Η IMG θέλει να εμπλακεί για το γήπεδο στον Βοτανικό!


Με αφορμή ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Γάτα" πριν καμιά εβδομάδα και ύστερα απο σχετικό ψάξιμο ,υπήρξε επικοινωνία με την διεθνούς εμβέλειας εταιρία Sport Management ,IMG, σχετικά με την ενασχόληση της στο project του Βοτανικού και τις πραγματικές δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το νέο γήπεδο στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Επίσης οι σχετικοί αρμόδιοι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να ασχοληθούν ξανά με το εν λόγω project ,εάν το επιθυμεί η ΠΑΕ και να τους παρουσιάσουν νέες μελέτες για την βιωσιμότητα ,την λειτουργικότητα και το χορηγικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουν ,ώστε να έχουν συγκεκριμένο αριθμό εσόδων.



Το 2008 ,άνθρωποι της IMG παρουσίασαν αυτοπροσώπως το πλάνο βιωσιμότητας που έφτιαξε για την ΠΑΕ ,η εταιρία τους. Τότε να θυμίσω ,πως το γηπεδικό είχε μπει στον "αυτόματο πιλότο" και όλα έδειχναν πως το νέο αθλητικό κέντρο στον Βοτανικό ,θα χτιζόταν άμεσα. Τι έλεγε εκείνο το πλάνο ,σύμφωνα με τους ιθύνοντες της IMG; Ότι αν η ΠΑΕ ακολουθούσε συγκεκριμένο χορηγικό πρόγραμμα (με βοήθεια και απο την ίδια την IMG ,για ανεύρεση χορηγών) και συγκεκριμένο τρόπο αξιοποίησης λειτουργίας του γηπέδου ,τότε θα ήταν σε θέση η ΠΑΕ Παναθηναϊκός να βγάζει μέχρι και κέρδος ανά σαιζόν ,ικανό να ενσωματώνεται στα μεταγραφικά budgets και να επενδύετε στις ακαδημίες της ομάδας. Με άλλα λόγια ,τα max έσοδα που υπολόγιζε η IMG πως θα μπορούσε να βγάλει η ΠΑΕ απο το γήπεδο ,μιλούσαν για μια αυτάρκη ΠΑΕ που δεν θα είχε την ανάγκη να καλύπτει τρύπες με συνεχείς ΑΜΚ! Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα δηλαδή ,θα είχε άμεση εφαρμόσιμη λύση στην ανέγερση του νέου μας γηπέδου.

Το συγκεκριμένο πλάνο της ΙΜG ,είχε φτιάξει αναλυτικό πρόγραμμα για την καθημερινή αξιοποίηση του χώρου ,ακόμη και ημερών που δεν θα υπήρχαν αγωνιστικές υποχρεώσεις. Όπως tours στο μουσείο του Συλλόγου ,ανοικτά μαγαζιά και εστιατόρια ,κλείσιμο φιλικών αγώνων κτλ. Καθημερινά έσοδα για την ΠΑΕ ,που θα οδηγούσαν σε ένα άκρως ελκυστικό πλάνο βιωσιμότητας.

Οι συζητήσεις όμως με τους ιθύνοντες της IMG ,έλαβαν τέλος μόλις ζήτησαν να απεμπλακεί η ΓΗΠΕΛ απο το κομμάτι διαχείρισης και αξιοποίησης του Βοτανικού. Και όχι απο το κομμάτι της κατασκευής ,όπως λανθασμένα αναφέρεται στο δημοσίευμα της Γάτας. Αυτή η πρόταση δεν πέρασε απο το ΔΣ της ΠΑΕ στο οποίο είχαν ειδική πλειοψηφία οι εκπρόσωποι του Τζίγγερ και έτσι εκεί τελείωσε ,η όποια ενασχόληση της ΙΜG με το γήπεδο του Βοτανικού.

Γυρνώντας στο σήμερα ,η IMG δηλώνει μέσω του εκπροσώπου της ,ότι επιθυμεί να φτιάξει εκ νέου μια ανανεωμένη μελέτη ,προσαρμοσμένη στις νέες οικονομικές συνθήκες που κυριαρχούν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ίδιους ,το κόστος κατασκευής του νέου γηπέδου θα είναι σαφώς μειωμένο ,αφού υπάρχουν άλλες ισορροπίες στην αγορά ,αλλά το feasibility report της θα είναι βασισμένο στην ίδια χωρητικότητα και στην ίδια κατηγορία αστεριών της Uefa (elit) ,όπως είχε προγραμματιστεί το 2008 ώστε να έχει και τις αντίστοιχες δυνατότητες εσόδων.

Γιατί τα λέω όλα αυτά και τα θεωρώ αρκετά σημαντικά κι ας μην θέλει -τουλάχιστον τώρα- η IMG να αναμειχθεί με την κατασκευή παρά μόνο με την αξιοποίηση του γηπέδου; Γιατί σε κάποια φάση πρέπει να σταματήσει το παραμύθι ότι για τον Παναθηναϊκό ενδιαφέρονται μόλις 2-3 άνθρωποι και οι λύσεις για οποιοδήποτε εγχείρημα που σχετίζεται με τον Παναθηναϊκό είναι περιορισμένες και προέρχεται μόνο απο αυτού τους 2-3 ανθρώπους. Εδώ έχουμε μια εταιρία κολοσσό marketing&management στον παγκόσμιο αθλητισμό που δηλώνει απόλυτα θετική να συνεργαστεί και να αναπτύξει μελέτες για την βιωσιμότητα του νέου γηπέδου. Εξίσου εύκολα ,θα εμφανιζόντουσαν χορηγοί για τον Βοτανικό (και όχι μόνο η Marfin) ,εξίσου εύκολα θα βρισκόντουσαν και επενδυτές για την ίδια την ομάδα. Μόνο να θυμίσω τoυς Αμερικάνους της Αxiom Capital που έφαγαν πόρτα για το εγχείρημα της λαϊκής βάσης που πρότειναν και λίγους μήνες μετά ο ίδιος Βαρδινογιάννης αποθέωνε τον Γ.Αλαφούζο για το ίδιο μοντέλο διοίκησης. Και τώρα οι Αμερικάνοι ούτε θέλουν να ακούνε για τον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός κανονικά έπρεπε να καταφεύγει σε λύσεις απο το εξωτερικό για να βοηθηθεί μέσω νέων κεφαλαίων και τεχνογνωσίας στο οτιδήποτε.

Τώρα ,παρουσιάζουμε μια εταιρία πετυχημένη στον χώρο της και με τα πρόσφατα παραδείγματα των Wembley-Amsterdam Arena-Luzhniki να δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με μια εταιρία αποτελεσματική και κυρίως με συγκεκριμένο πλάνο. Εδώ πέρα μας εγγυάται ότι υπάρχει ένα πλάνο βιωσιμότητας για τον Βοτανικό που θα επιφέρει κέρδη στην ΠΑΕ και θέλει να συνεργαστεί. Η ίδια η ΠΑΕ θέλει ή θα καταφύγει στις λύσεις Αλαφούζου για 25.000 θέσεις μειωμένης κατηγορίας;

Επαναλαμβάνω πως η IMG κάνει ανοιχτή πρόσκληση προς την ΠΑΕ για σύναψη συνεργασίας. Προφανώς και μυρίζονται χρήμα ,δεν είναι ηλίθιοι. Εκτός κι αν βολεύει πάλι την ίδια την ΠΑΕ ,να προωθεί τις δικές της λύσεις ,απλά για να κονομήσουν συγκεκριμένοι άνθρωποι.

Και μια προσωπική εκτίμηση. Αν τίθεται θέμα κεφαλαίου ,γιατί η ΠΑΕ να μην απευθυνθεί στο εξωτερικό για ξένα κεφάλαια και να κάνει ένα νέο υπερσύγχρονο γήπεδο όπως αρμόζει στην ιστορία του Συλλόγου; Θα μας χαλούσε τόσο πολύ; Ή ντε και καλά το γήπεδο πρέπει να το χτίσει ο Βαρδινογιάννης και η παρέα του;

ΥΣ: Θα προσπαθήσω να έχω επικοινωνία και με άλλες ξένες εταιρίες. Έτσι για να γίνει κατανοητό σε όλους ότι ο Παναθηναϊκός ως όνομα ,ιστορία και δυναμική ,καθώς και η προοπτική ανέγερσης του νέου γηπέδου είναι άκρως ελκυστική για τους ξένους και οι πόρτες της ΠΑΕ είναι κλειστές ,επειδή έτσι θέλουν οι ίδιοι.

ΥΣ2: Η IMG έχει συνάψει συνεργασία με το Wembley για 10 έτη και πριν καν τα μισά ,τα αποτελέσματα εσόδων-κερδοφορίας ,είναι πάνω απο τα αρχικώς προβλεπόμενα. Σίγουρα τα μεγέθη δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμα ,αλλά αναλογικά αν το δούμε στα ίδια συμπεράσματα θα καταλήξουμε.

Σχόλια

  1. Γιώργος Αλεξόπουλος13/12/12 2:49 μ.μ.

    Γιώργο να σου θυμίσω μόνο ότι αυτό που φοβάσαι (ελέω ΑΕΚ) ότι θα γίνει στην ομάδα μας, έχει ήδη γίνει! Και μάλιστα από Έλληνες επιχειρηματίες. Ο μισός επιχειρηματικός κόσμος έχει ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια με τα της ΠΑΕ κι αυτή τη στιγμή κάνουμε ΑΜΚ 3 εκ. ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοίταξε , φίλε Γιώργο, είμαι της άποψης Λουκά Μπάρλου , (δεν ξέρω αν τον έχεις ακούσει , ήταν ο πιο πετυχημένος πρόεδρος στην ΑΕΚ) , δηλαδή ότι ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν πρέπει να παίρνουν ελληνικές ομάδες , γιατί δεν ξέρουν την εδώ πραγματικότητα. Αυτή είναι η άποψή μου , μπορεί να είμαι συντηρητικός στην θέση μου , αλλά τους ξένους επιχειρηματίες δεν τους εμπιστεύομαι. Μικτός συνδυασμός Ελλήνων-ξένων πιστεύω ότι θα απέδιδε καλύτερα.


    Δεν τα ξέρουν όλα καλά , και εγώ αν πάω στην Γερμανία να ανοίξω τεχνικό γραφείο , θα τα κάνω μαντάρα , γιατί εκεί ισχύουν άλλοι κανονισμοί που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Χρειάζεται μεγάλη περίοδος προσαρμογής , να μπω στο πετσί του Γερμανού , πως θέλει το κάθε πράγμα να το κάνω κ.ο.κ. Πρέπει να γίνω Γερμανός , έτσι θέλουν εκεί , και αυτό πρέπει να γίνει, Το ίδιο απαιτούμε και εμείς στους ξένους που έρχονται εδώ , να γίνουν Ελληνες. Αυτό απαιτεί μακρά περίοδο προσαρμογής , ο χρόνος όμως στον Παναθηναϊκό είναι λίγος.


    Έπειτα είναι οι προθέσεις των. Αγαπούν την ομάδα , πονάνε τον σύλλογο; Διαθέτουν το απαραίτητο τσαγανό να τα βγάλουν πέρα με καταστάσεις στις οποίες δεν είναι συνηθισμένοι; ΕΠΟ , στημένες διαιτησίες , παράγκα , αντιπαραθέσεις με οπαδούς.


    Κοίταξε φίλε Γιώργο , οι Έλληνες επιχειρηματίες όσο και αν θέλουν να κερδοσκοπήσουν , φτιάχνοντάς το όνομά τους με τον Παναθηναϊκό , πιστεύω ότι η ενασχόλησή τους με τόσο σοβαρό και δυνατό σύλλογο τους κάνει αυτόματα οπαδούς της ομάδας , την οποία αγαπούν και θέλουν να την βοηθήσουν.


    Δεν μπορώ να σκεφτώ , ότι υπήρξε κάποιος πρόεδρος της ομάδας μας στο παρελθόν που είχε κακές προθέσεις. Ακόμα και τον Γιάννη Βαρδινογιάννη που μπορεί κανείς να το κατηγορήσει ότι τα έκανε μαντάρα με την παράγκα και το γήπεδο , εντούτοις και αυτός προσέφερε στην ομάδα.


    Και ο Αλαφούζος , (επαναλαμβάνω δεν έχω καμία επαγγελματική σχέση μαζί του) το θέμα του γηπέδου το χειρίζεται ως στιγμής πολύ καλά , σε σχέση με αυτά που παρέλαβε. Η φράση που είπε , η ομάδα να πάει από "γήπεδο σε γήπεδο" φανερώνει πέραν του οικονομικού κέρδους που επιδιώκει για το σύλλογο και την αγάπη προς αυτόν. Δεν θέλει η ομάδα να παίζει σε ξένο ενοικιαζόμενο γήπεδο , αλλά να έχει την δική της έδρα για να αποκομίζει τα όποια κέρδη.


    Συμφωνώ μαζί του , αλλά και με τον Καμίνη , στο ότι θέλουν ένα πιο μικρό και πιο συμμαζεμένο γήπεδο από αυτό που υπήρχε στα αρχικά σχέδια , προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής μας. Μπορεί ίσως να στενοχωρήσω τον Πρες , αλλά και τους οπαδούς μας με αυτή την άποψή μου , αλλά οικονομικά βλέπω -λόγω της στενής σχέσης μου με την κατασκευή- ότι είναι η καλύτερη λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΙΩΤΗΣ13/12/12 2:53 μ.μ.

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ


    ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ (και όχι να συμπληρώσω γιατί είδη αναφέρονται στο άρθρο)


    1. Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΑΡΚΗΣ (αρκεί αυτοί που τον διοικούν να νοιάζονται για τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ και όχι για την τσέπη τους)


    2. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΑΝΤΖΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 33 πάμε στα 34 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ...
    ...ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ (εκτός τον ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΑΙΩΝ)...
    ...ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΦΡΟΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ (Ο ΜΠΡΟΣΤΙΝΟΣ) ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ


    ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡ-ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ...
    ...ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΙΓΟΥΡΟ ΧΡΗΜΑ Ή CASH FLOW...ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ΠΟΥ ΚΟΒΕΙ ΧΡΗΜΑ ΒΡΕΞΕΙ ΧΙΟΝΙΣΕΙ...


    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΛΑΤΕΣ...


    ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΥΛΟ ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΕΛΑΤΕΣ ΕΙΧΑΝΕ ΤΟ κόκκινο λαγό
    και μας είχανε και ΕΞΟΧΙΚΟ στα 13' από το ΚΕΝΤΡΟ...!!!


    ΥΓ. άσχετο με τα παραπάνω ΑΛΛΑ ρε παιδία αν δεν το βγάλω από μέσα μου θα σκάσω...


    ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΕ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΑΓΑΠΗΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΓΩΙΣΜΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΑΘΟΣ...


    Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ...ΑΛΛΑ...ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...


    ΚΛΕΙΣΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΖΕΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ...ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΤΟΝΟ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ
    ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΒΑΘΙΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ...
    (όχι μόνο για τις αθλητικές επιτυχίες αλλά και γιατί ΔΗΜΟΣΙΑ θα έχεις βάλει το ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ πάνω από τον ΕΓΩΙΣΜΟ ΣΟΥ κάτι που σε προσωπικό επίπεδο ούτε εμείς ο απλός ο κόσμος το καταφέρνουμε συχνά)...


    ...ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΛΙΣ 3 ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΝΒΑ (γι'αυτό είχε τρελαθεί ο ΖΕΛΙΚΟ)...
    ...ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ "BRAND NAME"...
    ...ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΞΕΡΟΥΝ...
    ...ΜΕ ΛΙΓΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΜΥΑΛΟ ΘΑ ΜΑΣ ΘΑΥΜΑΖΟΥΝ...
    ...ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ




    ΥΓ- ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΙ ΠΗΓΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΓΩΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΛΒΕΡΤΗ (και όχι μόνο) ΠΡΙΝ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΝΑΧΤΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΑΛΒΕΡΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΣΗΜΕΡΑ


    ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ "ΜΗΝΥΜΑ...ΝΑ...ΕΛΗΦΘΗ"...ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου