Aλαφούζος για Λεωφόρο, Μπεργκ και στημένα!


Διαβάστε την συνέντευξη του Αλαφούζου στον Arena Fm:

Για την φετινή πορεία του Παναθηναϊκού: 

«Όλες οι ομάδες όταν ξεκινούν την σεζόν έχουν κάποια όνειρα και κάποιους στόχους για το καλύτερο. Η τεχνική ομάδα έκανε πάρα πολύ καλές επιλογές και καλή δουλειά. Σ' ένα βαθμό ήμασταν και τυχεροί, γιατί εάν είσαι άτυχος δεν σου βγαίνουν τα σχέδια. Είχαμε προβλήματα οικονομικά και εξακολουθούμε να έχουμε. Είμαστε και νέα ομάδα, τα οικονομικά οφέλη από την καλή πορεία δεν τα έχουμε αισθανθεί ακόμα. Πήγαμε ιδανικά, πάντως, έως τώρα».

Για την επιλογή Νταμπίζα και Αναστασίου: 

«Εντυπωσιάστηκα όταν τους γνώρισα. Πίστευα ότι είναι οι κατάλληλες επιλογές για τον Παναθηναϊκό, που θέλαμε να δημιουργήσουμε. Γιατί πάνω απ' όλα για εμάς είναι το ήθος και το λέω πολλές φορές: στην Ελλάδα παρεξηγούμαι όταν χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη. Θέλαμε να κάνουμε μια ομάδα με αρχές, τις οποίες έχουμε και επίσης να δουλεύουν για τον Παναθηναϊκό άνθρωποι του ποδοσφαίρου, με εμπειρίες από το εξωτερικό. Εγώ δεν είμαι ο ειδήμων.

Έχω παίξει μικρός πάρα πολύ ποδόσφαιρο, τρελαινόμουν όπως όλα τα παιδιά της εποχής μου και έβλεπα με τις ώρες μπάλα στην τηλεόραση. Μετά, πήγαινα στο γήπεδο. Μέχρι εκεί! Οι ειδικοί υλοποιούν τα σχέδια μιας ομάδας. Οι γνώστες του αντικειμένου. Από εκεί και πέρα, η διοίκηση ελέγχει την υλοποίηση στις βασικές του αρχές. Με στεναχώρησε η κριτική για τον Νταμπίζα επειδή έπαιξε στο παρελθόν με τον Ολυμπιακό. Να πω την αλήθεια, το περίμενα, αλλά για μένα δεν ήταν κάτι το διαπραγματεύσιμο. Αυτούς επέλεξα, αυτούς στήριξα».

Για τον ΠΑΟΚ των πλέι οφ: 

«Έχει μεγάλη ομάδα και βάθος στο ρόστερ. Εάν δεν είχε την αφαίρεση των βαθμών, που υπέστη λόγω των γεγονότων του ημιτελικού, θα ήμασταν μαζί στην βαθμολογία. Έγιναν φασαρίες, αλλά έγιναν σε μεγάλο βαθμό λόγω του κλίματος που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και όλοι ξέρουμε γιατί επικρατεί αυτό το κλίμα και ποιος δεν ευθύνεται. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι υπεύθυνος για τις καταστάσεις που βιώνουμε όλοι στην ποδοσφαιρική Ελλάδα. Ουσιαστικά, είμαστε ισόβαθμοι με τον ΠΑΟΚ τώρα».

Για το αν είναι άδικη η αφαίρεση των βαθμών: 

«Εάν είχαμε τώρα τους ίδιους βαθμούς, για να είμαι ειλικρινής θα προτιμούσα έστω και στα χαρτιά να κερδίσουμε εμείς την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά το άδικο με την τιμωρία του ΠΑΟΚ είναι ότι τιμωρείται ουσιαστικά για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο!

Έχει μαζευτεί πάρα πολύ θυμός, αγανάκτηση και απελπισία, εάν θέλετε, μ' αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, διότι αυτό που ζούμε δεν είναι πρωτάθλημα. Στον ημιτελικό της Τούμπας ξέσπασε ο κόσμος του ΠΑΟΚ και βάσει των κανόνων τιμωρήθηκε η ΠΑΕ, όμως άλλος είναι ο ηθικός αυτουργός για όλες τις φασαρίες που γίνονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για την κοινή είσοδο και τους εναγκαλισμούς με τον Ιβάν Σαββίδη: 

«Την πρώτη φορά που τον γνώρισα πριν ένα χρόνο μου είπε ότι και στην Ρωσία μπορεί οι παράγοντες να σκοτώνονταν στο γήπεδο, αλλά έξω απ' αυτό ήταν πρόεδροι ή ιδιοκτήτες ομάδων, που είχαν να υπερασπιστούν κάποια θέματα και να συνεργαστούν. Συνάδελφοι είμαστε, κατά κάποιο τρόπο, αφού δεν παίζουμε μπάλα. Μπήκαμε μαζί στο ΟΑΚΑ να δώσουμε μήνυμα στον κόσμο και να μην γίνονται επεισόδια.

Θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε, πολύ πιο προσεκτικά. Δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η φοβερή κόντρα στο ποδόσφαιρο, που παραπέμπει βέβαια και στην ελληνική κοινωνία, με τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Την ίδια πολιτική ακολουθώ με όλες τις ομάδες όχι μόνο με τον ΠΑΟΚ, εκτός από τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός βλάφτηκε από την σχέση του με τον ΠΑΟΚ.

Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα τολμούσαμε να πιστέψουμε ότι θα μπορούσαν να έρθουν οπαδοί του ΠΑΟΚ στην Αθήνα. Και ήρθαν οπαδοί του ΠΑΟΚ και έγινε ό,τι έγινε. Δεν υπάρχει λόγος να συζητήσουμε για τα επεισόδια, αλλά εάν δεν είχαν έρθει οπαδοί του ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο δεν θα είχε τιμωρηθεί ο Παναθηναϊκός. Ήταν πολύ πρώιμη κίνηση. Έκανα λάθος εκτίμηση.

Ήλπιζα ότι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, που θα έρχονταν θα ήταν πιο επιλεγμένοι και πιο συγκρατημένοι. Είχαμε μεγάλο άγχος όταν ήρθαν τα παιδιά από τον ΠΑΟΚ, είχα πει κάποιον από τους δικούς μας να παρακαλέσει τον διαιτητή να καθυστερήσει άτυπα την έναρξη του αγώνα, ώστε να προλάβουν να έρθουν και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έγκαιρα, να μην μπουν στο γήπεδο μετά την έναρξη του αγώνα, λόγω αστυνομίας, κάτι που το θεωρώ απαράδεκτο. Ήμουν συγκεντρωμένος στην θύρα 6, όπου μπήκαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και κάτι μου έκανε φοβερή εντύπωση, σε σημείο που δεν ξέρω αν υπήρχε προβοκάτσια!

Τα πρώτα άτομα που μπήκαν στην θύρα, ανέβηκαν τρέχοντας στις κερκίδες και πέταξαν αμέσως φωτοβολίδες στην διπλανή κερκίδα. Εμείς πάθαμε μεγάλη ζημιά, γιατί η θύρα που πήγαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ βρίσκεται δίπλα στην θύρα, που εμείς βάζουμε πολλές οικογένειες.

Παιδιά και γονείς, από τους οποίους είχαμε πολλά παράπονα. Κάποιοι θερμοκέφαλοι του Παναθηναϊκού αντέδρασαν κατά τρόπο απαράδεκτο, όμως από την άλλη μεριά προκλήθηκαν αναίτια. Έχω μια υποψία ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη και προβοκάτσια! Όλα αυτά σας τα λέω σε σχέση με την δήθεν υποκριτική στάση μου έναντι του ΠΑΟΚ.

Όταν καλέσαμε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ξέραμε ότι δεν θα πάμε εμείς στη Θεσσαλονίκη, διότι ήδη είχε βγει η απόφαση τιμωρίας του ΠΑΟΚ για τον ημιτελικό. Δεν έχουμε κερδίσει τίποτα. περίεργο απ' αυτή την σχέση. Εξάλλου, από τότε που ανέλαβα, είμαστε περίπου ισοπαλία στα αποτελέσματα των αγώνων με τον ΠΑΟΚ. Η εικόνα της κοινής παρουσίας και του εναγκαλισμού στον τελικό ελπίζω να λειτουργήσει έστω και μακροπρόθεσμα».

Για την τιμωρία Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, μετά τον αγώνα της Λεωφόρου: 

«Στον αγώνα Λεβαδειακού-Ολυμπιακού είχαν γίνει χειρότερα. Έπεσαν δακρυγόνα, έγιναν επεισόδια με τα ΜΑΤ, καθυστέρησε μισή ώρα να αρχίσει το δεύτερο ημίχρονο και δεν έγραψαν τίποτα στις αναφορές τους, ούτε η αστυνομία, ούτε οι παρατηρητές. Με την έννοια, λοιπόν, αυτή η τιμωρία μας ήταν άδικη, αλλά σύμφωνα με το γράμμα του νόμου ήταν σωστή, γιατί κάναμε αυτά που κάναμε και για τα οποία κατηγορηθήκαμε. Όμως, δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δεν γίνεται. Η αντιμετώπιση είναι τελείως διαφορετική από ομάδα σε ομάδα».

Για την ελπίδα να αλλάξει κάτι στο ελληνικό ποδόσφαιρο: 

«Είμαστε πολύ μαχητικοί σ' αυτό το θέμα. Χρησιμοποιούμε την δημοσιότητα όσο μπορούμε, δεν χρησιμοποιούμε άλλα μέσα. Και προσπαθούμε να αποκαλύψουμε ότι στραβό υπάρχει. Το κάνουμε με μεθοδικότητα και μεγάλη υπομονή. Δυστυχώς, μια ομάδα που ήταν καθόλα ηθική και έντιμη, ο Απόλλων δεν θα είναι μαζί μας του χρόνου στο πρωτάθλημα. Υπάρχουν άλλες δύο-τρεις ομάδες, που έχουν κάποια σχετική ανεξαρτησία, αλλά είναι λίγες δυστυχώς. Νομίζω, πάντως, ότι θα ζήσουμε μεγάλες αποκαλύψεις στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου τους επόμενους μήνες ή εβδομάδες!

Θα βγουν πολλά άπλυτα στη φόρα! Θα υπάρξουν και δικαστικές εξελίξεις στο θέμα των στημένων αγώνων. Δεν έχουν σταματήσει να ερευνώνται από τις αρχές. Υπάρχουν και άλλα σημεία διαφθοράς, οι πίνακες διαιτησίας, πώς επελέγησαν οι διαιτητές. Τουλάχιστον θα καταλάβουν αυτοί που ελέγχουν το ποδόσφαιρο, ότι δεν είναι στο απυρόβλητο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην μία ομάδα, που όλοι γνωρίζουμε, αλλά και στα όργανα λειτουργίας του ποδοσφαίρου. Υπάρχουν διάφορα συστήματα και όλοι θα είναι πιο προσεκτικοί. Δεν θα θεραπευτεί το ζήτημα τελείως, αλλά δεν θα υπάρχει κι αυτή η έλλειψη μέτρου.

Η αντιμετώπιση του ΠΑΟΚ από την διαιτησία στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό ήταν ντροπή. Με τιμώρησαν γι' αυτά που είχα πει, μου έβαλαν πρόστιμο, λες και δεν μπορώ να εκφράσω εγώ την άποψη μου δημόσια. Είπα και το επαναλαμβάνω ότι ήταν ντροπή το αποτέλεσμα του πρώτου ημιτελικού στο Καραϊσκάκη. Η αντιμετώπιση του ΠΑΟΚ από την διαιτησία ήταν απαράδεκτη. Ήταν ντροπή, κάποιοι διαιτητές καταστρέφουν το ποδόσφαιρο. Θα υπερασπιστούμε δικαστικά μέχρι τέλους και στα πολιτικά δικαστήρια το δικαίωμα των ανθρώπων του ποδοσφαίρου να εκφράζουν άποψη».

Για το αν έχει συχνή επικοινωνία με τον Σαββίδη: 

«Όχι πάρα πολύ συχνά. Βρισκόμαστε τρεις-τέσσερις φορές τον χρόνο. Αλλά δυστυχώς λείπει ο κ. Σαββίδης από την Ελλάδα πολύ καιρό. Δεν συντονίζουμε κάποιες κινήσεις, αλλά έχουμε ένα κοινό σκοπό. Θα έρθω στη Θεσσαλονίκη για τον αγώνα του Σαββάτου».

Για το γκολ του Παναθηναϊκού με τον Αστέρα: 

«Αυτό είναι προπαγάνδα. Εμάς δεν μας δίνουν πέναλτι. Έχει δοθεί εντολή και γίνεται πλύση εγκεφάλου ότι δήθεν βουτάνε οι παίκτες του Παναθηναϊκού για πέναλτι και δεν έχουμε πάρει κανένα! Επειδή φοβούνται τον Μπεργκ οι Ολυμπιακοί, προσπαθούν να μας πείσουν ότι βάζει τα γκολ, κάνοντας φάουλ Είναι μια προσπάθεια του συστήματος να αντιμετωπίσει κατ' αυτόν τον τρόπο έναν πάρα πολύ καλό ποδοσφαιριστή. Ποδόσφαιρο παίζουμε, όχι. καλλιτεχνικό πατινάζ. Όποιος θέλει και έχει επιφυλάξεις, ας δει το βίντεο και να κρίνει μόνος του».

Για το μέλλον του Μπεργκ: 

«Ελπίζουμε να μείνει, το θέλουμε πολύ. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να συνεχίσει σε μας. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή, που έχουμε τέτοιο παίκτη».





Για το αν θα παίξει ο Παναθηναϊκός και του χρόνου στην Λεωφόρο: 

«Θα συνεχίσουμε στη Λεωφόρο και στη νέα σεζόν. Και για τα ευρωπαϊκά ματς. Σκοπεύουμε να κάνουμε επισκευές και να αναβαθμίσουμε την Λεωφόρο, να την μεγαλώσουμε λίγο. Λογικά αυτό θα γίνει τον Δεκέμβριο, μέχρι τότε θα παίζουμε στη Λεωφόρο. Εάν είμαστε τυχεροί, παίξουμε με πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες και πάμε καλά, και πιστέψουμε ότι μπορούμε να γεμίσουμε το ΟΑΚΑ, θα το ξανασκεφτούμε. Πρόθεσή μας, πάντως, είναι όλα τα ματς να τα παίξουμε στη Λεωφόρο».

Για την συνέχεια των πλέι οφ: 

«Αυτή την στιγμή 50% πιθανότητες για την πρώτη θέση έχει ο Παναθηναϊκός και 50% ο ΠΑΟΚ. Το λέω απλά. Από εκεί και πέρα, όποιος περάσει στα προκριματικά θα έχει ένα πολύ δύσκολο δρόμο για να φτάσει στους ομίλους. Όποιος περάσει στα προκριματικά έχει μόνο 15%-20% να φτάσει στους ομίλους».

Για το ότι δεν είναι... υποψήφιος:

(Γέλια.)«Δεν πρέπει αν μπερδεύουμε το ποδόσφαιρο με την πολιτική. Να εκμεταλλευόμαστε τους οπαδούς του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟΚ ή του Παναθηναϊκού για πολιτικούς σκοπούς. Εμένα δεν μου πηγαίνει. Η Παναθηναϊκή συμμαχία δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Υπάρχει το ΠΑΝ.ΚΙ. και κάποιοι Παναθηναϊκοί φίλαθλοι, που επέλεξαν να φτιάξουν το Παναθηναϊκό Κίνημα».

Για τους οργανωμένους του Παναθηναϊκού: 

«Στην αρχή υπήρχε καχυποψία απέναντι μου, διότι ο Παναθηναϊκός είχε περάσει πολλά διοικητικά προβλήματα, αλλά μετά με αντιμετώπισαν θετικά. Οι πολλοί ένθερμοι οπαδοί είναι η καρδιά κάθε ομάδας. Πρέπει να προσπαθήσουν, ως οπαδοί, να μην κάνουν ενέργειες που θίγουν την ομάδα και βλάπτουν τους παίκτες. Για παράδειγμα, αν ο ΠΑΟΚ έχει ρυθμό στη Θεσσαλονίκη και πετάξουν πράγματα κάποιοι οπαδοί, βλάπτουν τον ΠΑΟΚ. Όπως και τον Παναθηναϊκό.

Αν ο Παναθηναϊκός παίζει στην έδρα του και σταματάει το παιχνίδι, βλάπτεται αγωνιστικά και τιμωρείται. Θα μπορούσαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ να είναι λίγο πιο προσεκτικοί στη ρεβάνς της Τούμπας με τον Ολυμπιακό για να μην τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ. Θα μπορούσαν, δηλαδή, να κάνουν μερικά απ' όσα έκαναν. Να μην τα κάνουν όλα! Παρότι τους δικαιολογώ σε επίπεδο θυμού, όπως είπα και στην αρχή»

Σχόλια