Εμπρός...προς τα πίσω τα ομαδικά τμήματα του Ερασιτέχνη


Η φετινή σεζόν ολοκληρώθηκε κι επίσημα σήμερα για τα ομαδικά τμήματα του Ερασιτέχνη σήμερα, με τα αποτελέσματα να πληγώνουν και τις ομάδες μας να έχουν κάνει βήματα προς τα πίσω, με εξαίρεση το βόλεϊ αντρών στο πρωτάθλημα.


Στο βόλεϊ αντρών, η ομάδα του Δ.Ανδρεόπουλου ξεκίνησε την φετινή κούρσα με στόχο το πλασάρισμα στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος και την συμμετοχή της στο Final 4 του Κυπέλλου. Αν και τα αποτελέσματα που πετύχαινε η ομάδα, καθώς και οι νίκες με τον Πάοκ, γεννούσαν προσδοκίες, τελικά το κλείσιμο της χρονιάς μας βρήκε εκτός Final 4 και αποκλεισμό στα ημιτελικά του πρωταθλήματος από τον Πάοκ με 0-3.




Την προηγούμενη σεζόν, είχαμε αποκλειστεί στον πόντο από τα ημιτελικά του Κυπέλλου (με διαιτητικό λάθος) από την Κηφισιά, ενώ στο πρωτάθλημα τερματίσαμε στην πέμπτη θέση.

Παρά την ανεβασμένη βαθμολογική θέση, η αποτυχία είναι κυρίως στην αδυναμία της ομάδας να βρεθεί στην τελική φάση του Κυπέλλου και ο αποκλεισμός της από μια ομάδα που σίγουρα ήταν στα μέτρα της. Και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, αν συνυπολογιστεί ότι η ομάδα είχε δείξει τόσο με τον Πάοκ, όσο και με τον Ολυμπιακό πως μπορεί να τους κοντράρει σε μονά ματς και ότι αυτοί οι θα έπαιζαν μεταξύ τους στα ημιτελικά και θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στον τελικό μετά από επτά χρόνια. Επιπλέον στα ημιτελικά του πρωταθλήματος δεν έδειξε καμία αντίσταση απέναντι στον Πάοκ, παρά μόνο στο πρώτο ματς της Πυλαίας, σε αντίθεση με δύο χρόνια πριν όπου έφτασε μια νίκη μακριά από τους τελικούς.




Στο βόλεϊ γυναικών, οι προσδοκίες ήταν υψηλότερες σε σχέση με την περυσινή σεζόν όπου η ομάδα αποκλείστηκε στα ημιτελικά του πρωταθλήματος από τον Α.Ο. Θήρας με πλεονέκτημα έδρας στο τρίτο ματς και στο Κύπελλο έχασε στον ημιτελικό από τον Ολυμπιακό στο tie break.

Η πραγματικότητα φέτος ήταν αρκετά χειρότερη με τα κορίτσια του Δ.Καζάζη να αποκλείονται στα ημιτελικά του Κυπέλλου πάλι από τον Ολυμπιακό με κάτω τα χέρια (0-3) και στο πρωτάθλημα να γνωρίζουν πάλι τον αποκλεισμό στα ημιτελικά με πλεονέκτημα έδρας από τον Πανναξιακό με 0-2.

Στο μπάσκετ γυναικών, ήταν εξαρχής γνωστό ότι το σύνολο του Κ.Πρέκα δεν θα μπορέσει να κοιτάξει στα μάτια το Ελληνικό με την φανέλα του Ολυμπιακού, όμως αυτό δεν καθιστούσε αυτονόητο πως θα έκαναν χειρότερη πορεία.

Aποκλεισμός από τον Αθηναϊκό στα ημιτελικά του πρωταθλήματος με 0-2 και αποκλεισμός στο Κύπελλο από την Λευκάδα στην προημιτελική φάση. Όταν πέρυσι διεκδίκησε πρωτάθλημα και Κύπελλο μέχρι τους τελικούς απέναντι στο πρώην Ελληνικό.

Τέλος στο πόλο, τα πράγματα ήταν φέτος αρκετά πιο δύσκολα σε σχέση με τις άλλες χρονιές, με στάση πληρωμών και φυγή παικτών στην μέση της σεζόν. Η άτυπη παραδοχή πως το τμήμα έπρεπε να θυσιαστεί για να δοθεί βάση σε κάποια άλλα ήταν γνωστή και τα αποτελέσματα δεν θα μπορούσαν από το να είναι χειρότερα.

Έκτη θέση στο πρωτάθλημα και αποκλεισμός στο Κύπελλο στα προημιτελικά από τον Ολυμπιακό. Πέρυσι, η ομάδα είχε τερματίσει στην τρίτη θέση και στο Κύπελλο έφτασε μέχρι τα ημιτελικά.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπήρξε πισωγύρισμα την φετινή σεζόν στα ομαδικά τμήματα και σίγουρα αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τα χρέη. Ο Παναθηναϊκός ταλαιπωρείται από τα οικονομικά προβλήματα εδώ και 20 χρόνια αλλά τα τελευταία έξι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είναι λογικό και θεμιτό να γίνεται διαχείριση και να θυσιάζεται ο πρωταθλητισμός των τμημάτων για την οικονομική εξυγίανση. Αλλά αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή οφείλεται σε κακές επιλογές προσώπων που μεταφράζονται σε χειρότερες πορείες.

Την σεζόν 2014/15 με τα ίδια προβλήματα (αν όχι μεγαλύτερα) και με λιγότερη εμπειρία από τα πρόσωπα που έτρεχαν τα τμήματα έχει υπάρξει πισωγύρισμα. Τέσσερα απλά παραδείγματα είναι αρκετά. Διαιτητικά λάθη σε τελικούς στα βόλεϊ και μπάσκετ γυναικών που καθόρισαν αποτελέσματα-τίτλους, τελικός Κυπέλλου στο πόλο και μια σειρά μεγάλων ημιτελικών με Πάοκ στο Βόλεϊ αντρών.

Το ταμείο είναι μειον φέτος και πλέον η διοίκηση πρέπει να βρει τι πήγε λάθος και του χρόνου τα τμήματα να ανακάμψουν. Να γίνει καλύτερο μοίρασμα μπάτζετ; Να γίνει πιο έντονη αναζήτηση χορηγών; Να υπάρξει πιο λεπτομερής επιλογή προσώπων;

Τα λεφτά πλέον στον σύγχρονο αθλητισμό δυστυχώς είναι τα πάντα. Αν ο Δ.Γιαννακόπουλος μπει στην διοίκηση του Ερασιτέχνη και κάνει πράξη αυτά που υπόσχεται, τότε θα κάνουμε άλλη κουβέντα. Με τα τωρινά δεδομένα πάντως χρειάζονται αλλαγές ακόμη και με τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους που υπάρχουν.

Σχόλια