ΠΑΟ τι κάνεις στους «8»...


Απόψε, ο Παναθηναϊκός ρίχνεται στην μάχη μιας συναρπαστικής σειράς αγώνων με την Φενερμπαχτσέ και για ακόμη μια φορά έχει ραντεβού με την ιστορία του. Το «τριφύλλι» ξέρει πολύ καλά τι σημαίνουν προημιτελικά και έχει χαρίσει στον κόσμο του αξέχαστες στιγμές και παιχνίδια που έχουν μείνει ανεξίτηλα στην μνήμη όλων.

Παναθηναϊκός εναντίον Φενερμπαχτσέ και για ακόμη μια φορά ένα βήμα μακριά από τους τέσσερις καλύτερους της Ευρώπης. Και αυτή η "κολώνια" κρατάει δεκαετίες, με τις πρώτες σελίδες της Ευρωπαϊκής «χρυσής Βίβλου» να γράφονται σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πίσω...


Την σεζόν 1971/72, ο Παναθηναϊκός συμμετείχε για μόλις τρίτη φορά στην ιστορία του, στην κορυφαία Ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η ομάδα του Κώστα Μουρούζη κατάφερε να φτάσει ως τα ημιτελικά, όπου και αποκλείστηκε από την πανίσχυρη Ιταλική Βαρέζε σε διπλούς αγώνες. Στην προημιτελική φάση, σημμετείχε σε όμιλο των τεσσάρων, όπου και τερμάτισε δεύτερος πίσω από την Γιουγκοπλάστικα και πάνω από την Σλάβια Πράγας και την Βέλγικη Lier.

Δέκα χρόνια μετά, ο Παναθηναϊκός με τον Κώστα Πολίτη αυτήν την φορά στον πάγκο του, έφτασε ξανά στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, συμμετέχοντας σε όμιλο των έξι και τερματίζοντας τελευταίος απέναντι στις Μακάμπι, Καντού, Παρτιζάν, Μπαρτσελόνα και την Ολλανδική Ντε Μπος.

Ο Ν.Γκάλης πανηγυρίζει την πρώτη πρόκριση του Παναθηναϊκού σε Final 4.

Επόμενη πρόκριση μας σε προημιτελική φάση (και με την δομή που ξέρουμε σήμερα) ήταν στην εποχή Γιαννακόπουλων, όταν η ομάδα μας πάλι με τον Κώστα Πολίτη στον πάγκο (!) αντιμετώπισε την σκληροτράχηλη Λιμόζ από την Γαλλία του Μ.Μάλκοβιτς, όπου και την απέκλεισε σε σειρά τριών αγώνων αξιοποιώντας το πλεονέκτημα έδρας που είχε αποκτήσει (ήττα εκτός στο πρώτο ματς: 75-68, νίκες στα εντός: 59-48, 87-73).

Την επόμενη σεζόν, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε ξανά στους «8» αποκλείοντας αυτήν την φορά την Μπάκλερ από την Μπολώνια, μέσα σε μια ατμόσφαιρα στο κλειστό της Γλυφάδας που μνημονεύεται ακόμη από όσους την έζησαν. Ήττα στο πρώτο παιχνίδι στην Ιταλία με 78-65 και δύο σερί νίκες στην Αθήνα με 63-55 και 99-56.

Την σεζόν 1995/96, ο Παναθηναϊκός ήταν γραφτό να σηκώσει το πρώτο Ευρωπαϊκό και πριν το κόψιμο του Βράνκοβιτς στο Παρίσι, είχε προηγηθεί εκείνο στο Τρεβίζο που μας έστειλε στο τρίτο Final 4 μας. Ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας την Μπενετόν Τρεβίζο του Ζ.Ομπράντοβιτς. Στο πρώτο ματς νικήσαμε με 70-67, στο δεύτερο στην Ιταλία ηττηθήκαμε με 83-69 και στο τρίτο και τελευταίο το μπλοκ του "Στόϊκο" στον Ρέμπρατσα μας έδωσε την νίκη-πρόκριση με 64-65.

Για τέταρτη σερί σεζόν, ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στους «8» αλλά αποτέλεσε μια οδυνηρή εμπειριά. Ο δρόμος μας έφερε για τρίτη φορά απέναντι στον Ολυμπιακό σε Ευρωπαϊκό παιχνίδι και ο αποκλεισμός ήρθε με ιδιαίτερα ντροπιαστικό τρόπο. Στο πρώτο παιχνίδι του ΟΑΚΑ, η ομάδα του Μ.Μάλκοβιτς γνώρισε την συντριβή με 49-69, ενώ στο δεύτερο ματς στο ΣΕΦ έχασε επίσης με 65-57.

Με επιστροφή στα προημιτελικά και στα Ευρωπαϊκά για τον Παναθηναϊκό ήταν η πρώτη χρονιά του Ζ.Ομπράντοβιτς, όπου με συνοπτικές διαδικασίες πέρασε το εμπόδιο της Τσιμπόνα νικώντας την τόσο εντός (73-62), όσο και εκτός (63-69).

Ο Παναθηναϊκός πρωταγωνιστεί πλέον στην Ευρώπη και δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε την ερχόμενη σεζόν από τα προημιτελικά της Σουπρολίγκα. Εκεί βρήκε την Άλμπα Βερολίνου, η οποία δεν μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο για τον δρόμο προς το πέμπτο Final 4. Νίκη εντός με 87-77 και στην Γερμανία με 69-71.

Σεζόν 2001/02 και για να έρθει το πιο...magic Ευρωπαϊκό, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να τερματίσει πρώτος στον "Ελληνικό" όμιλο. Έτσι κι έκανε πάνω από Ολυμπιακό, Άεκ και Ολύμπια Λιουμπλιάνας.

Δύο χρόνια χωρίς Final 4 είναι πολλά για τον Παναθηναϊκό και η νέα Ελληνική ομάδα του Ζοτς επιστρέφει σε αυτό της Μόσχας. Για να φτάσει εκεί χρειάστηκε να προσπεράσει το εμπόδιο της Τούρκικης Εφές Πίλσεν σε ματς do or die, σε ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ. Στο πρώτο ματς στην Αθήνα πήρε κεφάλι στην σειρά επικρατώντας 102-96, στην Κωνσταντινούπολη ηττήθηκε με 75-63 και στο τελευταίο στην έδρα μας πέρασε με νίκη 84-76.

Την σεζόν 2005/06 ο Παναθηναϊκός είναι από τα μεγάλα φαβορί για το Final 4 της Πράγας, η χημεία στην ομάδα πολύ καλή και έχει το πλεονέκτημα στους προημιτελικούς με την Ταού Κεράμικα. Η ομάδα του Λ.Σκόλα όμως κάνει την έκπληξη και στο τρίτο παιχνίδι παίρνει την πρόκριση μέσα στο ΟΑΚΑ. Το πρώτο ματς είχε έρθει εύκολα σε εμάς με 84-72, στην Ισπανία χάσαμε με 85-79 και στο τελευταίο ματς της σειράς ο "σεληνιασμένος" Ερντογκάν μας πέταξε εκτός με 71-74.

Η ερχόμενη χρονιά μας βρήκε ξανά στους «8» της διοργάνωσης και τίποτα δεν φαινόταν ικανό να μας βγάλει εκτός δρόμου για το τέταρτο Ευρωπαϊκό, που θα διεξαγόταν στην έδρα μας. Έτσι κι έγινε. Η Ντιναμό Μόσχας δεν μπόρεσε να μας δημιουργήσει προβλήματα και η σειρά ήρθε εύκολα σε εμάς με 2-0 νίκες (εντός: 80-58, εκτός: 65-73).

Χρονιά Βερολίνου το 2009 και η dream team του Παναθηναϊκού για να φτάσει εκεί έπρεπε να υποτάξει την Σιένα. Οι Ιταλοί έσπασα την έδρα μας στο δεύτερο ματς (90-85, 79-84), αλλά η ομάδα του Ομπράντοβιτς παραήταν καλή, όχι μόνο για να αποκλειστεί, αλλά για να χρειαστεί πέντε ματς να τελειώσει την σειρά. Με δύο κολλητές νίκες στην Ιταλία, τελείωσε την δουλειά (53-72, 84-91).

Πανηγυρισμοί μετά την μεγάλη πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα το 2011

Αν μια σειρά έχει μείνει στην ιστορία, τότε αυτή σίγουρα είναι του 2011. Ο Παναθηναϊκός σε τέσσερις επικούς αγώνες ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και πέταξε εκτός την οικοδέσποινα του Final 4, τροπαιούχο και πανίσχυρη ομάδα του Τ.Πασκουάλ με μειονέκτημα έδρας! Ο Παναθηναϊκός ό,τι δεν κατάφερε στο πρώτο ματς (83-82), το πέτυχε στο δεύτερο (71-75) και έστειλε την πρόκριση στο...ΟΑΚΑ. Σε ένα φλεγόμενο κλειστό, οι δύο νίκες ήρθαν (76-74, 78-67) και τα εισιτήρια για την Βαρκελώνη κλείστηκαν.

Εξίσου όμορφη σειρά αγώνων ήταν και της ερχόμενης σεζόν με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, όπου έγιναν δύο μπρέικ και χρειάστηκαν πέντε ματς. Τα πρώτα δύο στο ΟΑΚΑ (93-73, 92-94), τα επόμενα στο Ισραήλ (65-62, 69-78) και μετά...ο νόμος του ΟΑΚΑ (86-85) και το τελευταίο μας Final 4 μέχρι σήμερα.

Το τρίποντο του Δ.Διαμαντίδη που έσπασε την έδρα της Μπαρτσελόνα στον δεύτερο προημιτελικό την σεζόν 2012/13

Η σεζόν 2012/13 ήταν η πιο περίεργη στην ιστορία του τμήματος, αφού ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια έπρεπε να πορευτεί χωρίς τον προπονητή που τον έβαλε στην ελίτ της Ευρώπης. H oμάδα του Α.Πεδουλάκη έφτασε στους «8» και παραλίγο να κάνει την έκπληξη. Έσπασε στο δεύτερο παιχνίδι την έδρα της Μπαρτσελόνα (72-70, 65-66) με το ιστορικό τρίποντο του Διαμαντίδη, κέρδισε το τρίτο στο ΟΑΚΑ (65-63), αλλά δεν κατάφερε να πάρει άλλη μια νίκη, αφού έχασε στα τελευταία δύο παιχνίδια (εντός: 60-70, εκτός: 64-53).

Το τρίποντο του Α.Φώτση απέναντι στην ΤΣΚΑ Μόσχας την σεζόν 2013/14

Οι επόμενες δύο σεζόν ήταν λίγο-πολύ ίδιες, αφού ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε με μειονέκτημα έδρας την πανίσχυρη ΤΣΚΑ Mόσχας. Την σεζόν 13/14 πήγε την σειρά στα πέντε ματς με την έδρα να παίζει τον απόλυτο ρόλο (εκτός: 77-74, 77-51, 74-44 | εντός: 65-59, 73-72). Την επόμενη τα πράγματα ήταν πιο απόλυτα αφού οι Ρώσοι του Δ.Ιτούδη μας άφησαν εκτός στα τέσσερα ματς (εκτός: 93-66, 100-80 | εντός: 86-85, 74-55).

Πέρυσι, η τελευταία χρονιά του Δ.Διαμαντίδη συνδιάστηκε από μια μεγάλη έκπληξη/απογοήτευση στην φάση των «8», αφού η αρχική χαρά που ζευγαρωθήκαμε με μειονέκτημα απέναντι στην Μπασκόνια, δεν επιβεβαιώθηκε. Με ένα 0-3 (εκτός: 84-68, 82-78 | εντός: 75-84), η ομάδα του Σ.Τζόρτζεβιτς είπε "αντίο" στην Ευρώπη.

Η τελευταία εμφάνιση του Δ.Διαμαντίδη σε Ευρωπαϊκό παιχνίδι ήταν στον τρίτο προημιτελικό με την Κούτσα Λαμποράλ



Φέτος έχει Φενέρ το πρόγραμμα και το δωδέκατο Final 4 να περιμένει...

Σχόλια