Το Ευρωπαϊκό μέλλον του Παναθηναϊκού και το καλοκαίρι του 2018

Ο εντός έδρας αποκλεισμός από την Οντένσε το 2011 ήταν η αρχή της Ευρωπαϊκής κατηφόρας του τριφυλλιού

Σε μεγάλους μπελάδες μπαίνει ο Παναθηναϊκός στην Ευρώπη μετά τον νέο του αποκλεισμό από την Ατλέτικ Μπιλμπάο. Το τριφύλλι είναι πλέον πολύ πιθανό να είναι μόνιμο μέλος του γκρουπ των ανίσχυρων στις κληρώσεις των ερχόμενων σεζόν και να καλείται να παίζει ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις προκριματικούς για να μπει σε ομίλους!

Συγκεκριμένα την σεζόν 2018/19:


- Αν ο Παναθηναϊκός πάρει το πρωτάθλημα φέτος θα ξεκινήσει από τον τρίτο προκριματικό του Champions League.
-Αν είναι κυπελλούχος φέτος θα ξεκινήσει από τον τρίτο προκριματικό του Europa League.
-Αν βγει δεύτερος φέτος θα ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό του Champions League.
-Αν τερματίσει τρίτος ή τέταρτος φέτος θα ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό του Europa League.


Tην σεζόν 2019/20, αν η Ελλάδα στην βαθμολογία της Uefa είναι 13η ή 14η θα ισχύει ότι αναφέρθηκε πάνω. Σε περίπτωση που είναι 12η :

- Αν ο Παναθηναϊκός πάρει το πρωτάθλημα του 2019 θα ξεκινήσει από τα playoff του Champions League.
-Αν είναι κυπελλούχος το 2019, θα ξεκινήσει από τους ομίλους του Europa League.
-Αν βγει δεύτερος το 2019, θα ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό του Champions League.
-Αν τερματίσει τρίτος το 2019, θα ξεκινήσει από τον τρίτο προκριματικό του Champions League.
-Αν βγει τέταρτος το 2019, θα ξεκινήσει από τον δεύτερο προκριματικό του Europa League.


Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως αν δεν πέσουν λεφτά στην ομάδα και δεν έρθουν παίκτες που θα την ανεβάσουν επίπεδο είναι πολύ πιθανό και του χρόνου τέτοια εποχή να μιλάμε για πρόωρους αποκλεισμούς, αφού και στην καλύτερη περίπτωση που πάρουμε το πρωτάθλημα, θα κληθούμε να παίξουμε δύο προκριματικούς και θα είμαστε στους ανίσχυρους, αφού η συνολική μας συγκομιδή του χρόνου δεν θα ξεπερνάει τις 12.500 (αφαιρείται η...καλή σεζόν 12/13 που είχαμε μαζέψει 4.880 πόντους).

Ενώ στους ανίσχυρους θα είμαστε επίσης κατά πάσα πιθανότητα σε περίπτωση που μπούμε σε κλήρωση για τα play off του Europa League.

H Eυρωπαϊκή ανυπαρξία των τελευταίων ετών, έχει χαντακώσει την ομάδα στην βαθμολογία της Uefa και πλέον κληρώσεις με ομάδες σαν την Μπιλμπάο είναι όλο και πιο πιθανές.

Η μόνη ρεαλιστική αχτίδα φωτός είναι η μεθεπόμενη σεζόν, στην περίπτωση που η Ελλάδα διατηρήσει την 12η θέση φέτος, αφού πρωταθλητής και κυπελλούχος θα συμμετάσχουν στην χειρότερη στους ομίλους του Europa League. Προφανώς και αυτό βλέπουν οι ΠΑΕ που όλο το καλοκαίρι εύχονται η μια στην άλλη καλή επιτυχία.


Για να κοιτάμε λίγο παραπέρα σε πιθανούς διοικητικούς συσχετισμούς που κάνουμε. Αν λοιπόν, την σεζόν 18/19 ο Παναθηναϊκός δεν κατέβει στο γήπεδο με σκοπό να κερδίσει τους εγχώριους τίτλους που θα του φέρουν σίγουρα λεφτά από την Ευρώπη, τότε η ταφόπλακα θα πέσει ακόμη πιο βαριά στην ομάδα.

Σχόλια