Πάει για πτώχευση ο Βωβός! 5 μήνες πριν τα λέγαμε...


Αίτηση για να μπει στο άρθρο 99 ,κατέθεσε η εταιρία του Μπάμπη Βωβού με την προσωρινή απόφαση να βγαίνει αύριο και τις εξελίξεις για τον Βοτανικό να τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Τα μέτωπα σιγά σιγά ανοίγουν (Προεδρικό Διάταγμα ,ανακοινώσεις ερασιτέχνη-παε-υπεκα) και το τοπίο θα καθαρίζει ,μιας και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καμία πλευρά.

Όπως σας έγραφα στις 1/5 ,ο Βωβός έχει ζημιωθεί απίστευτα απο αυτήν την ιστορία και ήθελε να τρέξει το project του Βοτανικού ,γιατί αλλιώς θα κήρυσσε πτώχευση. Τελικά η αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 έγινε ,με αποτέλεσμα αν η εταιρία του πτωχεύσει ο λόγος που είχε για την Διπλή Ανάπλαση να περάσει στις πιστώτριες τράπεζες του (Πειραιώς ,Alpha και νομίζω Εθνική) και να ξεκινήσει νέος κύκλος συζητήσεων απο διαφορετική βάση. Αν και δεν ξέρω κατά πόσο διατεθειμένες θα είναι οι τράπεζες να χτίσουν απο την αρχή το όλο project.

Βέβαια ,η απόφαση που θα βγει αύριο θα είναι προσωρινή για την εταιρία του Βωβού ,με την τελική να βγαίνει αρχές Δεκέμβρη. Κάτι που σημαίνει πως αν στις 1/11 το ΣτΕ εγκρίνει το Προεδρικό Διάταγμα και ο Βωβός θεωρήσει πως η κατεδάφιση της Λεωφόρου δεν θα καθυστερήσει χρονικά (ανέφικτο) ,τότε μπορεί να μην κυνηγήσει την υπαγωγή του στο άρθρο 99 ,καθώς τα κέρδη που θα πιστωθεί απο την δημιουργία του εμπορικού ,φαντάζομαι πως θα υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε άμεσο χρόνο.

Για μένα το πιο πιθανό σενάριο με τα υπάρχοντα δεδομένα ,είναι η εταιρία του Βωβού να οδηγηθεί στην πτώχευση και οι τράπεζες να αναλαμβάνουν το project ,έχοντας ολοκληρώσεις και τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους σε έναν σημαντικό βαθμό. Εμείς σαν Παναθηναϊκός τι θέλουμε; Άμεσα διαθέσιμα κεφάλαια ...θα γλυκαθεί κανείς λεφτάς μας απο την μπίζνα του γηπέδου;

ΥΣ: Ακύρωση όλου του project μην περιμένετε να συμβεί ...ο Αλαφούζος απο την πρώτη στιγμή πιο πολύ κοιτούσε πως θα χτιστεί το γήπεδο στον Βοτανικό ,παρά πως θα λειτουργήσει ομαλά η Παναθηναϊκή Συμμαχία. Και δεν τον κατηγορώ...

Σχόλια

  1. Παρακαλώ όλοι σας , κοιτάξτε πόσο κόστισαν τα γήπεδα στην Πολωνία που δεν την θεωρούμε σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα. Δείτε το λήμμα Γκντανσκ Αρένα , στη Βικιπαιδεία , θα δείτε αν το ανοίξετε, ότι το γήπεδο κόστισε 775 εκατομμύρια ζλότυ ( το νόμισμα της Πολωνίας). Αν πάρετε την ισοτιμία με Ευρώ , 1 ζλότυ = 0,244 ευρώ. Άρα 775,000,000 x 0,244 = 189,000,000 ευρώ , είναι το συνολικό κόστος για την κατασκευή ενός νέου γηπέδου 43,000 θέσεων στην πόλη Γκντανσκ της Πολωνίας. Βλέπεται λοιπόν στην Πολωνία μια χώρα που έχει σημαντικά οικονομικά προβλήματα ότι ένα γήπεδο αντίστοιχο του Βοτανικού , με την ίδια χωρητικότητα περίπου , κόστισε 189 εκατομμύρια ευρώ , δηλαδή πολύ παραπάνω από τα 100 εκατομμύρια που σας γράφω ότι θα στοιχίσει ο Βοτανικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο ωραία είσαι πολιτικος μηχανικός μπράβο σου και συγχαρητήρια. Σέβομαι τους ανθρώπους που έχουνε αφιερωθεί στην επιστήμη τους και το διαβάσμα, γιατι τους καταλαβαίνω.
    ΑΛΛΑ..έχεις την άποψη σου έχω την άποψη μου μη προσπαθείς να μου επιβάλεις την αποψη σου δέξου οτι διαφωνούμε. Δε μπορώ να κατάλαβω γιατι μερικοί θέλετε με το ζόρι να συμφωνούμε με αυτά που λέτε και με κάνετε να επαναλαμβόνομαι. Έχω γράψει τις ενστάσεις μου για την Λεωφόρο έχεις γράψει εσύ τα υπερ κατά τη γνώμη σου δε καταλαβαίνω λοιπόν για ποιο λόγο γράφεις αυτά που γράφεις τώρα απευθυνόμενος σε εμένα λες και εγώ κρίνω την τύχη του έργου.

    Προφανώς και το έργο έχει κολλήσει στα χρήματα . Δε χρειάζεται να είσαι πολιτικος μηχανικός για να βγάλεις ένα τέτοιο συμπέρασμα . Και προφανώς εννοείται οτι δε φτάνουν τα 23 εκατομμύρια και χρειάζονται και άλλες επιχορηγήσεις κεφάλαια και κτλ. Όμως είναι η βασική χορηγία του γηπέδου στο σχεδιασμό .

    Μελέτες σε ένα τόσο προχωρημένο σχέδιο έχουνε ήδη γίνει , να με συγχωρείς δηλαδή αλλά δε περίμενε ο Παναθηναικός από σένα για να ενημερωθεί για τη Λεωφόρο , το Βοτανικό και κτλ πόσο μάλλον από εμένα..

    Και αυτό το άσε την ομάδα να επιστρέψει τη Λεωφόρο τι μου το λες..λες και εγώ δε τις επιτρέπω να παίξει εκεί . Κάτσε να δούμε και αν ο Αλαφούζος έχει πραγματικά τέτοια σχέδια ή ήταν ακόμα ένα επικοινωνιακό τρικ .

    Εγώ πάντα θα έχω μεγάλες προσδοκίες και απαιτήσεις από τον Παναθηναικό γιατι έτσι μας είχε μάθει ο Παναθηναικός. Όποιος θέλει να μικρύνει τον Σύλλογο ας ασχοληθεί με άλλη ομάδα. Προφανώς δεν αναφέρομαι σε σένα αλλά σε οσους έχουνε παίξει με το προτζεκτ του γηπέδου όλα αυτά τα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μικραίνει η ομάδα όταν επιστρέψει στη Λεωφόρο , εκτός και αν εσύ δεν θέλεις να πάμε γιατί κάτι άλλο έχεις στο μυαλό σου. Εξάλλου το ξέρεις καλά όταν επιστρέψαμε την περίοδο 2001-2005 , στη Λεωφόρο , τις μεγαλύτερες διακρίσεις απέναντι σε Ευρωπαϊκές ομάδες σε αυτό το γήπεδο τις κάναμε. Μην τα ξαναγράφω , Αρσεναλ , Μπάρτσα , Σάλκε , Αιντχόφεν , Άντερλεχτ , ΦενέρΜπαχτσέ , Μαγιόρκα κλπ σε αυτό το γήπεδο τις κερδίσαμε. Επιπλέον 3 φορές στα 4 χρόνια που παίξαμε εκεί νικήσαμε τον Ολυμπιακό. Στο ΟΑΚΑ ως τώρα μια φορά την εποχή της πολυμετοχικότητας κερδίσαμε τον Ολυμπιακό , οι άλλες φορές είναι περισσότερο ήττες και λιγότερο ισοπαλίες.


    Όχι δεν θέλω να σου επιβάλλω την γνώμη μου , είμαι δημοκρατικός πολίτης και σέβομαι και εκτιμώ την άποψη κάθε ανθρώπου είτε είναι φτωχός είτε πλούσιος , είτε αμόρφωτος είτε μορφωμένος.


    Εκείνο που με τρελαίνει στην άποψή σου είναι το ότι ξέρεις ότι στο ΟΑΚΑ η ομάδα δεν έχει έδρα , παίζουμε ματς και τα 2/3 των κερκίδων είναι άδεια. Ο Γιτζάκ Σουμ που φαντάζομαι ότι τον εκτιμάς , είπε ότι όταν έπαιζε η ομάδα στη Λεωφόρο το γήπεδο ήταν πάντα γεμάτο. Δεν λέω , η ομάδα τότε ήταν κλάσεις ανώτερη της σημερινής , αλλά και πάλι αν επιστρέψουμε , λόγω θέσης , αλλά και γειτνίασης με το κτήριο των οργανωμένων οπαδών μας θα είναι σχεδόν πάντα γεμάτη. Λοιπόν ποίος ο λόγος να το λιβανίζουμε και να μην επιστρέψουμε άμεσα;


    Το να συζητάμε για τον Βοτανικό είναι άκαιρο. Τα λεφτά που απαιτούνται είναι πολλά και το ξέρουμε όλοι , τα 23 εκατομμύρια σου το επαναλαμβάνω κάνουν ΜΌΝΟ για γήπεδο 10000 θεατών , γιατί αν θέλεις να παίζεις τουλάχιστον ματς ΟΥΕΦΑ πρέπει πλην των κερκίδων να εξασφαλίσεις 4 προβολείς και 2 στέγαστρα για τις θέσεις των επισήμων , που δεν είναι μικρά θα υπολογίσεις 1000 τετραγωνικά μέτρα το καθένα από αυτά.


    Στη Λεωφόρο , μάλλιασε η γλώσσα μου να το λέω , το έχω γράψει στην ανάρτηση που έκανα για το κόστος των υπαρχουσών εγκαταστάσεων σε σημερινές τιμές και χωρίς να υπολογίσουμε την αξία της γης έχουμε αξία γηπέδου 18 εκατομμύρια ευρώ.
    Αν κάνουμε ενεργειακή αναβάθμιση του γηπέδου και προσθέσουμε κερκίδες εκεί που μπορεί να γίνουν (εγώ είπα που μπορούν να γίνουν) μαζί με ένα στέγαστρο στις θύρες 6 & 7 έχουμε συνολικό κόστος 16 εκατομμύρια ευρώ.


    Αν τα προσθέσεις τα 2 (κόστος υφιστάμενων εγκαταστάσεων + Ενεργειακή αναβάθμιση) φθάνουμε συνολικά στα 34 εκατομμύρια ευρώ , κόστος ενός νέου γηπέδου με προσθήκη κερκίδων που συνολικά θα δίδουν χωρητικότητα από 20000~25000 θεατές.


    Με τα 60 εκατομμύρια ευρώ που λένε ότι θα χτίσουν γήπεδο στο Βοτανικό , εγώ σου λέγω ότι η χωρητικότητά του θα είναι το πολύ 30000~33000 θέσεις. Κάτι είπε ο Αλαφούζος κάποια στιγμή ότι θα πρέπει να κατεβεί σε κατηγορία αστεριών της ΟΥΕΦΑ το γήπεδο στο Βοτανικό ώστε να γίνει με 60 εκατομμύρια. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Μείωση χωρητικότητας γηπέδου με ότι συνεπάγεται.


    Έχουμε και λέμε:
    1. νέο γήπεδο Βοτανικού 30000 θέσεων ---> κόστος 60 εκατομμύρια ευρώ
    2. Ριζικά ανακαινισμένο γήπεδο Λεωφόρου 20-25000 θέσεων ----> κόστος 34 εκατομμύρια ευρώ.


    Για το πρώτο η εύρεση χρημάτων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση με βάση την οικονομική κρίση που περνάμε , στην περίπτωση της Λεωφόρου η εξεύρεση 16 εκατομμυρίων ευρώ , αν και δύσκολη , εντούτοις είναι εφικτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν δεν είσαι μηχανικός μην λες να γίνει νέο γήπεδο γιατί δεν ξέρεις τα κόστη. Σου έγραψα χίλια δύο πράγματα για την Λεωφόρο και τον Βοτανικό. Σε εποχές οικονομικής κρίσης κανείς δεν βάζει λεφτά , ούτε οι επιχειρηματίες , ούτε οι τράπεζες . Με 22 εκατομμύρια ευρώ το πολύ να φτιάξεις γήπεδο 10000 θέσεων και αυτό με ελλείψεις. Το να φτιάξεις μια νέα κατασκευή θέλεις πολύ χρήμα , όχι πενταροδεκάρες.


    Άφησε τις μεγάλες προσδοκίες και άσε την ομάδα να επιστρέψει στη Λεωφόρο για να έχουμε τουλάχιστον βάση και έδρα. Όταν με το καλό φτιάξουν τα πράγματα , τότε μπορούν , όλοι οι εμπλεκόμενοι να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να δουν τι θα γίνει με την Διπλή Ανάπλαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τώρα είναι ΕΥΚΑΙΡΙΑ να πιέσουμε για να γίνει το ΓΗΠΕΔΟ ΜΑΣ !
    Ο Ερασιτέχνης μαζί με την ΠΑΕ πρέπει να εκμεταλλευτούνε τη δύσκολη συγκυρία για τον Βωβό και να τον πιέσουνε στην κατεύθυνση που ευνοεί τον Παναθηναικό στη Διπλή Ανάπλαση..

    Βέβαια πρέπει να μπει και ΜΑΡΟΥΛΙ ΛΕΦΤΑ πάνω από όλα από τους μετόχους ..δηλαδή τη Παναθηναική Συμμαχία.. ( λέμε τώρα ) τον Βγενόπουλο τον Αλαφούζο και όσους είναι ενεργοί .

    Ειδικά δε ο Βγενόπουλος είχε υποσχεθεί 23 εκατομμύρια χορηγία για ονοματοδοσία του γηπέδου..Βέβαια ο ίδιος μίλαγε και για Παναθηναική Πολιτεία στο Οακα..βράσε όρυζα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρες μη βγαζεις γρηγορα αυμπερασματα... Σημερα μολις βγηκε η ειδηση αυτη! Περιμενε λιγο να κατσει η σκονη και να δουμε τι παιζει... Οταν μιλαμε για τοσο χοντρες μπιζνες ποτε δεν ειναι τα πραγματα οσο απλα οσο φαινονται..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρες το project αυτό θέλει λεφτά. Όχι τα 60 εκατομμύρια ,που λέτε , αλλά 100 εκατομμύρια και βάλε. Αν βρεθεί κανένας Άραβας και τα βάλει θα απαιτήσει να πάρει και την ομάδα. Σας είπα , να είμαστε σύννους και να σκεφτόμαστε με λογική. Για μένα το project πρέπει να ακυρωθεί και να σκεφτούμε μόνο τη Λεωφόρο. Τα έχω σκεφτεί όλα , τα έβαλα κάτω και είδα τα υπέρ & τα κατά , νομίζω ότι η σωστότερη και η καλύτερη λύση , ανάλογα των συνθηκών , είναι η περίπτωση της Λεωφόρου. Μη λιβανίζουμε αυτό που ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε , δηλαδή να επιστρέψουμε στη Λεωφόρο κοιτάζοντας άλλες λύσεις και τελικά μείνουμε μια ζωή στο ΟΑΚΑ , ενόσω ο Ολυμπιακός φτάσει στους 50 τίτλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου