Toν Λουκά δεν τον ακουμπάει κανείς!



Στον Παναθηναϊκό πάντα είχαμε την "τύχη" να βιώνουμε μοναδικές καταστάσεις και να πέφτουμε θύματα τρομακτικών (με κάθε έννοια) δηλώσεων και γεγονότων. Η ιστορία με την πορεία του Λουκά Βύντρα στην ομάδα όμως ξεπερνάει ακόμη και σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας.


Τον Ιανουάριο του 2004 είχε αποτελέσει ένα απο τα πιο περιζήτητα ονόματα της Ελληνικής αγοράς με τον τότε πρόεδρο του Πανηλειακού να προσπαθεί να τον πουλήσει σε εμάς ή στον Ολυμπιακό ,πακέτο μαζί με τον Γιάννη Ταραλίδη. Τελικά κάτι τέτοιο δεν συνέβη και στον Παναθηναϊκό κατέληξε μόνο ο Βύντρα με τον Ταραλίδη να ακολουθεί την διαδρομή προς την ομάδα του κράτους.


Αν και είχε αποκτηθεί για κεντρικός αμυντικός ,ο Βύντρα στον Παναθηναϊκό έπαιζε κυρίως ως δεξί μπακ ,με τα γκολ του εναντίον της Σεβίλης στην Λεωφόρο και της Άρσεναλ στο Χάϊμπουρι να τον σημαδεύουν. Όμως όσο ο καιρός κυλούσε ,ο Βύντρα δεν έδειχνε τίποτα το ιδιαίτερο σαν ποδοσφαιρική αξία και ξεκίνησαν να τον σημαδεύουν οι γκέλες του στην άμυνα. Γκέλες που έκαναν μπαμ και έκαναν τον Λουκά ανέκδοτο στα χείλη των φίλων του Παναθηναϊκού (και όχι μόνο των οργανωμένων!). Παίκτες και προπονητές άλλαζαν ,διοικήσεις και πρόεδροι επίσης ,αλλά ο Λουκάς πάντα βασικός και αναντικατάστατος προκαλώντας απορίες στον κόσμο της ομάδας ,πως γίνεται αυτός ο γκελαδόρος να αποτελεί σημείο αφετηρίας κάθε ενδεκάδας μας.

Με την σημερινή αποθέσωση του Φάμπρι στο όνομα του Λουκά ,μεγαλώνει μια μακριά λίστα προπονητών που εκθείασαν τον συγκεκριμένο παίκτη. Κάθε προπονητής που περνούσε μόνο καλές κουβέντες είχε να πει για τον Βύντρα και αν δεν έσταζε μέλι ,ποτέ κανείς δεν είπε κάτι κακό για αυτόν.

Κλείνοντας φέτος τον ένατο του χρόνο στην ομάδα ,ο Λουκάς Βύντρα πέτυχε ή ήταν πρωταγωνιστής σε αρκετές παράδοξες ιστορίες. Συνοπτικά ,μπορώ να πω ότι μπροστά στο ποδοσφαιρικό του μεγαλείο φάνηκαν γατάκια παίκτες όπως ο Σισέ και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα.

Αλλά ας θυμηθούμε τα απίστευτα σκηνικά που εξελίχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια πιο αναλυτικά...

Απο τις αρχές του 2011 και με τους μετόχους εξαφανισμένους ,ο προεδρεύων αντιπρόεδρος Δημήτρης Γόντικας (επιλογή του Γιάννη Βαρδινογιάννη το καλοκαίρι του 2010) ξεκινάει διαπραγματεύσεις με τον Λουκά Βύντρα. Σε όλα τα ΜΜΕ έπαιζε πρώτο θέμα η αναγκαιότητα να κλείσει θετικά το σήριαλ Βύντρα. Η ιστορία αυτή τράβηξε κάμποσους μήνες ,γιατί ο ποδοσφαιριστής είχε υψηλές απαιτήσεις και ήθελε να διπλασιάσει τις ετήσιες αποδοχές του. Συγκεκριμένα ζητούσε να παίρνει 700.000 ευρώ ,συν τα όποια μπόνους απο τα 450.000 ευρώ που λάμβανε μέχρι τότε!! Συζητήσεις επί συζητήσεων και τελικά ο ταχυδρόμος του Γιάννη Βαρδινογιάννη (όπως τον είχε αποκαλέσει μέσω ανακοίνωσης του ο Ανδρέας Βγενόπουλο τον Σεπτέμβρη του 2011) ,Δημήτρης Γόντικας, ενέδωσε στις πιέσεις και ανανέωσε για τρία έτη το συμβόλαιο του Βύντρα με τις ετήσιες αποδοχές του να ακουμπάνε τις 800.000 ευρώ και στην ΠΑΕ να κοστίζει πάνω απο 1.000.000 ευρώ!

Το παράδοξο νο1; Ο Λουκάς Βύντρα δεν είχε προτάσεις απο άλλες ομάδες για να πιέσει την διοίκηση Γόντικα! Απλά ζητούσε αύξηση σχεδόν 50% και η ΠΑΕ του την έκανε!

Το παράδοξο νο2; Εκείνη την περίοδο "διαφημιζόταν" σε καθημερινή βάση ότι ο Παναθηναϊκός οδεύει προς την οικονομική καταστροφή ,ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει σε λίγο καιρό ρευστό στα ταμεία και ότι πρέπει να ξεφορτωθεί βαριά συμβόλαια. Και έτσι έγινε! Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα δεν δέχθηκε ούτε μια πρόταση απο την ΠΑΕ για να ανανεώσει ,ο Djibril Cisse μετά απο δύο μήνες που τον είχε βγάλει στο σφυρί ο Γόντικας κατάφερε να πουληθεί και να φέρει στην ομάδα κάπου στα 5.000.000 ευρώ ,η Παλέρμο ήρθε σαν ένα επιπλέον δώρο αγοράζοντας τον Αλέξανδρο Τζόρβα (και αφήνοντας την ομάδα χωρίς βασικό τερματοφύλακα τέλη Αυγούστου ,αλλά ήταν επιτυχία...) και με άλλα πέντε συμβόλαια να αποτελούν και αυτά παρελθόν.

20/3/2011 και η Derby News πανηγυρίζει για το ηγεμονικό συμβόλαιο που υπέγραψε ο Λ.Βύντρα

Αποτέλεσμα; Ο Βύντρα εν καιρώ πωλήσεων και μειώσεων κατάφερε deal που θα του απέφερε σχεδόν τα διπλάσια!!


Πάμε τώρα λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Μάη του 2011 ,όταν σε ματς για τα playoff του πρωταθλήματος ο Δημήτρης Γόντικας έγινε ασπίδα προστασίας στις αποδοκιμασίες προς τον Λουκά Βύντρα. Συγκεκριμένα όταν στο ημίχρονο ,κάποιοι φίλαθλοι της ομάδας αποδοκίμασαν τον Λουκά ,εκείνος τους έβρισε με τα μπινελίκια να αρχίζουν να φεύγουν προς το μέρος του. Αμέσως ο Δημήτρης Γόντικας έγινε κόκκινος (με το στυλάτο μουστάκι τότε να του δίνει μια άλλη γοητεία ...) και όρμηξε προς αυτούς που βρίσαν τον Λουκά. Σε σημείο μάλιστα να πιαστούν και στα χέρια! Σε περίπτωση που δεν το πιάσατε ,ο προεδρεύων αντιπρόεδρος που εισέσπραττε 250.000 ευρώ τσαμπουκαλεύτηκε με φίλους της ομάδας που πλήρωναν με τα εισιτήρια τους ,για να προστατεύσει παίκτη της ομάδας. Που είναι το μεμπτό θα πείτε. Απόλυτα σωστή κίνηση ,ο πρόεδρος να προστατεύσει την ομάδα.

Αλλά για πείτε μας πότε ξανά ο ίδιος άνθρωπος προέβη σε τέτοια κίνηση; Όταν κράζανε τον Φερέϊρα; Δε νομίζω. Όταν κράζανε άλλους παίκτες; Ούτε τότε. Περίεργο δεν είναι πως ευαισθητοποίηθηκε ξαφνικά ο πρόεδρος της ΠΑΕ μόνο για αυτόν τον παίκτη;

Επόμενος "σταθμός" ο Σεπτέμβρης των ανακοινώσεων του 2011 και συγκεκριμένα η 5η Σεπτεμβρίου όπου ο Γιάννης Βαρδινογιάννης παραθέτει συνέντευξη τύπου και ανακοινώνει πως αποχωρεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη απο τον Σύλλογο ,καθιστώντας ανενεργές τις μετοχές της. Μεταξύ άλλων ευχαριστεί και τους ποδοσφαιριστές Γιάννη Γκούμα και Λουκά Βύντρα. Ο λόγος; Ότι αυτοί οι δύο αποτελούσαν πρότυπα. Επειδή έτρωγαν βρίσιμο και έσκυβαν το κεφάλι ,δεν μιλούσαν και δούλευαν. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης απο το καλοκαίρι του 2000 που ασχολήθηκε σιγά-σιγά με την ομάδα ,μόνο αυτούς τους δύο βρήκε να χαρακτηρίσει ως πρότυπα. Ο Λυμπερόπουλος ας πούμε ,που εκδιώχθηκε με πολύ "κόσμιο" τρόπο δεν αποτελούσε πρότυπο. Γιατί; Γιατί έτσι. Εκείνη η δήλωση του Γ.Βαρδινογιάννη αποτελούσε και τον λόγο που ο Λουκάς Βύντρα κέρδισε αύξηση στις αποδοχές του κατά 50% σε περίοδο κρίσης. Ήταν το πρότυπο του Τζίγγερ και "επέβαλε" την αύξηση στο μισθό του ,πληρώνοντας την σήμερα ο Παναθηναϊκός και μη μπορώντας να αποδεσμευτεί απο αυτήν.

Χειμώνας του 2011 και ο Παναθηναϊκός συζητάει για την ανανέωση του συμβολαίου του Σιμάο. Χωρίς ιδιαίτερη θέρμη όπως λίγους μήνες πριν με την υπόθεση Βύντρα ,ο Γόντικας βρίσκει παράλογες τις απαιτήσεις του Μοζαμβικανού και κλείνει τις πόρτες μαζί του. Τι ζητούσε ο Σιμάο; Αύξηση στις αποδοχές του κατά 50% ,που θα φτάνανε στα 550.000 ευρώ. Πόσο παράλογες μπορούσαν να θεωρηθούν οι απαιτήσεις του ,όταν πριν λίγους μήνες συμπαίκτης του πέτυχε αντίστοιχη συμφωνία; Και μιλάμε για τον Σιμάο ,που ό,τι θετικά μπορείς να βρεις στον Βύντρα τα είχε και αυτός.

Ο Σιμάο ήταν το πρώτο παράδειγμα. Το δεύτερο ήταν ο Σωτήρης Νίνης που δέχθηκε πρόταση ανανέωσης απο τον Γόντικα μέσω εξώδικου που του έστειλε η ίδια η ΠΑΕ! Επειδή μιλούσε με την Πάρμα πιο νωρίς απο τους 6 μήνες που επιτρεπόταν πριν την λήξη του συμβολαίου του. Θα έπαιρνε αποζημίωση η ΠΑΕ απο την Πάρμα διατυμπάνιζε στα ΜΜΕ ο Γόντικας ,αν ο μικρός πήγαινε στην Ιταλική ομάδα. Τελικά και στην Πάρμα πήγαινε και αποζημίωση δεν πήρε η ΠΑΕ και οι σχέσεις με τον Νίνη χαλάσανε. Η πρόταση ανανέωσης που του έκανε ο Γόντικας λίγες μέρες μετά το εξώδικο έφτανε τις 440.000 ευρώ απο τα 250.000 ευρώ που λάμβανε. Δηλαδή αύξηση χαμηλότερη του -σχεδόν- 50% που έγινε στον Βύντρα και 260.000 λιγότερα απο αυτά που έπαιρνε ο Λουκάς. Προφανώς η ποδοσφαιρική αξία του Νίνη δεν ήταν συγκρίσιμη με αυτή του διεθνή αμυντικού.



Δεκέμβρης του 2012 και ο Παναθηναϊκός χάνει με 3-0 απο την Βέροια. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για την αδικαιολόγητη εμφάνιση της ομάδας και οι Βύντρα-Σπυρόπουλος-Χριστοδουλόπουλος βγαίνουν στην αναφορά. Τρεις μέρες μετά ο Χουάν Ραμόν Ρότσα υπερασπίζεται ονομαστικά  στην συνέντευξη τύπου τους Βύντρα και Σπυρόπουλο (κατά κόσμο παιδιά του Τζίγγερ) ,χωρίς να κάνει αναφορά στον Χριστοδουλόπουλο που είχε ακούσει όσα και οι άλλοι δύο. Παράδοξο δεν βρίσκεται ο προπονητής της ομάδας να υπερασπίζεται επιλεκτικά τους παίκτες του;

Και πάμε σιγά-σιγά στο σήμερα ,που βρίσκει τον Παναθηναϊκό ,όπως είπαμε, να μην μπορεί να κατεβάσει το συμβόλαιο του Βύντρα εκεί που θέλει -και μπορεί για να τον πληρώνει- ,να εισπράττει την άρνηση του Λουκά και να ακούμε δηλώσεις συμμόρφωσης απο τον δικηγόρο του προς την ΠΑΕ επειδή τόλμησε να θέλει να φέρει τον Σισέ.

Τα παράδοξα πλέον;

Ο Λουκάς Βύντρα είναι ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της ομάδας μετά τις αποχωρήσεις των Λέτο ,Κατσουράνη ,Καραγκούνη και Καντέ. Πίσω απο τον Μπουμσόνγκ που -βάση της εμπειρίας μας πλέον- θα φαγωθεί πιο γρήγορα.

Η ΠΑΕ έδιωξε τους παραπάνω παίκτες με προφάσεις και δικαιολογίες για να καλύψει την οικονομική της αδυναμία να πληρώνει τα συμβόλαια τους και να μειώσει τα κόστη του τμήματος ,όπως διατυμπανίζει απο το καλοκαίρι ο Αλαφούζος. Όλοι τελείωσαν. Με τον Βύντρα κάτι μου λέει πως οι συζητήσεις μπορεί να τραβήξουν μέχρι και την λήξη του συμβολαίου του.

Η ποδοσφαιρική αξία και ποιος είναι πιο αναγκαίος στην ομάδα απο τους προαναφερθέντες; Προφανώς και ο Βύντρα.

Τι θα γίνει απο δω και στο εξής δεν ξέρω αλλά το φαντάζομαι. Ο Βύντρα θα συνεχίσει στην ομάδα και όσοι θεωρούν παράλογα τα λεφτά που παίρνει -ειδικά στις μέρες που βιώνει το τμήμα- θα χαρακτηρίζονται απλά πολέμιοι της ομάδας απο τους παντός επιστητού τυπάδες.

Ο μισθοφόρος Λέτο και ο δραχμοκωλοτούμπας επαγγελματίας Κατσουράνης βρήκαν την χρυσή τομή με την ΠΑΕ και με ευνοικούς όρους για την ομάδα. Ο Βύντρα δεν φαίνεται ούτε να θέλει ,αλλά ούτε και να αντιλαμβάνεται την κατάσταση και αντί να ζητήσει και συγνώμη για τα πολλά παραπάνω που αδίκως εισπράττει ,βάζει εμπόδια. Και πως να μην το κάνει με σχετική ευκολία όταν χαίρει της προστασίας του Γιάννη Βαρδινογιάννη;

Μέχρι σήμερα το νυστέρι ακούμπησε παίκτες όπως ο Σισέ ,ο Ζιλμπέρτο Σίλβα ,ο Λέτο ,ο Καραγκούνης και ο Κατσουράνης ,αλλά τον Βύντρα ούτε κατά διάνοια. Αν εσείς όλα τα παραπάνω τα βρίσκεται φυσιολογικά και τα δικαιολογείται πίσω απο το "είναι καλός αθλητής ,παίζει όπου του ζητήσουν και ποτέ δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα" ,τότε πάω πάσο...


ΥΣ: Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται ,σαν χαρακτήρας και άνθρωπος ο Βύντρα μου είναι πολύ συμπαθής. Αν δεν ισχύουν τα περί στησιμάτων που ακούγονται δεξιά και αριστερά. Αλλά εδώ κρίνουμε τον ποδοσφαιριστή Λουκά. Γιατί αν τα συμβόλαια στον Παναθηναϊκό αξιολογούνται ανάλογα με την τιμιότητα και την καλοσύνη ,να πάρω σειρά και εγώ. Πιστεύω πως αξίζω περισσότερα.

Σχόλια

  1. Marinos_Christou18/1/13 1:09 μ.μ.

    Απο 450χιλ. σε 750χιλ. ειναι 100% αυξηση, οχι 50%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Marinos_Christou18/1/13 1:14 μ.μ.

    Ακυρο. 67% ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα στημενος δεν ειναι. οτι δεν εχει κανει ποτε σκηνικο ομως στα 9 χρονια πρεπει να ειναι γεγονος.. ουτε ρουφιανιες ουτε τσακωμους..τοσο ξερει τοσο παιζει.. για τις αποθεωσεις τη χρονια του τιτλου απο ολους και τους οργανωμενους δεν λες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιάννης Παλη18/1/13 10:37 μ.μ.

    Όχι δεν έκανε προβλήματα σωστό , αλλα δεν κάνει δυστυχώς ....
    Ηταν πάντα μέτριος και δυστυχώς για την πάρτι του και παιδί του Ράλιστα , χειρότερο απο όλα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κατω τα χερια απο τον βυντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ολοι οι οικονομολογοι εδω μεσα μαζευτικατε δεν θα σας πειραζε ποσα παιρνει αν δεν ειχε μιλησει με καλα λογια ο τζιγκερ......ο ντομπρος δημοσιογραφος βαζει παντα το ονομα του σε αυτα που γραφει....οτι και να ειναι ο λουκας σαν ποδοσφαιρικη αξια ολοι λιγο πολυ ξερουμε...αλλα να γραφεις τετοιες αηδιες για στημενος και τετοια..παει πολυ κριμα δεν πεταμε ετσι μια κουβεντα..εχεις στοιχεια βγαλτα ..αλλοι στησανε τον παναθηναικο και τον φτασανε εδω σε αυτο ντο χαλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΝ ΕΓΩ ΖΗΤΗΣΩ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΩ ΣΤΟΝ ΠΑΟ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΩ ΕΓΩ ΘΑ ΦΤΑΙΩ? ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ. ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΟΧΙ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ.ΑΚΟΜΑ,ΟΤΑΝ Ο ΒΥΝΤΡΑ ΕΒΛΕΠΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΡΕΛΑ ΛΕΦΤΑ Ο ΜΕΛΙΣΣΗΣ,Ο ΜΟΥΝ ,Ο ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ,Ο ΚΑΝΤΕ, Ο ΣΑΡΙΕΓΚΙ, Ο ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΒΥΣΜΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΖΗΤΗΣΕΙ 1,000,000????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κατω τα χερια απο τον Παναθηναϊκο μας ρε επικυνδυνοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το άρθρο σου,- ακόμα και αν διαφωνεί κανεις- είναι τεκμηριωμένο γιατί παραθέτειις και γεγονότα. Είναι "ύποπτο" αυτό που συμβαίνει με το Βύντρα. Και φυσικά μου κάνει εντύπωση το πρωτοσέλιδο του D. Μα τόση πρεμούρα για το Β;. Παρέλειψες βέβαια να θυμίσεις, ότι κάθε φορά που γινόταν ανανέωση υπήρχαν (λέμε τώρα) προτάσεις απο γερμανκές ομάδες κλπ..Οι προπονητές μπορεί να τον πάνε γιατί είναι φιλότιμος και υπάκουος και καλό παιδί λέω εγω, αλλά τεχνικά είναι άμπαλος... Ένα απο τα προβλήματα του ΠΑΟ είναι ότι τα ακραία μπακ δε βοηθάνε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.Παρατηρήστε πόσο βοηθάει φέτος ο Σειταρίδης και κάντε σύγκριση με τον Β. Και εν πάσει περιπτώσει έστω ότι ο κόσμος του ΠΑΟ έχει άδικο απέναντι στο Β. Γιατί ειδικά σε αυτό το ζήτημα πρέπει να πάει κόντρα η δίοικηση; Μυστήρια πράγματα, κάτι άλλο πρέπει να παίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου