"Κάρπετ" γιατί εξοργίζεσαι;


Αηδιασμένος φαίνεται να είναι ο Αντώνης Καρπετόπουλος με την χθεσινή διαιτησία του Γκράνα στο Παναθηναϊκός-Πανιώνιος και εξοργισμένος με την τόση αβάντα που δεν έχει πλέον η αγαπημένη του ομάδα.

Αντώνη, γιατί τώρα; Αλλιώς μας είχες μάθει να βλέπουμε το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Εσύ δεν γέλαγες τόσα χρόνια χαλαρός κάθε Δευτέρα πρωί στον Sport Fm μετά από τα «ανθρώπινα λάθη» υπέρ της ομάδας σου και εξηγούσες με απόλυτη πραότητα πως το ποδόσφαιρο είναι απλά ένα παιχνίδι;


Εσύ δεν έφτανες στο αμήν κάθε φορά που οι διαιτησίες ήταν τόσο...ανθρώπινες και τόνιζες πως ανέκαθεν όλες οι μεγάλες ομάδες είχαν εύνοια στα σφυρίγματα;

Εσύ δεν διαμαρτυρόσουν στις τηλεοπτικές εκπομπές μετά από κάθε αγωνιστική όταν κάποιοι συνάδελφοι σου θέλανε να θίξουν εξωαγωνιστικά ζητήματα και εσύ τους...συμμόρφωνες ξεκινώντας συζητήσεις για μπάλα και τεχνικές αναλύσεις;

Εσύ δεν προσπαθούσες μέσα από τα γραπτά σου να αναδείξεις τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του παιχνιδιού, τους ποδοσφαιριστές, και δεν στεκόσουν στους διαιτητές που...άνθρωποι είναι και αυτοί;

Γιατί λοιπόν τώρα εξοργίζεσαι;

Κατανοούμε απόλυτα πως αυτό το σύστημα σου άνοιξε πόρτες, σου έδωσε χρήμα και δημοσιότητα και τώρα νιώθεις πως καταρρέει αλλά τι να κάνουμε; Είπαμε...η ζωή κάνει κύκλους.

Μακάρι να συνεχίσεις τις εκπομπές, να σφυρίζουν πέναλτι κατά του Ολυμπιακού από την σέντρα και να σε παίρνουμε τηλέφωνα, να μιλάμε για λίγο μπαλίτσα βρε αδερφέ.


ΥΓ: Στα σοβαρά τώρα...ο Καρπετόπουλος είναι ακόμη ένα γρανάζι της ΠΑΕ Ολυμπιακός που αναπαράγει απόψεις του ιδιοκτήτη (;) της. Προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις μπας και τους σώσει κανένας διαιτητής στο Κύπελλο και δεν κάνουν φιέστα σε άδειο γήπεδο.


Αναλυτικά το νέο κείμενο "διαμάντι":

O Πανιώνιος και η εφετινή του πορεία ενόχλησε περισσότερο ίσως και από τον Ολυμπιακό, που ετοιμάζεται να κερδίσει ένα ακόμα πρωτάθλημα κι αυτό το είδαμε χθες στη Λεωφόρο. Ο Πανιώνιος, που υπήρξε ο μόνος που σοβαρά κυνήγησε τον Ολυμπιακό και τον κέρδισε και σε ένα σημαντικό για τη βαθμολογία ματς στο Καραϊσκάκη, είναι η απόδειξη πως μπορεί να πετύχεις σπουδαία πράγματα χωρίς απαραίτητα να ξοδεύεις πολλά, αρκεί να έχεις ανθρώπους που αγαπούν το σύλλογο κι έχουν και κάμποση ποδοσφαιρική γνώση. Αυτό που άλλοι ευαγγελίζονται (κυρίως για να μην βάλουν χρήματα…), ο Πανιώνιος χωρίς διακηρύξεις, το έκανε και φέτος πράξη. Αυτή τη φορά μάλιστα χωρίς ένα προπονητή που να προβλήθηκε ως θαυματοποιός και έχοντας πουλήσει τον Ιανουάριο τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του. Αυτό του το κατόρθωμα ενόχλησε και το πόσο το είδαμε χθες στη Λεωφόρο χάρη στον διαιτητή Γκράνα, που οι παλιοί Πανιώνιοι δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι έσπασε το ρεκόρ του Σπανέα: κανένα ρεκόρ δεν μένει αιώνιο.

Τα αριστουργήματα ήταν άλλα

Δεν είναι η φάση του πέναλτι αυτή που έδειξε την πρόθεση του διαιτητή: το πέναλτι θα το έδινε – ήταν απλά θέμα χρόνου. Τα αριστουργήματα του Γκράνα είναι δυο φάσεις στις οποίες δεν χρειάζονται ούτε ριπλέι, ούτε καθηγητές διαιτησίας. Η πρώτη είναι η μη αποβολή του κιτρινισμένου ΕμΜποκού για αγκωνιά στον Κόρμπο: το βλέπει ο Ουζουνίδης και κάνει αλλαγή ο ίδιος τον παίκτη του! Η δεύτερη είναι επίσης η μη αποβολή του κιτρινισμένου Ρέις, που πρώτα κάνει φάουλ και στην συνέχεια κλωτσά τη μπάλα εκτός γηπέδου! Ο Γκράνας και στις δυο περιπτώσεις ξέρει πολύ καλά τι κάνει – ή μάλλον τι δεν κάνει. Στο 88΄πιστεύοντας πως μπορεί να κοροϊδέψει όλο τον κόσμο δεν αποβάλει με δεύτερη κίτρινη και τον Μασούτ – στο μεταξύ το ματς έχει σχεδόν τελειώσει. Λέγεται συχνά ότι η αλλαγή της διαιτησίας, που φέτος είδαμε, βασίστηκε στο γεγονός ότι ομάδες όπως ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ απέκτησαν ερείσματα στις Ενώσεις και στην ΕΠΟ, έχουν λόγο για πολλά, δυνάμωσαν παρασκηνιακά και άλλα πολλά εμπριμέ. Ο ΠΑΟ ούτε Ενώσεις έχει, ούτε μου προκύπτει ότι στην Επιτροπή Εξομάλυνσης ή στην ΚΕΔ έχει βάλει τίποτα δικούς του – με τον Τριτσώνη και τον Κουκουλάκη υπήρχε απλά μια καλή σχέση από παλιά, όχι όμως τέτοια που να επιτρέπει σε κάποιον να χρεώσει τους συγκεκριμένους στον ΠΑΟ. Δεν υπάρχουν απλοϊκές απαντήσεις για σύνθετες ερωτήσεις.

Γίνεται απλά πλιάτσικο

Καιρό τώρα λέω ότι αυτό που παρακολουθούμε είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης στη διαιτησία, το οποίο όποιος το αποκαλεί «Εξομάλυνση» ή «Εξυγίανση» απλά έχει χιούμορ. Δεν υπάρχουν φέτος λάθη: υπάρχουν κατευθύνσεις, μεθόδευση, κανονική παρέμβαση, η οποία γίνεται και με τις ευλογίες του Κράτους και η οποία στηρίζεται σε τρεις κατευθυντήριες γραμμές. Η πρώτη είναι να μην πάρει κανένα πέναλτι ο Ολυμπιακός, γιατί έτσι γίνεται απολύτως κατανοητό στις άλλες ομάδες ότι η όποια δύναμή του τελείωσε. Το δεύτερο ζητούμενο είναι να πάρουν κάτι η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, κυρίως από διεθνείς και έμπειρους διαιτητές, ώστε να καταλάβουν οι νεότεροι ότι τα κόζα άλλαξαν – οι δυο πήραν φέτος κάποια εξόφθαλμα σφυρίγματα και το σπουδαιότερο οι διαιτητές που τους τα έδωσαν δεν τιμωρήθηκαν. Το τρίτο είναι να μην φωνάζει ο Παναθηναϊκός. Είναι σημαντικό όσο τα άλλα δύο, κυρίως γιατί τα προηγούμενα χρόνια ΜΜΕ που κάνουν φασαρία είχε μόνο ο ΠΑΟ.  Ολο αυτό το σχέδιο δεν παράγει καμία απολύτως πρόοδο και δεν είναι φυσικά ούτε εξομάλυνση, ούτε εξυγίανση. Είναι ένα κανονικό πλιάτσικο.

Μπορεί να ελπίζει

Ο Πανιώνιος, που έχει παράγοντες που ξέρουν, στην ανακοίνωσή του δεν κατηγόρησε τον Παναθηναϊκό: ο ΠΑΟ απλώς εισπράττει – η όποια δύναμη του παραμένει μικρή. Του δίνουν κάτι για να μην φωνάζει κι όποτε θέλουν τον σταματάνε: θα φανεί ακόμα περισσότερο του χρόνου. Συγκυριακά έχει φέτος καλές διαιτησίες, ως Σύμμαχος. Αν η Συμμαχία μείνει, μπορεί να ελπίζει ότι θα τον προσέξουν και προσεχώς. Αν χαλάσει, θα έχει την τύχη των άμαχων πληθυσμών: το πιθανότερο είναι ότι θα αρχίσει να φωνάζει πάλι. Χθες θα μπορούσε να πει ο ΠΑΟ «δεν θέλουμε τέτοιες διαιτησίες κτλ». Αλλά η αβάντα δεν χάλασε ποτέ κανένα: απλά ανοίγει την όρεξη για περισσότερη.

Ψύχραιμα βάζεις τα γέλια

Αν αυτό που γίνεται μπορεί να το παρακολουθείς ψύχραιμα και εξ αποστάσεως μπορείς απλά να γελάς. Μετά το ματς του Ατρόμητου με την ΑΕΚ, ο ιδιοκτήτης του Ατρομήτου κ. Γιώργος Σπανός στα ίσια κατήγγειλε δημόσια ότι η ΚΕΔ δεν ορίζει τους διαιτητές, αλλά κάνει ό,τι κάποιοι μεγάλοι της λένε. Είπε, με απλά λόγια, ότι ο Τριτσώνης και ο Κουκουλάκης είναι δυο εντολοδόχοι, που για να παίρνουν τα ωραία τους λεφτά εξευτελίζονται. Επειδή ο Ατρόμητος δεν έχει τρεις δικές του εφημερίδες, πέντε σάιτ και ένα στρατό από δημοσιογράφους για να τους ταϊζει σουβλάκια, η δήλωση πέρασε στα ψιλά. Θεώρησα καλό να την προβάλω στη Sportday και να κάνω το αυτονόητο, δηλαδή να σχολιάσω την απάθεια της ΕΠΟ στην καταγγελία: είναι ωραίο να νομίζεις ότι ψιχαλίζει όταν σε φτύνουν, αλλά δεν σημαίνει αυτό ότι δεν βρέχει ροχάλες. Συνέβη το απίστευτο: αντί η ομοσπονδία να απαντήσει στον ιδιοκτήτη μιας ομάδας, που αποκάλεσε μια επιτροπή της ανύπαρκτη, απάντησε σε μένα. Τι; Αρες μάρες κουκουνάρες – δεν έχει καμία σημασία. Επικοινώνησε μαζί μου, σκασμένος από τα γέλια, ο Σπανός και με παρακάλεσε την επόμενη φορά που θα χει κάτι να πει, να μιλήσω εγώ εκ μέρους του μπας και πάρει μια απάντηση. Του εξήγησα ότι η υποκρισία και η γελοιότητα πάνε μαζί. Τι να του απαντήσουν άλλωστε; Ότι ο Κουκουλάκης και ο Τριτσώνης κάνουν μαθήματα στους διαιτητές, χωρίς να είναι καθηγητές διαιτησίας; Η ότι η ίδια η συμμετοχή τους στο θίασο που λέγεται ΚΕΔ είναι τελείως παράτυπη, αφού οι άνθρωποι δεν έχουν τα τυπικά προσόντα; Αλλωστε κακώς ζητάμε από την ΚΕΔ ή την ΕΠΟ εξηγήσεις. Τον Κοντονή, τον Βασιλειάδη και την Κυβέρνηση θα πρεπε να ρωτήσουμε, αν είναι ευχαριστημένοι με την εξυγίανση που κάνει ο Θωμάς.

Σε άλλους την ανακοίνωση

Ο Γκράνας ήξερε ότι αν ο ΠΑΟ με τον Πανιώνιο έχει παράπονα θα τον «καθαρίσουν»: το χω γράψει πριν το ματς. Ο Πανιώνιος, ως δεύτερος ενόχλησε πολύ. Εν τέλει, την καλή ανακοίνωση, που έβγαλε, έπρεπε να τη στείλει στον Νίκο Παππά, στον Βασιλειάδη, στον Μουζάλα, και σε κάμποσους άλλους κυβερνητικούς, που έρχονται συνέχεια στη Νέα Σμύρνη – μερικοί απλά για να θυμούνται τα νιάτα τους, ως παλιοί Ρηγάδες. Επρεπε να τους εξηγήσει απλά ο Πανιώνιος ότι δεν ψιχαλίζει, κάτι άλλο συμβαίνει. Γιατί ούτε οι ίδιοι νομίζω το καταλαβαίνουν…             

Σχόλια