Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Χρ.Παναγόπουλος: «Ο Γόντικας είχε επαφή με τον Καλτσίδη το 2012»Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Χρήστος Παναγόπουλος, έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή των δημοσιογράφων Βασίλη Βέργη και Σάββα Λιβάνιου.

Μίλησε για πολλά ζητήματα. Κάτω από τις δηλώσεις του, ακολουθούν δικά μου σχόλια.


Για την Γενική Συνέλευση της ΠΑΕ: 

«Σήμερα υπάρχει η γενική συνέλευση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 εκατ. ευρώ. Είχε αναγγελθεί και θα εκτελεστεί στο επόμενο μικρό διάστημα. Ο βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο κ. Αλαφούζος. Θα υπάρξει άλλη μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα είναι περί τα 5 εκατ. ευρώ. Αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της τωρινής αύξησης. Είναι απαραίτητη αυτή η αύξηση για να μπορεί ο Παναθηναϊκός να είναι ο Παναθηναϊκός. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και όλα θα πάνε καλά ως προς την αδειοδότηση. Αυτά τα ποσά χρειάζονται για την ορθή λειτουργία της εταιρείας και της ομάδας. Η αύξηση δεν γίνεται μόνο για τις τρέχουσες υποχρεώσεις, αλλά για όλο το οικονομικό πλαίσιο της λειτουργίας της ΠΑΕ. Μη συνδυάζουμε τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μόνο με τα συμβόλαια ή τις αμοιβές των παικτών. Ο Τύπος συχνά τροφοδοτείται από υπερβολικές πηγές. Οι εταιρείες στην εποχή της κρίσης αντιμετωπίζουν κάποιες καταστάσεις. Υπήρχαν κάποια ζητήματα κάποιων ημερών και εβδομάδων. Έχουμε πληρώσει τους ποδοσφαιριστές και προχωρούμε στις επόμενες δόσεις ».

Για την προσφυγή του Μάικλ Εσιέν: 

«Ο Εσιέν ήρθε με μεγάλες προσδοκίες, δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα. Είχε ένα μεγάλο συμβόλαιο το οποίο το σπάσαμε επειδή η προσφορά του δεν ήταν ανάλογη. Θεωρούσαμε ότι δεν θα προσφύγει, γιατί αποχωρώντας είχε πάρει ήδη υψηλά ποσά. Δεν απαξιώνω την αξία του σαν παίκτη παλαιότερα. Με έναν άνθρωπο που δεν είναι μαζί μας και δεν είναι και ο τελευταίος των τελευταίων θεωρούσαμε πως όλα θα διευθετηθούν. Τελικά του δόθηκαν τα χρήματα και προχωράμε. Η προσφυγή του έχει να κάνει περισσότερο με ψυχολογικά θέματα κι όχι με την ουσία. Προφανώς είναι δυσαρεστημένος. Και να μην αποσύρει την προσφυγή του, έχουν πληρωθεί οι δόσεις και είμαστε σε καλό δρόμο».

Η λογική της παράνοιας. Αν ο Παναθηναϊκός έχει υπογράψει με τον παίκτη συγκεκριμένα πράγματα και οι αξιώσεις του δεύτερου είναι με βάση αυτά είναι ξεκάθαρα στην δική του ευχέρεια αν θα ζητήσει τα λεφτά ή όχι. Επαγγελματίας είναι και κανένας δεν μπορεί να τον κατηγορήσει που δεν θέλει να χαρίσει λεφτά. Ούτε δέθηκε με τον Παναθηναϊκό, ούτε τίποτα. Για αυτό υπογράφονται τα συμβόλαια. Αν στην ΠΑΕ περιμένουν άλλα να υπογράφουν και άλλα να πράττουν, τότε αυτό είναι πρόβλημα δικό τους και όχι του κάθε Εσιέν.


Για την προσφυγή του Ταυλαρίδη:

«Για τον Ταυλαρίδη, είναι μια ακόμη περίπτωση που μας ταλαιπωρεί και ταλαιπωρείται και ο ίδιος. Έχει γίνει μια προσφυγή και πιστεύω πως κι εκεί θα βρεθεί άκρη».

Άλλο ένα αποτέλεσμα της ανοργανωσιάς της ΠΑΕ. Επί Στραματσόνι υπέγραψε την ανανέωση του συμβολαίου του, επί Στραματσόνι τέθηκε εκτός ομάδας. Όταν ακολουθεί λοιπόν και η μη καταβολή των μισθών δεν είναι καθόλου παράλογο ο παίκτης να κάνει προσφυγή. Ούτε ο πρώτος είναι, ούτε ο τελευταίος.


Για τα χρήματα που έχει βάλει ο Γιάννης Αλαφούζος: 

«Ο κ. Αλαφούζος έχει βάλει υψηλά ποσά. Περίπου 30 εκατ. ευρώ, χωρίς τα χρήματα από τις δύο προσεχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο. Όταν ανέλαβε το χρέος ήταν περίπου 30 εκατ. ευρώ. Πριν το καλοκαίρι το χρέος είχε κατέβει κοντά στα 7 εκατ. Είχε γίνει με προσπάθεια εξορθολογισμός και είχε κατέβει το χρέος σε αυτά τα επίπεδα. Αποφασίστηκε στη συνέχεια να γίνει υπέρβαση. Η εξυγίανση προχωρούσε, αλλά οι στόχοι ανέβαιναν. Έγινε μια εκτροπή, υπήρξε μια αύξηση του χρέους την οποία εκ νέου καλύπτουμε. Το χρέος είναι πάνω από 10 εκατ. και προσπαθούμε να το συμμαζέψουμε και πάλι μπαίνοντας σε μια νέα λογική. Οι υπερβάσεις έγιναν για να ανέβει ο Παναθηναϊκός σε επίπεδο ανταγωνισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτό που συμβαίνει, ωστόσο, είναι πως μεγαλώνει η ψαλίδα με τις άλλες χώρες, γιατί εκεί τα έσοδά τους αυξάνονται και οι διαφορές των ελληνικών ομάδων με μεσαίων συλλόγων της Ευρώπης έχουν γίνει μεγάλες. Δεν μιλάω ποδοσφαιρικά, αλλά για τις αποστάσεις από συλλόγους που παλαιότερα θεωρούνταν από κάτω από τον Παναθηναϊκό. Αυτό μας οδηγεί να εξορθολογήσουμε ξανά τα πράγματα. Οι φόροι στην Ελλάδα από το 2012 αυξήθηκαν υπερβολικά με αποτέλεσμα τα 10 ευρώ με τους φόρους να γίνονται 20, τα 100 να γίνονται 200. Αυτό μαζί με την ποδοσφαιρική κρίση οδήγησε τις ελληνικές ομάδες σε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Εδώ τα έσοδα μένουν τουλάχιστον ίδια, αν δεν μειώνονται. Όλα αυτά οδηγούν σε ασφυξία και μας βάζει σε νέα λογική».

Ο Γ.Αλαφούζος, μόνος του ανέλαβε την ομάδα με χρέη, μόνος του τα κατέβασε, μόνος του τα ανέβασε ξανά. Ότι ήθελε να κάνει πριν δύο καλοκαίρι μια μεταγραφική υπέρβαση και να φέρει τον Εσιέν είναι θεμιτό. Να συνεχίζει όμως να πετάει λεφτά σε κάθε μεταγραφή ξένου τυχάρπαστου που του έλεγε ο Ιταλός μάνατζερ δεν έχει λογική. Από που θα έφερνε έσοδα για να γλίτωνε τις μετέπειτα αναγκαστικές ΑΜΚ και την μιζέρια; Από τα εισιτήρια της μικρής Λεωφόρου; Από την πορεία στο Europa όταν η ομάδα δεν είχε κάνει προετοιμασία; Ότι η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων ανά την Ευρώπη έχει ανοίξει είναι μια πραγματικότητα. Όμως είναι και μια επιλογή να το βρίσκουμε σαν δικαιολογία για να αρκούμαστε με την ολική Ευρωπαϊκή απαξίωση της ομάδας.  


Για το αν ο Γ. Αλαφούζος έχει «συμπαίκτες: 

«Η Συμμαχία απέτυχε γιατί δεν υπάρχει κουλτούρα στη συμμετοχή του Έλληνα φιλάθλου στα οικονομικά των ομάδων, πέρα από την κρίση. Ο κ. Αλαφούζος έχει κάποιους συμπαίκτες, όχι σε μεγάλα μεγέθη. Ελπίζουμε να βελτιωθεί αυτό στη συνέχεια. Δεν θέλει να είναι ο μοναχικός πρόεδρος. Θητεία κάνει, όπως έχει πει. Είχε προτείνει το μοντέλο της γερουσίας στο παρελθόν, αλλά δεν έχει βρει ανταπόκριση στο βαθμό που θα ήθελε. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε αυτό».

Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προσφέρεται για συμμετοχικές δράσεις. Δεν υπάρχει η παιδεία για να υποστηριχτεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Δυστυχώς, έτσι είναι. 


Για το αν έχει γίνει πρόταση για είσοδο στην ΠΑΕ από κάποιον επιχειρηματία: 


«Κάποια πρόταση που να έχει βάση και να είναι κανονική δεν έχει γίνει καμία. Διάβασα κι εγώ το όνομα του κ. Καλτσίδη. Δεν έχει γίνει όμως κάποια κρούση. Η όποια επαφή τότε είχε γίνει, νομίζω, στον Δημήτρη Γόντικα κι όχι στον Γιάννη Αλαφούζο. Μπορεί και να έγινε κάποια επαφή με τον κ. Αλαφούζο και μετά χάθηκε. Δεν έγινε κάποια επαφή. Δεν έχουμε από πουθενά αλλού κάποια στιβαρή και σοβαρή πρόταση. Θυμάστε πόσο καιρό ταλαιπώρησε τον Παναθηναϊκό η υπόθεση Τσάκα».

Από την στιγμή που εμφανίστηκε ο Καλτσίδης και έκανε συζητήσεις με τον Δ.Γόντικα, ο Γ.Αλαφούζος γιατί δεν κυνήγησε το θέμα; Ο ίδιος έχει πει πως μόλις βρεθεί κάποιος φεύγει. Ότι ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας έκανε κρούση στον Γόντικα, τι σημαίνει; Ότι ο Αλαφούζος δεν μπορούσε να κυνηγήσει να βρεθεί λύση; Εκτός κι αν στόχος του ήταν να κάτσει εξαρχής στον Παναθηναϊκό. Είπαμε, άνθρωπος που έχει στην κατοχή του επιτυχημένα media μόνο ηλίθιος δεν είναι.


Για το ποιος φταίει για την αύξηση του χρέους: 

«Δεν θα φορτώσουμε την κατάσταση αυτή σε έναν άνθρωπο. Τα λάθη είναι συλλογικά. Οπωσδήποτε έγιναν λάθη από την εποχή Εσιέν και μετά. Η διοίκηση από τα λάθη μαθαίνει και γι’ αυτό διορθώνει. Όλα και όλοι αξιολογούνται».

Η διοίκηση μαθαίνει, όλοι αξιολογούνται και μετά από 5 χρόνια ακόμη μιλάμε για χρέη, εγκληματικές οργανώσεις, Ευρωπαϊκές ξεφτίλες και ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να πάρει πρωταθλήματα. Και όλοι στην διοίκηση είναι στην θέση τους...


Για την φιλοσοφία που θα έχει η ομάδα από εδώ και πέρα: 

«Αυτό που αποφασίσαμε το λέμε επιστροφή στο μοντέλο του 2013. Έχουμε Έλληνα προπονητή και τεχνικό διευθυντή και θα προσπαθήσουμε να κάνουν ορθολογική διαχείριση του ρόστερ, με προσθήκες παικτών, Ελλήνων και ξένων, που έχουν μπροστά τους χρόνια, με νοοτροπία Παναθηναϊκού, με θέληση για διάκριση και με αξία μεταπώλησης. Να δώσουνε αυτά που θέλουν και θέλουμε και να κάνουν πιθανώς μια επόμενη πορεία σε ευρωπαϊκές ομάδες. Δεν είναι μείωση του μπάτζετ, αλλά ορθολογική διαχείριση. Δεν υπάρχει θέμα μείωσης του μπάτζετ, είναι διόρθωση σφαλμάτων. Αν βρούμε κάποιον εξαιρετικό παίκτη, μπορούμε να δώσουμε αρκετά χρήματα. Η στρατηγική αυτή δεν είναι νέα, είναι παλαιότερη αλλά επανέρχεται. Σας είπα για ποιους λόγους».

Δεν είναι κάθε καλοκαίρι...καλοκαίρι του 13. Αφού πέτυχε τότε, βολεύει να επανέλθει ξανά αλλά δεν πάνε κάθε φορά όλα ιδανικά. Και αυτό το ξέρουν πολύ καλά στην ΠΑΕ.


Για τις ακαδημίες: 

«Οι ακαδημίες σε αυτό το πλάνο είχαν αξιοποιηθεί. Είδατε και χθες πως χρησιμοποιήθηκαν παιδιά από τις ακαδημίες. Έγιναν αλλαγές στις ακαδημίες, έφυγε ο κ. Σαμαράς και ήρθε ο Τάκης Φύσσας. Ο Ουζουνίδης και ο Λυμπερόπουλος ξέρουν να διαβάζουν τα Ελληνόπουλα και να τους δίνουν το κίνητρο για να μπουν σωστά στην πρώτη ομάδα και να μην καούν».

Για τις φήμες περί προβλήματος με την αδειοδότηση: 

«Ακούγονται διάφορες φήμες για την αδειοδότηση. Δεν μας ανησυχεί κάτι, θα πάμε καλά».

Για το πότε θα αποπληρωθεί το χρέος: 

«Το πότε θα αποπληρωθεί το χρέος έχει μέσα διάφορα κομμάτια που κυλάνε μέσα στο χρόνο. Όλα είναι ρυθμισμένα και εξυπηρετούνται. Από εκεί και πέρα είναι πώς διαχειρίζεσαι το ρόστερ για να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο και να επιτυγχάνονται οι στόχοι που είναι πάντα υψηλοί. Η διαφορά φέτος είναι μεγάλη στο πρωτάθλημα».

Ή αλλιώς θα λέμε πάντα ότι υπάρχει ένα χρέος ώστε να υφίσταται ένας μπαμπούλας όταν κάποιος πάει να κράξει τον Αλαφούζο. Γιατί αν δεν μιλάμε για χρέος, πως θα κρατάμε ζωντανό το σενάριο καταστροφής του Παναθηναϊκού και νεκρό τον κόσμο του; 

Για την αποχώρηση του Γιάννη Σαμαρά:

«Ο κ. Σαμαράς έκανε τη δουλειά που έκανε στις ακαδημίες, δεν είμαι ποδοσφαιρικός να την κρίνω. Θέλαμε να φέρουμε τις ακαδημίες πιο κοντά στη δουλειά της πρώτης ομάδας κι όχι μόνο να βγάζουμε παίκτες που ευχαριστιούνται το ποδόσφαιρο. Με τον κ. Φύσσα δίνουμε μια νέα ορμή στα πράγματα. Πιστεύουμε πως με τον Λυμπερόπουλο και τον Ουζουνίδη θα δώσουν ένα καλό σύνολο στη νέα κατεύθυνση, αρκεί να μην τους πιέζουμε ότι θέλουμε αύριο ή μεθαύριο αποτελέσματα. Αν βάλεις παιδιά που δεν είναι έτοιμα πιθανότερο είναι να τα κάψεις. Ο κ. Φύσσας έφυγε από ένα πόστο και επέστρεψε σε ένα άλλο. Είναι ένα παιδί συγκροτημένο, έχει στόχο και του δίνουμε την ευκαιρία. Πιστεύουμε πως θα τα καταφέρει».

Ο Φύσσας είναι ο ίδιος άνθρωπος που έδιωξαν πριν 1 χρόνο μόλις.


Για τα πρόβλημα στέγασης των ακαδημιών στο Κορωπί: 

«Ήδη υπάρχουν ξενώνες στο Κορωπί. Πιστεύω πως θα βρεθεί ο τρόπος να γίνουν μερικοί ακόμη, για περισσότερα παιδιά. Ήδη χρησιμοποιούμε και κάποια διαμερίσματα για να φιλοξενούμε παιδιά. Θα αυξηθούν οι χώροι φιλοξενίας, αλλά και τώρα είναι πολλά παιδιά μέσα, συν τα παιδιά που έρχονται, προπονούνται και πάνε σπίτι τους».

Αλλά παράλληλα, η Παιανία αρχίζει να παίρνει ζωή ξανά. Από την στιγμή που όλοι μιλάνε για μετριότατες εγκαταστάσεις, η αγορά του κέντρου δεν ξέρουμε αν υφίσταται, δεν θα ήταν τόσο τραγικό σενάριο να επιστρέφαμε πίσω, εφόσον υπάρχει διάθεση πώλησης και δυνατότητα αγοράς. Εκτός κι αν τους δύο ρόλους, τους παίζει ένα πρόσωπο στην ουσία, οπότε είναι ανούσια κάθε συζήτηση.


Για την αποχώρηση του Ζιλμπέρτο Σίλβα: 

«Ο Ζιλμπέρτο ήταν ένας εξαιρετικός επαγγελματίας, άνθρωπος υψηλού ήθους, που έπεσε σε μια δύσκολη, περίεργη εποχή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποδώσει αυτά που ήθελε. Ίσως φταίμε κι εμείς. Τώρα που πάμε στην παλαιά-νέα αντίληψη και στρατηγική, που κι ο ίδιος συμφωνούσε με αυτό, ο Ζιλμπέρτο να μην είναι μαζί. Είχε σχέση με τις συγκυρίες της εποχής και το πώς έβλεπε ο προπονητής τα της ομάδας. Δεν υπήρχε ακριβώς διαφωνία, αλλά κυριαρχία του ενός επί του άλλου».

Για τα λάθη που έχουν γίνει στις επιλογές προσώπων:

«Έγιναν λάθη, από τα λάθη η διοίκηση μαθαίνει και με τις μεταβολές που έγιναν με την έλευση Ουζουνίδη και Λυμπερόπουλου, αλλά και αλλαγές όπως στην εκγύμναση της ομάδας, τις θεραπείες κλπ., πιστεύω πως είμαστε πιο κοντά στο προηγούμενο μοντέλο που λειτούργησε».

Για το συμβόλαιο του Σεμπάστιαν Λέτο: 

«Είναι θέμα Λυμπερόπουλου να μιλήσει με τους παίκτες. Ο Λέτο είναι σημαία, είναι παιδί με παναθηναϊκή ψυχή και έχει αυτό που θέλουμε. Φυσικά και θέλουμε να τον κρατήσουμε. Είναι θέμα του Νίκου και του Μαρίνου. Το παιδί έχει όλα όσα θέλει ο Παναθηναϊκός, σε ψυχή και νοοτροπία. Έγιναν λάθη, διορθώνονται και γι’ αυτό είμαστε εδώ».

Για το θέμα με τον Βίκτορ Ιμπάρμπο:

«Από την ώρα που ο ίδιος δεν ήρθε μετά τις διακοπές, έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα. Δεν νομίζω πως θα μας ξανάρθει. Κι ο ίδιος ψάχνει ομάδα. Ελπίζω να βρεθεί λύση συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές. Το παιδί δεν ήρθε όταν ήταν να έρθει. Νομίζω πως είναι προς το συμφέρον και των δύο να παίζει μπάλα και να έχει την αξία του κι όχι να ταλαιπωρείται για χρήματα. Το αν χρειάζεται και τι μεταγραφές γίνεται, δεν έχουν τόση σχέση με τον Ιμπάρμπο. Υπάρχουν και Ευρωπαίοι, υπάρχουν και Έλληνες».

Για όσα έχουν ακουστεί σχετικά με το κόστος της μεταγραφής του Δημήτρη Κουρμπέλη: 

«Έχουν ειπωθεί λίγο φουσκωμένα τα πράγματα για το Κουρμπέλη, από την πλευρά αυτών που πούλησαν. Είναι ένα παιδί που ήδη αποδίδει και είναι στην ενδεκάδα. Είναι ένα Ελληνόπουλο, νέος σε ηλικία, που έχει να δώσει στον Παναθηναϊκό, στην Εθνική και ελπίζουμε και εκτός Ελλάδας. Είναι μέσα στη νέα φιλοσοφία».

Για τις μεταγραφές: 

«Πρέπει να δούμε το υλικό που έχουμε. Χθες χρησιμοποιήθηκαν νέα παιδιά και παιδιά σε νέες θέσεις. Θα δούμε πόσους χρειαζόμαστε και σε ποιες θέσεις. Το ξέρουν καλύτερα Ουζουνίδης και Λυμπερόπουλος».Για την ανακαίνιση της Λεωφόρου: 

«Στο γήπεδο ήδη γίνανε οι 15 σουίτες, έχουν γίνει όλες οι αλλαγές καθισμάτων έχουν μπει πλέξι γκλας, θα κάνουμε και άλλες βελτιώσεις από την πλευρά της Τσόχα που δεν χρειάζονται άδεια και υπάρχει η διαβεβαίωση ότι η άδεια θα βγει σύντομα. Η διαβεβαίωση είναι ότι μέχρι τον Μάιο θα έχουν βγει ο άδειες. Εμείς έχουμε καταθέσει τα πάντα, οι εγκρίσεις απομένουν. Φτιάξαμε τα μπαρ, τις τουαλέτες. Αν όλα πάνε καλά δεν θα χρειαστεί να πάμε στο ΟΑΚΑ.»

Πριν 8 μήνες ο Αλαφούζος έλεγε ότι οι άδειες θα έβγαιναν τον Ιούνη, μετά πήγαμε στον Οκτώβρη και τώρα πιάσαμε Μάη. Πως το είχε πει ο Αλαφούζος; Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και πράγματα λέγονται και δεν γίνονται...;


Για την απογοήτευση του κόσμου:

«Όταν η ομάδα δεν πηγαίνει καλά, ο κόσμος απογοητεύεται. Στην αρχή είχαμε πολύ κόσμο. Υπάρχουν και τα βάρη των προηγούμενων ετών και ο κόσμος αποθαρρύνεται από το να έρχεται στο γήπεδο. Μας προβληματίζει αυτό, γι’ αυτό και γίνονται αλλαγές στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι φέτος αυτές που ήταν, ανάλογα με τον αγώνα αυξομειώνονται. Όλα είναι σε συνάρτηση. Όσο δεν έρχεται κόσμος στο γήπεδο, δεν έχεις έσοδα και απομακρύνεσαι από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Θα μας πείτε, βέβαια, παίξτε καλύτερα για να έρθει ο κόσμος. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Ευτυχώς που έχουν πάρει χαμπάρι ότι ο κόσμος δεν πατάει πλέον στο γήπεδο. Ευτυχώς που κρατάνε την ψυχραιμία τους και δεν ρίχνουν τις τιμές των εισιτηρίων, ώστε να λειτουργούν σε Ευρωπαϊκά πρότυπα.


Για την δέσμευση των λογαριασμών του Γιάννη Αλαφούζου:

«Αυτή η ιστορία των δεσμευμένων λογαριασμών είναι μια διαφορά εφορίας και επιχειρηματία, που δεν έχει καμία σχέση με τις εταιρείες. Οι πληρωμές, άλλωστε, γίνονται μέσα από τις εταιρείες».  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Μοιραστείτε το