Στο μυαλό του Γ.Αλαφούζου




    Να ξεκαθαρίσω ότι σαν εγχείρημα αυτό της λαϊκής βάσης μου αρέσει αρκετά, γιατί κατά βάθος δε θέλω κανένα "πρόεδρα" στην Ομάδα μου να κάνει κουμάντο, να ξεπλένει μαύρο χρήμα και άλλα πολλά περίεργα που γίνονται στην Ελλάδα και όχι μόνο, και να σηκώνεται να φεύγει όποτε θέλει αφήνοντας πίσω του καμμένη γη. Καλώς ή κακώς, παίκτες διοικήσεις προπονητές ακόμα και γήπεδα έρχονται και φεύγουν, εγώ μένω. 


    Δεδομένα όμως, η Παναθηναϊκή Συμμαχία στον πρώτο (και δεν ξέρω αν θα είναι και ο τελευταίος) χρόνο ύπαρξής της δεν ανταποκρίθηκε στα προβλήματα του Παναθηναϊκού όπως κατ αρχάς θα περίμενε ο Γ. Αλαφούζος -το είπε άλλωστε- και κατά δεύτερον όσοι τελικά συμμετείχαν. Τα χρήματα που μαζεύτηκαν είναι πολύ λίγα, δε φτάνουν για την εξόφληση ούτε των μισών οικονομικών προβλημάτων της Ομάδας και αν η ενίσχυση στην ΠΑΕ συνεχίσει να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, τότε είναι θέμα χρόνου να έρθουν ακόμα χειρότερες μέρες. Προσωπικά, ποτέ δεν κατάλαβα από πού πήγαζε αυτή η αισιοδοξία του Γ. Αλαφούζου για μεγαλύτερη προσέλευση, τη στιγμή που όλοι μας αντιμετωπίζουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα ελέω κρίσης, ανεργίας κτλ. Είναι τουλάχιστον ουτοπικό να ζητά κανείς σε τέτοιους καιρούς από τον κόσμο να εξαφανίσει μόνος του το χρέος της ΠΑΕ. Ειλικρινά, επειδή και οι σπουδές μου είναι σχετικές, θα ήθελα πολύ να μάθω ποιος ήταν εκείνος ο φορέας πάνω στον οποίο ο Αλαφούζος στηρίχτηκε προκειμένου να κάνει την έρευνά του και έδωσε ως αποτέλεσμα τόσο αισιόδοξα μηνύματα. 

    Από δω και πέρα λογική λέει ότι για να μη βυθιστούμε ακόμα περισσότερο σαν Σύλλογος, θα πρέπει να "βγούμε στη γύρα" για νέους επενδυτές. Και για να μιλήσω ονομαστικά πλέον, δεν καταλαβαίνω γιατί έχουν τη δυνατότητα να προσελκύουν νέα κεφάλαια ΑΕΚ και ΠΑΟΚ (με κάθε σεβασμό στις ομάδες, δεν το λέω μειωτικά), κι όχι ο Παναθηναϊκός. Ειδικότερα από τη στιγμή που η χρονιά μοιάζει χαμένη, ποιος ο λόγος να μη γίνονται από τώρα διερευνητικές επαφές προς πάσα κατεύθυνση; Ή μήπως επικρατεί στις τάξεις της Π.Σ. η πεποίθηση ότι από το επόμενο καλοκαίρι θα υπάρξει μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου; Ακόμα και με τη μείωση των τιμών που ουσιαστικά προανήγγειλαν την Κυριακή, δε νομίζω να βελτιωθεί σημαντικά το ποσοστό της συμμετοχής.

    Η απάντηση στα παραπάνω πιστεύω ότι συνοψίζεται με μια λέξη στο μυαλό του Αλαφούζου: στο γήπεδο. Η μόνη σοβαρή εξήγηση που μπορώ να δώσω γι αυτή τη διοικητική αδράνεια, και δε νομίζω να πέφτω έξω, είναι στη βαρύτητα που έχει δώσει στο συγκεκριμένο θέμα τον τελευταίο καιρό. Αν το να βάλει ο ίδιος λεφτά ή να έρθουν νέα κεφάλαια είναι ο δρόμος για να προχωρήσουμε σε καλύτερες μέρες, το γήπεδο μάλλον είναι η παράκαμψη. Αν με λίγα λόγια καταφέρει και λύσει το γόρδιο δεσμό του γηπεδικού, τότε ίσως του δοθεί η δυνατότητα να διεκδικήσει και τα 2: και μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου και νέους επενδυτές. Ο Παναθηναϊκός θα αρχίσει να τσουλάει ξανά προς τον ανήφορο.


Ενστάσεις:

    Αυτά όλα όμως σε κάποιο βάθος χρόνου, γιατί ακόμα και αύριο να άρχιζαν εργασίες στο Βοτανικό (υποθετικά πάντα), θα χρειαζόταν κάποιο διάστημα για να μετακομίσουμε όλη η Οικογένεια, σωστά; Επιπλέον, γιατί να μη μπορούν να τρέξουν και τα 2 project παράλληλα αφού σαν ποδοσφαιρικό τμήμα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη εντατική; Είχα πει πριν καιρό ότι ο Παναθηναϊκός δε χρειάζεται απαραίτητα τεράστια κεφάλαια και ακριβές επενδύσεις για να μεγαλουργήσει ξανά. Έναν άνθρωπο ή έναν οργανισμό χρειάζεται να ενδιαφερθεί πραγματικά γι αυτόν και να τον νοικοκυρέψει. Να δεχτώ ότι για τον ένα ή τον άλλο λόγο την πατήσαμε με επενδυτές που άφησαν χρέος κι έφυγαν. Από τη στιγμή που ο φορέας που βρίσκεται στο τιμόνι της Ομάδας αυτή τη στιγμή δε μπορεί να ανταπεξέλθει, δε μπορεί παράλληλα με το γηπεδικό να γίνει και μια έρευνα (πιο σοβαρή από αυτήν του καλοκαιριού) για κάποιον που να θέλει και να μπορεί;

Σχόλια

  1. Εν τέλει δεν πρέπει να γίνει αφ'ενος ταμείο κάποα στιγμή; γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε; τελικά οι άλλοι απλά φάνηκαν λίγοι, ή λιγώτεροι και απο το τζίγγερ; και κυρίως, απο δω και πέρα τι μέλλει γενέσθαι; πώς θα πορευθούμε; υπάρχει κάποιος να δώσει λύση; γιατί όποιος δεν μπορεί, καλό είναι να μη μας ζαλίζει τον έρωτα κρατώντας ασήμαντα ποσοστά ώστε να προβάλλεται μέσω του συλλόγου και να μας αδειάζει τη γωνιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εν τέλει εγώ μέσα απο το blog έχω αποδώσει τις ευθύνες για την σημερινή κατάσταση της ΠΑΕ και έχω χιλιοαναλύσει το γιατί απέτυχε η πολυμετοχικότητα. Ευθύνες έχουν όλοι με τις μεγαλύτερες να πηγαίνουν στον Τζίγγερ και τον Βγενόπουλο.


    Ποιος σου ζαλίζει τον έρωτα κρατώντας ασήμαντα ποσοστά; Γιατί μαζί με τον Βγενόπουλο ,όλοι κρατάνε τα ποσοστά τους ,με την μόνη διαφορά ότι τουλάχιστον ο άλλος συμμετείχε στην παρωδία της ΑΜΚ. Όμως ακόμη κι έτσι έχω πει πως όλοι πρέπει να παραδώσουν τις μετοχές εφόσον οι ίδιοι δεν βοηθάνε ουσιαστικά και όχι με χιλιάρικα την ΠΑΕ.


    Εσύ μπορεί να μην θεωρείς υπεύθυνο τον Τζίγγερ και να μην θες να αναφέρεται το όνομα του. Δικαίωμα σου ,αλλά δεν συμφωνώ. Τα βλέπω όχι τόσο μονότονα τα πράγματα.


    Χωρίς ειρωνεία και με καλή διάθεση για συζήτηση ,για να μην παρεξηγηθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακριβώς, κράτησε ο ίδιος το 55% και είχε πεί με δήλωσή του δημόσια επειδή διαφωνούσε με την οικονομική πολιτική τα εξής: "Ηρθε η στιγμή να πέσουν οι μάσκες. Εάν κάποιος έχει διαφορετικά σχέδια για τον Παναθηναϊκό και πιστεύει ότι μπορεί να υποκαταστήσει την οικογένειά μου αγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ομάδας, αντί να διαρρέει ουτοπιστικά σενάρια θέτοντας σε κίνδυνο την ενότητα και το κύρος του Παναθηναϊκού, τον καλώ δημόσια να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση ". Αυτά τα είπε τη στιγμή που κάτι εξέδρες κλπ δημοσιεύνε απόψεις των βγενοπατέρων για αμύθητα μπάτζετ και εν λευκώ διαχείριση! Αν επίσης πιστεύεις οτι ο Πατέρας έφυγε λόγω ...Γκότζου, ε τότε τι να πω, δεν είναι άντερα ηγέτη αυτά... Ο τζίγγερ που άκουγε να του ξεχωνιάζουν ζωντανους και πεθαμένους τι έπρεπε να κάνει; τελος, τη δεύτερη φορά γιατί έφυγε ο Πατέρας, λόγω Γκότζου πάλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι χαίρω πολύ ,μου λες αυτά που έχω γράψει εδώ μέσα και σου λέω απο πάνω. Ότι φάνηκαν λίγοι οι άλλοι δεν σημαίνει ότι ο Τζίγγερ έγινε καλύτερος ή λιγότερο χειρότερος ,ούτε ότι δεν έχει μεγάλες ευθύνες για την καταστροφή της πολυμετοχικότητας.


    Όταν θες να φτιάξεις μεγάλη ομάδα ,τότε κάνεις υπερβολές όπως έκανα οι Γιαννακόπουλοι. Όταν δεν θες ,περιορίζεσαι σε συγκεκριμένα μπάτζετ. Όταν αρχίζεις να φτιάχνεις ομάδα με μεγάλους παίκτες αλλά οι μέτοχοι αποφασίζουν να μην βάζουν λεφτά ,τότε παθαίνεις αυτά που βιώνουμε τώρα.


    Αν θες να κράξεις τον Βγενόπουλο και τον Πατέρα κάντο ,αλλά μάθε να διαβάζεις τα γεγονότα ως έχουν και όχι όπως σε βολεύει για να πεις αυτό που θες.


    Και αν διαφωνούσε ο Τζίγγερ με τις σπατάλες ,θα έριχνε τσεκούρι στα έξοδα του 2010 κάτι που δεν έκανε. Αντιθέτως χρυσοπλήρωσε αρκετούς παίκτες ,απο τους οποίους δεν έπιασε κανένας εν τέλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Outsider ,κάνεις αυτό που κατηγορείς άλλους. Διαβάζεις γεγονότα όπως σε συμφέρει για να πεις αυτό που θες.


    Επιλογή του Τζίγγερ δεν ήταν να κρατήσει το 55%; Ε αν έπρεπε να γίνουν ΑΜΚ ,ποιος θα έβαζε το 55% Αυτός που είχε το 10%; Δεν έγινε καμία ΑΜΚ χωρίς την έγκριση του Τζίγγερ και τους διαχειριστές της ΠΑΕ ο ίδιος τους έβαλε. Τον Πατέρα δεν τον έβαλα εγώ στην προεδρία. Πρόταση του Τζίγγερ ήταν.


    Και για τις ύβρεις που λες ,ο Τζίγγερ έφαγε κρα όταν ο Γκόντζος ανέλαβε δράση και χωρίς λόγο άρχιζε να κράζει τον Πατέρα. Ε όταν ο Πατέρας δεν το γούσταρε και έφυγε ,ο κόσμος ποιον θα θεωρήσει υπαίτιο; Αυτόν που δεν ανέχθηκε να τον κριτικάρουν όταν έπαιρνε νταμπλ με παικταράδες ,έβλεπε τον γαύρο να τερματίζει πέμπτος και στην Ευρώπη η ομάδα να κάνει μεγάλες νίκες ή αυτόν που χωρίς λόγο άρχισε να τον πριονίζει μέσω των φυλλάδων του;


    Αν θυμάσαι ,με τον Ηρακλή (νομίζω) όταν παίρναμε και μαθηματικά την κούπα ,η Θύρα 13 ή αλλιώς ο Φορέας ανέβασε πανί που αποθέωνε και τον Τζίγγερ για την αγωνιστική δύναμη της ομάδας. Για αυτό μην τα μεταφράζετε όλα όπως σας βολεύουν.


    Και κάτι τελευταίο. Επειδή ο Βγενόπουλος φάνηκε λίγος ,δεν σημαίνει ότι ο Τζίγγερ έγινε καλύτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχει αρκετές ευθύνες ο Τζίγγερ για την κατάσταση του Παναθηναϊκού σήμερα.

    Τρεις είναι οι κύριες ευθύνες του:

    1. Δεν πολέμησε τον Κόκκαλη και την παράγκα που έστησε αυτός με την τότε κατάσταση.

    2. Έφτιαξε τη Λεωφόρο σαν γήπεδο σύγχρονων προδιαγραφών το 2001 με την ανακαίνιση που έκανε. Ξεκίνησε τον Βοτανικό, Θα έπρεπε να μείνει στη Λεωφόρο μέχρι να γίνει το νέο γήπεδο και να μπούμε με μιας από το παλαιό μας γήπεδο στο Βοτανικό. Αντί αυτών μας ενέπλεξε στην Διπλή Ανάπλαση , τους Βωβούς , τα εμπορικά , κ.λ.π. που τελικά η όλη ιστορία μπορεί να οδηγήσει στην κατεδάφιση της Λεωφόρου και σε λειψές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη στο Βοτανικό. Αυτή την απλή διαδικασία που σου έγραψα προηγούμενα έπρεπε να είχε κάνει.

    3. Παρκάρισε τις μετοχές του για 1 χρόνο , κοροϊδεύοντας τον κόσμο με τους Τσάκες , Πρίγκιπες και διάφορους άλλους , και η ομάδα από αυτή την λογική του κόντεψε να πάει β' Εθνική. Εκεί αναγνωρίζω την βοήθεια του Αλαφούζου , που παρουσιάστηκε και με την Παν. Συμμ. έσωσε από τον υποβιβασμό την ομάδα μας.

    Από την άλλη μεριά , ο Γιάννης Βαρδινογιάννης , κατά την προσωπική μου γνώμη , είναι πιο αξιόπιστος από τους πολυμετοχικούς. Όντως τους υποστηρίξαμε , κατεβήκαμε στο συλλαλητήριο έναντι της τότε διοίκησης , και πράγματι , τα 2 χρόνια που καθήσανε στο τιμόνι της ΠΑΕ , βάλανε πολλά λεφτά και αγοράσανε αξιόλογους παίκτες διεθνούς εμβέλειας.



    Όταν το 2010 ο Βαρδινογιάννης ήρθε σε συμφωνία μαζί τους σχεδόν χαρίζοντας τους την ΠΑΕ , μετά από λίγο χρονικό διάστημα και βλέποντας τα χρέη που ήταν πολλά -πολύ περισσότερο από τα σημερινά- έφυγαν , μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου , ενόσω η ομάδα μας διεκδικούσε πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό. Από τότε αρκούνται , κυρίως ο Βγενόπουλος , να βάζει το ποσό των χρημάτων που του αντιστοιχεί στην αύξηση του Μ.Κ.


    Τι να πω , δεν μου αρέσει ποτέ κάποιος να εγκαταλείπει την θέση του εν ώρα μάχης. Πέραν ότι δεν σέβεται τον κόσμο που τον υποστήριξε , η ενέργειά του μπορεί να στοίχιζε μέχρι και αποκλεισμό από Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Δεν κάνεις ποτέ έτσι όταν βλέπεις χρέος , αντιμετωπίζεις ψύχραιμα την κατάσταση.


    Γιαυτό το λόγο εκτιμώ τον Αλαφούζο , γιατί αναλαμβάνει να αναδιατάξει τον Παναθηναϊκό από χρέη που δημιούργησαν άλλοι , σώζοντά τον σε πρώτη φάση από την καταστροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Γιώργο, αυτό ήταν η πολυμετοχικότητα δλδ; ο τζίγγερ να πληρώνει το 55%; γι αυτό κάνανε τους καμπόσους και ζητάγανε αυξήσεις των 30 και 40 εκατομυρίων και απεριόριστα μπάτζερ; να πληρώνει γι αυτά ο τζίγγερ και οι άλλοι να διαχειρίζονται όπως γουστάρουν τα λεφτά του; και φυσικά να υβρίζεται και απο πάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ καλό το άρθρο σου , φίλε Γιώργο. Καταρχήν την πατήσαμε με τους πολυμετοχικούς (Βγενόπουλο - Πατέρα) , αυτό είναι σχεδόν σίγουρο , παρότι τους υποστηρίξαμε , προσωπικά συμμετείχα στο συλλαλητήριο του 2008 , αλλά από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να ξαναβάλουν λεφτά στην ομάδα.

    Το 2010 , αναγκάστηκαν να φύγουν, λόγω του Βαρδινογιάννη , επειδή δεν ήθελε να βάλει τα χρήματα που του αναλογούσαν , με βάση το ποσοστό του στην αύξηση του Μ.Κ. , εντούτοις , την δεύτερη φορά που επανήλθαν , ο ίδιος σχεδόν τους χάριζε την ΠΑΕ. Βλέποντας το χρέος έφυγαν, μεσούσης της περιόδου και ενώ η ομάδα διεκδικούσε πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό.



    Για τον Γιάννη Βαρδινογιάννη , τα έχω γράψει κατά καιρούς , είναι σίγουρα πιο αξιόπιστος από τους προηγούμενος , αλλά έκανε πολλά λάθη στην διάρκεια που ήταν στο τιμόνι της ΠΑΕ. Δεν είναι του παρόντος να τα αναλύσουμε.


    Τον Αλαφούζο τον εκτιμώ , κυρίως , γιατί έβαλε πλάτη και η ομάδα δεν πήγε στην β' Εθνική. Ας λένε πολλοί , να πέφταμε και τι έγινε. Σε αυτή την περίπτωση , μπορούσε η ομάδα να μην ξανασήκωνε ποτέ κεφάλι για πολλούς λόγους , κυρίως εξωγενείς , χώρια την καταρράκωση του πρεστίζ της.


    Συμφωνώ μαζί σου για τους λόγους ύπαρξης της Παν. Συμ. , σαν ένας άτυπος μηχανισμός ελέγχου της διοίκησης της ΠΑΕ. Σαν θεσμός μπορεί να πετύχει , όμως να σώσει οικονομικά τον Παναθηναϊκό , τουλάχιστον αυτή την εποχή είναι εκτός πραγματικότητας.


    Για το γηπεδικό σε πρώτη φάση είναι απαραίτητη η επιστροφή στη Λεωφόρο. Αν είναι σωστά αυτά που λέει ο Αλαφούζος για το ΟΑΚΑ , δηλαδή ότι με 35000 θεατές το οικονομικό κέρδος είναι μηδέν , τότε η χρησιμοποίησή της ποιόν σκοπό εξυπηρετούσε; Μήπως ήταν πλυντήριο χρημάτων; Εν πάσι περιπτώσει , η ομάδα , άμεσα , σε πρώτη φάση θα πρέπει να πάει στη Λεωφόρο. Αν αξιοποιήσει και τα ταλαντούχα παιδιά από τις ακαδημίες σίγουρα υπάρχει μέλλον , ακόμα και για πρωτάθλημα , μην ξεχνάμε την ομάδα που δημιούργησε ο Κυράστας.


    Σε επόμενη φάση Βοτανικός. Είμαι υπέρ της λύσης γηπέδου 25-30000 θέσεων , λόγου του κόστους που είναι βέβαια υψηλό , αλλά λιγότερο του κόστους ενός γηπέδου 40-45000 θέσεων. Πιστεύω , ότι αυτό σκέφτεται και ο Αλαφούζος και σίγουρα ο συνδυασμός των δύο πραγμάτων που αναφέρθηκαν προηγουμένως , δηλαδή νέο γήπεδο και ταλαντούχα παιδιά από τις Ακαδημίες είναι μια σοβαρή λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΠΑΕ.


    Άλλον σοβαρό επενδυτή από το εξωτερικό ή το εσωτερικό ,-αν και δεν το αποκλείω-, δύσκολα , βλέπω να παρουσιάζεται. Κυρίως λόγω οικονομικής κρίσης , αλλά και της αβεβαιότητας που θα καταλήξει τελικά η χώρα μας. Επίσης , δεν ξέρουμε τι θα επιτελέσουν οι Σαββίδης , Χάρις (αν την αποκτήσει) στους ΑΕΚ & ΠΑΟΚ αντίστοιχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου