Πασκουάλ: «Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο 30% των δυνατοτήτων του»


Ο Τ.Πασκουάλ παραχώρησε συνέντευξη στο Gazzeta και μίλησε για όλα. Τις βλέψεις του για την φετινή ομάδα, τον αποκλεισμό από την Άεκ, τα προβλήματα στην ρακέτα και στις βολές, τον Δ.Γιαννακόπουλο, τον Λεκαβίτσιους και τον Παππά.

Αναλυτικά:

Μέχρι στιγμής σε τι επίπεδο ετοιμότητας βρίσκεται ο Παναθηναϊκός σε σχέση με αυτό που είχατε στο μυαλό σας το καλοκαίρι και πότε πιστεύετε ότι θα είναι σε θέση να αποδίδει η ομάδα στο 100% των προσδοκιών σας;

«Είναι δύσκολο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση... Σε κάθε περίπτωση, νομίζω πως είμαστε ακόμα στο 30% σε σχέση με τις πραγματικές μας δυνατότητες και το επίπεδο που μπορούμε να φτάσουμε. Η βελτίωσή μας μέσα στις επόμενες εβδομάδες εξαρτάται, κυρίως, με την άνοδο κάποιων παικτών, πιο νέων και λιγότερων έμπειρων στις απαιτήσεις μιας ομάδας όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Όσο πιο γρήγορα "μεγαλώσουν" μαζί μας, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η βελτίωση που θέλουμε να παρουσιάσουμε. Πάνω-κάτω, λοιπόν, είμαστε στο 30% σχετικά με όσα έχω στο μυαλό μου και θέλω να δω από αυτή την ομάδα».

Ο αποκλεισμός από την ΑΕΚ θύμισε κάτι από Φενέρμπαχτσε πέρυσι; Με την έννοια ότι ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε μεταμορφωμένος ως προς το καλύτερο με αποτέλεσμα να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ενώ τώρα πάλι ήταν πολύ συγκεντρωμένος, «διαβασμένος» και νίκησε τον Ολυμπιακό μέσα στο ΣΕΦ.

«Για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα... Η περσινή ομάδα έφτασε στο top που μπορούσε να φτάσει στην Euroleague! Η Φενέρμπαχτσε ήταν καλύτερη από εμάς. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να κερδίσουμε, ειδικά στο πρώτο παιχνίδι. Δεν καταφέραμε να συνεχίσουμε και να φτάσουμε ως το τέλος της διαδρομής. Στα πρώτα ματς είχαμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, το ΟΑΚΑ, όμως το πετάξαμε στα σκουπίδια! Τελικά αποκλειστήκαμε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, από μια ομάδα σαφώς καλύτερη και ανώτερη από εμάς. Αντιδράσαμε, παίξαμε με την ΑΕΚ στα ημιτελικά και στο τέλος κερδίσαμε το πρωτάθλημα. Η περσινή χρονιά είναι ιστορία... Φέτος χάσαμε από την ΑΕΚ στο Κύπελλο και αυτή η ήττα μας πόνεσε. Είναι κάτι που θα μείνει στο μυαλό του κόσμου και μπορώ να το καταλάβω. Πριν από τον ημιτελικό είχαμε ένα δύσκολο παιχνίδι στη Βιτόρια ενώ μεσολάβησε ένα πολύ δύσκολο ταξίδι. Δεν μπορέσαμε να προπονηθούμε και να ετοιμάσουμε το μυαλό μας για το ματς με την ΑΕΚ αφού είχαμε μόνο μια ημέρα στη διάθεσή μας. Το ίδιο μου κάνει... Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Χάσαμε. Στο διάστημα που είμαι στον Παναθηναϊκό είναι η πρώτη φορά που χάνουμε σε αυτή τη διοργάνωση όμως είναι κάτι που μπορεί να συμβεί».

Ποιο είναι το μυστικό ώστε να γίνει αυτή η αλλαγή στην απόδοση ύστερα από τους αποκλεισμούς; Τότε πώς κρατήσατε την ομάδα ενωμένη ενώ ύστερα από την ΑΕΚ τι ήταν αυτό που είπατε στις προπονήσεις και έγινε αυτή τη αλλαγή;

«Μα είμαστε πάντα ενωμένοι! Ο Παναθηναϊκός λειτουργεί καλά, είτε παίζουμε καλά, είτε όχι. Κινούμαστε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Όλα τα παιδιά δουλεύουν σκληρά, κάθε μέρα προσπαθούν για το καλύτερο όμως όπως σας είπα και πριν, έχουμε πολλά παιχνίδια μέσα στην χρονιά. Έχουμε απέναντί μας αντιπάλους που επίσης... παίζουν και θέλουν να κερδίζουν. Δεν είμαστε ακόμα τόσο καλοί ώστε να σκεφτούμε ότι θα κερδίζουμε κάθε μέρα (γέλια). Έχουμε μόνο μια επιλογή, να δίνουμε τη ψυχή μας στο γήπεδο. Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος έχει στο μυαλό του ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να κερδίζει συνέχεια. Ότι δεν επιτρέπεται να χάνει κανένα παιχνίδι! Ο κόσμος πιέζει, το ίδιο και οι δημοσιογράφοι... Τα προηγούμενα χρόνια ο Παναθηναϊκός είχε την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, μεγαλύτερο μπάτζετ όμως τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική. Δεν λέω ότι δεν προσπαθούμε να κερδίζουμε πάντα ή ότι δεν έχουμε αυτή τη διάθεση όμως η κατάσταση δεν είναι ίδια».

Εκεί που όλοι λένε ότι ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό, βάσει απόδοσης και αποτελεσμάτων στην Ευρώπη, έρχονται τα μεταξύ σας παιχνίδια και μέσα στο 2017 τουλάχιστον, δίνετε απαντήσεις. Υπάρχει εξήγηση γι' αυτό;

«Όλα τα ματς έχουν τη σημασία τους όπως, επίσης, όλα είναι σχετικά. Έχουμε κερδίσει τρία σερί παιχνίδια όμως είμαστε ακόμα στην αρχή. Στο τέλος της ημέρας, το πιο σημαντικό είναι να κερδίσουμε το πρωτάθλημα, να φτάσουμε στα playoffs της Euroleague και να παλέψουμε για το Final 4. O κόσμος βλέπει τη βαθμολογία και... αποφασίζει αν είμαστε καλοί ή όχι! Ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες νίκες άρα είναι καλύτερος. Ο Παναθηναϊκός έχει μαζεμένες ήττες άρα είναι χειρότερος. Δεν θέλω να πω ότι παίζουμε εντυπωσιακό μπάσκετ όμως το πρόγραμμά μας μέχρι στιγμής είναι ένα από τα πιο δύσκολα στην Ευρώπη! Έχουμε δώσει μόνο δυο ματς στην έδρα μας και τέσσερα μακριά από το ΟΑΚΑ. Έχουμε αντιμετωπίσει ήδη τρεις ομάδες που πέρσι έπαιξαν στο Final 4 (ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Φενέρμπαχτσε, Ολυμπιακός). Αντιμετωπίσαμε την Μπαρτσελόνα και πλέον έχουμε μπροστά μας τη Χίμκι. Στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές της διοργάνωσης θα έχουμε ήδη αντιμετωπίσει τις πέντε καλύτερες ομάδες της Euroleague. Είναι μια πραγματικότητα».

Πολλοί λένε ότι υπάρχει πρόβλημα, κυρίως στην άμυνα όσον αφορά τη θέση του σέντερ. Το ενστερνίζεστε και εσείς; Έχετε εντοπίσει ότι πρέπει να γίνει διορθωτική κίνηση στην συγκεκριμένη θέση;

«Κοιτάξτε, έχουμε φτιάξει αυτή την ομάδα με την προοπτική να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό. Ποντάραμε, λοιπόν, σε πολλούς Έλληνες παίκτες και παιδιά στα οποία μπορούμε να στηριχτούμε στο μέλλον. Σίγουρα υπάρχουν αδυναμίες όπως συμβαίνει σε κάθε ομάδα όμως προσπαθούμε να τις διορθώσουμε. Τα δυνατά σημεία μας βελτιώνονται μέρα με τη μέρα. Μάλλον πρέπει να κάνουμε κάτι για να εξαφανίσουμε τις αδυναμίες μας ».

Μέχρι στιγμής ο Μάρκους Ντένμον δεν έχει στο κλίμα των υψηλών απαιτήσεων. Τουλάχιστον έτσι δείχνει. Είναι κάτι που σας ανησυχεί ή πιστεύετε ότι ο παίκτης θα βρει τον δρόμο και τον ρόλο του ώστε να ανταποκριθεί στο υψηλό επίπεδο;

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Μάρκους θα βρει τον δρόμο του. Όταν χάνουμε ένα παιχνίδι στην Euroleague, η... είδηση για πολλούς είναι ο παίκτης που δεν παίζει. Έτσι θα είναι πάντα μέσα στη χρονιά. Για μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό, εκείνος που δεν παίζει θα γίνεται είδηση! Σχεδιάζουμε διαφορετικά τα πλάνα μας για κάθε παιχνίδι, σύμφωνα με όσα πιστεύουμε ότι θα μας "βγουν" στο γήπεδο. Ξέρουμε ποιοι παίκτες είναι σε καλή κατάσταση και ποιοι όχι. Ο Μάρκους δεν έπαιξε στο ΣΕΦ αφού προτιμήσαμε τον δεύτερο δρόμο όμως ήταν εξαιρετικός απέναντι στον Πανιώνιο. Μπορώ να πω τα καλύτερα για την προσπάθεια και την αφοσίωσή του σε κάθε προπόνηση. Είμαι σίγουρος ότι θα μας βοηθήσει πολύ στη συνέχεια».

Γίνεται πολύ λόγος για τις πολλές χαμένες βολές με αποτέλεσμα να είναι ο Παναθηναϊκός η ομάδα με το χειρότερο ποσοστό σε όλη την EuroLeague και από τις χειρότερες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Υπάρχει κάποια εξήγηση γι' αυτό το γεγονός;

«Ότι μάλλον δεν είμαστε καλοί στις βολές...»

Ναι, αλλά γιατί;

«Γιατί είναι η αλήθεια... Είναι αυτό που είπαμε πριν για τις αδυναμίες μας. Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να λύσουμε είναι ότι οι βολές... Όσο προχωράει η σεζόν και βλέπεις ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα, κάτι πρέπει να κάνεις για να το λύσεις. Μπορείς να σουτάρεις περισσότερες στην προπόνηση, για παράδειγμα. Κάποια παιδιά είναι καλοί στις βολές όμως για κάποιο λόγο αστοχούν. Είναι ζήτημα δουλειάς, συγκέντρωσης και πίεσης με κάθε τρόπο. Θα έλθει η μέρα που θα μπουν και οι βολές».

Μετά το 1/5 στην EuroLeague είδαμε ότι υπάρχουν πολλές καλές ομάδες στην διοργάνωση. Είναι εφικτός και ρεαλιστικός για τον Παναθηναϊκό ο στόχος του Final 4 βάσει των όσων έχετε δει απ΄ όλες τις ομάδες;

«Θα σας ρωτήσω κάτι. Ρίξτε μια ματιά στις 16 ομάδες που συμμετέχουν στην Euroleague. Πείτε μου, λοιπόν, εσείς ποιες οκτώ ομάδες πιστεύετε ότι θα μείνουν εκτός playoffs! Ποιες ομάδες δεν θα συνεχίσουν στα προημιτελικά... Καταλαβαίνετε ότι μια τέτοια ερώτηση είναι πολύ δύσκολη. ΟΚ, κάποιες είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, πιο αδύναμες όμως ποιος μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά και να πει ποιες ομάδες δεν θα βρίσκονται στα playoffs; Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο σε ό,τι αφορά το Final 4. Ποιες από τις έξι ομάδες με το μεγαλύτερο μπάτζετ δεν θα παίξουν στο Final 4; Γιατί πρέπει να γίνει και αυτό. Όλα έχουν να κάνουν με τις συγκρίσεις. Όλα στη ζωή έχουν να κάνουν με ποιον έχεις απέναντί σου. Στην περίπτωσή μας, με ποια ομάδα μας συγκρίνετε... Το μόνο που θέλω είναι να βλέπω τους παίκτες μου να παλεύουν, να κερδίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια για να είμαστε στα προημιτελικά».

Ζούμε στην εποχή του Facebook, του like και του follow όπου πολλοί άνθρωποι του αθλητισμού εκφράζονται με αυτόν τον τρόπο πριν ή μετά από κάθε παιχνίδι. Γιατί δεν χρησιμοποιείτε social media;

«Γιατί δεν χρειάζεται να εκφράζω την άποψή μου, ούτε χρειάζεται να ακούω τη γνώμη κανενός. Πάντα υπάρχουν πράγματα που κερδίζεις και χάνεις αν δεν έχεις social media. Προτιμώ, λοιπόν, να κάνω τη δουλειά μου χωρίς αυτά. Σέβομαι όλους όσοι προτιμούν να εκφράζονται έτσι όμως προσωπικά μιλώντας, δεν τα χρειάζομαι και δεν μου αρέσουν».

Σε σχέση με πέρυσι βλέπουμε τον Καλάθη να παίρνει περισσότερες ανάσες μετά την απόκτηση του Λούκας Λεκαβίτσιους. Είναι ο παίκτης που σας έχει λύσει τα χέρια ώστε να μπορείτε να ξεκουράζετε τον Νικ και ταυτόχρονα να έχετε έναν παίκτη ανάλογης εμπιστοσύνης;

«Ο Λούκας είναι ένας νεαρός παίκτης που έχει βελτιωθεί πολύ και νιώθω πολύ άνετα με εκείνον στο παρκέ. Είναι ένας γκαρντ που μπορεί να δημιουργήσει παιχνίδι και να προσφέρει σε ό,τι χρειάζεται η ομάδα κάθε φορά».

Ποια είναι η σχέση σας με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο έπειτα από έναν χρόνο στην ομάδα;

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε μια ειλικρινή σχέση. Λέμε τα πράγματα όπως τα σκεφτόμαστε και νομίζω ότι έχουμε μια πολύ καλή σχέση, πάντα με εμένα είναι εξαιρετικός σε όλες τις στιγμές  και εγώ στοχεύω να ανταποκρίνομαι με τη δουλειά μου. Νομίζω ότι μέχρι τώρα η σχέση μας είναι πολύ καλή...»

Σας ρωτώ λόγω κάποιων ιδιαίτερων αντιδράσεών του, όπως η επιστροφή από την Κωνσταντινούπολη με πούλμαν και το ποστάρισμα για το τσίρκο μετά τον αποκλεισμό από την ΑΕΚ.

«Όλοι έχουμε τις αρετές μας και τις αδυναμίες μας. Οι προπονητές, οι πρόεδροι, οι παίκτες. Πρέπει να αποδεχθούμε τους ανθρώπους σε κάποια πράγματα, να αποδεχθούμε τον καθέναν όπως είναι, αλλά από την άλλη πρέπει να δουλεύουμε στην ίδια κατεύθυνση και από εκεί και πέρα να έχουμε έναν κοινό σκοπό, οι οπαδοί, οι ιδιοκτήτες, οι διοικητικοί, όσοι εργάζονται στον σύλλογο, οι προπονητές, οι παίκτες... Αυτός είναι να νικάμε».

Στην ελληνική μπασκετική κοινωνία, ο Νίκος Παππάς έχει το προφίλ του χαρισματικού παίκτη-σκόρερ αλλά και του ιδιαίτερου χαρακτήρα. Πως είναι η συνεργασία σας;

«Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες που έχω. Επικοινωνούμε πολύ καλά. Κάθε μέρα γίνεται πιο σκληρός και ακόμα δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του. Έχει την προοπτική για να βελτιωθεί κι άλλο. Γενικώς, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες του Παναθηναϊκού φέτος. Με τα σκαμπανεβάσματά του, όπως όλοι οι παίκτες που παίζουν 70 παιχνίδια. Δεν μπορούν να παίζουν καλά κάθε μέρα. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι πρέπει να είσαι ειλικρινής με τους παίκτες του. Να είσαι ξεκάθαρος. Πάντα θέλω να τους κοιτάζω στα μάτια. Σε μια προπόνηση, σε έναν αγώνα.... Πάντα θέλω να τους βοηθάω και τους σέβομαι. Αυτό συμβαίνει και στη σχέση μου με τον Παππά».

Σχόλια