Ο Εσιέν καθορίζει την αδειοδότηση του Παναθηναϊκού


Δεν αποφεύχθηκαν τελικά τα δικαστήρια μεταξύ Παναθηναϊκού και Εσιέν. Ο Γκανέζος ζητάει από την διοίκηση 651.000 ευρώ και χθες οι δύο πλευρές βρέθηκαν στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΟ, με τον Παναθηναϊκό να εκπροσωπείται από τον Γιάννη Κάρμη και τον παίκτη από τις Λίνα και Άσπα Σουλούκου.


Στις 22 Δεκεμβρίου, ο Μ.Εσιέν κατέθεσε προσφυγή επικαλούμενος ρήτρες περί καθυστέρησης καταβολής δόσεων (Οκτώβρης-Νοέμβρης) και ζητούσε το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό από τα συνολικά 720.000 ευρώ. Ρήτρες που είχαν υπογραφεί στην λύση συμβολαίου του παίκτη και χαρακτηρίστηκαν ως υπέρμετρες από τον κ.Κάρμη.

Γ.Κάρμης: «Υπογράψαμε τις ρήτρες λόγω Uefa»


Ο δικηγόρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός δήλωσε σχετικά με τα συμφωνηθέντα του καλοκαιριού ότι, «έπρεπε να κλείσουμε αυτή την ιστορία για να είμαστε συνεπείς απέναντι στην UEFA. 

Θέλαμε να κλείσουμε με κάθε τρόπο την πληγή του συμβολαίου Εσιέν, ενός ποδοσφαιριστή που ήρθε ως δήθεν μεγάλος και τρανός και δεν προσέφερε τίποτα στον Παναθηναϊκό και δεν αντέχαμε να τον έχουμε να κάθεται και να πληρώνεται και να του πληρώσουμε και τον επόμενο χρόνο. 

Γι' αυτό βρεθήκαμε στην ανάγκη να συμφωνήσουμε με αυτούς τους όρους με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να έρθουμε στο δικαστήριο, να ζητήσουμε να προσαρμοστεί η συμφωνία».



Λ.Σουλούκου: «Ζητάμε τα δεδουλευμένα του Εσιέν»


Μια εκ των δικηγόρων που εκπροσώπησαν τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού τόνισε πως:

«Τα 720.000 ευρώ είναι μόνο τα δεδουλευμένα του παίκτη. Μνημονεύτηκαν ως αποζημίωση στην λύση του συμβολαίου για λόγους φορολογικής διευκόλυνσης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός διότι αναλάμβανε να καταβάλει όλους τους φόρους και ως αποζημίωση, χαρακτηριζόμενο το ποσό, είχαν ευμενέστερης φορολογικής μεταχείρισης απ’ ότι ως δεδουλευμένα ποσά.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός μας πρότεινε εγγράφως τις συγκεκριμένες ποινικές ρήτρες. Υπάρχουν και στην λύση του συμβολαίου στις 8/7 αλλά και στην τροποποίηση του συμφωνητικού στις 6/9 και έρχονται σήμερα να προβάλλουν ενστάσεις.»

Οι ρήτρες και οι δόσεις που πληρώθηκαν


Η συμφωνία που είχε έρθει μεταξύ ομάδα και παίκτη το περασμένο καλοκαίρι για να χωρίσουν οι δρόμοι τους περιείχε κάποιες ρήτρες, οι οποίες οδήγησαν σήμερα τις δύο πλευρές στις δικαστικές αίθουσες και είναι:

1. 10% για το ποσό της κάθε δόσης το σύνολο των οποίων ήταν 24 (23.750 ευρώ έκαστη) σε περίπτωση καθυστέρησης της,

2. σε περίπτωση καθυστέρησης δύο δόσεων γίνεται απαιτητό το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό με ρήτρα 10%,

3. ποινική ρήτρα 100.000 ευρώ.


Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εξήγησε πως η καθυστέρηση των δόσεων προήλθε από πρόβλημα ρευστότητας λόγω της μη καταβολής του τηλεοπτικού συμβολαίου από την Nova. Έτσι, η πληρωμή τους έγινε στις αρχές Ιανουαρίου.


Ο Λέτο και ο...Ολυμπιακός


Η εκπροσώπηση του Γκανέζου δημιουργεί παράλληλα δύο έτερα ζητήματα, τα οποία μπορεί να προκύψουν αργότερα. Οι αδερφές Σουλούκου εκπροσωπούν και έναν άλλο παίκτη της ομάδας μας, τον Σεμπαστιάν Λέτο.

Η ομάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Αργεντίνο τον τελευταίο καιρό με σκοπό την ανανέωση του συμβολαίου του, που λήγει το καλοκαίρι και είναι πολύ πιθανό οι συζητήσεις να χρειαστεί να γίνουν με τις ίδιες δικηγόρους, ώστε να επέλθει συμφωνία. Τι επικοινωνία θα μπορέσει να υπάρξει, εάν οι δύο πλευρές δεν έρθουν σε συμβιβασμό τώρα για τον Γκανέζο και η προσφυγή του Εσιέν δικαιωθεί και δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά ζητήματα;

Επίσης, φήμες λένε πως η Λίνα Σουλούκου αναμένεται το καλοκαίρι να στελεχώσει το δικηγορικό τμήμα της ΠΑΕ Ολυμπιακός.


Το μήνυμα του Εσιέν κατά του Αλαφούζου










Στις 26 Ιανουαρίου, ο Μ.Εσιέν είχε κάνει "αιχμηρό" σχόλιο κατά της διοίκησης του Παναθηναϊκού και συγκεκριμένα του Γ.Αλαφούζου, γράφοντας ότι, «λυπάμαι για τους φίλους της Θύρας 13. Ο πρόεδρος του κλαμπ και η διοίκηση δεν νιώθουν τον κόσμο και σκοτώνουν ένα μεγάλο κλαμπ, όπως ο Παναθηναϊκός.»


Τι γίνεται τώρα


Παναθηναϊκός και Εσιέν πήρα προθεσμία μέχρι τις 20/2 για να καταθέσουν υπομνήματα και από κει και πέρα αναμένεται να βγει η απόφαση (μπορεί να τραβήξει και δύο μήνες), η οποία θα κρίνει πολλά για το μέλλον της ΠΑΕ Παναθηναίκός. Αν ο Γκανέζος δικαιωθεί τότε ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να καταβάλει το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό (651.000 ευρώ), αλλιώς θα έχει σοβαρά προβλήματα τον Μάιο με την έκδοση της άδειας της ΕΠΟ για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.


Δεν φταίει κανένας Εσιέν





Ο Παναθηναϊκός λοιπόν βρίσκεται μπροστά σε ένα πρόβλημα που μπορεί να τον βάλει σε πολύ μεγάλους μπελάδες και να του προκαλέσει επιπτώσεις μέχρι και στον αγωνιστικό σχεδιασμό της ομάδας. Από την στιγμή που η διοίκηση δεν είχε την ρευστότητα να πληρώσει μια δόση 23.750 ευρώ και ο Γ.Αλαφούζος έχει διαρρεύσει πως ο Παναθηναϊκός μπαίνει ξανά σε εποχές «μνημονίου», τότε καταλαβαίνεται πόσο θα σοβαρέψουν τα πράγματα, αν η ομάδα βρεθεί με ένα «ξαφνικό χρέος» της τάξεως των 651.000 ευρώ!

Όλη η τροπή αυτής της ιστορίας βέβαια έχει υπεύθυνους και βρίσκονται στα πόστα της διοίκησης. Όταν υπογράφεις κάποιες ρήτρες δεν μπορείς να τις υπογράφεις με δεδομένο ότι ο κάθε Εσιέν θα βγει...Ζιλμπέρτο Σίλβα και θα είναι δεκτικός σε διακανονισμούς και καθυστερήσεις, ούτε να βγαίνεις μέσω του δικηγόρου σου και να προτάσσεις σαν επιχείρημα ότι ο παίκτης δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και κορόιδευε, γιατί αυτό είναι άσχετο με τις υπογραφές που πέφτουν.

Αν ο Παναθηναϊκός είχε σοβαρή διοίκηση θα είχε εκμεταλλευτεί τα νυχτοπερπατήματα του Εσιέν όταν είχαν συμβεί και δεν θα περίμενε να τα μαθαίνει από τα sites και να σφυρίζει αδιάφορα. Θα μπορούσε να είχε υπογράψει εξαρχής ρήτρες προς όφελος του, με το ίδιο σκεπτικό που υπογράφει ρήτρες που μοιάζουν σήμερα σαν θηλιά γύρω από τον λαιμό του. Ρήτρες που υπογράφτηκαν για να μην έχουμε πρόβλημα με την Uefa και το Financial Fair Play.

Ας μην γελιόμαστε. Κανένας Εσιέν δεν φταίει. Ο άνθρωπος δεν έχει κανένα λόγο να μην πατήσει πάνω στα συμφωνηθέντα και είναι αστείο να έχουμε τέτοια απαίτηση. Όλα αυτά συμβαίνουν λόγω Αλαφούζου. Αυτός επέλεξε να κάνει οικονομικές υπερβάσεις, που όπως φαίνεται δεν άντεχε να υποστηρίξει, αυτός πήρε τα ρίσκα και δεν του βγήκαν. 

Όπως επανέφερε το «καράβι» σε ήρεμα νερά, έτσι το οδηγεί ξανά σε «φουρτούνες»...

Σχόλια