Ζ.Ομπράντοβιτς: «Δεν πετάς στα σκουπίδια 13 χρόνια για μια πρόκριση»


Η σειρά ξεκινάει αύριο με την Φενέρμπαχτσέ και ο Σ.Βετάκης πήρε συνέντευξη από τον κορυφαίο προπονητή της ιτσορίας του Συλλόγου, Ζ.Ομπράντοβιτς. Ο Ζοτς είπε τα αυτονόητα και ξεκαθάρισε πως δεν γίνεται να αλλάξουν αυτά που νιώθει για τον Παναθηναϊκό για μια σειρά αγώνων.

Και έτσι είναι. Κανένας προημιτελικός, κανένας ημιτελικός, κανένα Ευρωπαϊκό με αυτά που ζήσαμε για 13 χρόνια. Μια ζωή...can you imagine?

YΓ: Λέμε συχνά πως εκτός από τρόπαια και επιτυχίες, η παρουσία του Ζοτς γαλούχησε μια γενιά κόσμου με άλλη νοοτροπία. Να μάχεσαι και να διεκδικείς ό,τι θες. Κανένας να μην περιμένεις να σσο δώσει από μόνος του αυτό που αξίζει. Έτσι πρέπει να γίνει και τώρα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του:


Κόουτς, να γυρίσουμε λίγο πίσω τον χρόνο. Βράδυ της Παρασκευής 7 Απριλίου. Η Φενέρμπαχτσε νικά τη Μπαρτσελόνα και λίγη ώρα αργότερα μαθαίνεις ότι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους οδηγεί τη Ζαλγκίρις Κάουνας σε νίκη στη Βιτόρια. Κάτι που σημαίνει ότι σε στέλνει αντίπαλο του Παναθηναϊκού στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Ποια είναι η πρώτη σκέψη; Πως ένιωσες;

«Ήμασταν με φίλους σε μια ταβέρνα στην Πόλη. Είχαμε από ώρα αντιληφθεί ότι η Ζαλγκίρις θα μας έστελνε στον Παναθηναϊκό. Ήταν μια πιθανότητα. Όχι το πιθανότερο ενδεχόμενο, αλλά μέρες πριν γνωρίζαμε πως ήταν πιθανό να έρθουμε 5οι και να αντιμετωπίσουμε τον Παναθηναϊκό. Η αλήθεια είναι από τα πράγματα στη ζωή που γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα θα σου συμβεί. Από τη στιγμή που ανέλαβα τη Φενέρμπαχτσε ήταν δεδομένο πως κάποτε θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση. Έχω έρθει στο ΟΑΚΑ άλλες τέσσερις φορές και κάποια στιγμή οι δρόμοι μας θα διασταυρώνονταν και σε πλέι-οφ. Στο μέλλον θα συμβεί σε κάποιο φάιναλ-φορ, ίσως και σε τελικό. Ποτέ, τις προηγούμενες φορές, δεν μου άρεσε να αντιμετωπίζω τον Παναθηναϊκό, αλλά τι να κάνουμε; Έτσι είναι η ζωή. Έτσι είναι ο αθλητισμός. Νομίζω πως όλοι ξέρουν και έχουν αντιληφθεί ποια είναι τα συναισθήματα που έχω για τον Παναθηναϊκό. Και είναι κάτι που δεν θα αλλάξει ποτέ. Δεν γίνεται να ξεχαστούν οι στιγμές, να πετάξεις στα σκουπίδια 13 ολόκληρα χρόνια. Θα είναι μια ιδιαίτερη σειρά, με τον Παναθηναϊκό να έχει το πλεονέκτημα έδρας, το οποίο άξιζε να το αποκτήσει».

-Τι συνέβη και η Φενέρμπαχτσε, φιναλίστ του περσινού τελικού και ένα από τα φαβορί για το πλεονέκτημα έδρας, βρέθηκε στα προημιτελικά χωρίς αβαντάζ έδρας; 

«(γέλια)… τα φαβορί τα βαπτίζετε εσείς οι δημοσιογράφοι και ο πολύς ο κόσμος. Εμείς όμως, που ζούμε την ομάδα από μέσα και αγωνιζόμαστε στη διοργάνωση, γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι. Ξέρεις, μόνο σε 7 ματς ήμασταν όλοι υγιείς. Στα υπόλοιπα 23 ματς μας έλειπε από ένας μέχρι τρεις παίκτες. Και είμαστε μια ομάδα που δεν έχει την πολυτέλεια να της λείπει ούτε ένας, διότι έχουμε μικρό rotation. Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Όμως οφείλουμε κάθε φορά να το προσπερνάμε και να παίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας για τη νίκη. Μπήκαμε ξανά στα πλέι-οφς και αυτό είναι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία».

- Όντως κόουτς τα ΜΜΕ και ο κόσμος χρίζουν τα φαβορί και ένα από τα πιο βασικά κριτήρια είναι το μπάτζετ που διαθέτει κάθε ομάδα. Με βάση το συγκεκριμένο κριτήριο, που πάντα λαμβάνει κυρίαρχο ρόλο στην κρίση του κόσμου, η σεζόν για τη Φενέρμπαχτσε δεν χαρακτηρίζεται καλή και αν αποκλειστεί η ομάδα από το φάιναλ-φορ θα θεωρηθεί αποτυχημένη. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Αυτό φίλε μου είναι μια παλιά ιστορία που με κυνηγάει χρόνια και ειλικρινά είναι κάτι που δεν με ενδιαφέρει. Δεν με απασχολεί τι λέει ο κόσμος για τα μπάτζετ. Ο κόσμος έχει δίκιο να κρίνει και να σκέφτεται όπως θέλει. Εγώ έχω άλλα κριτήρια και άλλα είναι εκείνα που με απασχολούν. Το σημαντικότερο για εμένα είναι τι σκέφτεται η διοίκηση της ομάδας μας, ο κόσμος της και οι παίκτες μου. Αν νιώθουν και αναγνωρίζουμε πως παλεύουμε για κάθε αποτέλεσμα είναι εκείνο που με νοιάζει. Τα όσα λένε όλοι οι άλλοι περί μπάτζετ δεν το σκέφτομαι ποτέ. Για να γίνω πιο κατανοητός θα φέρω ένα παράδειγμα. Την Παρασκευή είχαμε αγώνα με την Γκαζιάντεσπορ και τελειώσαμε το πρώτο μέρος στο -24π. Βγήκαμε από τα αποδυτήρια και ο κόσμος χειροκρότησε τους παίκτες και μετά χειροκρότησε κι εμένα. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Ότι μας εμπιστεύεται και ότι αντιλαμβάνεται πως δίνουμε ότι έχουμε για την ομάδα.

Για να κρίνεις κάτι, ή κάποιον πρέπει να εξετάζεις την πορεία, από την αρχή έως το τέλος. Η αρχή είναι ότι η Φενέρ είχε 2.500 θεατές μέσο όρο στην Ευρωλίγκα και έχει πάνω από 11.000. Δεν είχε πάει ποτέ σε φάιναλ-φορ και πήγαμε σε δύο, ενώ θα διεκδικήσουμε την τρίτη συνεχόμενη παρουσία μας. Και γενικώς θεωρώ ότι έχει αλλάξει επίπεδο το κλαμπ και λογίζεται ως ένα από τα μεγάλα κλαμπ της Ευρωλίγκας».

-Σε ποια κατάσταση βρίσκεται η ομάδα σας; Περάσατε μια περίοδο με αρκετούς τραυματισμούς και πλέον όλοι έχουν επιστρέψει στη δράση. Θεωρήστε και είστε ένας από τους καλύτερους, προσωπικά θεωρώ ο καλύτερος όλων, για την προετοιμασία τέτοιων αγώνων στους οποίους έχει 9/10 κατορθώσει να οδηγήσετε την ομάδα σας στην πρόκριση. Το 90% για ρεκόρ σε πλέι-οφ διόλου ευκαταφρόνητο είναι. Ποιο είναι το σχόλιο σας και σε τι κατάσταση έχετε την ομάδα σας;

«Η ομάδα μου θεωρώ πως είναι καλά. Είναι όλοι υγιείς, μολονότι κάποιοι έχασαν ορισμένα ματς ή προπονήσεις μας. Πιστεύω πως είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε καλό αγωνιστικό πρόσωπο και να διεκδικήσουμε την πρόκριση. Όμως αυτά στα στατιστικά δεν παίζουν απολύτως καμία σημασία. Είναι για εσάς τους δημοσιογράφους και δεν με απασχολούν».

- Δεν σας ενδιαφέρουν άλλα οφείλω να αναφέρω ένα ακόμη στατιστικό. Γνωρίζετε πως έχετε 0-4 στο ΟΑΚΑ με τη Φενέρμπαχτσε και συνολικά 0-7 ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού στην Αθήνα; 0-2 στη Γλυφάδα και 0-5 στο ΟΑΚΑ.

«Και τι προτείνεις; Να μην κατέβουμε στο ΟΑΚΑ; Καλύτερα να μείνουμε στην Κωνσταντινούπολη; Έχω την εντύπωση ότι όλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να νικήσεις στο ΟΑΚΑ. Έχω 0-4 με τη Φενέρ και ποτέ δεν πιστέψαμε πως θα ήταν εύκολο ματς. Τώρα είναι ακόμη πιο δύσκολο. Πιστεύω ότι κανείς στην ομάδα μας δεν θεωρεί ότι θα είναι εύκολο, όπως έχω την εντύπωση ότι και στον Παναθηναϊκό δεν θα θεωρούν ότι θα είναι εύκολο. Αλλά μιλάμε για μπάσκετ. Θα παίξουμε και οι δύο για τη νίκη και θα νικήσει ο καλύτερος. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο».

-Αν μπορούσατε να διαλέξετε έναν αντίπαλο για να μην τον αντιμετωπίσετε στα προημιτελικά, να υποθέσω πως αυτός θα ήταν ο Παναθηναϊκός; Για τους ευνόητους λόγους;

«Ξέρεις ποια είναι τα δεδομένα. Από την άλλη δεν σκέφτομαι έτσι. Πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις την οποία κατάσταση όπως έρχεται. Κι όταν δεν μπορείς να επιλέξεις, δεν μπορείς να το σκεφτείς καν. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος».

-Που πιστεύετε ότι θα κριθεί η σειρά; Ποια ομάδα θα είναι εκείνη που θα προκριθεί; 

«(γέλια…) τι να πω τώρα; Η ομάδα που θα κατορθώσει τρεις φορές να βάλει περισσότερες φορές τη μπάλα στο καλάθι (ξανά γέλια…). Το πως θα γίνει αυτό θέλει πολλή ανάλυση».

-Έχετε βιώσει άλλες 4 φορές έναν αγώνα με αντίπαλο την ομάδα που για 13 χρόνια κρατούσατε το «τιμόνι» της. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που τούτο συμβαίνει σε πλέι-οφ, κάτι που σημαίνει ότι το διακύβευμα είναι η πρόκριση στο φάιναλ-φορ. Νιώθετε ότι δοκιμάζεται η σχέση σας με τον κόσμο του Παναθηναϊκού;

«Μα τι συζητάς; Είναι αστείο να συζητάμε κάτι τέτοιο. Εγώ έτσι νιώθω. Πως είναι αστείο να λέγεται κάτι τέτοιο. Ποτέ, μα ποτέ, δεν πρόκειται να αλλάξει στην καρδιά μου και τη ψυχή μου αυτό που για εμένα σημαίνει ο Παναθηναϊκός. Η σχέση μου και τα συναισθήματα μου για τον Παναθηναϊκό δεν θα αλλάξουν ποτέ, ό,τι και αν γίνει. Από την άλλη όμως, είμαι επαγγελματίας και όπως έκανα πάντα κι όπως έκανα 13 χρόνια στον Παναθηναϊκό, θα δώσω τα πάντα για να νικήσει η ομάδα μου. Τώρα αν βρεθεί κάποιος και αλλάξει τα συναισθήματα του από αυτά τα ματς, είναι δικό του θέμα. Εγώ ξέρω τι κομμάτι στην καρδιά μου ανήκει στον Παναθηναϊκό και γνωρίζω τι εισπράττω από τον κόσμο της ομάδας όποτε έρχομαι στην Ελλάδα».

- Αντιλαμβάνομαι τι λέτε, ωστόσο στην Αθήνα γίνεται μεγάλη κουβέντα για την σειρά των προημιτελικών που φέρνει τον Παναθηναϊκό αντιμέτωπο με την ομάδα σας. Γιατί θα είναι μια σειρά γεμάτη από συναισθήματα και διότι ο Παναθηναϊκός, από την πλευρά του, έχει την ευκαιρία αξιοποιώντας το πλεονέκτημα έδρας να προκριθεί για πρώτη φορά μετά το 2012 στο φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκας. Η συγκυρία το φέρνει να είστε εσείς στον αντίπαλο πάγκο και αυτό θεωρείται και είναι μια ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό να ξεπεράσει το μύθο του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Να επιστρέψει στα φάιναλ-φορ που δεν έχει πάει ποτέ από τότε που έφυγε ο Ομπράντοβιτς, σκοτώνοντας το «φάντασμα» τους Ζοτς που πλανάται στο ΟΑΚΑ.

«Αυτό είναι κάτι που είναι μακριά από εμένα. Ήμουν 13 χρόνια στον Παναθηναϊκό από τα οποία έχω αλησμόνητες αναμνήσεις κι εδώ και 4 χρόνια είμαι στη Φενέρμπαχτσε. Γνωρίζω πως κάθε τέτοιο ματς ξεχειλίζει από συναισθήματα. Το έχω βιώσει. Ξέρω πολύ καλά πως είναι. Όμως αυτό που λες είναι μακριά από εμένα. Δεν έχει να κάνει σε τίποτα με εμένα. Εγώ έδωσα όσα είχα να δώσω σε εκείνα τα αξέχαστα 13 χρόνια και δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Ό,τι έγινε είναι στην ιστορία και εκεί θα μείνει».

- Κάτι τελευταίο. Πόσο διαφορετικός είναι ο Παναθηναϊκός που καλείται να αντιμετωπίσει η ομάδα σας σε σχέση με τον Παναθηναϊκό που αντιμετώπισε τις προηγούμενες δύο φορές για την κανονική περίοδο της διοργάνωσης;

«Είναι κοινά αποδεκτό ότι εμείς κάναμε ένα κακό ματς στο ΟΑΚΑ και ο Παναθηναϊκός έκανε ένα εξίσου κακό ματς στην Πόλη. Είναι σπουδαίο που ο Παναθηναϊκός κι εμείς είμαστε πλήρεις. Ο κόσμος αυτό θέλει να βλέπει. Να βλέπει τους παίκτες που του αρέσουν και να παρακολουθεί καλό μπάσκετ. Οι ομάδες δίνουν το καλύτερο που μπορούν να δώσουν όταν έχουν όλους τους παίκτες στη διάθεση του και είναι ευχάριστο για το μπάσκετ, τον κόσμο και τη διοργάνωση ότι οι δύο ομάδες δεν έχουν προβλήματα».

Σχόλια