Άποψη αναγνώστη: Πρέπει και μπορεί να βελτιωθεί


Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει στα τελευταία ματς μια πτώση(ιδιαίτερα εκτός έδρας) και ο Αλέξανδρος Τσιριγώτης σας παραθέτει τα αίτια της κάμψης αυτής.


Α)Τραυματισμοί

Βασικότερος  παράγοντας των κακών εμφανίσεων είναι οι συνεχείς τραυματισμοί των παικτών της ομάδας ,η οποία ταξιδεύει ουσιαστικά «λαβωμένη» στα περισσότερα παιχνίδια. Πιο συγκεκριμένα, στα τελευταία 3 παιχνίδια(Απόλλων Πάτρας, Ρεάλ Μαδρίτης, Κηφισιά) ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε χωρίς τους Βλάντο Γιάνκοβιτς και Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Ιδιαίτερα ο δεύτερος, είναι εμφανώς επιρρεπής στους τραυματισμούς, καθώς ο τελευταίος του ήταν τρίτος του μέσα σε 4 μήνες. Ένας άλλος παίκτης του Παναθηναϊκού που βρίσκεται συνεχώς εκτός 12άδας είναι ο Νίκος Παππάς. Ο ομογενής γκαρντ χειρουργήθηκε λόγω οξείας σκωληκοειδίτιδας και είναι αμφίβολος για την αναμέτρηση με την Γαλατάσαράι. Πιο πριν είχε υποστεί θλάση στον αγώνα με τον Απόλλωνα Πάτρας. Γενικότερα πάντως, εκτός από τον Γιάνις Μπλουμς δεν υπάρχει παίκτης του Παναθηναϊκού που να μην έχει υποστεί τραυματισμό.

Β)Το μικρό ροτέισιον

Ένας άλλος παράγοντας των κακών εμφανίσεων είναι το μικρό ροτείσον 7-8 παικτών του Ιβάνοβιτς. Γι’ αυτό φυσικά δεν ευθύνεται ο προπονητής, ο οποίος δουλεύει με τα εργαλεία που έχει στην κατοχή του. Οι «πράσινοι’, για να είναι ανταγωνιστικοί χρειάζονται οποσδήποτε να γεμίσουν κάποια κενά στο ρόστερ τους. Το πιο προφανές κενό είναι αυτό στη θέση ‘5’, στην οποία ουσιαστικά παλεύει μόνος του ο Μπατίστα, με τον Μαυροκεφαλίδη να είναι σπανίως διαθέσιμος. Ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται κάποια ονόματα σέντερ, όμως ο παίκτης που θα αποκτηθεί(εφόσον αποκτηθεί) θα πρέπει να ανακοινωθεί πριν αρχίσει ο δεύτερος γύρος του top-16. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς ψάχνει ουσιαστικά έναν «αντι-Λάσμε», δηλάδη έναν αθλητικό παίκτη που να «σκεπάζει» τα καλάθια.Το άλλο κενό στο ρόστερ του Παναθηναϊκού εντοπίζεται στην θέση ‘3’, όπου φιγουράρει μόνο ο Γιάνκοβιτς, ο οποίος είναι στα 24 του χρόνια δεύτερος σε λεπτά συμμετοχής , πίσω μόνο από τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Αυτή το κενό πάντως μπρεί να καλυφθεί από σχήματα με τρία γκαρντ. Το κενό στους ψηλούς είναι αυτό που επείγει να καλυφθεί.

Γ)Οι εκτός έδρας εμφανίσεις

Ο φετινός Παναθηναϊκός, ότι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, το έχει καταφέρει στην έδρα του. Το ΟΑΚΑ φέτος αποτελεί «απόρθητο φρούριο», καθώς οι «πράσινοι» έχουν υποστεί μόλις μια ήττα μέσα στο «σπίτι» τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ευστοχία που έχουν οι πράσινοι στο ΟΑΚΑ, λόγω της ψυχολογίας που τους δίνει ο κόσμος. Αντίθετα, εκτός έδρας ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει(στην Ευρωλίγκα), μόνο την αδύναμη Τουροβ, και παρουσιάζει εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή εντός έδρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πολύ καλό ποσοστό του Παναθηναικού στα τρίποντα στο εντός έδρας ματς με την Ζαλγκίρις (8/17 47%), που μετατράπηκε σε κάκιστο στο εκτός έδρας με την Ρεάλ(7/26 27%). Η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι το ρόστερ του Παναθηναϊκού φέτος αποτελείται κυρίως από παίκτες ψυχολογίας (Σλότερ, Γιάνκοβιτς, Μπλουμς), οι οποίοι εντός έδρας είναι ασταμάτητοι, αλλά χωρίς το «σπρώξιμο» του κόσμου μακριά απ’το ΟΑΚΑ, δεν έχουν την ίδια εξαιρετική απόδοση. Μια εξαίρεση ίσως να αποτελεί ο Έι Τζέι Σλότερ, ο οποίος έχει αρχίσει να βελτιώνει και τις εκτός έδρας εμφανίσεις του.

Γενικότερα, για να καταφέρει να παραμείνει εντός στόχων, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται κάποιες πινελιές στο ρόστερ(κυρίως 5άρι) και πρέπει να σταθεροποιήσει τις εκτός έδρας εμφανίσεις του. Το σημαντικό είναι ότι μέχρι στιγμής, με λειψό ρόστερ και συνεχείς τραυμτισμούς, οι Νταμπλούχοι Ελλάδας έχουν παραμείνει εντός στόχων.

Υ.Γ.: Κατά την γνώμη μου η αποδέσμευση του Τζούλιαν Ράιτ έγινε σε λάθος χρονική στιγμή. Ο Αμερικανός θα έπρεπε να έιχε μείνει στην Αθήνα για τον πρώο γύρο του top-16, μέχρι να βρεθεί ο αντικαταστάτης του, καθώς για τον Παναθηναϊκό την δεδομένη στιγμή θα ήταν χρήσιμος οποιοσδήποτε ρολίστας.

Υ.Γ. 2: Το επίπεδο ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πρωταθλήματος μπασκετ έχει αυξηθεί αισθητά, και ομάδες όπως η Κηφισιά, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ,μπορούν άνετα να τρομοκρατήσουν τους «αιώνιους». Αυτό είναι πιστεύω ότι καλύτερε έχει συμβεί την φετινή σεζόν στον ελληνικό αθλητισμό.

Σχόλια