Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Α. Βωβού



   Διάβασα πριν λίγες ώρες τη συνέντευξη του Άρη Βωβού στο zougla.gr κι επιτρέψτε μου να πω ότι παρατήρησα αρκετό πανικό στις δηλώσεις του επιχειρηματία. Γνωρίζει προφανώς κι ο ίδιος πως στην υπόθεση της Διπλής Ανάπλασης χάνει έδαφος, γι αυτό και πλέον προσπαθεί όχι να επιτύχει κέρδη, αλλά τη μικρότερη ζημία για την επιχείρησή του. Αυτή τη στιγμή αν για τον Παναθηναϊκό η υλοποίηση του project είναι ζωτικής σημασίας, για την εν λόγω εταιρεία είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται για να συνεχίσει να υπάρχει. Μιλάμε για μια εταιρεία που δραστηριοποιείται από τα μέσα της δεκαετίας του 80 και η κρίση την οποία βιώνει αυτή τη στιγμή ίσως αποβεί μοιραία.

   Παρ' όλα αυτά, στην προσπάθειά του να δείξει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο πραγματικά είναι, σχολίασε άστοχα πολλά από τα θέματα που αφορούν τον Σύλλογο. Ίσως να μην πρέπει να ασχοληθώ με τα λεγόμενα τρίτου σχετικά με την Ομάδα μας, αλλά τυχαίνει αυτός ο "τρίτος" να έχει δέσει (καλώς ή) κακώς το όνομά του με το γήπεδο του Παναθηναϊκού, κι επειδή χρόνια τώρα το τοπίο είναι ομιχλώδες όσον αφορά το γηπεδικό καλό θα είναι να μην ξεχάσουμε κι αυτά που ήδη ξέρουμε. Οπότε ας τα πάρουμε ένα-ένα:


-Εκτός από την αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99, περιμένουμε μέσα στο Νοέμβριο και την συζήτηση του Προεδρικού Διατάγματος για την Διπλή Ανάπλαση. Τι προσδοκάτε από το ΣτΕ; «Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και περιμένουμε ότι αυτή την φορά θα εφαρμοστούν οι νόμοι. Ακούω ότι διαμαρτύρεται η ΠΑΕ, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει η Διπλή Ανάπλαση, εάν περιμένουμε να φτιαχτεί το γήπεδο! Υπάρχει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με τον Δήμο Αθηναίων που αναφέρει ξεκάθαρα ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας. Εμείς θα τις τηρήσουμε στο ακέραιο. Υπάρχει πλαφόν για τις εργασίες για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη στα 13,5 εκατ. ευρώ. Ο Ερασιτέχνης έχει κάποιες προπολεμικές εγκαταστάσεις και θα του φτιάξουμε νέες. Τώρα κινδυνεύουν να τους πέσει κανένα ντουβάρι στο κεφάλι. Θα πάθει τίποτα κανένα παιδί και θα τρέχουν… 
Ο Παναθηναϊκός ας φτιάξει το γήπεδό του, όποτε θέλει, αλλά δεν μπορεί να ζητάει να κατασκευαστεί πριν απ’ όλα, την στιγμή που δεν υπάρχουν τα χρήματα. Η εταιρεία Βωβός δεν μπορεί ν’ αναλάβει και άλλα. Το ποδοσφαιρικό γήπεδο δεν είναι στο συμφωνητικό με τον Δήμο. Δεν ξέρω τι προσπαθεί να κάνει ο κύριος Καμίνης. Ακούω ότι θέλει να τους ικανοποιήσει όλους, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί, αυτή την στιγμή. Το κλειδί το κρατάει ο Δήμος». 



   Κατ' αρχάς το να ζητά να εφαρμοστούν οι νόμοι του Κράτους ο συνιδιοκτήτης μιας εταιρείας που έχει πατήσει επί πτωμάτων προκειμένου να νομιμοποιηθούν με διάφορους τρόπους οι κατασκευές της (με τελευταίο λαμπρό παράδειγμα το κτίριο ΘΩΝ στην Αλεξάνδρας) κι έχει βρει αρκετές φορές απέναντί του το ΣτΕ, είναι τουλάχιστον τραγελαφικό. Ειλικρινά δεν ξέρω τι πραγματικά θα είχε να επιδείξει η συγκεκριμένη εταιρεία αν όντως εφαρμόζονταν οι νόμοι του Κράτους όπως ο Βωβός διατυμπανίζει, και πώς για παράδειγμα θα ήταν η λεωφόρος Κηφισίας σήμερα.

Πηγαίνοντας παρακάτω, επιτρέψτε μου μια ιστορική αναδρομή: Το 2006  θεμελιωνόταν το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης που με λίγα λόγια προέβλεπε τη μετατροπή του χώρου του γηπέδου της Αλεξάνδρας σε πάρκο, με προϋπόθεση την ανέγερση νέου στο Βοτανικό. Επειδή λοιπόν τα αντανακλαστικά των εμπλεκομένων δεν ήταν και τόσο καλά όπως αποδείχτηκε, η BABIS VOVOS CONSTRUCTING αγόρασε εν μια νυκτί ένα τεράστιο κομμάτι της περιοχής προκειμένου να χτίσει εκεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας. Το πώς γνώριζε εγκαίρως ότι θα διετελεστεί έργο εκεί είναι ένα από τα 2 μεγάλα μυστήρια της ιστορίας. Το άλλο είναι το γιατί η εν λόγω εταιρεία να εμπλακεί στις συμβάσεις του Συλλόγου, και γιατί περαιτέρω να μη μπορεί να ανεγερθεί γήπεδο εκεί χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία με το Βωβό. Εκεί όμως που θέλω να καταλήξω είναι ότι δικαιολογημένα η Διπλή Ανάπλαση δε μπορεί να προχωρήσει χωρίς γήπεδο, γιατί το γήπεδο μαζί με τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη είναι μια από τις 2 βασικές συνιστώσες της, και όχι το εμπορικό! Γι αυτό και ο Καμίνης προσπαθεί "να τους ικανοποιήσει όλους" !

   Στα λεγόμενά του περί τωρινών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη, μόνο ένα σχόλιο: Ακόμα κι έτσι ελλιπέστατες όπως είναι τώρα οι εγκαταστάσεις, πιστέψτε με είναι πολύ καλύτερες από τις αντίστοιχες άλλων ομάδων (χωρίς να παραβλέπω σοβαρά προβλήματα), και δε νομίζω ότι ο Α. Μακρόπουλος θα διακινδύνευε τη ζωή ακόμα και της καθαρίστριας των τμημάτων. Πρόσφατα έκανε μια πολυδάπανη ανακαίνιση στην ξιφασκία, και γενικότερα με δικές του προσωπικές ενέργειες δίνει τουλάχιστον αξιοπρέπεια στον Ερασιτέχνη. Νομίζω ότι τέτοιες δηλώσεις δεν πρέπει να γίνονται γιατί κατ' αρχάς προσβάλλουν αυτόν τον άνθρωπο και υποβαθμίζουν τις προσπάθειές του.



-Τι θα συμβεί εάν δεν περάσει το Προεδρικό Διάταγμα και μπει εκ νέου στον «πάγο» το πρότζεκτ;«Εάν δεν εγκριθεί θα κρύβονται άλλα πράγματα από πίσω. Εμείς κάναμε ότι μας ζήτησε το ΣτΕ στην προηγούμενη εισήγησή του. Μειώθηκε ο συντελεστής δόμησης, αυξήθηκαν οι χώροι πρασίνου. Όλα γίνονται στην καμπούρα του Βωβού. Λες και είναι εγκληματίας ένας επιχειρηματίας που επένδυσε στην χώρα του, στηριζόμενος σ’ ένα νόμο του ελληνικού κράτους». 

   Εάν δεν εγκριθεί θα σημαίνει ότι ο Ερασιτέχνης και ο Δήμος θα έχουν σκεφτεί ορθολογικώς και δε θα πλήξουν την ΠΑΕ, όπου ουσιαστικά εκείνη διαπραγματευόταν με όλες τις κατευθύνσεις και είχε θέσει ως αρχική προϋπόθεση την ανέγερση ποδοσφαιρικού γηπέδου. Απλά με μη έγκριση του προεδρικού διατάγματος υπογράφεται αυτομάτως η καταδίκη της εταιρείας του Βωβού και βγαίνει εκτός παιχνιδιού. Η αδιαλλαξία Ερασιτέχνη και ΠΑΕ είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη στρατηγική και νομίζω ότι δε θα βγουν χαμένοι. Το θέμα έχει τραβήξει αρκετά παραπάνω από ότι θα έπρεπε, και προφανώς ο κ. Βωβός κάνει μεγάλο λάθος: όλα γίνονται στην καμπούρα του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ.

-Σκοπεύετε να μιλήσετε με τον Παναθηναϊκό;
«Θέλω να κάνω ένα ραντεβού με τον κύριο Αλαφούζο και θα επιδιώξω να το κάνω. Δεν μπορώ να πω εγώ τι θα κάνει ο Παναθηναϊκός. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες (εμπορικό, εγκαταστάσεις Ερασιτέχνη) μπορεί να παίζει στη Λεωφόρο, αν και νομίζω ότι υπάρχουν θέματα στατικότητας».

-Στο παρελθόν είχατε πει ότι εάν σας μπλοκάρουν θα καταθέσετε αγωγές σε βάρος του Δήμου Αθηναίων και του Παναθηναϊκού. Μάλιστα είχατε πει για ένα ποσό ύψους 280 εκατ. ευρώ…
«Δεν θέλω σε αυτή την φάση να μιλήσω για αποζημιώσεις. Ο Παναθηναϊκός ψυχορραγεί. Πως θα πάω να του ζητήσω εγώ αποζημίωση; Το κακό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι δεν μπορεί να βρει χρηματοδότη. Ίσως σε 2-3 χρόνια ν’ αλλάξουν τα πράγματα και να μπορεί να χτίσει το γήπεδο. Όμως η Διπλή Ανάπλαση δεν μπορεί να εξαρτιέται από το γήπεδο! Έλεος πια…».


   Τίποτε παραπάνω από το γεγονός ότι έχει γίνει αντιληπτό το εξής: εφόσον δεν έχει το πάνω χέρι, δε μπορεί να διαπραγματεύεται με τους ίδιους όρους όπως κάποτε. Ξέρει καλά πως και αγωγές να κατατεθούν, δεν πρόκειται στην πραγματικότητα να αποζημιωθεί από καμία εκ των δύο πλευρών. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση, τη μεγαλύτερη ζημία θα την υποστεί η επιχείρησή του.


Υ.Γ. Καλό θα είναι όσο κι αν έχει κουράσει το θέμα του Βοτανικού, όσα αδιέξοδα κι αν έχουν προκύψει μέχρι τώρα, ο κόσμος του Παναθηναϊκού να μην πάψει να ασχολείται ζεστά με το θέμα, αλλά να το παρακολουθεί προσεκτικά. Καλώς ή κακώς δε γίνεται να ανέβουμε επίπεδο αν δεν αποκτήσουμε δικές μας, σύγχρονες εγκαταστάσεις. Αλλιώς θα κινούμαστε συνεχώς στον αστερισμό του "περίπου", κι οι εξελίξεις θα τρέχουν χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει πραγματικά, πολλές φορές με ολέθρια αποτελέσματα.

Η συνέντευξη του Άρη Βωβού στο zougla.gr.


Σχόλια

  1. Πολύ σωστές οι τοποθετήσεις σας , σε επίμαχα σημεία της συνέντευξης του Βωβού στο Zougla.gr. Συμφωνώ σε όλα εκτός του υστερόγραφου. Η προσωπική μου άποψη με βάση την οικονομική κατάσταση της χώρας μας , καθώς και τα οικονομικά μεγέθη της ομάδας μας , είναι να επενδύσουμε στη Λεωφόρο.


    Να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την χωρητικότητα του γηπέδου , όσο συντελεστή μας δίδει ο ΓΟΚ , να τον αξιοποιήσουμε και όπου δύναται , να γίνει προσθήκη σε υφιστάμενη κατασκευή. Κατόπιν , να γίνει ριζική ανακαίνηση με ενεργειακή αναβάθμιση του γηπέδου και τοποθέτηση στεγάστρων στις 13 , 14 & 6 , 7. Το κόστος όλων αυτών των εργασιών δεν θα ξεπεράσει τα 10-15 εκατομμύρια ευρώ και ουσιαστικά θα έχουμε ένα νέο γήπεδο. Σαν καλό παράδειγμα όσων γράφω , είναι η αισθητική αναβάθμιση του χώρου της ξιφασκίας που έκανε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη.


    Για μένα ένα μεγάλο πρότζεκτ , όπως του Βοτανικού , ο κύριος λόγος ύπαρξής του , θα ήταν το ποδοσφαιρικό γήπεδο και κατά δεύτερο λόγο οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη.
    Όμως έχω σοβαρές ενστάσεις , αν όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη θα δουλέψουν , σε μια περιοχή που είναι ξένη ως προς τον χώρο γέννησης και δημιουργίας της ομάδας μας , όσο και στο γεγονός οτι το γήπεδο με όλες τις γύρω κατασκευές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό.


    Τι πρακτικά σημαίνει αυτό; Η περιοχή του Βοτανικού ήταν και είναι ακόμη και σήμερα , παρόλες τις βελτιώσεις μια βιομηχανική περιοχή. Οι περιοχές πέριξ του Βοτανικού που έχουν αστικό ιστό έχουν απόσταση απο το μελλοντικό γήπεδο και τις λοιπές εγκαταστάσεις. Το κατά πόσον θα είναι εύκολο ένα παιδάκι να πηγαίνει στο κολυμβητήριο και να διανύει 2 χιλόμετρα καθημερινά απόντος αστικού τοπίου , για μένα είναι ένα ερώτημα.


    Το ίδιο συμβαίνει και με τους οπαδούς. Στη Λεωφόρο , όταν δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε το Σαββατοκύριακο , με ένα μικρο πήδημα βρισκόμαστε . Είναι εύκολο στην πρόσβαση και πολύ λειτουργικό σαν γήπεδο. Δεν ξέρω αν αυτή η ευκολία θα υπάρξει και στο Βοτανικό.


    Άλλο σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει με ένα μεγάλο πρότζεκτ σαν αυτό που φαίνεται στις μακέτες του Βοτανικού , είναι το κόστος συντήρησης των εγκαταστάσεων και του υπαλληλικού προσωπικού. Αν το γήπεδο και οι εγκαταστάσεις ανήκουν στο Δήμο και μας τα ενοικιάζει για όλα αυτά θα πληρώνουμε αλμυρό ενοίκιο , αν ιδιοκτήτης είναι η ΠΑΕ τότε θα πρέπει τα έσοδα από τα εισητήρια και το διαφημιστικό υλικό να ισοσκελίζουν το κόστος συντήρησής των. Η Λεωφόρος δεν έχει πολλά "αξεσουάρ" και μάλλον συντηρείται εύκολα , ο Βοτανικός όμως που θέλουμε να έχει πολλά πρόσθετα απαιτεί και μεγάλο κόστος συντήρησης.


    Όλα αυτά για ένα γήπεδο χωρητικότητας 45000 θεατών , γιατί αν πάμε σε χωρητικότητα 25-30000 θεατών , και μειωθούν οι περίτεχνες κατασκευές στα στέγαστρα , και οι γύρω κήποι , τότε το κόστος συντήρησης θα είναι κατά πολύ μικρότερο.


    Σε οποιαδήποτε περίπτωση , θέλει πολύ σκέψη η φυγή απο την Λεωφόρο και πρέπει να σταθμιστούν σωστά όλες οι παράμετροι αυτής της απόφασης. Πάντως η ποδοσφαιρική ομάδα δεν μικραίνει επειδή επιστρέφει στην βάση της , αν αξιοποιηθεί σωστά αυτή η επιστροφή , τότε μπορεί πάλι να μεγαλουργήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου