Tι γίνεται αν μπει στο άρθρο 99 ο Βωβός!



Διαβάστε τι γίνεται απο δω και στο εξής στο γηπεδικό και τι εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν..

1. Τι σημαίνει η υπαγωγή του Βωβού στο άρθρο 99;

Η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 που έκανε τη Δευτέρα η Τεχνική Εταιρία Μπάμπης Βωβός θα εκδικαστεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Εάν γίνει αποδεκτή, η εταιρεία μπαίνει πλέον σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της. Το δικαστήριο ορίζει αρχικά εμπειρογνώμονα για να ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία της και ακολούθως διαμεσολαβητή, ο οποίος θα επιχειρήσει την επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας και των πιστωτών. Αυτό δεν σημαίνει ότι πτωχεύει άμεσα, αλλά γίνεται μία προσπάθεια διακανονισμών των χρεών της, με όρους που θα της επιτρέπουν να συνεχίσει τη λειτουργία της. Εάν τώρα η αίτησή της δεν γίνει αποδεκτή, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν απελπιστικά και θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει. Τουλάχιστον έτσι όπως είναι τα σημερινά οικονομικά δεδομένα.

2. Πόσο επηρεάζει η κίνηση αυτή τη Διπλή Ανάπλαση και τον Παναθηναϊκό;

Σε πρώτη φάση, όπως προαναφέραμε, δημιουργεί ξεκάθαρο πρόβλημα ως προς τη χρηματοδότηση του πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης κι «ακουμπάει» και τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, διότι είναι δεδομένο πως η εταιρεία του Μπάμπη Βωβού δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις κι εν προκειμένω στην κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη στον Βοτανικό, κόστους 13,5 εκατ. ευρώ. Οπερ σημαίνει πως πλέον το... μπαλάκι περνάει στον δήμο Αθηναίων, που θα πρέπει να βρει χρηματοδότη για το συγκεκριμένο κομμάτι του έργου. Τα σενάρια σ' αυτή την περίπτωση είναι τρία: 1) Να βρεθεί ένας νέος επενδυτής που θα έρθει και θα αγοράσει το εμπορικό κέντρο μέσω των πιστωτών τραπεζών (στις οποίες ο Βωβός οφείλει κοντά στα 100 εκατ. ευρώ) με ένα μικρότερο ποσό (π.χ. 20-30 εκατ. ευρώ), δεδομένου ότι και οι τράπεζες θα επιδιώξουν να έχουν τη μικρότερη δυνατή ζημιά. 2) Να βρεθεί ένα νέος επενδυτής που θα εξαγοράσει εξ ολοκλήρου την τεχνική εταιρεία του Βωβού, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση κατασκευής των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη. 3) Να αναλάβει ο ίδιος ο δήμος τη χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, κάτι που αντικειμενικά δείχνει απίθανο με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα.

3. Μπορεί ο Βωβός να προχωρήσει σε αγωγές ακόμη κι αν μπει στο άρθρο 99;

Εφόσον υπαχθεί τελικά στο άρθρο 99, η τεχνική εταιρεία του Βωβού διατηρεί τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της. Τυπικά λοιπόν μπορεί να κινηθεί δικαστικά εναντίον άλλου εμπλεκόμενου στη Διπλή Ανάπλαση. Το θέμα, ωστόσο, είναι εάν θα έχει βάση η όποια αγωγή κάνει. Διότι θα πρέπει να αποδείξει στο δικαστήριο ότι ο «εμπλεκόμενος» εναντίον του οποίου θα κινηθεί είναι ο υπαίτιος για τη διακοπή του έργου και υπεύθυνος για την απώλεια των εσόδων της εταιρείας. Αυτό στην προκειμένη περίπτωση δεν «ακουμπάει» ούτε τον Ερασιτέχνη ούτε την ΠΑΕ, που δεν έχουν καμία ευθύνη για τη διακοπή του έργου εδώ και τόσους μήνες. Αλλωστε, δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο της ΠΑΕ ή του Ερασιτέχνη που να ενημερώνει τους υπόλοιπους που εμπλέκονται στη Διπλή Ανάπλαση ότι υπάρχει πρόθεση αποχώρησής τους από το έργο.

Στις 20 με 25 Οκτώβρη η τελική κοινή θέση προς το ΣτΕ

Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, δήμο Αθηναίων και ΠΑΕ Παναθηναϊκός όσον αφορά τη θέση που θα πρέπει να καταθέσουν ως εμπλεκόμενοι φορείς προς το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα «ανοικτά θέματα» του Προεδρικού Διατάγματος (το οποίο θα εξεταστεί την 1η Νοεμβρίου) συνεχίζονται σε πολύ καλό κλίμα κι αναμένεται να κορυφωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τα στελέχη των τριών πλευρών βρίσκονται σε καθημερινή επαφή κι εξετάζουν αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες, προκειμένου να ετοιμάσουν μία κοινή γραμμή η οποία θα συμπεριληφθεί στο ΠΔ και θα αναφέρει ρητά πως πρώτα θα κατασκευαστεί και το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Βοτανικό (μαζί με τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη) και μετά θα βγει η άδεια κατεδάφισης του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας. Χαρακτηριστικά είναι και όσα έλεγε χθες για το θέμα της Λεωφόρου στέλεχος της ΠΑΕ που εμπλέκεται στις συζητήσεις. «Για την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη υπάρχει μία αφετηρία κι ένα τέλος. Η αφετηρία είναι η Λεωφόρος που αποτελεί βασικό περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας του Παναθηναϊκού. Μπορεί να γίνει το γήπεδο στον Βοτανικό; Υπάρχουν οι προϋποθέσεις; Προχωράμε και μόνο όταν χτιστεί και το νέο γήπεδο στον Βοτανικό θα γκρεμιστεί το ?Απόστολος Νικολαΐδης?. Δεν μπορεί να γίνει το γήπεδο στον Βοτανικό; Δεν μας ενδιαφέρει η Διπλή Ανάπλαση και η Λεωφόρος μένει ως έχει. Είναι απλά τα πράγματα...».

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως μέχρι τις 20 με 25 Οκτωβρίου οι εμπλεκόμενες πλευρές θα έχουν ετοιμάσει και υπογράψει το έγγραφο που θα σταλεί στη συνέχεια προς το ΣτΕ για να μπει στο ΠΔ. Οσο για τη συνεργασία δήμου με Ερασιτέχνη και ΠΑΕ, αυτό που λεγόταν χθες από το ίδιο πρόσωπο είναι πως «...μέχρι στιγμής αυτό που έχουμε αντιληφθεί όλοι μας είναι ότι οι θέσεις μας με τον δήμο για το θέμα της Λεωφόρου και τη χρονική αλληλουχία έκδοσης των αδειών είναι κοινές...».

Goal News

Σχόλια