Διαχρονικός κανόνας: Ο Παναθηναϊκός φτιάχνει καριέρες

Η περίπτωση του Μ.Τζέιμς είναι ακόμη ένα παράδειγμα

Ο γκαρντ του «τριφυλλιού» έκανε το όνειρο του πραγματικότητα και μετά από μια περιπλάνηση 5 ετών στην Ευρώπη, κατάφερε να βρει συμβόλαιο στο ΝΒΑ και στους Phoenix Suns. Η περίπτωση του Μ.Τζέιμς είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις αθλητών που "εκμεταλλεύονται" το όνομα του Παναθηναϊκού και κάνουν το μεγάλο βήμα στην καριέρα τους.

Παρά την εποχή των μνημονιών στην Ελλάδα, τα χαμηλού επιπέδου εγχώρια πρωταθλήματα μας και την πρωτοφανή εσωτερική οικονομική και διοικητική κρίση του Συλλόγου, ο κανόνας που ίσχυε πάντοτε και εξακολουθεί να ισχύει στις μέρες μας, έκανε ξανά την εμφάνιση του με τον πλέον απόλυτο τρόπο.


Ο Μ.Τζέιμς πέτυχε των ανώτατο στόχο του να παίξει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου και ο Παναθηναϊκός για ακόμη μια φορά απέδειξε πως φτιάχνει καριέρες.

Μετά την εξαιρετική του χρονιά στην Μπασκόνια, ο 26χρονος Αμερικάνος γκαρντ έκανε το μεγάλο βήμα στην Ευρώπη πέρυσι το καλοκαίρι και αποφάσισε να φορέσει τα «πράσινα» και να δοκιμάσει τον εαυτό του σε ένα club με μεγάλους στόχους και να εκτεθεί σε ένα αρκετά απαιτητικό κοινό.

Ο Παναθηναϊκός πήρε πράγματα από τον αθλητή, αλλά του έδωσε πολύ περισσότερα και πιο σημαντικά από ένα «χρυσό» συμβόλαιο. Του έφτιαξε το όνομα, του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο ανώτερο Ευρωπαϊκό επίπεδο και του άνοιξε την πόρτα στο ΝΒΑ.

Η περίπτωση του δεν είναι ούτε η πρώτη και ούτε η τελευταία. Το όνομα του Παναθηναϊκού είναι «κράχτης» σε κάθε άθλημα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ακόμη και στο ποδόσφαιρο που περνάει μια περίοδο έντονης κρίσης, το παράδειγμα του Μπεργκ απέδειξε πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να αποτελέσει την «γη της επαγγελίας» για αθλητές που έχουν χάσει την πορεία τους και κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ακόμη και στον Ερασιτέχνη που ο Σύλλογος πλέον δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, η διαφήμιση που έγινε σε ονόματα όπως ο Πρωτοψάλτης και η Βασιλαντωνάκη μέσα από τις εμφανίσεις τους με το «τριφύλλι» και την αναγνωρισιμότητα που κέρδισαν από τα γεμάτα κλειστά με κόσμο της ομάδας και το μετέπειτα μεγάλο βήμα τους για τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, είναι ο κανόνας που ίσχυε και δεν αλλάζει για τον Σύλλογο.

Πόσοι παίκτες έφτιαξαν τις καριέρες τους εξαιτίας του Παναθηναϊκού και κέρδισαν επόμενα συμβόλαια με νούμερα που ούτε θα φανταζόντουσαν ποτέ τους. Είτε πρωταγωνιστούσαν στην ομάδα, είτε αποτελούσαν δεύτερες επιλογές. Μόνο και μόνο η παρουσία τους στο ρόστερ του Παναθηναϊκού σε οποιοδήποτε άθλημα αποτελούσε και αποτελεί διαφήμιση και ένα ισχυρό χαρτί για το βιογραφικό τους.

Ο Παναθηναϊκός έχει φτιάξει καριέρες αθλητών όπως ο Σισέ που τον έστειλε στην αποστολή της Γαλλίας σε Μουντιάλ, όταν η καριέρα του είχε πάρει την κατιούσα, του Σισκκάουσκας που απόλαυσε υψηλά νούμερα από τους Ρώσους της ΤΣΣΚΑ και και και...

Από τις ακαδημίες, έως μια απλή συμμετοχή στην πρώτη ομάδα και από πρωταγωνιστικό ρόλο σε πορείες και πρωταθλήματα, μέχρι και σκόρπιες εμφανίσεις από τον πάγκο, ο Παναθηναϊκός αποτελεί διαφήμιση για την καριέρα κάθε αθλητή.

Τα παραδείγματα είναι άπειρα σε κάθε άθλημα.

Καλό θα είναι λοιπόν να είμαστε και λίγο ρεαλιστές και να μην μπερδευόμαστε ότι κάποιοι αθλητές μας κάνουν και...χάρη που φοράνε την φανέλα με το τριφύλλι. Μάλλον το αντίστροφο συμβαίνει. Και αν δεν το καταλαβαίνουν, το αντιλαμβάνονται σίγουρα όταν χρησιμοποιούν ως διαπραγματευτικό ατού την παρουσία τους στον Σύλλογο, όταν θέλουν να κερδίσουν καλύτερα συμβόλαια.


ΥΓ: Το μόνο αρνητικό είναι πως σε πολλές περιπτώσεις ο Παναθηναϊκός αποτελεί «σκαλοπάτι» για τις καριέρες αθλητών και αυτό φανερώνει την πρώση του πήχη του Συλλόγου...

Σχόλια