Ν.Παππάς: "Δεν έχω παίξει ακόμα τόσο καλό μπάσκετ"


Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του Νίκου Παππά στην "Πράσινη" λίγο μετά την επέκταση του συμβολαίου ως το 2018:


«Δε χρειάστηκε να το σκεφτώ»

-Νίκο σου πήρε πολύ για να πεις ένα ακόμα «ναι» στον Παναθηναϊκό;

«Δε χρειάστηκε να το σκεφτώ πολύ. Όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις το μόνο μου άγχος ήταν να μη κρατήσουν πολύ οι συζητήσεις για να μην αλλάξει γνώμη η διοίκηση».

-Πως αισθάνεσαι που, τουλάχιστον, μέχρι το 2018 θα είσαι με το «τριφύλλι» στο στήθος;

«Είναι πάρα πολύ ευχάριστο για εμένα που έκανα ένα νέο συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο που είχα με την ομάδα. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς τον πρώτο μου χρόνο στην ομάδα. Όπου σκεφτόμουνα ότι δε θα έχω πολύ μέλλον στον Παναθηναϊκό. Τελικά με κάλεσε η ομάδα για την ανανέωση και αυτό με έκανε πάρα πολύ χαρούμενο. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα. Ίσως να παίρνω κάτι παραπάνω από αυτά που έχω προσφέρει μέχρι στιγμής. Δεν έχω παίξει τόσο καλό μπάσκετ σε αυτό το διάστημα για να έρθει τόσο πρόωρα η ανανέωση. Προφανώς η ομάδα είδε κάτι παραπάνω και θέλησε να με κρατήσει στην ομάδα για δύο ακόμα χρόνια και αυτό με κάνει ευτυχισμένο».

-Σε αυτά που λες πως σου έχει προσφέρει η ομάδα, εσύ πως θες να... απαντήσεις για την ομάδα;

«Ο σύλλογος δε θέλει ατομικές διακρίσεις. Θέλει Κύπελλα, πρωταθλήματα, Ευρωπαϊκά. Και μακάρι κι εγώ να βάλω το λιθαράκι μου για να πάρει τίτλους η ομάδα».

-Το καλοκαίρι του 2018 τι θέλεις να έχεις... πετύχει και τι θα ζητάς από εκεί και έπειτα;

«Όταν είσαι στον Παναθηναϊκό και όταν έχεις ζήσει τις επιτυχίες τόσα χρόνια, έξω από την ομάδα, θες τα ίδια πράγματα. Final-4, ευρωπαϊκά και πρωταθλήματα. Να είσαι σημαντικό γρανάζι αυτής της μηχανής. Αυτό θέλω. Και μακάρι μέχρι το 2018 να έχω κάνει κι άλλη επέκταση του συμβολαίου».

-Μετά από κάθε καλή σου εμφάνιση σε όσα γράφονται υπάρχει πάντα ένα... ερωτηματικό. Νιώθεις ότι έχεις να αποδείξεις πράγματα;

«Δε σκέφτομαι τι γράφουν οι δημοσιογράφοι. Εγώ θέλω να δίνω τον καλό μου εαυτό. Δε με ενδιαφέρει τι λέγεται και τι γράφεται. Από τη στιγμή που η ομάδα κερδίζει και πετυχαίνει τους στόχους της τότε ας γράφουν ότι θέλουν για εμένα. Αυτό ξέρω να παίζω, έτσι έχω μάθει, αυτό εκτιμάει η ομάδα και συνεχίζω».

-Στα ματς του ΟΑΚΑ με την ΤΣΣΚΑ είδαμε ότι έχεις πολλά να δώσεις στην ομάδα και εκτός... επίθεσης. Η παρουσία σου στην άμυνα ήταν εξαιρετική.

«Υπάρχουν κάποια ματς το χρόνο που μόνο έτσι μπορείς να παίξεις. Σκέψου τώρα να έχεις πάει στη Ρωσία και να έχεις διασυρθεί και να μην έχεις δώσει το 100%. Έπρεπε να είχαμε κάνει πολλά παραπάνω. Πες ότι οι εμφανίσεις στο ΟΑΚΑ ήταν... ένστικτο. Μόνος έτσι θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε. Η αλήθεια είναι ότι έχω κατηγορηθεί για τον εγωισμό μου. Είναι θέμα εγωισμού. Δε θέλω κανένας Τεόντοσιτς και κανένας Ντε Κολό να με κερδίσει μέσα στο ΟΑΚΑ. Κάποιος μπορεί να πει ότι σε άλλα παιχνίδια δε δίνω το 100% μου. Οκ, άνθρωπος είμαι. Μου βγαίνει κάτι παραπάνω σε τέτοια ματς, σε ένα γεμάτο ΟΑΚΑ. Χαίρομαι που μου το λέτε, όμως, γιατί για την άμυνά μου δεν ακούω ποτέ».

-Τι έφταιξε και δεν καταφέρατε να πάτε στο πέμπτο ματς της Μόσχας και να διεκδικήσετε το εισιτήριό σας για το Final-4 της Μαδρίτης;

«Μην κρυβόμαστε, η ΤΣΣΚΑ έχει πολύ δυνατή ομάδα με πολύ καλούς παίκτες. Για να κερδίσεις αυτές τις ομάδες δε φτάνει να δώσεις το 100%. Χρειάζεται και τύχη. Εμείς δεν είχαμε ούτε τύχη, ούτε διαιτητές, ούτε δώσαμε το 100%. Πήραμε μια νίκη και αυτό δείχνει ένα σημάδι των.. δυνατοτήτων μας. Καλώς ή κακώς έτσι είναι αυτά, Ούτε Ουίμς έχουμε ούτε Κιριλένκο. Έχουμε παίκτες όμως που αν δουλέψουν μπορούν να γίνουν παίκτες αυτού του βεληνεκούς. Αυτό είναι το πλάνο της ομάδας μας».

-Όσο πιο μακριά φτάνατε, τόσο μεγαλύτερη θα ήταν και η απογοήτευση του αποκλεισμού;

«Προφανώς και μας ενοχλεί το ότι δεν καταφέραμε να περάσουμε στο Final-4. Φτάσαμε στα play offs και ο στόχος μας ήταν η πρόκριση. Η ΤΣΣΚΑ είναι πολύ μεγάλη ομάδα από όλες τις απόψεις αλλά όλα τα παιδιά στην ομάδα έχουν εγωισμό και αυτό που θέλαμε όλοι ήταν να προκριθούμε. Στεναχωρηθήκαμε και πληγωθήκαμε πολύ που δεν τα καταφέραμε. Ίσως να μην καταλάβαμε όσο θα έπρεπε πόσο μεγάλη ήταν η ευκαιρία που είχαμε μπροστά μας. Πόσο μεγάλο θα ήταν να βρεθούμε στο Final-4 με μια ομάδα που τώρα «χτίζεται». Κάναμε την προσπάθειά μας, παλέψαμε και ο κόσμος ανταποκρίθηκε και μας χειροκρότημα στο τέλος».


«Όσο υπάρχει Μήτσος, ένας είναι ο ηγέτης»


-Νίκο, είσαι έτοιμος να γίνεις ο ηγέτης του Παναθηναϊκού;

«Ο καθένας ονειρεύεται να έχει ηγετικό ρόλο στον Παναθηναϊκό. Εγώ είμαι έτοιμος να παίρνω πρωτοβουλίες. Είναι τεράστια κουβέντα και δε μπορώ να το πω εγώ,. Μακάρι να ηγηθώ και να το δείξω στο γήπεδο. Όσο υπάρχει ο Μήτσος, ο Φώτσης, ο Γκιστ εγώ είμαι αρκετά πίσω».

-Ο Διαμαντίδης πέραν του αγωνιστικού αποτελεί εγγύηση για εσάς και για την πιο ομαλή μετάβαση στην νέα εποχή της ομάδας;

«Όσο παίζει ο Μήτσος όλοι νιώθουμε περισσότερη ασφάλεια και η αλήθεια είναι ότι παίρνει από πάνω μας τις ευθύνες. Αλλά σίγουρα όταν θα φύγει ο Μήτσος θα περάσουμε σε ένα ακόμα πιο μεταβατικό στάδιο. Να βγουν κάποιοι μπροστά για να καλύψουν το τεράστιο κενό. Ας μη το συζητάμε. Ο Μήτσος συνεχίζει και είναι πολύ καλά».

-Κάποιοι σε έχουν χαρακτηρίσει... γυρολόγο. Οι γυρολόγοι βέβαια πάνε σε διάφορες ομάδες στο κλείσιμο της καριέρας τους. Εσύ πήγες σε αρκετές στην αρχή και στον Παναθηναϊκό μοιάζεις να βρίσκεις την Ιθάκη σου.

«Στόχος μου και όνειρό μου ήταν να φτάσω στον Παναθηναϊκό. Σε μία ομάδα τοπ επιπέδου με την οποία θα έχω και συναισθηματικούς δεσμούς. Το ότι είμαι γυρολόγος είναι... καραμέλα δημοσιογράφων. Πουθενά δεν έφυγα με τις κλωτσιές. Ο κόσμος αναγνώρισε την προσπάθειά μου και οι ομάδες μου. Και από τον Κολοσσό και από τον ΠΑΟΚ και από τον Πανιώνιο. Στην Ισπανία δεν πήρα τις ευκαιρίες που θα ήθελα».


«Η Ελληνοποίηση είναι... μονόδρομος»


-Πως σου φαίνεται η προσπάθεια της αξιοποίησης των Ελλήνων ταλαντούχων παικτών;

«Ξέρουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια να εντάξουμε κάποιους νεαρούς παίκτες στην ομάδα. Εγώ είμαι 25 και δεν λογίζομαι ως νεαρός ελπιδοφόρος παίκτης, αλλά σαν ένας έτοιμος παίκτης που μπορεί να παίξει και να προσφέρει. Άρα, μαζί με τους παλαιότερους έχουμε μπει στο γκρουπ για να τραβήξουμε την ομάδα σε νέες επιτυχίες. Το πιο σημαντικό σε αυτές τις ομάδες είναι οι γηγενείς παίκτες να ην είναι απλά ανταγωνιστικοί, αλλά να δείχνουν τον δρόμο. Η απόφαση αυτή της ομάδας θεωρώ πως ήταν μονόδρομος. Κάποιοι Έλληνες να γίνουν πρωταγωνιστές για να δείξουν και στους ξένους τι σημαίνει να φοράνε αυτή τη φανέλα. Είναι σημαντικό πως υπάρχουν Έλληνες που έχουν πολύ μέλλον μπροστά τους. Η ομάδα έχει και μέλλον και παρόν».

-Ένα από τα καλύτερα φετινά παραδείγματα της προσπάθειας που κάνει η ομάδα είναι ο Μιχάλης Λούντζης που μπήκε στα βαθιά και τα πήγε εξαιρετικά.

«Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ήμουν σαν τον Λούντζη. Εγώ όμως τότε κουτουλούσα ακόμα και στις προπονήσεις. Ο Λούντζης μόνο και μόνο που τον βλέπουμε ίσο με εμάς είναι πάρα πολύ καλό. Από εκεί και πέρα πόσοι παίκτες που ξεκίνησαν δυναμικά στο τέλος χάθηκαν. Ο Λούντζης είναι πολύ προσγειωμένος, εργατικός και το μέλλον είναι μπροστά του. Όλα τα παιδιά έχουν ταλέντο. Το θετικό, όπως έλεγε ο Πεδουλάκης, είναι ότι δε χαλάνε την προπόνηση. Δεν πέφτει το επίπεδο. Η εμπειρία αυτή θα τους βοηθήσει πάρα πολύ. Πρέπει να έχουμε υπομονή. Εγώ πολλές φορές δεν είχα. Και αυτό μου προκαλούσε συναισθήματα και αντιδράσεις που δεν έπρεπε. Είναι στο μεγαλύτερο σύλλογο της Ευρώπης και θα έρθει και η σειρά τους».


«Το πιο όμορφο... αντίο»


-Περίμενες αυτήν την αποθέωση από τον κόσμο μετά το 1-3 της ΤΣΣΚΑ;

«Δεν περίμενα τέτοια αντίδραση από τον κόσμο στο τέλος. Όταν διαβάζεις και ακούς διάφορα δεξιά και αριστερά θα θεωρούσες ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος. Ο κόσμος, όμως, ξέρει μπάσκετ, ξέρει να αναγνωρίζει, Και ήταν ότι πιο όμορφο για να κλείσει αυτή η ευρωπαϊκή πορεία».

-Είσαι έτοιμος για το... πρωτάθλημα;

«Μακάρι να παίζαμε αύριο για το πρωτάθλημα για να... ρεφάρουμε. Υπάρχει δρόμος ακόμα γι αυτό. Θα κάνουμε τα πάντα για να είμαστε έτοιμοι και να πανηγυρίσουμε έναν ακόμα τίτλο».

-Πως αισθάνθηκες όταν άκουσες το όνομά σου να γίνεται σύνθημα;

«Η αλήθεια είναι ότι όταν ακούς το όνομά σου να γίνεται σύνθημα δε συνειδητοποιείς τι γίνεται. Είναι τεράστια αναγνώριση. Ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Όλοι οι αθλητές, επαγγελματίες, που σκέφτονται το συμβόλαιό τους αι την επαγγελματική τους αποκατάσταση, δε νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από αυτό. Νιώθω όχι απλά περήφανος, αλλά ευλογημένος».

-Και όλα αυτά ξεκίνησαν από ένα καταπράσινο δωμάτιο στην Αιδηψό...

«Ακούγεται ρομαντικό αλλά είναι αλήθεια. Δε χρειάζεται να πουλάμε οπαδιλίκι. Μέσα στο γήπεδο φαίνεται πόσο αγαπάς την ομάδα. Είναι ωραίο στόρι όμως. Αυτό που κάποτε θαύμαζες και χειροκροτούσες όταν πήγαινες στο γήπεδο τώρα γίνεται για εσένα».

Σχόλια