Ξεκίνησε ο χορός άρθρων για την απομυθοποίηση του Ομπράντοβιτς


Ο Βασίλης Βέργης με το σημερινό του άρθρο στο Sdna επιβεβαίωνει τους φόβους μας για ποιον λόγο δεν έπρεπε Παναθηναϊκός και Ζοτς να βρεθούν αντιμέτωποι σε τόσο σημαντική σειρά αγώνων. Θα δημιουργηθεί πόλωση, θα υπάρξουν ανατρεπτικά άρθρα για λίγα κλικ παραπάνω και θα είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί μια ιστορική ασέβεια.

Το πρώτο άρθρο έκανε την εμφάνιση του σήμερα. Σε site με μεγάλη απήχηση, από γνωστό δημοσιογράφο που έχει λόγο σε όλα τα ΜΜΕ (ραδιόφωνο, ίντερνετ, εφημερίδα). Ένας προκλητικός τίτλος «Ζοτς, μήπως όλα εδώ πληρώνονται» για να τραβήξει την προσοχή του κόσμου και να περάσει την γραμμή που θέλει.


Ποια είναι αυτή; Μα προφανώς να απομυθοποιηθεί ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του Συλλόγου. Γιατί; Έλα μου ντε...

Πιθανότατα ο κ.Βέργης θέλει να διατηρήσει τις πολύ καλές σχέσεις που έχει με τον Δ.Γιαννακόπουλο και συνεχίσει να έχει αποκλειστικά.

Ο εν λόγω δημοσιογράφος λοιπόν έχρισε τον Ζοτς ως τον κακό της ιστορίας και τον υπεύθυνο για την αποχώρηση του το καλοκαίρι του 2012. Συγκεκριμένα τόνισε πως ο Ομπράντοβιτς δεν συμπεριφέρθηκε σωστά στους Γιαννακόπουλους και αφήνει να ενοηθεί πως έφυγε λόγω της μείωσης του μπάτζετ της ομάδας.

Με άλλα λόγια επιμένει στο ποίημα που προσπαθούν να περάσουν τα τελευταία χρόνια. Ότι ο Ομπράντοβιτς είναι δραχμοφονιάς.

Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά πάμε να θυμίσουυμε ΓΕΓΟΝΟΤΑ και όχι απόψεις...

Ο Ζοτς συχνά-πυκνά ανέφερε την λέξη σεβασμός στις συνεντεύξεις του. Με τα χρόνια μάθαμε πως το εννοεί και πως ο ίδιοςτον χρησιμοποιεί στις σχέσεις του με την διοίκηση, την ομάδα, τους αντιπάλους, τον κόσμο και τους δημοσιογράφους. Δεν είναι και τόσο μακρινά τα περιστατικά με τον χαμένο τελικό κυπέλλου το 10, την σκηνή με τον Καρμοίρη, την ανανέωση του συμβόλαιου του χωρίς να έχει συμφωνήσει το 10 και την συγκέντρωση στο πάρκινγκ λίγους μήνες αργότερα...

Ο κ.Βέργης λοιπόν, προφανώς ξεχνάει....ξεχνάει ότι η εφημερίδα ΠΡΑΣΙΝΗ την τελευταία σεζόν του Ζ.Ομπράντοβιτς σχεδόν κάθε μέρα ενημέρωνε στα πρωτοσέλιδα της τον κόσμο του Συλλόγου ότι φεύγει, ότι ψάχνει να πουλήσει, ότι δεν αντέχει άλλο. Ξεχνάει τις συνεχόμενες δηλώσεις του Δ.Γιαννακόπουλου που παρουσίαζε ως τετελεσμένη την απόφαση τους για αποχώρηση. Ξεχνάει πως οι δημοσιογράφοι από τα μέσα της σεζόν ρωτάγανε τον Ζοτς το τι μέλλει γενέσθαι και εκείνος επέστρεφε την ερώτηση και εκνευρισμένος τόνιζε πως κανένας από την διοίκηση δεν τον έχει ενημερώσει για το τι συμβαίνει και πως ενημερώνεται κι αυτός από αυτά που ακούει τριγύρω και όχι από τους ίδιους. Τέλος, ξεχνάει πως μετά από εκείνο το βράδυ στο Κάραβελ, ο Ζέλικο έλεγε σε κόσμο που τον περίμενε στο αεροδρόμιο και τον ρώταγε αν θα μείνει, πως τα πάντα είναι θέμα σεβασμού.

Δεν ξέρω...μπορεί και να βολεύει να ξεχνάει γιατί αλλιώς δεν θα είχαν νόημα άρθρα του σαν το σημερινό. Αντί λοιπόν να ψάχνει να βρει πως θα απομμυθοποιήσει τον Ζέλικο, καλό θα ήταν να ψάξει να δει τι εννοούσε ο ποιητής όταν μιλούσε για σεβασμό. Και πριν τον κρίνει για μισόλογα, να του θυμίσουμε πως σε μια σχέση 13 ετών δεν μπορείς να τα βγάζεις όλα στην φόρα. Κι ας ήταν τότε της μόδας, μιας και ζούσαμε τις...glory days με τον Τσάκα στο ποδόσφαιρο. Το είχε πει και ο ίδιος. Τα εν οίκω μη εν δήμω.


Προφανώς ο Παναθηναϊκός είναι πάνω από τον Ομπράντοβιτς, προφανώς πρέπει να απολείσουμε την ομάδα του για να πάμε στο Final 4. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί ντε και καλά πρέπει να ξεπληρωθούν γραμμάτια και ο κόσμος να ταχθεί εναντίον του. Για ποιο λόγο δεν γίνεται να μείνουμε στο «Ομπράντοβις πορομ πορομ πομ περομ περομ» και να πρέπει με το ζόρι να τον απομυθοποιήσουμε. Διάολε, μιλάμε για τα 13 καλύτερα χρόνια της Παναθηναϊκής ιστορίας. Δεν γίνεται να ξεχνάμε και να πρέπει τους πρωταγωνιστές αυτού του παραμυθιού να τους κάνουμε εχθρούς.

Το ζητούμενο είναι πως θα περάσουμε στο Final 4 ή πως θα χαλάσουμε την εικόνα του ανθρώπου που έκανε τον Παναθηναϊκό, την μεγαλύτερη ομάδα στην Ευρώπη;


Διαβάστε παρακάτω το άρθρο του Β.Βέργη:

«Βρε βρε πως τα φέρνει η ζωή. Παναθηναϊκός vs Ζοτς και τούμπαλιν. Μια συγκλονιστική σχέση λατρείας, πέντε ευρωπαϊκών και αμέτρητων εγχώριων τίτλων, η οποία θα "δοκιμαστεί" στον κυνισμό του στόχου, δηλαδή της πρόκρισης στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας που θα γίνει στην Πόλη. Μια σχέση η οποία "διεκόπη" όχι τόσο... ομαλά το 2012, αποκαταστάθηκε στη συνέχεια, ως ιστορία φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να αλλοιωθεί καθώς έχει ήδη καταγραφεί στο "Εβερεστ" της μπασκετικής δόξας, όμως ως πραγματικότητα για πρώτη φορά θα περάσει μέσα από το τούνελ τέτοιας αντιπαλότητας. Δεν μιλάμε για παιχνίδια φάσης ομίλου, αλλά για το "Ο θάνατός σου, η ζωή μου"!

Ο Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα έδρας και το ΟΑΚΑ είναι φέτος στο θεσμό σχεδόν απόρθητο φρούριο. Μόλις μία ήττα για τον Παναθηναϊκό (από τον Ολυμπιακό) και όλα τα υπόλοιπα ματς "υπόκλιση" του αντιπάλου. Το έχει βιώσει και ο Ομπράντοβιτς αυτό. Μπορεί να αποθεώνεται κάθε φορά που πατάει στο "δικό του" παρκέ, όμως κάθε φορά χάνει. Τέσσερις στις τέσσερις ήττες έχει ως τεχνικός της Φενέρ στο ΟΑΚΑ, όσες νίκες έχει πάρει ταυτόχρονα όποτε υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στην Πόλη. Μακάρι να συνεχιστεί το... σερί, ώστε να νικήσει ο Παναθηναϊκός 3-2 στη σειρά και να προκριθεί. Εως τότε όμως, είναι αρκετά που θα συζητήσουμε και όχι (φυσικά) μόνο αγωνιστικά.

Προφανώς και οι δύο πλευρές δεν επιθυμούσαν αυτό το ραντεβού. Ο Παναθηναϊκός επειδή ξέρει ότι έχει απέναντι τον "μετρ των ανατροπών", ο Ζοτς γιατί γνωρίζει τι εστί... ΟΑΚΑ και "Εξάστερος". Μία ακόμη ιδιαιτερότητα το γεγονός πως το φάιναλ φορ γίνεται στην Πόλη, ο χορηγός της Ευρωλίγκας είναι η Turkish Airlines και ο κόσμος ανησυχεί πως θα αντιμετωπιστεί ο Παναθηναϊκός στη σειρά από τη διαιτησία απέναντι στην ομάδα η οποία θεωρείτο από την αρχή όχι μόνο φαβορί να πάει στο φάιναλ φορ αλλά να σηκώσει και την κούπα. Μπορεί όλα τούτα να είναι απλές "θεωρίες συνωμοσίας" που συνηθίζονται στα καφενεία, όμως επειδή τα μάτια μας έχουν δει πολλά ας ελπίσουμε ότι οι διαιτησίες και για τον Παναθηναϊκό κόντρα στη Φενέρ και για τον Ολυμπιακό κόντρα στην έτερη τουρκική ομάδα, την Εφές, θα είναι ακριβοδίκαιες.

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έχει την ευτυχία τα τελευταία χρόνια να προπονεί μία ομάδα η οποία έχει σκορπίσει άπειρα εκατομμύρια ευρώ. Μπάτζετ που ξεπερνάνε τα 40 εκατ. ευρώ δεν συνηθίζονται... εκτός ΤΣΣΚΑ. Μέχρι σήμερα (4ος χρόνος) το μόνο που έχει "καταφέρει" είναι να παίξει -και να χάσει- στον περσινό τελικό της Ευρωλίγκας από τον κουμπάρο του (Ιτούδη). Δεν το λες και λίγο που απώλεσε το πλεονέκτημα έδρας, φανταστείτε να μην πάει και στο φάιναλ φορ το μέγεθος, τον κρότο της ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ.

Ο Ομπράντοβιτς παραμένει αναμφισβήτητα ο κορυφαίος τεχνικός μπάσκετ στην Ευρώπη, αλλά και ο "τύπος" που θα βρει στον απέναντι πάγκο, του έχει ορισμένα... χρωστούμενα! Πριν από μερικά χρόνια, τη σεζόν 2010-11, ο Τσάβι Πασκουάλ ως προπονητής της Μπαρτσελόνα περίμενε πως και πως το φάιναλ φορ στη Βαρκελώνη. Βρέθηκε με πλεονέκτημα έδρας απέναντι στον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς και είδε το φάιναλ φορ από το... σπίτι του!

Το κυριότερο όμως, σε ό,τι αφορά την ίντριγκα ίσως κι ένα ανεξόφλητο "γραμμάτιο" της ιστορίας προς τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του το καλοκαίρι του 2012 προς τον Παναθηναϊκό αλλά και την οικογένεια Γιαννακόπουλου (Η οποία στη συνέχεια τον υποδέχθηκε με αγάπη και τον ΤΙΜΗΣΕ όταν επέστρεψε στο ΟΑΚΑ ως προπονητής της Φενέρ). Θα επαναλάβω ΟΛΑ ΟΣΑ έγραφα εκείνη την εποχή, όντας από τους μετρημένους στα δάχτυλα δημοσιογράφους. Καθώς στήριζα φυσικά με επιχειρήματα, για ποιο λόγο ο Ομπράντοβιτς φέρθηκε με "αγνωμοσύνη" στην οικογένεια Γιαννακόπουλου, όχι μόνο επειδή έφυγε στα δύσκολα αλλά και το ΠΩΣ έφυγε.

1. Το περιβόητο βράδυ του 5ου τελικού στο ΣΕΦ, μετά την απώλεια του πρωταθλήματος για τον Παναθηναϊκό, περίμεναν την αποστολή στο "Caravel" σχεδόν 1000 οπαδοί του τριφυλλιού. Την αποθέωσαν και ζητούσαν από τον Ομπράντοβιτς να παραμείνει. Τότε ήταν που τους είπε την... ιστορική φράση "Το μέλλον μου είναι κοντά σας". Πόσο... κοντά στον Παναθηναϊκό ήταν το "μέλλον" του το είδαμε στη συνέχεια.

2. Πολλοί τότε είχαν σπεύσει να πουν ότι ο Ομπράντοβιτς έφυγε γιατί δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Και άλλοι ότι έφυγε επειδή ήξερε ότι θα πέσει το μπάτζετ. Απάντηση: Το πρώτο δεν το μάθαμε ποτέ γιατί ο ίδιος ο Ζοτς έφυγε, ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΑΝ (μην τρελαθούμε). Οσο για το δεύτερο; Το 2012 η ελληνική κοινωνία βίωνε για τα καλά το ξεκίνημα της κρίσης. Δεν έπρεπε να πέσει το μπάτζετ μιας ομάδας μπάσκετ; Σοβαροί να είμαστε. Ο Ομπράντοβιτς δεν έχει μάθει να δουλεύει με χαμηλότερα μπάτζετ; Και τέλος, δεν θα έπρεπε ο Σέρβος να ΣΕΒΑΣΤΕΙ την τεράστια προσφορά του Παύλου Γιαννακόπουλου στο πρόσωπό του στηρίζοντας τότε, στα δύσκολα, τον γιο του Δημήτρη; Φυσικά και έπρεπε.

Ολα τούτα τα έγραφα ΤΟΤΕ που "έκαιγε" το σίδερο και οι περισσότεροι οπαδοί του Παναθηναϊκού φώναζαν ότι "η ομάδα διαλύεται γιατί... έδιωξε τον Ζοτς", δεν τα λέω τώρα που ο Παναθηναϊκός του Δημήτρη Γιαννακόπουλου όχι μόνο δεν διαλύθηκε αλλά ετοιμάζεται να επιστρέψει στο φάιναλ φορ.

Ισως, λοιπόν, η ιστορία με αυτό το "ιδιαίτερο" ραντεβού Παναθηναϊκός-Φενέρ έχει αποφασίσει να εξοφλήσει το "γραμμάτιο" στον Ζοτς για εκείνη τη συμπεριφορά του. Αλλωστε, πάντοτε τα λάθη πληρώνονται. Πόσο μάλλον όταν είναι υποχρεωμένος κάποιος να περάσει την πόρτα του ΟΑΚΑ φέτος και να συναντήσει τον αποφασισμένο Παναθηναϊκό. Ο οποίος πάντα θα σέβεται και θα αγαπάει τον μεγάλο Ομπράντοβιτς για όσα του πρόσφερε, αλλά δεν τον φοβάται...

Τι είχε πει ο Παύλος για τον Ζοτς στην μεγάλη συνέντευξη το 2013

Κλείνοντας θέλω να θυμίσω ένα πολύ χαρακτηριστικό απόσπασμα, που αφορούσε τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, από την κοινή συνέντευξη που είχα την τιμή να μου παραχωρήσουν για λογαριασμό της LIVE SPORT την 1η Ιουλίου του 2103, στα γραφεία της "ΒΙΑΝΕΞ", ο Παύλος και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος (έπειτα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος εκείνης της σεζόν).

Ηταν από τις ελάχιστες στιγμές που είχαν διαφωνήσει ο πατέρας με τον γιο και ειλικρινά, ο μεγάλος Παύλος Γιαννακόπουλος δεν ήθελε ούτε καν να ακούσει τότε το όνομα του μεγάλου Ζοτς. Παρόλα αυτά την επόμενη σεζόν οι ηγέτες του Παναθηναϊκού του φέρθηκαν με εκπληκτικό τρόπο στο ΟΑΚΑ σε μία «επιστροφή», μια βραδιά που σημάδεψε συγκινησιακά-συναισθηματικά τον σύλλογο και τους οπαδούς.

"Η διαφωνία Παύλου - Δημήτρη για τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς

- Κύριε Παύλο το περασμένο καλοκαίρι φοβηθήκατε για την ομάδα και το γιο σας όταν έφυγε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και 10 παίκτες;

"Οχι".

- Οχι; Το λέτε κατηγορηματικά. Γιατί;

"Ο κ. Ομπράντοβιτς έφυγε για να βρει ελεύθερο δρόμο να κάνει αυτά που νομίζει εκείνος".

- Σας πίκρανε που έφυγε ο κ. Ομπράντοβιτς πέρυσι; Πιστεύατε ότι έπρεπε να μείνει και να βοηθήσει τη δύσκολη στιγμή; Θεωρείτε ότι έκλεισε ο κύκλος του στον Παναθηναϊκό;

"Για τον Παναθηναϊκό ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς νομίζω ότι έχει τελειώσει..."

- Κύριε Δημήτρη εσείς τι λέτε;

"Είναι από τις ελάχιστες φορές που θα διαφωνήσω με τον πατέρα μου. Ο κ. Ομπράντοβιτς είναι ο καλύτερος προπονητής της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή έχουμε τον δεύτερο καλύτερο προπονητή της Ευρώπης. Θα ήταν χαρά μου και είμαι βέβαιος ότι κάποια στιγμή με τον κ. Ομπράντοβιτς θα ξανασυνεργαστούμε. Ο Παναθηναϊκός είναι το σπίτι του, εγώ τον αγαπάω, είναι ο μεγάλος μου αδελφός και είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα ξαναδιασταυρωθούν οι δρόμοι μας. Δεν ξέρω πότε αλλά είμαι σίγουρος".

- Κύριε Παύλο, τώρα, μετά από ένα χρόνο, εσείς γιατί πιστεύετε ότι έφυγε ο Ομπράντοβιτς και 10 αθλητές;

"Ο Ομπράντοβιτς είναι επαγγελματίας και σαν επαγγελματίας βρήκε κάτι καλύτερο κατά τη γνώμη του. Επέλεξε το δρόμο της αποχώρησης, με γειά του με χαρά του. Καλή του τύχη".

- Οι δέκα παίκτες πιστεύετε ότι φοβήθηκαν; Επηρεάστηκαν;


"Δυστυχώς επηρεάστηκαν. Ενώ δεν έπρεπε. Γιατί ο προπονητής έφυγε αλλά ο Παναθηναϊκός παραμένει".

Σχόλια