Aν ήσουν ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού...



Με αφορμή τα πρωτοφανή περιστατικά που έλαβαν χώρα χθες στην Παιανία ,έπιασα τον εαυτό μου να προσπαθεί να δικαιολογήσει και να κατανοήσει τις αντιδράσεις των ποδοσφαιριστών μας προς τους Κωνσταντίνου και Ελευθεράκη. Αν έχουν τα δίκια τους να βγαίνουν εκτός εαυτού με την διοίκηση. Να δω τα πράγματα όχι ρομαντικά και απο την σκοπιά του οπαδού ,που θεωρεί ύψιστη τιμή να φοράει κάποιος την φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος. Ασχέτως συνθηκών και προβλημάτων. Αλλά απο την πλευρά του ποδοσφαιριστή ,που είναι καλώς ή κακώς επαγγελματίας και είναι πολλές φορές και θύμα ,εκτός απο θύτης. Για αυτό στα παρακάτω προβλήματα που επηρεάζουν την ψυχολογία και την όρεξη ενός ποδοσφαιριστή για μπάλα ,ας πάρουμε ως παράδειγμα ένα "αδιάφορο" όνομα που δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα κανέναν και βλέπει τα πράγματα λίγο πιο αποστασιοποιημένα. Πχ Μαρίνος ,Σισοκό...

Διοίκηση άφαντη και διπρόσωπη

Συνήθως λένε πως κάθε ομάδα έχει μια ιεραρχία και βασίζεται στο τρίπτυχο διοίκηση-ομάδα-κόσμος. Το τρίπτυχο ας το αφήσουμε στην άκρη γιατί έχει πάει περίπατο. Ας πιάσουμε την ιεραρχία που θέλει την διοίκηση παρούσα στα προβλήματα της ομάδας και τον πρόεδρο να έχει θέσει ρυθμιστή και εγγυητή προς την ομάδα. Τι απο αυτά συμβαίνει; Ο Αλαφούζος βρίσκεται απο το Σαββατοκύριακο στην Αμερική ,ο αντιπρόεδρος ούτε που ξέρουμε τι ρόλο βαράει και οι Κωνσταντίνου-Ελευθεράκης κάνουν λίγο απο όλα και στην ουσία τίποτα. Ο ποδοσφαιριστής ποιον απο τους παραπάνω να εμπιστευτεί; Ποιος απο τους προαναφερθέντες έχει κρατήσει μια σταθερή θέση προς την ομάδα και δεν έχει υποπέσει σε κωλοτούμπες μέσα στην σαιζόν;

Ποιον να εμπιστευτεί ,όταν στο ματς μετά την Βέροια βγαίνουν συγκεκριμένα ονόματα στο "απόσπασμα" ,γίνονται πρωτοσέλιδα στον τύπο με σαφείς υπόνοιες για την χαμηλή τους απόδοση και εκεί που είναι με το ένα πόδι εκτός Παιανίας ,αγωνίζονται ξανά βασικοί; Πως ο Μαρίνος να μην φοβάται πως σε μια νέα γκέλα που κι αυτός θα χει χαμηλή απόδοση δεν θα είναι ο επόμενος; Μην ξεχνάμε άλλωστε πως και ο Κατσουράνης έφυγε απο την ομάδα με την στάμπα του στημένου ,για τα μπινελίκια που έριξε στον διαιτητή. Πως λοιπόν να μην φοβάται πως μετά απο μια μαλακία ,μπορεί να πέσει και ο ίδιος ο Μαρίνος στο έλεος του κάθε ρεπόρτερ της ομάδας. Πως να νιώσει ασφαλής ,όταν η ίδια διοίκηση ,ο ίδιος ο πρόεδρος του δίνει τα ονόματα στον τύπο και στοχοποιεί τους παίκτες; Όταν μετά απο λίγες μέρες τους εξυμνεί για τον επαγγελματισμό και την ακεραιότητα τους. Πόσο σοβαρά μπορείς να πάρεις έναν τέτοιον άνθρωπο;


Ομάδα απροστάτευτη και απλήρωτη

Η σαιζόν με την ομάδα δεν ξεκίνησε καλά ,είχε ήττες ,κακές εμφανίσεις και πολλές βαθμολογικές απώλειες. Εν τέλει γίνεται η αλλαγή στον πάγκο και ο νέος προπονητής φέρνει καλές εμφανίσεις και αποτελέσματα. Πας να παίξεις ένα ματς πρωταθλήματος στην Κρήτη και πέφτεις θύμα ενός Αρετόπουλου και κάποιων βοηθών του ,που απλά δεν αφήνουν την ομάδα να πάρει αποτέλεσμα. Ακυρώνουν γκολ ,χρεώνουν ανύπαρκτο πέναλτι και μοιράζουν κάρτες. Βλέπεις με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ,ότι πάνω απο την όποια θέληση και ικανότητα της ομάδας ,υπάρχουν ...ανώτερες δυνάμεις που δεν θα την αφήσουν να πάρει αυτό που δικαιούται. Και το χειρότερο; Ξέρεις ότι αυτό μπορεί να συμβεί και την επόμενη και την μεθεπόμενη και την παραμεθεπόμενη Κυριακή. Όποτε το κρίνουν σκόπιμο οι ανώτερες δυνάμεις ,γκρεμίζουν την ψυχολογία των παικτών και τους κλέβουν βαθμούς. Και είναι μόνοι τους.

Πόση ασφάλεια να νιώσει ο Σισοκό με την διοίκηση Αλαφούζου ότι θα τον προστατεύσει την επόμενη φορά απο τον επόμενο Αρετόπουλο ,όταν ο ίδιος ο πρόεδρος του δηλώνει πως δεν ξέρει τι να κάνει;

Γυρνάνε στην Παιανία ,προπονούνται ,παίρνουν ξανά αποτελέσματα και δέχονται επισκέψεις στο προπονητικό κέντρο. Έρχεται η διοίκηση και ζητάει απο την ομάδα να βάλετε πλάτη. Να υπογράψει διακανονισμούς ,να περιμένει τον επόμενο μήνα ,να σεβαστει την δύσκολη στιγμή που περνάει ο Σύλλογος. Θα το κάνουν. Στον Παναθηναϊκό παίζουν έτσι κι αλλιώς. Μπορεί να τους δει και κανένας manager και να πάρουν καμιά μεταγραφή. Ποτέ δεν ξέρεις. Ενώ αν δημιουργήσουν προβλήματα ,πολύ εύκολα μπορεί να στοχοποιηθούν. Έτσι κι αλλιώς έχουν διαπιστώσει πόσο καλή είναι η διοίκηση σε αυτό.

Ψυχολογικά τεστ με τους προπονητές

Ενώ η ομάδα άλλαξε προπονητή και με τον Ρότσα μέχρι και ο πιο αδαής είδε έναν νέο αέρα στην ομάδα και εμφανίσεις ελκυστικές που έκαναν τον κόσμο να χειροκροτεί ,η διοίκηση τον έδιωξε και έφερε έναν Ισπανό με τις συστάσεις που τον συνόδευαν να μην είναι και οι καλύτερες. Αν ο Χουάν είχε το θετικό ότι πετύχαινε καλό κλίμα στα αποδυτήρια ,δεν φώναζε στους παίκτες και κρατούσε μια ήρεμη και πιο γαλήνια στάση ,ο Φάμπρι ήρθε ακριβώς με τα αντίθετα χαρακτηρστικά. Και σαν να ήθελε να το επιβεβαιώσει απο την πρώτη εβδομάδα. Φωνές στην προπόνηση ,τσακωμοί και μπινελίκια στα αποδυτήρια. Ή αλλιώς ζέστη-κρύο.

Πόση θέληση θα έχει ο ποδοσφαιριστής που δεν πληρώνεται κανονικά ,που βλέπει την διοίκηση της ομάδας του να στοχοποιεί παίκτες ,να δεχτεί να τον βρίζει ένας Ισπανός που μετράει μέρες; Πιστεύετε είναι πιο πιθανό να κάτσει να τον ακούσει και να κοιτάξει να βελτιωθεί για να τον κερδίσει ή θα τον γράψει στα @@ του και δεν θα του δίνει ιδιαίτερη σημασία;



Το αποτέλεσμα απο όλα τα παραπάνω είναι να παρουσιάζεται μια ομάδα ημι-διαλυμένη ,με μηδέν ψυχολογία και αυτοπεποίθηση ,εκτεθειμένη στις αποδοκιμασίες του κόσμου και δεν ξέρω πόση όρεξη για να αποδείξει κάτι. Πόσο ενδιαφέρον υπάρχει απο τους παίκτες να κυνηγήσουν και να παλέψουν για τους εναπομείναντες στόχους της ομάδας. Αύριο παίζουμε με τον Πλατανιά. Πόσο θα τους καίει να προκριθούμε ή μάλλον να μην αποκλειστούμε; Αυτό είναι και το ζητούμενο. Με τα όσα -πολλά- αρνητικά υπάρχουν για τους παίκτες ,πόσες πιθανότητες δίνετε να γυρίσουν το κλίμα υπέρ τους ,να συσπειρωθούν και να αποδείξουν πράγματα προς πάσα κατεύθυνση κερδίζοντας και τον κόσμο μαζί τους. Γιατί αυτήν την στιγμή έχουν μια διοίκηση που δεν έχει την καλύτερη άποψη για τους ίδιους ,έναν προπονητή που μπορεί να τους θεωρεί και ανίκανους και έναν κόσμο που μπορεί να τους έχει περάσει στο υποσυνείδητο του ως στημένους.

Δεν ξέρω αν είναι περισσότερο θύτες ή θύματα οι ποδοσφαιριστές μας ,αλλά σίγουρα έχουν και αυτοί τους λόγους τους να είναι φορτισμένοι.


ΥΣ: Οι παίκτες απο την άλλη ,πρέπει να κατανοήσουν τι έχει τραβήξει τόσα χρόνια ο κόσμος μας. Γιατί είναι πολύ περισσότερα απο αυτά που τραβάνε οι ίδιοι φέτος...

Σχόλια

  1. Eno otan o foreas vrizi kai giouhari kapious paihtes epidis to afentiko tous o tweeterakias to apeti ola einai teleia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α καλά εσύ το προχώρησες πολύ. Ο Αλαφούυζος κάνει υποδείξεις στην Θύρα 13; Μάλιστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. νικ στοιχεία έχεις για τα περί ''αφεντικού'' ή λασπολογείς ;


    για δώσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ σωστός..

    Για να πούμε και κάτι αγωνιστικό γιατι όλοι μας έχουμε αναλωθεί τελευταία στα γύρω γύρω. Για μένα ο Φάμπρι κάνει λάθος που δε βάζει τους πιτσιρικάδες . Από τους μόνους που μπορεί να δούμε μια παραπάνω θέληση για ποδοσφαιρο είναι αυτοί..

    Οι υπόλοιποι καλώς ή κακώς έχουνε χάσει κάθε εμπιστοσύνη στην διοίκηση και μπορεί και στους εαυτούς τους μέσα σε αυτή την αρρώστια που κατατρώει την ομάδα.

    Και για να μη κοροιδεύομαστε..ο μόνος πραγματικά στόχος της ομάδας πλέον δεν έιναι ούτε η καλή μπάλα ούτε τίποτα είναι απλά να μη ξεφτιλίζεται στο γήπεδο όπως ξεφτιλίζεται από την διοικηση και τους παρατρεχάμενους τους..

    ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ με τον ΠΛΑΤΑΝΙΑ και σε ΚΑΘΕ ματς .. Δεν έμεινε και τίποτα άλλο όρθιο άλλωστε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και πληρωμένοι στην ώρα τους να ήταν, ποιόν θα έβρισκες να μην τους βλέπει ανίκανους? Όσον αφορά στη διοίκηση, την αλήθεια τη βλέπεις και μόνος σου, χωρίς δικαιολογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επος το σχολιο σου..... δηλαδη ο αλαφουζος ως αφεντικο των οργανομενων (κλαιω!!!) εδωσε εντολη να γιουχαρουν παιχτες ενω ο ιδιος που ειναι προεδρος/σχεδον ιδιοκτητης της ομαδα θα μπορουσε να τους διωξει. Φοβερη σκεψη.


    Κουωστα ζεις εσυ μας οδηγεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου