Είμαστε το φαβορί με την Μάριμπορ;


Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα που μου έρχεται για το ματς με τους Σλοβένους. Παλιά θα λέγαμε πως θα τους πάρουμε στην έδρα τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με κάνα 0-1 ή 0-2 ,πιο μετά "κάναμε εκκλήσεις" να παρουσιαστεί στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός ως Panathinaikos για να τους πάρουμε. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως ,ήμασταν το φαβορί με τέτοιες ομάδες. Τώρα; Δεν λέω πως πρέπει να κατέβουμε σαν φαβορί ,αλλά αν είμαστε έστω και στην συνείδηση του κόσμου αυτοί που έχουν το πλεονέκτημα στο εν λόγω ματς. Είμαστε; Αν θέλω να εθελοτυφλώ ,είναι πολύ εύκολο να πω πω ναι ,είμαστε. Αλλά δεν είναι έτσι και λίγο-πολύ όλοι το ξέρουμε μέσα μας. Το ρόστερ της ομάδας προκαλεί αβεβαιότητα και οι εμφανίσεις της ακόμη μεγαλύτερη. Η αλήθεια είναι πως μέσα στο μυαλό μου ο Παναθηναϊκός πάντα ως φαβορί θα ξεκινάει με τέτοιες ομάδες ,αλλά δεν θέλω πάλι να φάω τα μούτρα μου στην πραγματικότητα και να δω 11 παίκτες που θα μάχονται περισσότερο να μην φάνε γκολ απο κάτι Σλοβένους παρά να βάλουν.

Η αρχική ενδεκάδα και εγώ ο προπονητής

Το βασικό σχήμα που θα παραταχθεί στην Σλοβενία θα απαρτίζεται απο τους κλασικούς παίκτες με μόνη εξαίρεση την παρουσία του Κουϊνσι σε αυτό και την απόφαση για τον Φορναρόλι.

Καρνέζης ,Μπουμσόνγκ ,Βελάσκες ,Σπυρόπουλος ,Βύντρα ,Κατσουράνης ,Βιτόλο ,Ζέκα ,Σισόκο ,Κουϊνσι και Χριστοδουλόπουλος ή Φορναρόλι.

Στην περίπτωση που χρησημοποιηθεί ο Λάζαρος ,θα παίξουμε κάτι σαν ...4-6-0 ,με τον Κουϊνσι να βγαίνει πιο μπροστά κάνοντας το ένα "ψεύτικο" 4-5-1. Και η χρησημοποίηση του Χριστοδουλόπουλου θα είναι και το λογικό κατ εμέ ,αν και θα ήθελα να δω στο βασικό σχήμα την "αδυναμία" μου τον Φορναρόλι (να έβαζε και κάνα γκολ να τον υποστήριζα με μεγαλύτερη θέρμη...). Στην περίπτωση που γίνει -για μένα- η έκπληξη και χρησημοποιήθει ο Ουρουγουανός ,τότε αυτός θα μπει στην κορυφή της επίθεσης ,με το 4-5-1 να γίνεται πιο καθαρό.

Αν ήμουν εγώ ο κόουτς; Δεν θα έβαζα καθόλου τον Ζέκα. Με τις φετινές του εμφανίσεις -σε όποια θέση κι αν έχει παίξει- δεν θεωρώ πως πρέπει να έχει καπαρωμένη την θέση βασικού. Θα έβαζα τον Φορναρόλι μπροστά και θα τον πλαισίωνα απο πίσω με τους Κουϊνσι ,Σισόκο και Λάζαρο. Θα μου πείτε βέβαια πως με την παραγκώνιση του Ζέκα ,χάνεις ένα μαρκάρισμα. Γιατί τον Κουϊνσι δεν τον βλέπω και φέτος να βοηθάει στην αμυντική λειτουργία της ομάδας και ο Λάζαρος μια ναι και μια όχι.

Οι υπόλοιπες θέσεις της ενδεκάδας ,θεωρώ πως θα είναι και αυτές με τις οποίες θα πορευτούμε σε όλη την χρονιά (με εξαίρεση τον Πίντο αντί του Βελάσκες) και ο Μαρίνος θα αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική.

4-5-1 VS 4-4-2

Mε δεδομένο ότι εμείς θα παίξουμε ένα 4-5-1 ,με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, φορτώνοντας την μεσαία γραμμή και το ματς είναι Ευρωπαϊκό ,θεωρώ πως και οι Σλοβένοι θα αφήσουν το 4-3-3 που αγωνίζονται στο Σλοβένικο πρωτάθλημα και θα επιλέξουν το 4-4-2 με ρόμβο ,που θα δίνει και σε αυτούς μεγαλύτερη συνοχή στο κέντρο. Τώρα βέβαια τα συστήματα μετά απο κάποια φάση πάνε περίπατο και αλλάζουν ανάλογα τις συνθήκες ,αλλά με αυτά που έχω διαβάσει η λογική κάπως έτσι λέει πως θα παραταχθούν οι ομάδες.

Τι θα γούσταρα να δω

1. Πάσες να αλλάζουν στην μεσαία γραμμή και όχι στην άμυνα.
2. Ο Σπυρόπουλος πριν ανέβει ,να ξέρει πως ή κάποιος τον καλύπτει πίσω ή μπορεί να καλύψει τον χώρο του σε μια πιθανή αντεπίθεση.
3. Τον Κατσουράνη να έχει ακόμη πιο δημιουργικό ρόλο.
4. Τον Ζέκα επιτέλους να φανεί.
5. Τον Κουϊνσι να κάνει το σπριντ ,αλλά να μην σκάει μετά για κάνα δεκάλεπτο και να είναι ωσεί παρών.
6. Σισόκο-Κουϊνσι-Χριστοδουλόπουλος ή Φορναρόλι να πατάνε περισσότερο στην περιοχή. Γκολ εκτός περιοχής και με μακρινά σουτ μπαίνουν ,αλλά υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις να σκοράρουμε όταν μπαίνουμε και μέσα στην περιοχή.
7. Την ομάδα να ψάξει το γκολ απο την αρχή και να κατέβει για την νίκη.
8. Τον Τοτσέ να μην αγωνιστεί.

Να νικήσουμε για να υπάρχει και ενδιαφέρον

Η διαμόρφωση των αγωνιστικών είναι η καλύτερη που μπορούσε να μας κάτσει αλλά και η χειρότερη. Και αυτό θα εξαρτηθεί απο το αποτέλεσμα στην Σλοβενία. Με νίκη είμαστε για τα καλά μέσα στο κόλπο της πρόκρισης (χωρίς να είμαστε το φαβορί για την δεύτερη θέση) ,με ισοπαλία και ήττα κουνάμε -λογικά- μαντήλι. Τόσο απλά ,τόσο απόλυτα. Για αυτό αν η ομάδα θέλει να πετύχει κάτι ή να διεκδικήσει ό,τι μπορεί στο europa league  ,πρέπει με την Μάριμπορ να κατέβει για την νίκη. Ούτε σκοπιμότητες ,ούτε τίποτα. Με άλλα λόγια ,καλό θα ήταν να μην βγούμε εκτός και αυτού του στόχου απο τώρα..

Για αυτό αν ήμουν ο Φερέϊρα ,πλέον, περισσότερη βαρύτητα θα έριχνα σε αυτό το ματς παρά με τον Ατρόμητο την Δευτέρα...


Σχόλια

  1. Αν δεν είμαστε και φαβορί με την Μαριμπορ..
    Αλλά θα μου πεις εδώ με ομάδες τύπου Πανθρακικού και ΠΑΣ και ζοριζόμαστε να κερδίσουμε..

    Δεν είναι θέμα ρόστερ..ΜΟΝΟ είναι θέμα ΚΑΙ προπονητή..και γενικά ΜΗ ποδοσφαιρικών επιλογών..
    ΜΟΝΟ ΝΙΚΗ τα υπόλοιπα είναι να είχαμε να λέγαμε..

    Στη θέση που έχουνε φέρει την ομάδα κανενος η θέση δεν είναι σιγουρη . Πλέον στα δικά μου μάτια η πίστωση χρόνου στο Φερέιρα έχει παρέλθει..καιρος να κρίνεται καθημερινά ανάλογα με τα αποτελέσματα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενταξει Κωστα, ο,τι πεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σταμάτης1313/12/12 2:57 μ.μ.

    Πιθανόν ο Φερειρα θα κατεβάσει αμυντικό σχήμα.Να κρατήσει το 0 πίσω και ότι γίνει μπροστά.Λογικό ακούγεται αλλά όταν παίζεις με την πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου τέτοιο ματς πρέπει να δείξεις σοβαρό πρόσωπο και να το πάρεις.Πιστεύω πως με 8 βαθμούς μπορούμε να περάσουμε τον όμιλο.Βέβαια όλα παίζονται και από το πρόσωπο που θα δείξει η Τότεναμ με την Λάτσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σταμάτης1313/12/12 2:57 μ.μ.

    Δεν ξέρω γιατί αλλά μου φαίνεται έχοντας δει τα παιχνίδια της ομάδας όπου έπαιξε βασικός οτι ο Φορναρόλι του ταιριάζει γάντι η θέση του 10αριου.Είναι μικρόσωμος γρήγορος έχει και ντρίπλα και μπορεί να βγάλει κάθετες μπαλιές.Όταν παίζει στην κορυφή της επίθεσης χάνεται.Τον μαρκάρουν οι 2 αμυντικοί και δεν μπορεί να απελευθερωθεί.Γενικά νομίζω ότι δεν του πάει η κορυφή της επίθεσης αλλά πρέπει να έχει έναν πιο οργανωτικό ρόλο.Το θέμα είναι πως σε εκείνες τις θέσεις έχουμε Κουίνσι,Σισσοκό και Λάζαρο άρα κάποιος πρέπει να φάει πάγκο.Και βάση εμφανίσεων αυτός πρέπει να είναι ο Λάζαρος.Απο την ημέρα που έχει έρθει στον Παναθηναικό δεν έχει δείξει τρομερή βελτίωση,δεν μπορεί να είναι ο ηγέτης ούτε ο διαδάχος του Κάρα......Επιπλέον πρέπει κάτι να γίνει με την θέση του επιθετικού.Πρέπει να πάρουμε έναν επιθετικό που να μπορεί να κάνει τα βασικά.Μετά την φυγή του Σισε πήραμε τον Ισπανό απο την Β'Εθνικής και τώρα Φορναρόλι.Συν ότι έχουμε και τον Πετρόπουλο που είναι εμφανές ότι ο προπονητής δεν τον εμπιστεύεται.Ο Πετρόπουλος έιναι φορ παλίας κοπής δεν μπορεί να παίξει σε αυτό το σύστημα που τον θέλει ο Φερέιρα.Η ομάδα πρέπει να ρίξει δίχτυα στα Βαλκάνια καθώς χρήμα δεν υπάρχει και να βρει έναν φορ ο οποίος παίζει με μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και βάζει τουλάχιστον 10 γκολ την σεζόν.Τέτοιος επιθετικός σήμερα κοστίζει περίπου 200.000 με 400.000


    Συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για να χαρακτηρισεις καποιον φαβορι θα πρεπει να γνωριζεις την αξια των δυο ομαδων. Για τη Μαριμπορ δε γνωριζουμε τιποτα, ουτε την εχουμε παρακολουθησει ποτε. Οποτε...
    Παντως ενα ενδιαφερον αρθρο για τη Μαριμπορ εγραψε ο Σπανουδακης στην ιστοσελιδα του. Το συμπερασμα που προκυπτει ειναι οτι η Μαριμπορ ειναι στο επιπεδο του περσινου Παοκ, αλλα με λιγοτερο καυτη εδρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου