Άποψη Αναγνώστη: Εξεταστική για την δικαιοσύνη πότε θα κάνετε;


Η νέα κυβέρνηση του Συριζα βρέθηκε εξαρχής αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα λόγω της γνωστής οικονομικής κατάστασης της χώρας μας. Και μαζί με αυτά κληρονόμησε και πολλά προβλήματα στην κοινωνική και αθλητική ζωή της χώρας μας όπως το θέμα της Εγκληματικής οργάνωσης που δρα στο ποδόσφαιρο και το σκάνδαλο Κοριοπολις με τους στημένους αγώνες. Δεν είναι η θέση μας σαν οπαδοί του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ούτε να αντιπολιτευτούμε ούτε να συμπολιτευτούμε με την νέα κυβέρνηση. Αν και οι δηλώσεις εκπροσώπων της (πχ Κοντονής, Πανούσης) περί τεκμηρίου αθωότητας, χωρίς μάλιστα να έχουν ενημερωθεί πλήρως, μας δίνουν κάθε δικαίωμα να κάνουμε το πρώτο όπως επίσης και η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ για τα συγκεκριμένα θέματα όσο καιρό ήταν στην αντιπολίτευση.

Ωστόσο βλέποντας αρχικά την
αθώωση του Μαρινάκη για το σκάνδαλο Κοριόπολις και σήμερα την αθώωση του διαιτητή Καλόπουλου για το περίφημο ντερμπι του Φεβρουαρίου του 2011 αναρωτιόμαστε αν θα έπρεπε η νέα κυβέρνηση να κάνει μαζί με την εξεταστική για το μνημόνιο και την επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους και μια εξεταστική για τις αποφάσεις των εισαγγελέων και τον χώρο της δικαιοσύνης. Διότι και οι δύο αθωωτικές αποφάσεις έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Τον εισαγγελέα κο Παναγιώτη Πούλιο. Ο κύριος αυτός αποφάσισε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής τόσο για τον Μαρινάκη όσο και για τον Καλόπουλο.

Διαβάζοντας τις προτάσεις του για αθώωση και των δύο κατηγορουμένων μας δημιουργούνται πολλές απορίες. Δίοτι ο κος Πούλιος μας λέει ότι:

- Για τον Μαρινάκη « Δεν προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ότι ο ανωτέρω κατηγορούμενος εγνώριζε την συγκρότηση και την δράση της διευθυνομένης από τον κατηγορουμένο Αχιλλέα Μπέο προαναφερθείσης εγκληματικής οργανώσεως και ότι, παρέσχε, με πρόθεση, οποιαδήποτε συνδρομή πριν ή κατά την τέλεση των υπό της εγκληματικής οργανώσεως αυτής τελεσθεισών αξιοποίνων πράξεων.»



Προφανώς ο κος Πούλιος δεν γνωρίζει ή δεν κάλεσε ποτέ για εξηγήσεις τον κο Μπέο που στην εκπομπή του Κου Θωμαίδη πριν ένα μήνα στις 15 Μαρτίου έλεγε το εξής:
«ζήτησα βοήθεια από τρεις τέσσερις γνωστούς παράγοντες και ένας από αυτούς ήταν και ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος με βοήθησε με ένα χρηματικό ποσό, επειδή δεν είχα τις 300.000».

Για τον κο Πούλιο η ομολογία του Μπεου ότι, την αποφυλάκιση του για το ίδιο σκάνδαλο την πλήρωσε ο Μαρινάκης, δεν είναι στοιχείο. Προφανώς επειδή είναι γνωστός φιλάνθρωπος ο Μαρινάκης δεν του έκανε εντύπωση ότι πλήρωσε μέρος της εγγύησης του Μπέου για την αποφυλάκιση του. Άραγε ο Μπεος για πιο αδίκημα φυλακίστηκε ούτε αυτό γνωρίζει ? Κάλεσε ποτέ τον Μπέο να καταθέσει και να προσθέσει αυτό το στοιχείο στην δικογραφία ? Μήπως δεν την άκουσε ? Δεν την έμαθε ? Δεν είναι περίεργο πως οι πάντες γνωρίζουμε για αυτή την δήλωση αλλά μόνο ο κος Πούλιος δεν την έμαθε ??

- Για τον Καλόπουλο «Δεν προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ότι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, συμμετέχοντας, ο μεν εξ αυτών Δημήτριος Καλόπουλος, ως διαιτητής, ο δε εξ αυτών Σπυρίδων Τρύφωνας, ως β΄ βοηθός διαιτητή, στον διεξαχθέντα στις 19/2/2011 ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων ¨ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ¨, επέδειξαν, ανεξαρτήτως λανθασμένων υποδείξεων, ενσυνειδήτως μεροληπτική διαιτησία, ώστε, να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα του ανωτέρω αγώνος υπέρ της ομάδος της ¨ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ».

Δεν ήταν ενσυνειδήτως μεροληπτική η διαιτησία του στο ντέρμπι που λόγω των αποφάσεων του πλέον αποκαλείτε από όλη την φίλαθλη Ελλάδα ως ντέρμπι του Καλόπουλου.....

Απαριθμεί και αναλύει λεπτομερώς, ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 897 ΛΕΞΕΩΝ, της πρότασης του όλα τα διαιτητικά λάθη του καλόπουλου εις βάρος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ αλλά αυτό μας λέει ότι, δεν έγινε ενσυνειδήτως και με δόλο. Προφανώς δεν του προξένησε καμία εντύπωση ότι, όλες οι λάθος αποφάσεις του συγκεκριμένου αγώνα ήταν εις βάρος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ και ούτε μια εις βάρος των γαύρων. Και αυτό δεν είναι μεροληπτική διαιτησία. Ούτε αλλοίωσε το αποτέλεσμα του αγώνα ένα πέναλτι που δεν δόθηκε εις βάρος του οσφαπ, ένα κανονικό γκολ του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ που ακυρώθηκε γιατί τον μπέρδεψε η έξοδος του τερματοφύλακα και ένα οφσαιντ γκολ που μέτρησε ως κανονικό υπέρ του οσφαπ.......

Το ντέρμπι του Καλόπουλου (γιατί σε αυτό το ματς δεν έπαιξε ποτέ ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ κόντρα στον οσφαπ αλλά κόντρα στον καλόπουλο) είναι ο ορισμός της στημένης διαιτησίας. Αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα του αγώνα με το έτσι θέλω ενός διαιτητή και δεν χρειάζονται επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία παρά μόνο το βίντεο του αγώνα και οι αποφάσεις του διαιτητή. Αυτές από μόνες τους επιβεβαιώνουν τον επηρεασμό του αποτελέσματος.

Δεν μπορεί κανείς νοήμων άνθρωπος, είτε ασχολείται με το ποδόσφαιρο είτε όχι, να δεχτεί ότι αυτές οι αποφάσεις ΔΕΝ αποτελούν προϊόν ενσυνείδητης μεροληπτικής διαιτησίας. Δεν είναι δυνατόν ο εισαγγελέας στην πρόταση του να αναφέρει ότι «ανεξαρτήτως λανθασμένων υποδείξεων» δεν υπάρχουν στοιχεία εις βάρος των κατηγορούμενων. Μα ακριβώς αυτές οι λανθασμένες υποδείξεις κατά τον αγώνα, είναι τα στοιχεία που χρειάζεσαι. Ειδικά όταν αυτές οι υποδείξεις είναι μονίμως εις βάρος μιας ομάδας και ταυτόχρονα ευνοούν εξόφθαλμα την αντίπαλό της.

Αν βλέποντας αυτό τον αγώνα καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι η διαιτησία αυτή ήταν προϊόν ανθρώπινων λαθών και όχι προϊόν διατεταγμένης υπηρεσίας, τότε πολλά πράγματα είναι λάθος στην Ελληνική δικαιοσύνη. Διότι μπορεί οι αποφάσεις του διαιτητή να μην αποτελούν αντικείμενο έρευνας από την εισαγγελία, από την άλλη όμως η εισαγγελία δεν πρέπει να σπεύδει να αθωώσει έτσι τους κατηγορούμενους. Ίσως να έπρεπε να ζητήσει νέα στοιχεία, περισσότερη έρευνα, να διατηρήσει επιφυλακτική στάση. Η αθώωση όμως όταν τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι κάτι άλλο υπάρχει, προκαλεί εντυπώσεις και απορίες.

Μάλιστα η αθώωση του Μαρινάκη που όπως λέει στην πρόταση του ο εισαγγελέας «δεν στοιχειοθετούνται σε βάρος αυτού οι αντικειμενικές υποστάσεις των ως άνω διωκομένων πράξεων» δημιουργούν πολλές υποψίες σε καλά ενημερωμένους φιλάθλους. Διότι όπως έχει πει δημόσια ο Α. Κούγιας (πριν ανέβει και αυτός στο άρμα) σε συνέντευξη του στον Κυριακο
Θωμαιδη «Υπάρχει αντικειμενική ευθύνη και ο Ολυμπιακός κινδυνεύει με υποβιβασμό».Μάλιστα συνεχίζει λέγοντας ότι: «Υπάρχει αντικειμενική ευθύνη στις πράξεις του Μαρινάκη. Τον ίδιο έγινε και στην Ιταλία, στο σκάνδαλο Μότζι. Από λίγα τηλεφωνήματα υποβιβάστηκε η Γιουβέντους και της αφαιρέθηκαν οι τίτλοι των προηγούμενων ετών, που οι δραστηριότητες αποκαλύπτονταν».

Οι υποψίες είναι μήπως αυτές οι αποφάσεις δεν είναι τόσο αθώες ή προϊόν ενός ακόμα ανθρωπίνου λάθος. Αλλά μήπως είναι αποτέλεσμα σκοπιμοτήτων που θέλουν να αθωώσουν το γνωστό σωματείο της βρωμιάς.

Και σε αυτό το σημείο καλείτε η πολιτεία και η νέα κυβέρνηση να δράσει. Δεν μπορεί ένας εισαγγελέας με τις αποφάσεις του να προκαλεί με αυτό τον τρόπο τον κοινό αίσθημα. Δεν μπορεί να υπάρχουν υποψίες ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν είναι και τόσο αμερόληπτη αλλά ότι οι αποφάσεις της μπορεί να είναι και προϊόν σκοπιμοτήτων.

Η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές, ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται με πρωτοφανή τρόπο από την κρίση χρέους και την εφαρμογή των μνημονίων και ειδικά σε αυτή την χρονική στιγμή δεν συμφέρει κανέναν να δημιουργηθεί ένα επιπλέον κοινωνικό πρόβλημα γιατί κάποιοι στην δικαιοσύνη δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους. Ή ακόμα χειρότερα μπορεί να εξυπηρετούν συμφέροντα.
Καλείστε λοιπόν κύριοι της κυβέρνησης και ειδικά ο υπουργός αθλητισμού κος Κοντονής να ελέγξουν εις βάθος τις αποφάσεις αυτές. Να εξετάσουν γιατί οι αποφάσεις αυτές είναι αντίθετες με το κοινό αίσθημα και την κοινή λογική. Ας κάνουν μια εξεταστική και για την δικαιοσύνη λοιπόν γιατί είναι φυσικό επακόλουθο η ανομία να φέρει αναρχία.

Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας να μην χαθεί η εμπιστοσύνη μας προς την δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της. Να λειτουργήσει η ισονομία που είναι ο βασικός πυλώνας που στηρίζει την δημοκρατία μας. Γιατί όταν φυλακίζονται οι οπαδοί των ομάδων για το παραμικρό αλλά οι παράγοντες του ποδοσφαίρου που γεννούν την βια με την διαπλοκή τους και την αλλοίωση αποτελεσμάτων και πρωταθλημάτων αθωώνονται με αυτό τον τρόπο, τότε ισονομία δεν υπάρχει. Για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να κάνετε εξεταστική και για την δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της σε αυτές τις τρανταχτές περιπτώσεις.

Σχόλια