Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ

Γήπεδο Απόστολος Νικολαίδης
Σε σχόλια που έχω κάνει στο πρόσφατο παρελθόν είχα γράψει ότι η  φετινή επιτυχία του Παναθηναϊκού  πέραν των έμψυχων υλικών που είναι η διοίκηση , το προπονητικό τιμ και οι παίκτες  οφείλεται και στα άψυχα.

Έγραψα  συγκεκριμένα ότι η επιτυχία του Παναθηναϊκού συνοψίζεται στα εξής , τρία πράγματα:

1.       Επιστροφή στη Λεωφόρο
2.       Παναθηναϊκή Συμμαχία
3.       Νέο προπονητικό κέντρο.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Λεωφόρος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο  στην επιτυχία του Παναθηναϊκού. Η Παναθηναϊκή Συμμαχία , είχε πάνω κάτω τα ίδια μέλη με πέρυσι και μάζεψε περίπου το ίδιο ποσό χρημάτων. Βοήθησε στην συσπείρωση του κόσμου , αλλά και πέρυσι είχε γίνει κάτι αντίστοιχο , χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Το νέο προπονητικό ήταν μια αλλαγή σελίδας  , όπου σήμανε την από-βαρδινογιανοποίηση του συλλόγου , όπου ο τωρινός πρόεδρος έχει τους δικούς του ανθρώπους που τo ελέγχουν , άρα τα φαινόμενα ρουφιανιάς και διασποράς ψευδών ειδήσεων από μέσα , αν και δεν αποκλείονται , θεωρητικά έχουν μηδενιστεί. Επιπλέον το «Γεώργιος Καλαφάτης» έχει αρκετές ελλείψεις σε σχέση με το προπονητικό της Παιανίας  , αλλά αποτελεί  το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του συλλόγου.

Αυτή η εισαγωγή έγινε , λόγω μιας συζήτησης που είχα με ένα μέλος της ΠΑΕ , όπου δεν διαπίστωσα την ίδια θέρμη και αγάπη για την Λεωφόρο. Σε τέτοιο σημείο που θεωρούσε ότι ήταν καλύτερο να φεύγαμε από εκεί και να κτίζαμε ένα άλλο γήπεδο κοντά στο ΟΑΚΑ.

Μου ανάφερε τα προβλήματα της Λεωφόρου και μου είπε ότι έχουν γίνει 2500 παράπονα από τους θεατές του Απόστολος Νικολαίδης!!!

Κυριότερα παράπονα των θεατών: Ελλείψεις τουαλετών , κάποιες θύρες δεν βλέπουν καλά (θύρα 8) , κάποιες άλλες δεν έχουν στέγαστρα και τέλος στη θύρα 9 οι δικαιούχοι των καρτών διαρκείας βρίσκουν σχεδόν πάντα τα καθίσματα τους  πιασμένα , από τους θεατές και τα μικρά παιδιά της θύρας 8.

Το τελευταίο πρόβλημα είναι ένα γενικότερο πρόβλημα μεταξύ των θεατών της θύρας 9 και της θύρας 8 και η διοίκηση πρέπει να βρει μία λύση. Ε , δεν είναι δα και το δυσκολότερο πρόβλημα του Παναθηναϊκού.

Για τις ελλείψεις τουαλετών , το όλον θέμα μου φαίνεται λίγο απίθανο , γιατί η κάθε θύρα έχει την δική της τουαλέτα , και επιπλέον το Απόστολος Νικολαίδης διαθέτει πολλούς χώρους κάτωθεν των κερκίδων που εκεί μπορεί να γίνουν κάποιες τουαλέτες , ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των θεατών. Νομίζω ότι το αυτό θέμα ανήκει στην σφαίρα του υπερβολικού.

Η θύρα 8  δεν έχει πρόβλημα θέασης αγωνιστικού χώρου. Έχω παρακολουθήσει σχεδόν όλα τα ματς από διαφορετικές θύρες  και δεν έχω διαπιστώσει πουθενά σε καμία θύρα σε όποια θέση , ψηλά ή χαμηλά ότι δεν  βλέπω τους παίκτες. Φαίνονται όλα στο γήπεδο , ίσως σε κάποιες θύρες να υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα , να μην φαίνονται τα κόρνερ , αλλά το θέμα τίθεται για ένα μικρό τμήμα του γηπέδου.

Το μοναδικό υπαρκτό πρόβλημα της Λεωφόρου , είναι το θέμα των στεγάστρων.  Όντως , οι μισές θύρες του γηπέδου είναι χωρίς στέγαστρο και τον χειμώνα το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω υγρασίας και κρύου.

Στην συζήτηση που είχα , μου ανέφερε ότι μια νέα τοποθέτηση στεγάστρων θα γινόταν σε κοινόχρηστο χώρο.  Πραγματικά , είναι απίθανο το πόσο δοτική είναι η ΠΑΕ απέναντι στην Πολιτεία και τα όργανά της (Πολεοδομία). Λοιπόν και τι έγινε αν πάρουμε ένα μέτρο πεζοδρόμιο για να καλύψουμε με στέγαστρα όλο το γήπεδο; Θα προκαλέσουμε πρόβλημα στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της Αθήνας; Φοβερά πράγματα , ο ΟΣΦΠ γύρισε όλο το παλαιό Καραισκάκη κατά 90 μοίρες , για να φτιάξει το νέο του γήπεδο και πειράζει την Πολεοδομία του Δήμου της Αθήνας να στηριχθούν οι κολώνες των στεγάστρων στα πεζοδρόμια;  ΕΛΕΟΣ!!!

Πολλοί μέσα στην ΠΑΕ νομίζουν ότι , αν ξαναπαίξουμε στο ΟΑΚΑ θα πάμε το ίδιο καλά και θα έχουμε την ίδια ή και μεγαλύτερη προσέλευση θεατών.

Συμφωνώ  στο ότι , για κάποια ευρωπαϊκά ματς πιθανόν να έχουμε περισσότερους θεατές , αλλά σε οποιαδήποτε άλλο ματς Κυπέλου ή Πρωταθλήματος , το ΟΑΚΑ θα παραμείνει άδειο. Αυτό φάνηκε την περίοδο 2012-2013 , όπου με υψηλότερο μπάτζετ ομάδας από το φετινό , εντούτοις , είχαμε 1500 θεατές λιγότερους κατά μέσον όρο στο ΟΑΚΑ , από ότι φέτος που παίξαμε στη Λεωφόρο.

Πέραν του παραπάνω , στη Λεωφόρο υπάρχει αμεσότητα θεατών – ποδοσφαιριστών. Η κάθε φάση είναι ζωντανή και άμεση στα μάτια μας  , δεν χρειάζεται λόγω απόστασης να ρωτήσουμε τι έγινε τον διπλανό μας.

Επίσης η Λεωφόρος έχει εύκολη πρόσβαση. Ο θεατής μπορεί από οποιαδήποτε σημείο της Αθήνας να πάει μέσω Μ.Μ.Μ. Ο σταθμός του Μετρό των Αμπελοκήπων απέχει 100 μέτρα από το γήπεδο. Κυρίως η πρόσβαση είναι εύκολη για τον κόσμο που δεν έχει πολλά λεφτά , ενώ το ΟΑΚΑ λόγω της θέσης του προσελκύει κόσμο που έχει χρήμα. Επίσης για να πάει κανείς εκεί θέλει πολλά και διαφορετικά μέσα (Μετρό , Προαστιακός , αυτοκίνητο ).

Η Λεωφόρος είναι η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ του Παναθηναϊκού. Όλη η ιστορία της ομάδας είναι γραμμένη σε αυτό το γήπεδο.

Πραγματικά , αναρωτιέμαι αν στην ΠΑΕ θέλουν να παραμείνουμε στη Λεωφόρο. Η Λεωφόρος είναι ένα σχετικά παλαιό κτίσμα , που μπορεί να γίνει νέο. Προσωπικά έχω καταθέσει πολλές προτάσεις για την αναβάθμιση της Λεωφόρου , σε αυτή την ιστοσελίδα.
 
Ως προς την χωρητικότητα του γηπέδου , συμφωνώ στο ότι θα πρέπει να αυξηθεί. Αλλά ως στιγμής μοιάζει να είναι ιδανική με το γήπεδο να είναι πλήρες στα περισσότερα ματς. Δηλαδή θα ήταν καλύτερο να είχαμε γήπεδο που στα 2/3 του θα ήταν άδειο;

Έχoυν γίνει αρκετές αναρτήσεις σε διάφορα σάιτ , για τους λόγους που δεν χρειάζεται να έχουμε γήπεδο που δεν έχει πληρότητα θέσεων τουλάχιστον 50%. Υψηλό κόστος κατασκευής , υψηλό κόστος συντήρησης και αυξημένα λειτουργικά έξοδα με την πάροδο του χρόνου , στοιχεία που δεν συνάδουν με αυτή την επιλογή.



Δυστυχώς κάποιοι μέσα στην ΠΑΕ δεν έχουν βάλει μυαλό…

Σχόλια