Σοβαρευτείτε!

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 75-68



Τον φάγαμε και τον μισό Νοέμβρη και η ομάδα ακόμη ψάχνεται. Σήμερα στο Ισραήλ κάναμε και την τρίτη μας ήττα σε πέντε παιχνίδια, ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο γύρο της πρώτης φάσης των ομίλων. Η ομάδα δεν έπεισε ούτε με την Μακάμπι. Για την ακρίβεια έδειξε ένα πολύ κακό πρόσωπο, με κάτι δίλεπτες εκλάμψεις μόνο στο αμυντικό μας παιχνίδι που προφανώς δεν θα έφερναν την νίκη.

Το μόνο που με παρηγορεί με τις μέχρι τώρα εμφανίσεις είναι η παρουσία του Νίκου Παππά (αν και καλό θα είναι να χει στο...λεξιλόγιο του πιο πολύ την λέξη "πάσα") και ότι πέρυσι παρόμοια περίοδο η ομάδα πάλι ψαχνότανε. Χαρακτηριστικά να σας θυμίσω πως τέτοια περίοδο πέρυσι χάναμε από την Κίμκι μέσα στην έδρα μας, με αποδοκιμασίες να συνοδεύουν μια αποκαρδιωτική εμφάνιση. Πότε αρχίζαμε και ρολάραμε; Από Ιανουάριο και μετά... Το θέμα όμως δεν είναι το πότε θα στρώσει η ομάδα. Και με τον Ζοτς ήταν πάντα προγραμματισμένο να βγαίνει μια κοιλιά στην ομάδα προς τέλη του έτους και τράβαγε μέχρι Φλεβάρη, όμως τα αποτελέσματα κουτσά-στραβά αν χρειαζόταν τα παίρναμε. Τώρα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και αυτό είναι που έχουμε περισσότερο ανάγκη. Τις νίκες έστω και με μισό πόντο.

Επίσης κάτι άλλο που πλέον δεν μου κάνει εντύπωση είναι τα πολλά τρίποντα που βαράμε. Και να πεις ότι ήταν εύστοχα πάει στο διάολο... Μόλις 7/29 είχαμε! Και μόλις 8 δίποντα παραπάνω βαρέσαμε. Όταν η Μακάμπι είχε διπλάσιες προσπάθειες δίποντων από τρίποντων. Αυτό το φαινόμενο με τα πολλά -και συνήθως άστοχα- τρίποντα υπήρχε και πέρυσι. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει. Εμένα απλά μου δείχνει μια αδυναμία εφαρμογής επιθετικών συστημάτων. Παικτών ή προπονητή δεν ξέρω..

Τέλος, ο τίτλος "Σοβαρευτείτε" έχει να κάνει με την γενικότερη αίσθηση που μου αφήνει η ομάδα στα περισσότερα παιχνίδια. Πως έχουν πάρει στο ψιλοχαλαρό την όλη φάση. Η σκούπα πέρυσι στους τελικούς πέρασε μάγκες. Τελείωσε. Είναι παρελθόν. Πως το λεγε και ο Ομπράντοβιτς; Σοβαρευτείτε λοιπόν γιατί είναι κρίμα ένα τόσο ελπιδοφόρο ρόστερ να παρουσιάζει αυτήν την εικόνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΩΤΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ HIGHLIGHTS TOY AΓΩΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΤΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του ματς:


Νέα ήττα για τον Παναθηναϊκό ο οποίος ηττήθηκε με σκορ 75-68 από τη Μακάμπι στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Euroleague και πλέον μπαίνει σε περιπέτειες.

Οι "πράσινοι" στο φινάλε του α' γύρου (της α' φάσης), έμειναν στο 2-3 και πλέον θέλουν έναν εξαιρετικό β' γύρο για να προκριθούν σε ικανοποιητική θέση. Βέβαια, για την πρόκριση υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος αλλά δεν παύει τα κακά αποτελέσματα του Παναθηναϊκού να έχουν περιπλέξει τα πράγματα στον Δ' όμιλο.

Πλέον, Μακάμπι και Λοκομοτίβ βρίσκονται στην κορυφή του ομίλου με απολογισμό 4-1 και ακολουθούνται από Παναθηναϊκό και Λαμποράλ που έμειναν στις δύο νίκες. Απομένει το παιχνίδι Ερυθρός Αστέρας-Λιέτουβος την Παρασκευή το βράδυ, με τις δύο ομάδες να έχουν 1-3.

Ο Παναθηναϊκός καλείται να βελτιώσει άμεσα την αμυντική του λειτουργία που δέχτηκε πολλά εύκολα καλάθια, αλλά και την οργάνωση του στην επίθεση που έδειχνε να... μπερδεύεται σε πολλά σημεία. Το κακό είναι ότι τα παιχνίδια τρέχουν και δεν υπάρχει χρόνος για να βελτιωθεί η κακή αγωνιστική εικόνα των "πράσινων", ενώ το καλό είναι ότι υπάρχουν ακόμα πέντε ματς για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Τα 18 επιθετικά ριμπάουντ που πήρε δεν κατάφερε να τα αξιοποιήσει καθώς ακόμα και στα δίποντα ήταν άστοχος (14/37), ενώ έξω από τα 6.75μ. σούταρε με 24%. Ο Λάσμε διασώθηκε από την κακή εικόνα του Παναθηναϊκού με 13 πόντους, 7 ριμπάουντ και 6 τάπες, ενώ

Ο αγώνας

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τους Παππά, Διαμαντίδη, Ματσιούλις, Γκιστ και Λάσμε, μένοντας για δυόμιση λεπτά άποντος. Στο ίδιο διάστημα η Μακάμπι προηγήθηκε με 7-2, ωστόσο σταδιακά οι "πράσινοι" βρήκαν τα πατήματά τους στο παρκέ και με σερί 6-0 πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (7-8, 4'). Η είσοδος του Σχορτσανίτη στο παρκέ για τη Μακάμπι, έφερε και τον Μπατίστ στην πεντάδα του Παναθηναϊκού, όμως το πρέσινγκ των γηπεδούχων δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα στους "πράσινους" που έκαναν πολλά λάθη και δέχτηκαν σερί 11-0.

Η διαφορά υπέρ της Μακάμπι έφτασε και τους 13 πόντους, με τους Ισραηλινούς να σκοράρουν πολλές βολές (10 τον αριθμό), την ίδια στιγμή που οι "πράσινοι" δεν είχαν καμία. Τελικά, η Μακάμπι ολοκλήρωσε το α' δεκάλεπτο με 13 πόντους διαφορά και τον Παναθηναϊκό να ψάχνει λύσεις σε άμυνα αλλά και επίθεση.

Μείωσε αλλά έχασε την ευκαιρία...

Η είσοδος των Φώτση και Παππά στο παιχνίδι έδωσε ενέργεια στον Παναθηναϊκό, που σταδιακά άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά και να μειώνει. Ο τελευταίος έγραψε το 29-23, έχασε όμως άλλες δύο ευκαιρίες για να μειώσει περισσότερο και μαζί του ο Παναθηναϊκός μεγάλη ευκαιρία να πλησιάσει κι άλλο την ώρα που η Μακάμπι έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο.

Στο 15' ο Φώτσης χρεώθηκε με 3ο φάουλ και ο Γκιστ πήρε τη θέση του, ενώ το 29-23 παρέμεινε σχεδόν για ένα τρίλεπτο με τις δύο ομάδες να χάνουν διαδοχικά καλάθια. Οι παίκτες του Πεδουλάκη μείωσαν σε 30-25, όμως η Μακάμπι απάντησε αμέσως με σερί 4-0 και βρέθηκε ξανά σε θέση ισχύος (34-25). Το 36-29 του ημιχρόνου ήταν αναστρέψιμο, αλλά ο Παναθηναϊκός έπρεπε να βελτιώσει τα 12/39 σουτ που είχε.

Μπήκε νωθρά και το πλήρωσε

Στο β' ημίχρονο ο Παναθηναϊκός δέχτηκε και πάλι ένα γρήγορο 5-0, η διαφορά ανέβηκε πάνω από τους 10 (41-29) και οι "πράσινοι" έπρεπε και πάλι να βελτιώσουν την άμυνα τους για να έχουν ελπίδες, καθώς η διαφορά με τον Σον Τζέιμς να σκοράρει, εκτοξεύτηκε στο +14 (45-31). Στη συνέχεια, ο Παναθηναϊκός έδειξε κάποια σημάδια αντίδρασης (47-37), αλλά ήταν βιαστικός και χωρίς πλάνο στην επίθεση.

Ο Σχορτσανίτης έδωσε λύσεις για την ομάδα του, την ώρα που ο Παναθηναϊκός είχε μειώσει στους 7 (52-45) και η διαφορά επανήλθε στους 11 (56-45), πριν ο Φώτσης με 2/2 βολές κάνει το 56-47 στο τέλος του γ' δεκαλέπτου.

Τρίποντα-μαχαιριές από τη Μακάμπι

Εξαιρετικός ο Στεφάν Λάσμε ο οποίος με τις τάπες του έδινε ενέργεια στην ομάδα του και ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να μειώνει σε 60-54 στο 32ο λεπτό του αγώνα, στο τρίτο διαδοχικό του παιχνίδι που μπήκε με μειονέκτημα στο καθοριστικό δεκάλεπτο. Ο Ματσιούλις μείωσε στους 6 (63-57) περίπου στο πεντάλεπτο για το τέλος του αγώνα, ωστόσο η Μακάμπι απάντησε και πάλι με τρίποντο, αυτή τη φορά από τον Μπλου (66-57, 35').

Πλέον, τα περιθώρια είχαν στενέψει επικίνδυνα και ο Παναθηναϊκός έπρεπε να αντιδράσει, όμως το τρίποντο του Ματσιούλις σε καθοριστικό σημείο δεν βρήκε στόχο. Αντίθετα στο 37', ο Χίκμαν έγραψε το 69-58 και ουσιαστικά "καθάρισε" το ματς. Το τρίποντο του Παππά στο 38' μείωσε σε 71-63, αλλά η Μακάμπι δεν είχε διάθεση να χάσει το προβάδισμα που είχε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Έπαιξε με μυαλό και κράτησε τη νίκη που ήταν και η 4η φετινή της.

Σχόλια