προπονητή. Τον αφήνει ήσυχο να κάνει την δουλειά του. Δεν είχαμε και καθημερινή επικοινωνία. Από ό,τι ξέρω έχει βρει και αυτός μία ομάδα με αρκετά χρέη. Κάποιες κινήσεις ή κάποιες φιλοδοξίες οδήγησαν σε λανθασμένες κινήσεις. Η πρώτη προειδοποίηση ήταν όταν είχαμε κάνει μία συνάντηση με τον Λυμπερόπουλο και τον Αλαφούζο όταν τελείωσε το πρωτάθλημα όταν μας είπε ότι δεν έχει άλλα λεφτά. Προβληματιστήκαμε και οι δύο γιατί ο Παναθηναϊκός πρέπει να διεκδικεί πράγματα. Είπαμε όμως ότι θα το παλέψουμε με παίκτες πιο φθηνούς, δυστυχώς κάποια πράγματα που δεν έγιναν όπως ακούγαμε ανάγκασαν τον Λυμπερόπουλο να φύγει και εκεί ήρθε και σε μένα ένας μεγάλος προβληματισμός. Για μένα εκείνη την εποχή έκανε καλά και έφυγε γιατί κάποια πράγματα που ακούγονταν δεν έγιναν.

Στη συνέχεια είδα ένα διαφορετικό πρόσωπο από την ομάδα. Μειώσαμε το μπάτζετ και μπήκαμε μία σειρά και ξαφνικά και εγώ το έμαθα από την ανακοίνωση έφυγε ο Αλαφούζος. Ήταν δύο πολύ δύσκολες ημέρες. Είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά τότε και είχαμε πει να μιλήσουμε όμως αυτό δεν έγινε ποτέ. Από τότε δεν έχω μιλήσει ποτέ μαζί του.

«Αυτός ο μήνας είναι για μένα ο πιο δύσκολος για τον σύλλογο» 

Αυτή την στιγμή είμαστε 3-4 άνθρωποι που προσπαθούμε να λύσουμε την καθημερινότητα. Να κρατήσουμε όσο μπορούμε το αγωνιστικό κομμάτι. Πολύ μεγάλη βοήθεια αυτή την στιγμή δίνει ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος. Χωρίς κέρδος και περισσότερο για να βοηθήσει την κατάσταση κάνει δουλειές σαν να είναι τεχνικός διευθυντής. Είναι ο άνθρωπος που τρέχει να λύσει προβλήματα που υπάρχουν. Δεν είναι Παναθηναϊκός αλλά κάνει περισσότερα πράγματα από όσα αν ήταν από μικρός Παναθηναϊκός. Είναι ο άνθρωπος που προσπάθησε να φέρει χρήματα. Αυτός ο μήνας είναι για μένα ο πιο δύσκολος για τον σύλλογο.

«Οι παίκτες δεν έχουν πάρει τη δόση του Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα έχουν δικαίωμα προσφυγής»

Αγωνιστικά σε αυτό τον μήνα θα ξέρουμε από τις αντιδράσεις των παικτών που θα πάμε. Οι πληρωμές γίνονται από κινήσεις που κάνουμε εμείς. Οι παίκτες δεν έχουν πάρει τη δόση του Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα έχουν δικαίωμα προσφυγής. Από την στιγμή που ο μεγαλομέτοχος δεν συμμετέχει ο μοναδικός τρόπος είναι να πουληθεί παίκτης. Αυτή την στιγμή λειτουργούμε γιατί σεβόμαστε το κλαμπ. Σίγουρα δεν μπορώ να μπω στο μυαλό των παικτών όμως δεν μπορώ να ζητήσω πράγματα που θα μπορούσα. Είναι επαγγελματίες, σέβονται την ομάδα όμως αν η απόφασή τους είναι ότι πρέπει να φύγουν δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κάποιος. Σίγουρα είναι και ο τρόπος.

«Αν δεν είχε γίνει η μεταγραφή του Βλαχοδήμου δεν θα υπήρχαμε»

Νομίζω πως αντιλαμβανόμενοι όλοι την αγάπη του κόσμου. Στις συζητήσεις τους έχω πει ότι η αντιμετώπιση του κόσμου θα ήταν εντελώς διαφορετική. Ο κόσμος δεν είναι όσο αυστηρός θα έπρεπε. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε Παναθηναϊκός. Εγώ είμαι απογοητευμένος φυσικά. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό των παικτών. Στα εκτός έδρας παιχνίδια δεν μας φταίνε τα οικονομικά προβλήματα. Αν κάποιοι παίκτες έχουν στο μυαλό τους να είναι πιο προσεκτικοί δεν το ξέρω. Δεν είμαστε αυτοί που πρέπει εκτός έδρας και θα το βελτιώσουμε.

Εμείς δεν θέλουμε να φύγουν Μολέδο, Χουλτ, Κουρμπέλης και Λουντ. Έχω ξαναπεί ότι αν δεν είχε γίνει η μεταγραφή του Βλαχοδήμου δεν θα υπήρχαμε. Από την στιγμή που δεν βάζει λεφτά ο μεγαλομέτοχος ο μόνος τρόπος είναι να πουληθεί παίκτης. Ο Παναθηναϊκός θα είναι ανταγωνιστικός γιατί είναι Παναθηναϊκός.

Υπάρχουν ταλαντούχοι στις Ακαδημίες. όχι όμως έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Έναν νεαρό παίκτη τον βάζεις όταν υπάρχει σταθερότητα. Αυτή την στιγμή υπάρχουν νέα παιδιά που θα στηριχτούμε σε αυτούς αν δεν γίνεται αλλιώς. Στα χρόνια τα δικά μου οι νεαροί ήθελαν Παναθηναϊκό. Αυτή την στιγμή είναι πολύ δύσκολο να έρθουν παιδιά από την ελληνική αγορά γιατί υπάρχουν Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Πως σχολιάζει την επιστολή της Νόβα;

«Εμάς δεν μας έχει ενοχλήσει. Πρόβλημα για τις άλλες ομάδες θα είναι. Ένα τεράστιο λάθος είναι που δεν εμφανίζεται κάποιος να πει δημόσια την αλήθεια στον κόσμο. Από πέρσι τον Δεκέμβρη είχα πει ότι πρέπει να βγει κάποιος να πει ποια είναι η πραγματικότητα. Μπορεί να έχει εξαντληθεί η υπομονή όμως αν δεν υπάρχει άλλη λύση πρέπει να κάνουν ξανά. Παρ’ ότι είχαμε τις διαβεβαιώσεις ότι θα γίνει η μοναδική κίνηση προς τον κόσμο ήταν μέσω ανακοινώσεων. Τώρα μιλάει μόνο ο προπονητής του Παναθηναϊκού στον κόσμο. Δεν μου κάνει καλό αλλά δεν υπάρχει άλλος να μιλήσει. Έχω μπει και σε άλλα πράγματα που δεν είναι η αρμοδιότητά μου και μου απορροφά συγκέντρωση. Ίσως είναι και ένας από τους λόγους που θεωρώ ότι θα μπορούσα να προσφέρω περισσότερα στην ομάδα.

«Η ΑΕΚ έπεσε αλλά λύθηκαν τα προβλήματά της»

Η ΑΕΚ έπεσε αλλά λύθηκαν τα προβλήματά της. Τώρα έχουν αλλάξει οι νόμοι. Δεν μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο. Δεν ξέρω ακριβώς τα χρέη αλλά από αυτά που ακούω ένα κλαμπ αυτού του μεγέθους δεν μπορεί να μην βρεθεί λύση. Σε 2-3 χρόνια τα πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει χωρίς να πέσει η ομάδα. Πρέπει να βγεις να δώσεις ένα πλάνο στον κόσμο. Αν γίνει από κάποιον πολύ πιο εύκολα θα βρεθεί λύση. Δυστυχώς δεν βγαίνει κάποιος. Υπάρχουν τόσοι Παναθηναϊκοί που πιστεύω ότι κάτι θα γίνει.

Το καλοκαίρι τελειώνει το συμβόλαιό μου. Με ποιον θα μιλήσω εγώ;  Δεν μπορείς να μιλήσεις με κάποιον αν δεν αλλάξει η κατάσταση στην ομάδα. Μπορεί να έρθει κάποιος άλλος και να πει βάζω τα λεφτά μου θέλω κάποιον άλλον προπονητή. Όσο είμαστε εμείς στην ομάδα θα κάνουμε το καλύτερο.

Ποια είναι για σένα η επόμενη μέρα στον Παναθηναϊκό;

Υπάρχουν δύο τρόποι να πέσουμε. Αγωνιστικά δεν το συζητάω καν. Ο Παναθηναϊκός θα είναι ψηλά όσες αποχωρήσεις και αν γίνουν. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια να κρατηθούμε. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Πιστεύω ότι στο τέλος κάτι θα γίνει. Αυτή την στιγμή δεν φαίνεται κάτι, το σίγουρο είναι ότι θα δοθεί χρόνος σε ανθρώπους που θέλουν να το σκεφτούν καλύτερα. Το λένε όλοι πως δεν γίνεται ομάδες σαν τον Παναθηναϊκό να μην υπάρχουν. Μέχρι τον Γενάρη δεν είναι εύκολο να κάνεις πώληση, οι άνθρωποι που δουλεύουν έχουν κάνει θαύμα που υπάρχει η ομάδα. Θα κάνουν κάποιο ακόμα και θα δοθεί παράταση ζωής. Όμως όσο κοντά και να είναι ο κόσμος αν δεν βρεθεί κάποιος δεν γίνεται».

Σχόλια