Υπάρχουν ακόμη ρομαντικοί...;



Σε μια κίνηση πολύ πιο σημαντική απο την ίδια την πρόκριση της Ρεάλ μέσα στο Μάντσεστερ προέβη  ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Η στιγμή που έστελνε τους Μαδριλένους στους 8 του Champions League με το γκολ του και ο τρόπος που -δεν- πανηγύρισε ,ακούμπησε σίγουρα την καρδιά κάθε οπαδού και έδειξε τι σημαίνει σεβασμός και συναίσθημα. Μα πάνω από όλα έδειξε ότι ο στυγνός επαγγελματισμός που διαφημίζεται τόσο πολύ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ,μπορεί να μην περιορίζεται στην "καφρίλα" και την ξεφτίλα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.


Και μοιραία οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Με ποδοσφαιριστές που φύγανε απο τον Σύλλογο μας και δείξανε με διάφορους τρόπους πως ένας ...επαγγελματίας ποδοσφαιριστής μπορεί να γίνει μικρός στα μάτια του κόσμου και να μην σέβεται το ίδιο του το παρελθόν ,τον κόσμο που κάποτε τον αποθέωνε και τις στιγμές που κέρδισε.

Παραδείγματα; Δυστυχώς πολλά...

Καλοκαίρι 2004 όταν ο Αντώνης Νικοπολίδης αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα που τον έκλεβε και μέσα σε ένα μήνα έγινε μέλος και έκανε γραφικές δηλώσεις του στυλ "πήγαινα στην Παιανία με το ΦΩΣ μαζί μου".

Ιανουάριος 2005 όταν ο Μιχάλης Κωνσταντίνου φορώντας τα κόκκινα πλέον ,σημείωνε το τρίτο τέρμα του γαύρου και πανηγύριζε πιο έντονα κι από τον πιο φανατικό οπαδό τους.

Σεπτέμβριος 2012 και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος σκοράρει προς το τέλος του ματς για τον Πανθρακικό και πάει μπροστά από τους οπαδούς μας και παραλίγο να μείνει στα χέρια των συμπαικτών του από την ...καύλα που έβγαζε που σκόραρε εναντίον μας.

Αυτά είναι 3 χαρακτηριστικά παραδείγματα που θυμάμαι και προκάλεσαν και τον πιο άνιωθο οπαδό μας. Γιατί; Γιατί εκεί μπαίνει στην μέση ο παράγοντας αξιοπρέπεια και ο σεβασμός. Ο σεβασμός προς τον Σύλλογο και τον κόσμο του. Στοιχείο που δεν επέδειξε κανένας απο τους τρεις προαναφερθέντες. Ο λόγος; Εύκολες δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.


Στον αντίποδα όμως χαίρομαι που έχω ζήσει κι εγώ στιγμές σαν την σημερινή στο Old Trafford ,όταν ο Νίκος Λυμπερόπουλος σκόραρε εναντίον μας με τα χρώματα της Άεκ στο πρώτο ματς στην Λεωφόρο το 2004 και ούτε που σήκωσε το κεφάλι του να χαμογελάσει. Γιατί; Γιατί σεβάστηκε κάποιες αξίες και κάποια ήθη που πλέον εκλείπουν στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Γιατί σε δηλώσεις του και παρά τον τρόπο που εκδιώχθηκε απο την ομάδα τα είχε ξεχωρίσει μέσα του ,"Παναθηναϊκός είναι ο κόσμος του και όχι η εκάστοτε διοίκηση". Για αυτό και ο κόσμος έδειχνε πάντοτε προς το πρόσωπο του ,σεβασμό και εκτίμηση. Γιατί και ο πιο φανατικός οπαδός έχει περισσότερο ρομαντισμό μέσα του απο τον κάθε καρεκλοκένταυρο που κοιτάει τον κάθε Σύλλογο ως αριθμούς και δίοδο διαφήμισης και καταξίωσης.

Η σημερινή κίνηση του Ronaldo είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να θυμηθούμε μέσα μας γιατί αγαπήσαμε τον Σύλλογο ,γιατί πρέπει να επιλέγουμε ποιους θα αποθεώνουμε και θα χειροκροτάμε και να ξεχειλίσουμε πλέον περισσότερο ρομαντισμό.

Γιατί το ποδόσφαιρο δεν είναι για να παίζετε σε τηλεοράσεις και σε άδεια γήπεδα. Δεν είναι μια βιομηχανία που πρέπει να βγάζει και να αναλώνει stars μέσα σε 2-3 χρόνια.

Ποδόσφαιρο είναι η μπάλα ,τα συνθήματα ,τα καπνογόνα ,τα πλακάτ ,οι σημαίες ,οι Κυριακές μας.

Δεν ξέρω αν με νιώθετε ,αλλά σίγουρα ξέρω ότι κάποιοι θα νιώσατε στο σημερινό ματς όπως εγώ.

ΥΣ: Τα παραπάνω εξηγούν και γιατί ποτέ μου δεν αποδέχθηκα τον Δημήτρη Παπανικολάου στον Παναθηναϊκό και γιατί ποτέ μου δεν συγχώρεσα την μεταγραφή του Άκη Χατζηαντωνίου (κάποτε μέλος στους Mad Boys) στον γαύρο. Γιατί είμαι οπαδός και έχω αρχές και σεβασμό προς το σύμβολο που αγαπάω.

Σχόλια

  1. o κωνσταντινου το αρρωστακι απο το παραλιμνι με τη φανελα σαραβακου στο δωματιο που θα εκλεινε μονο εξωτερικο αλλα τελικα πηγε στη τρουμπα ......* ακουγονταν τοτε καποιες ιστοριες για ηθικα ζητηματα για γαμους κτλ οποιος θελει τα πιστευει

    και ο αλλος ο τρομπας ο αρτινος που οντως τον κοροιδεψε ο ζαετς μαζι με τον άπλα το σοφερ και αυτος για να τους κλασει μια μαντρα πηγε στη τρουμπα , και φυσικα εδειξε το ηθος του πριν καλα καλα προλαβει να μαθει που ειναι του ρεντη και αναφερομαι για την ξανθη και τα γαντια που πεταξε στο κορακι
    ποιος αυτος που του πεταγαν πετρες και μονο τα κλαματα δεν εβαλε

    καλα για τον παπ τα εχουμε πει τοσες φορες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχεις άδικο..Αλλά να ταν το μόνο που διαφέρουμε..με τον Ευρωπαικό πολιτισμό να λέγαμε εντάξει..Από που να αρχίσεις και από που να τελειώσεις..Ορισμένα εύκολα παραδειγματάκια..Τα δικά μας γήπεδα είναι άδεια εκεί γέματα..Εδώ γίνονται ένα σωρό επεισόδια αυτών των μικρών μειοψηφίων..που το παίζουνε δερβέναγες του ποδοσφαίρου υπό την ανοχή των διοικήσεων - κράτους.Εκεί υπάρχουνε ωραία γήπεδα..στολίδια, οι νόμοι τηρούνται και επιβάλλονται, υπάρχουνε ποδοσφαιριστές μεγάλης αξίας..και εδώ μιλάμε για παιχτάκια της σειράς..Υπάρχει πάνω από όλα υγιές κλίμα..έτσι υπάρχουνε και υγιείς συμπεριφορές ! Αυτά είναι αλληλένδετα !

    Αν το δούμε σε αυτό το πλαίσιο σίγουρα είναι ευθύνη των παιχτών αυτών όπως πχ του Νικοπολίδη να μην συμπεριφερθούν άσχημα ενάντια στην ομάδα που τους ανέδειξε..Αλλά υπάρχει κανείς που να πίστευε οτι ..αν δεν κάνανε οτι κάνανε θα γίνονταν δεκτοί από τους γαύρους ? Όταν λοιπον έχεις να κάνεις με ένα άρρωστο ποδόσφαιρο με άρρωστους άνθρωπους που κυρίως αυτοί δυστυχώς επηρρέαζουν κατάστασεις τότε και εσύ ως ποδοσφαιριστής συμπεριφέρεσαι άρρωστα..

    Λοιπον αυτούς τους ποδοσφαιριστές θρέφουμε αυτή είναι και η συμπεριφορά τους..Και οι ίδιοι γνωρίζουνε το πως θα πλασάρουν τον εαυτό τους..γιατι στην Ελλάδα πάντα κοιτάμε το αμπαλαρζ και όχι την ουσία..

    Στη Ρεαλ για παράδειγμα δε κοιτάνε πως πανηγύρισε ο Ρονάλντο αλλά το πόσο μάγος-παιχταράς..είναι..Εδώ όποιος χτυπάει το τρίφυλλι στην καρδιά είτε είναι 1 μήνα στην ομάδα είτε παραπάνω αμέσως τον " συμπαθούμε " και αποκτά έρρεισμα..Εδώ βγάλανε στημένους καθαρά επαγγελματίες παίχτες επειδή δε γλύφανε την κερκίδα και δε πουλούσαν οπαδιλικι..Τι να πεις από εκεί και πέρα..

    Σίγουρα όμως υπάρχουνε και οι λίγοι σωστοί άνθρωποι - ποδοσφαιριστές που είναι άτομα ηθικά και πραγματικά τιμάνε τις ομάδες τους. Ένα μεγάλο παράδειγμα είναι ο Νίκος Λυμπερόπουλος που τίμησε και την ΑΕΚ αλλά και τον Παναθηναικό ..Αλλά ειλικρινά προσπαθήστε να βρείτε και άλλους..Θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα..Και μιλάω για την σύγχρονη εποχή ..και όχι για την παλια..

    Για να υπάρχει σεβασμός από τους παίχτες πρέπει και οι οπαδοί να σέβονται τους παίχτες..Και αυτό δε γίνεται σε πολλές περιπτώσεις..Τα παραδείγματα πολλά..Ωραία είναι να λέμε για σεβασμό ως προς τον κόσμο αλλά εντάξει εξαρτάται για ποιο κόσμο μιλάμε..

    Μιλάμε για αυτούς που βρίζουνε σε καθε ευκαιρια τους ποδοσφαιριστές και τους απειλούνε ? Τα παραδείγματα άπειρα..Καλά κάνουνε και δε τους σέβονται αυτούς..

    Αν μιλάμε για τους σωστούς φιλάθλους-οπαδούς και οχι τα άρρωστα ψευτοοπαδάκια ναι αυτούς πρέπει να τους σέβονται και να τους τιμάνε..Όμως όπως είναι το ποδοσφαιρο μας οι περισσότεροι σωστοί φίλαθλοι - οπαδοί όλο και περισσότερο γυρνάνε την πλάτη στο ποδόσφαιρο μας..οπότε είναι και πολυ πιο δύσκολο από τους παίχτες να έρθουνε κοντά σε μιά ομάδα και να αγαπήσουν και αυτήν και τους φιλάθλους της..κάτω από αυτές τις συνθήκες.


    Ο σεβάσμος εμπνέεται και κερδίζεται..Προφανώς ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε πολλούς λόγους να σεβαστεί την Μαντσεστερ και τον κόσμο της..Άραγε οι δικοί μας ποδοσφαιριστές τους έχουνε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nikos Christou6/3/13 3:28 π.μ.

    Ενταξει καταλαβαμε, οι οπαδοι ειναι το κακο του ποδοσφαιρου και πρεπει να εξαφανιστουν, Μονο οι φιλαθλοι αξιζουν κτλ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. .. και ο Φερέιρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως άλλος ένας που τίμησε την φανέλα μας είναι και ο Σάλπι που ήρθε σαν Παοκτζής και έφυγε σαν Παοκτζής και δεν έβριζε τους οπαδούς της τωρινής ομάδας του όταν εκείνοι τον έβριζαν με τα χειρότερα λόγια. Ήταν ένας στυγνός επαγγελματίας και τον εκτιμώ ιδιαιτέρως
    Όσον αφορά για άλλους πουλημένους, πες και για τον Σπανούλη τον ηλίθιο που έβγαζε την γλώσσα του στην ομάδα που τον ανέδειξε και για τον Στράτο που συνεχίζει να παίζει μπάσκετ ενώ του πλήρωνε τις αποθεραπείες ο Γιαννακόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και το Βγενοπουλο ξεχασες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. dimpaogate137/3/13 8:14 μ.μ.

    αυτό το ξεχάσανε σιγά σιγά , μιας και οι δημοσιοκάφροι που διαβάζουν οι ζέλες μας σταμάτησαν την καραμέλα της 'συναπόφασης" Βγενό - Αλαφ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου