Καπίνο: Θέλω να κατακτήσω κι άλλους τίτλους με την ομάδα!


Συνέντευξη στο Gazzetta έδωσε ο Καπίνο και μίλησε για την χρονιά που πέρασε. Είδηση ότι θέλει του χρόνου να μείνει και μόνο αν η ομάδα θέλει να τον δώσει, θα φύγει.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τα όσα είπε:

- Με δεδομένο ότι στην αφετηρία του πρωταθλήματος, δεν μπορούσατε να ξέρετε τι να περιμένετε, θα 'λεγε κανείς ότι μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου και την έξοδο στο Champions League, είναι σαν να έχετε πάρει το πρωτάθλημα... 

«Είναι αλήθεια ότι όταν άρχιζε η χρονιά, το βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας ήταν η ανομοιογένεια! Αν εξαιρέσουμε τα παιδιά που προέρχονται από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, οι περισσότεροι είμαστε άγνωστοι μεταξύ μας και η ενδεκάδα που έπαιξε στα πρώτα επίσημα παιχνίδια, αποτελούνταν από παίκτες που δεν είχαν ξαναπαίξει μαζί. Αλλά αυτό ήταν λογικό... Χρειαζόμαστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να εμπεδώσουμε και να εφαρμόσουμε όλα αυτά που κάναμε στην προετοιμασία και πάνω στα οποία, δουλεύαμε καθημερινά στο Απήλιον! Όταν σιγά-σιγά, αρχίσαμε να βρίσκουμε την ταυτότητά μας και να “ωριμάζουμε” σαν σύνολο, δεν παίξαμε απλά καλό ποδόσφαιρο, αλλά μάθαμε να παίρνουμε και αποτελέσματα! Αυτό φάνηκε περισσότερο στον 2ο γύρο του πρωταθλήματος, που είχαμε μεγαλύτερη σταθερότητα στην απόδοσή μας...»

- Πέρα από τη σκληρή δουλειά που κάνατε στην προπόνηση, ποιος άλλος παράγοντας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εντυπωσιακή ολική επαναφορά που χαρακτήρισε τον Παναθηναϊκό στο δεύτερο μισό της σεζόν;

«Θεωρώ ότι πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε η στήριξη με την οποία περιέβαλε η διοίκηση τον προπονητή και τις επιλογές του, στον 1ο γύρο, όταν ακόμη δεν είχαμε βρει τα πατήματά μας και η εικόνα που παρουσιάζαμε δεν ήταν αυτή που είχαμε στη συνέχεια! Ο κ. Αλαφούζος και οι συνεργάτες του ύψωσαν ασπίδα γύρω από το αγωνιστικό τμήμα και δημιούργησαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να δουλέψουμε απερίσπαστα, κοιτώντας μακριά! Σιγά-σιγά, διοίκηση, παίκτες και κόσμος έγιναν μία “γροθιά” και αυτή η συνοχή, σε συνδυασμό με την συνεχή αγωνιστική βελτίωση που “βγάζαμε” μέσα στο γήπεδο, μας γέμιζε με διαρκώς αυξανόμενη αυτοπεποίθηση! Μετά ήρθε και το “διπλό” στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και απογειωθήκαμε πλήρως! Νομίζω ότι συνολικό πρόσωπο που παρουσίασε η ομάδα φέτος, σε όλους τους τομείς, είναι το πιο υγιές που έχει δείξει ο σύλλογος τα τελευταία χρόνια!»

- Μίλησέ μας λίγο για αυτή την “απογείωση”, μετά το 3-0 στο “Καραϊσκάκη”;

«Ήταν πολύ σημαντικό ότι αυτή η νίκη ήρθε αμέσως μετά την εντυπωσιακή εμφάνιση που είχε κάνει ο Ολυμπιακός επί της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, σε μία περίοδο που έδειχνε ότι ήταν σε φόρμα! Ως τότε, δεν είχε βρεθεί η ομάδα που θα τον κοιτούσε στα μάτια στο ελληνικό πρωτάθλημα και η εικόνα που παρουσιάσαμε στον Πειραιά και το αποτέλεσμα που πήραμε, μας έκανε να πιστέψουμε πολύ στους εαυτούς μας και τις δυνατότητές μας! Μετά απ' αυτό το ματς, γνωρίζοντας τι προπόνηση έχουμε κάνει μέσα στο γήπεδο, πειστήκαμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που έχει δουλέψει πιο αποτελεσματικά από οποιαδήποτε άλλη στην Ελλάδα και τα αποτελέσματα ήταν η πιο τρανή απόδειξη! Θεωρώ ότι αν αυτός ο κορμός παικτών διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια, τότε πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο καλύτερες μέρες μπορούν να έρθουν για τον σύλλογο... Καθοριστικό ρόλο, όμως, πιστεύω ότι έπαιξε και η σωστή διαχείριση αυτού του αποτελέσματος από την τεχνική ηγεσία, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που κάτι τέτοιες νίκες, δεν είχαν την ανάλογη συνέχεια και τελικά αποτέλεσαν πυροτέχνημα.»

- Αγωνιστικά, τι ήταν αυτό που προσέφερε ο Γιάννης Αναστασίου στην ομάδα και συνέβαλε στην αγωνιστική μεταμόρφωση του “τριφυλλιού”;

«Το ότι από την αρχή της προετοιμασίας, ξέραμε την φιλοσοφία και τους στόχους του προπονητή. Ο κ. Αναστασίου μας παρουσίασε το αγωνιστικό του πλάνο, μας εξήγησε σε ποιες αρχές θα βασιστεί το ποδόσφαιρο που ήθελε να παίξουμε και σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, δεν παρεξέκλινε καθόλου απ' αυτά που μας είχε παρουσιάσει! Το τεχνικό επιτελείο μας έκανε καταπληκτική δουλειά και πέρα από το ότι είμαστε εφοδιασμένοι με όλες τις πιθανές πληροφορίες για τους αντιπάλους μας, είχαμε συγκεκριμένη τακτική για κάθε ματς. Βάλαμε στο παιχνίδι μας στοιχεία που δεν είναι συνηθισμένα στο ελληνικό πρωτάθλημα και τα οποία απαιτούν εξαιρετική φυσική κατάσταση, όπως το pressing ψηλά και το τρέξιμο χωρίς την μπάλα για την κάλυψη χώρων καθώς και το συνεχές passing-game. Στα περισσότερα παιχνίδια είχαμε την κατοχή της μπάλας και συνήθως οι αντίπαλοι δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν το ρυθμό μας!»

- Από ότι είδαμε, κολλήσατε και σαν παρέα;

«Ναι και σ' αυτό συνέβαλε ο χαρακτήρας των ξένων παικτών που ήρθαν και οι οποίοι “έδεσαν” γρήγορα με όλους όσοι προυπήρχαμε στην ομάδα. Αυτό βοήθησε στο να υπάρχει υγεία στα αποδυτήρια και προοδευτικά να γίνουμε όλοι μία μεγάλη παρέα!»

- Αν και εντάχθηκες στην ανδρική ομάδα του Παναθηναϊκού, πριν από 4 χρόνια, η εφετινή σεζόν ήταν η πρώτη “γεμάτη” για σένα με αξιόπιστη και σταθερή παρουσία σε συνολικά 28 αγώνες στην κανονική περίοδο και 5 στα πλέϊ-φ. Θεωρείς ότι οι παραστάσεις που απέκτησες όλον αυτόν τον καιρό, σε βοήθησαν να αξιοποιήσεις την εμπιστοσύνη που σου έδειξε ο προπονητής σου;

«Σίγουρα, αν και όπως αποδείχτηκε τελικά, κομβικό ρόλο για την βελτίωση της απόδοσής μου, έπαιξε μία άσχημη αντίδραση που είχα σε μία προπόνηση και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τεθώ στο περιθώριο για λίγες αγωνιστικές. Η συμπεριφορά του προπονητή μου και ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το όλο θέμα, με βοήθησε να αντικρίσω διαφορετικά την πραγματικότητα, να καταλάβω το λάθος μου και να συγκεντρωθώ στη δουλειά μου! Όταν επέστρεψα στην ενδεκάδα, ήμουν άλλος άνθρωπος κι έτσι στον 2ο γύρο, κατάφερα να βγάλω τον πραγματικό μου εαυτό...»

- Ποιος ήταν ο πιο επικίνδυνος επιθετικός που αντιμετώπισες στο εφετινό πρωτάθλημα;

«Ο Μπεργκ στις προπονήσεις και ο Μήτρογλου από τους αντίπαλους! Ο Μάρκους μας βοήθησε πάρα πολύ και όταν εξοικειώθηκε πλήρως με το πρωτάθλημα, έκανε την διαφορά! Έχει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση για το ύψος του και είναι πολύ καλός τόσο στο ψηλό παιχνίδι, όσο και με την μπάλα κάτω. Κάναμε πολλές ατομικές προπονήσεις μαζί και νομίζω ότι βοήθησε πολύ ο ένας τον άλλον! Ο Κώστας ήταν μακράν ο καλύτερος αντίπαλος επιθετικός και αυτό φάνηκε από το εκπληκτικό πρόσωπο που έδειξε στο πρώτο μισό της χρονιάς!»

- Η συμμετοχή στην 23άδα που θα πάει στο Μουντιάλ είναι κάτι σαν όνειρο;

«Ακριβώς αυτό! Μακάρι να γίνει πραγματικότητα και να βρεθώ στη Βραζιλία, στην μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή που υπάρχει και να ζήσω αυτή τη σπάνια εμπειρία! Αν τελικά επιλεγώ στην αποστολή, ξέρω ότι τον πρώτο λόγο θα τον έχει ο Ορέστης (σ.σ.: Καρνέζης), αλλά θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να εκμεταλλευτώ την οποιαδήποτε ευκαιρία μου παρουσιαστεί...»

- Πέρυσι το καλοκαίρι, το όνομά σου “έπαιξε” αρκετά για μετεγγραφή σε ομάδα του εξωτερικού. Με δεδομένο ότι το συμβόλαιό σου λήγει το 2016 και στη νέα σεζόν ο Παναθηναϊκός θα αγωνιστεί στην Ευρώπη, να υποθέσουμε ότι επιθυμία σου είναι να παραμείνεις στην ομάδα;

«Αυτό δεν εξαρτάται από μένα, αλλά σίγουρα πρωταρχικός μου στόχος είναι να παραμείνω στον Παναθηναϊκό και να πάρω ακόμη περισσότερα παιχνίδια στην πλάτη μου για να βελτιωθώ και να αποκτήσω εμπειρίες. Τώρα αν έρθει κάποια συμφέρουσα πρόταση και η ομάδα θέλει να με δώσει, αυτό δεν είναι και τόσο στο χέρι μου. Αυτό που είναι στο χέρι μου είναι να γίνω καλύτερος και να κατακτήσω κι άλλους τίτλους με την ομάδα...»

Σχόλια