Καρνέζης: «Ο Παναθηναϊκός δεν έχει πλάνο και υποδομές»



Συνέντευξη στην εφημερίδα «Live Sport» παραχώρησε ο πρώην τερματοφύλακας της ομάδας και νυν της Ουντινέζε, Ορέστης Καρνέζης και μίλησε για το ενδεχόμενο επιστροφής του στην ομάδα την περυσινή σεζόν, τον Α.Στραματσόνι, τον Γ.Αλαφούζο και...την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του:


Για τα σενάρια που τον ήθελαν να επιστρέφει το καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό λόγω Στραματσόνι: 

«Μιλήσαμε, αλλά δεν μου ζήτησε να επιστρέψω, ήξερε πως ήθελα να συνεχίσω στο Καμπιονάτο. Άλλωστε, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό οικονομικά. Γνώριζε ότι δεν μπορώ να τον ακολουθήσω».

Γι αυτό που δεν πήγε καλά με τον Ιταλό στον Παναθηναϊκό: 

«Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Στην Ελλάδα περιμένουν όλοι άμεσα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει υπομονή, ούτε χρόνος για να περάσει ένας ξένος προπονητήτς τη φιλοσοφία του. Και έχουμε μεγάλες απαιτήσεις, ανεξάρτητα από τις δυνατότητες του ρόστερ. Παίρνουμε παίκτες κοιτώντας κυρίως το όνομα, χωρίς να βλέπουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται τώρα, αν είχαν τραυματισμούς και τι μπορούν να προσφέρουν, αν αυτοί οι ποδοσφαιριστές μπορούν να υπηρετήσουν το σύστημα και τον τρόπο παιχνιδιού που θέλει να εφαρμόσει ο προπονητής. Επίσης δεν γίνεται να έρχονται 10 παίκτες κάθε χρόνο, δεν υπάρχει ομοιογένεια, δεν μπορείς να έχεις μια ομάδα δεμένη, είναι σαν να ξεκινάς από την αρχή. Παράλληλα, δεν υπάρχουν υποδομές. Εδώ για παράδειγμα, υπάρχει εξαιρετική οργάνωση, έχουμε καινούργιο γήπεδο, πολύ καλές υποδομές και το κυριότερο ο ποδοσφαιριστής ασχολείται μόνο με το πώς θα βελτιωθεί και θα αποδώσει στο γήπεδο. Το μυαλό του είναι μόνο στο ποδόσφαιρο. Αντίθετα, στην Ελλάδα, ο παίκτης έχει να ασχοληθεί και με άλλα, από τα οικονομικά, από την κατάσταση του γηπέδου μέχρι οτιδήποτε».

Για τον Παναθηναϊκό: 

«Τα οικονομικά προβλήματα τον πήγαν πίσω. Η έλλειψη πλάνου, συγκεκριμένου σχεδίου, αλλά και υποδομών που θα φέρει Έλληνες στην ομάδα δυσκολεύει την κατάτασταση. Η Γιουβέντους υποβιβάστηκε, αλλά υπήρχε όραμα, σωστός σχεδιασμός, υποδομές, επέστρεψε στη Serie A και έγινε πάλι πρώτη δύναμη. Πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο πλάνο, ένα μοντέλο, τι ομάδα θέλεις να φτιάξεις, τι θα παίξεις, πού στοχεύεις και να εμπιστευτείς ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το ποδόσφαιρο. Επίσης, θα πρέπει να βγάζεις και παίκτες από τις ακαδημίες, να έχεις ποδοσφαιριστές που θα τους αναδείξεις και θα μπορέσεις να τους πουλήσεις, γιατί θα πρέπει να έχεις και έσοδα. Μόνο τα εισιτήρια και οι χορηγίες δεν φτάνουν. Ταυτόχρονα, να γνωρίζεις με το μπάτζετ που έχεις μέχρι που μπορείς να φτάσεις. Αυτό το λέω για όλες τις ελληνικές ομάδες. Ακούμε συνήθως για μεταγραφές αεροδρομίου. Πρέπει να βλέπεις όμως τα δεδομένα, δεν μπορείς να πεις πάμε να πάρουμε το Τσάμπιονς Λιγκ. Ούτε είναι δυνατό να γίνονται κάθε σεζόν 10-15 μεταγραφές».

Για τις διοικήσεις στον Παναθηναϊκό και συγκεκριμένα την οικογένεια Βαρδινογιάννη και τον Γιάννη Αλαφούζο: 

«Επί ηγεσίας της οικογένειας Βαρδινογιάννη ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλά οργανωμένος διοικητικά, είχε δυναμική, επίπεδο, σταθερότητα. Η οικονομική σιγουριά του έδινε τη δυνατότητα να πρωτοπορεί στην Ελλάδα και να ανταγωνίζεται μεγάλα κλαμπ του εξωτερικού. Θα ήθελα όμως να συγχαρώ και τον κ. Αλαφούζο, διότι παρέλαβε μόνος του μία ομάδα με τεράστια χρέη και προσπαθεί για το καλύτερο. Έβαλε σε μία σειρά τα πράγματα τα τελευταία χρόνια στην ΠΑΕ, προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση, αλλά αγωνιστικά δεν ήταν εύκολο να γίνει η ομάδα ανταγωνιστική».



ΥΓ: Μου έκανε εντύπωση η ερώτηση για την οικογένεια. Όμως, στην «Live Sport» κάνει κουμάντο ο Β.Βέργης, οπότε έχει μια λογική.

Σχόλια