Εκπλήσσεστε;




Προπονητής νο4 κι αναρωτιέμαι αν τελικά η έλλειψη ρευστού είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Κι όμως τίποτε από όσα γίνονται ή όσα θα γίνουν δεν είναι έκπληξη. Δε χρειάζεται να είναι Κασσάνδρα κανείς για να καταλάβει που οδεύουμε με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στοιχειώδη αντίληψη μόνο να υπάρχει. Κι εξηγούμαι:

Στην κοινωνία:
  • Όταν έχεις λεφτά καλό είναι να είσαι προσεκτικός με αυτά.
  • Όταν δεν έχεις λεφτά, επιβάλλεται να είσαι διπλά προσεκτικός.

Στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός:

  • Όταν έχεις λεφτά δεν είσαι προσεκτικός με αυτά και χρεοκοπείς.
  • Όταν δεν έχεις λεφτά εξακολουθείς να μην είσαι προσεκτικός και τρως συνεχόμενες σφαλιάρες.

Διαφωνεί κανείς; Μήπως δεν είναι "πολυτέλεια" να αλλάζεις 4 προπονητές μέσα σε μια αγωνιστική σεζόν, ενώ παράλληλα κηρύττεις οικονομική καθίζηση για τα επόμενα 2 τουλάχιστον χρόνια; Δεν είναι ο σκοπός μου να κράξω, αλλά δε μπορώ να εθελοτυφλώ. Ξεκινάς τις αγωνιστικές υποχρεώσεις με ένα μόνο ρεαλιστικό σκοπό: να τερματίσεις στην πρώτη πεντάδα, με φόντο την Ευρώπη. Και ρωτάω: στο φετινό πρωτάθλημα, πόσο δύσκολο είναι; Ακόμα και με αυτό το ρόστερ. Σύμφωνοι ότι υπάρχουν αξιόμαχες ομάδες με πείσμα και αγωνιστική στιβαρότητα, αλλά μήπως και η δική μας παρουσία/απουσία τις κάνει να φαίνονται έτσι; Μήπως κι άλλες ομάδες που αυτή τη στιγμή βαθμολογικά μας προσπερνούν, δεν έχουν οικονομικά προβλήματα ή αν μη τι άλλο οικονομικές δυνατότητες ίδιες ή χειρότερες από τις δικές μας; Η απάντηση είναι γνωστή: Αυτές οι ομάδες έχουν οργάνωση, έχουν ιεραρχία. Έννοιες που στον φετινό Παναθηναϊκό απουσιάζουν. Δε φταίνε τα οικονομικά μας προβλήματα αν τα αποδυτήρια ειδικά φέτος είναι παιδική χαρά. Δε φταίνε τα οικονομικά αν αλλάζουμε για 4η φορά προπονητή (2ο υπηρεσιακό μάλιστα). 



Ίσως να μη φταίει κι ο Αλαφούζος άμεσα. Έχει όμως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης γιατί αυτός κινεί τα νήματα πλέον. Και κριτική (ακόμα και κράξιμο) θα δέχεται είτε (του) αρέσει είτε όχι, γιατί:

  1. Είναι στον Παναθηναϊκό.
  2. Απευθύνεται σε ανθρώπους που τον βοηθούν άμεσα στο έργο του (βλ. Παναθηναϊκή Συμμαχία)
  3. Βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας, άρα παίρνει και καθοριστικές αποφάσεις.
  4. Ακόμα κι ο ίδιος σωστά έχει αποτάξει τον χαρακτηρισμό "σωτήρας" από πάνω του, γνωρίζοντας κατά βάθος ότι υπεράνω κριτικής δεν είναι κανείς.
  5. Δεν έχει κλείσει ούτε χρόνο στο τιμόνι της Ομάδας, και ήδη έχει κάνει τραγικά λάθη, λάθη αρχάριου. Καταλαβαίνω ότι είναι αρχή, αλλά δε μπορούμε να κάνουμε πειράματα στον ασθενή όταν αυτός είναι στην εντατική. Συν τοις άλλοις, επιχειρηματίες του δικού του βεληνεκούς δε νοείται να υποπίπτουν σε κάποιες από αυτές τις λανθασμένες επιλογές. Με λίγα λόγια, ως παράγοντας δεν έχει πείσει ακόμα.
  6. Είναι στον Παναθηναϊκό!



Τα άμεσα λάθη μέχρι στιγμής φαίνεται να τα έχουν κάνει οι άνθρωποι που τον πλαισιώνουν κι έχουν επωμιστεί  από ένα κομμάτι της συνολικής δουλειάς. Μιλώ κυρίως για τους Hugo Varela και Κώστα Ελευθεράκη, των οποίων η δουλειά είναι συγκριτικά περισσότερο εμφανής σε εμάς που είμαστε στην "απ' έξω". Ο πρώτος για τις "περγαμηνές" που κουβαλούσε όπως μαθαίναμε, μέχρι τώρα απογοητεύει με τις επιλογές του, ο δεύτερος παρότι τον έχουν "αδειάσει" φίλοι κι εχθροί στην Παιανία, κατά ένα μαγικό τρόπο παραμένει στο πόστο του. Κι όλα αυτά ενώ "κύκλοι της ΠΑΕ" διαλαλούν ότι ψάχνουμε για τεχνικό διευθυντή. Που πιθανόν να έρθει στο τέλος της περιόδου. Μήπως προλάβει να κλείσει τρύπες σε ρόστερ που δεν ξέρει. Να βρει ένα προπονητή που ούτε εκείνος θα γνωρίζει την Ομάδα. Κατά τα άλλα στην ΠΑΕ (ακούγεται ότι) συζητούν από τώρα με τον Hugo Viana, μην τον χάσουν. Σχεδιασμός για κλάματα. 

Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν κι άλλοι στους οποίους τα δικά μας μάτια δε μπορούν να φτάσουν. Ίσως όμως και να μη χρειάζεται, μιας και το αποτέλεσμα φαίνεται ξεκάθαρα κι αυτό είναι που τσούζει περισσότερο. Με σπασμωδικές κινήσεις, με αποφάσεις του ποδαριού, με τον μέχρι στιγμής ανύπαρκτο σχεδιασμό, δεν πρέπει να προκαλεί σε κανέναν έκπληξη η μη έξοδος στην Ευρώπη του χρόνου. Το ρόστερ είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, αλλά εντάσσεται κι αυτό στα αποτελέσματα. Οι αιτίες είναι που πρέπει να αλλάξουν.


Σχόλια