Οι τελικοί στο ΣΕΦ είναι αλλιώς


Για τρίτη σερί χρονιά ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να αγωνιστεί με μειονέκτημα έδρας στους τελικούς του πρωταθλήματος και να σπάσει την έδρα του ΣΕΦ, ώστε να κατακτήσει το 36ο πρωτάθλημα Ελλάδος. Μια κατάσταση, με την οποία μόνο άβολα δε νιώθει ο πολυνίκης του θεσμού Παναθηναϊκός, αφού τα τελευταία χρόνια ξέρει τον τρόπο πως να φεύγει νικητής από το Φάληρο στους τελικούς.


Μπορεί την δεκαετία του 90 το ΣΕΦ να ήταν η πλέον δύσκολη έδρα, όμως μόνο αφιλόξενη δεν θεωρείται πλέον. "Σπασίματα" έδρας με κάθε τρόπο έχει γράψει η ιστορία και συγκεκριμένα 8 από τις 13 φορές που έχουμε παίξει τελικούς στο ΣΕΦ, βρήκαμε τον τρόπο να χαμογελάσουμε.

Η πρώτη φορά που υπήρξε «αιώνιο ντέρμπι» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τελικούς πρωταθλήματος ήταν την σεζόν 1994/95, όπου ο Παναθηναϊκός έχασε το πρωτάθλημα στα πέντε ματς και τρεις ισάριθμες ήττες στο Φάληρο. Παρόμοιο σκηνικό είχαμε και την ερχόμενη σεζόν με το ντροπιαστικό 73-38.

Η κατάρα έσπασε την σεζόν 1998/99 με την ομάδα του Λ.Σούμποντιτς που ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και πήρε το «πρωτάθλημα μέσα στο Παλέ», στο πέμπτο ματς με 53-62 και το ΣΕΦ να μετατρέπεται σε Λεωφόρο από τα πανηγύρια παικτών και κόσμου.

Μπαίνοντας στην εποχή Ομπράντοβιτς, ο Παναθηναϊκός συνάντησε με πλεονέκτημα έδρας τον Ολυμπιακό την σεζόν 2000/01 και στέφθηκε πρωταθλητής -πάλι- στα πέντε ματς, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει καμία φορά τον «αιώνιο αντίπαλο».

Μέχρι την σεζόν 2005/06 οι δύο ομάδες δεν συναντήθηκαν ξανά σε τελικό, αφού οι «κόκκινοι» περνούσαν μια περίοδο κρίσης. Εκεί ο Παναθηναϊκός πέτυχε το δεύτερο διπλό στον δεύτερο τελικό, κατακτώντας το πρωτάθλημα με "σκούπα".

Τις επόμενες δύο αγωνιστικές περιόδους, ο Παναθηναϊκός μπορεί να σήκωνε τα πρωταθλήματα, όμως αναγκαζόταν να πηγαίνει σε πέμπτα ματς, μιας και στο ΣΕΦ δεν κέρδιζε (τέσσερις σερί ήττες).

Το ΣΕΦ άρχισε να γίνεται πιο φιλικό από την σεζόν 2008/09, όπου ο Παναθηναϊκός έσπασε την έδρα του Ολυμπιακού από τον πρώτο τελικό, επικρατώντας 67-69. Από τότε οι «πράσινοι», μόλις δύο χρονιές δεν έχουν καταφέρει να πάρουν διπλό στο ΣΕΦ.

Νίκη στον τέταρτο τελικό και ξανά «πρωτάθλημα μέσα στο Παλέ» το 2010, break στον πρώτο τελικό το 2011, «σκούπα» με μειονέκτημα το 2013, break στο break στον τέταρτο τελικό το 2014 και break πάλι στον πρώτο τελικό πέρυσι.

Συνολικά, οκτώ φορές έχουμε πάρει διπλό στην έδρα του Ολυμπιακού σε τελικούς σε 13 χρονιές.

Με άλλα λόγια, όταν έρχεται η ώρα των τελικών πιο άνετα νιώθουν οι «πράσινοι» για το διπλό παρά οι αντίπαλοι τους!

Θυμηθείτε παρακάτω όλα τα διπλά μας στους τελικούς του ΣΕΦ:

















Σχόλια