Πρόβλημα ύψους οροφής στον Τάφο του Ινδού: Προτεινόμενες λύσεις (2)


Στην προηγούμενη ανάρτηση που έκανα ασχολήθηκα με την λύση της έμπυξης  πασσάλων στο εξωτερικό & εσωτερικό τοιχείο των θυρών 6 & 7  , που είναι η πρώτη φάση: 

Ενδεικτική τοποθέτηση πασσάλων στο εσωτερικό & εξωτερικό τοιχείο των θυρών 6 & 7
Η δεύτερη φάση θα είναι η εκσκαφή του εδάφους εντός του τάφου του Ινδού. Το όλο εγχείρημα δηλ. η τοποθέτηση πασσάλων και η εκσκαφή του εδάφους έχει κατασκευαστικές δυσκολίες. Θα πρέπει κάπου μεταξύ των υποστυλωμάτων της θύρας 7 να ανοίξει μια τρύπα , τόση όση χρειάζονται για να περάσουν εντός του τάφου ένα μηχάνημα έμπυξης πασσάλων , ένα μικρό εκσκαπτικό μηχάνημα και ένα φορτηγάκι 12 κυβικών. Υποθέτουμε ότι με κάποιο τρόπο γίνεται  και προχωράμε παρακάτω.

Αναλυτικά οι φάσεις κατασκευής του νέου υποβιβασμένου δαπέδου:

Η πρώτη φάση είναι η έμπυξη των πασσάλων. Επειδή η κατασκευή της 6 & 7 είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα τα υποστυλώματα που κρατούν τις κερκίδες έχουν θεμέλια. Μια ιδεατή κατάσταση απεικονίζεται στο επόμενο σκίτσο: 


Ενδεικτική κάτοψη θεμελίων τάφου Ινδού
Υποθέτω ότι τα θεμέλια της θύρας 6 & 7 είναι όπως παραπάνω και το ίδιο ισχύει και στις άλλες δύο πλευρές.
Που θα εμπυχθούν οι πάσσαλοι; Θα σας το δείξω στο επόμενο σκίτσο:


Προσθήκη πασσάλων στα θεμέλια της 6 & 7
Έτσι πρέπει να τοποθετηθούν οι πάσσαλοι ώστε να στερεωθεί η κατασκευή στο έδαφος και να αποκατασταθεί η μονολιθικότητα της υφιστάμενης κατασκευής. Οι πάσσαλοι πρέπει να εμπυχθούν πολύ κοντά στα υποστυλώματα και δίπλα στα υφιστάμενα θεμέλια. 

Παρατήρηση:
Ότι κάνω είναι υπόθεση που ισχύει σχεδόν σε όλες τις κατασκευές της δεκαετίας του 60 που έχουν αυτής της μορφής θεμελίωση , αν είναι κάτι διαφορετικό δεν φέρω ευθύνη.

Η επόμενη φάση μετά την τοποθέτηση των πασσάλων είναι η προσεκτική εκσκαφή του εδάφους. Η φάση αυτή πρέπει να γίνει προσεκτικά και σιγά-σιγά γιατί στο ύψος που θέλουμε να πάμε , στα 2 μέτρα υπό του παρκέ του τάφου είναι πιθανό τα θεμέλια που στηρίζουν την 6 & 7 να βρίσκονται στον αέρα. Ακολουθεί ενδεικτική τομή 


Ενδεικτική τομή με υποστύλωμα και θεμέλιο στον αέρα

Η παραπάνω επικίνδυνη για την ασφάλεια της κατασκευής ενδεχόμενη κατάσταση , θα θεραπευτεί σε πρώτη φάση με την τοποθέτηση των πασσάλων (έχει ήδη γίνει) και σε δεύτερη φάση με μια πεδιλοδοκό που θα διατρέχει όλη την υφιστάμενη κατασκευή του τάφου του Ινδού.
Ακολουθεί ενδεικτική τομή:


Ενδεικτική τομή με προσθήκη πασσάλων και πεδιλοδοκού κάτω από τα υφιστάμενα θεμέλια
Άρα με αυτόν τον τρόπο δένουμε την υφιστάμενη κατασκευή πάνω σε μια νέα περιμετρική πεδιλοδοκό που παίζει το ρόλο του νέου θεμελίου.
Έχουμε προσθέσει στην ασφάλεια της κατασκευής δύο επιπλέον νέες κατασκευές:

  1. Περιμετρικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς πασσάλους
  2. Περιμετρική πεδιλοδοκό που δένονται σε αυτή οι πάσσαλοι , τα υπάρχοντα θεμέλια και τα υποστυλώματα. Η πεδιλοδοκός  διατρέχει περιμετρικά τον τάφο του Ινδού
Εγώ έβαλα την πεδιλοδοκό να κάθεται στα 2 μέτρα από το υφιστάμενο παρκέ και υπέθεσα 40 εκατοστά θεμέλιο άρα έχουμε το 1.60 που μας ζητά ο κανονισμός. Αν δεν βγαίνει ακριβώς σκάβουμε άλλα 20 εκατοστά πάμε στο -2.20 για να είμαστε οκέι με τα γεμίσματα και τα δάπεδα.

Αν τα παλαιά θεμέλια που πλέον έχουν ξεμπαζωθεί εμποδίζουν τους παίκτες του βόλεϋ , μπορεί με κάποιο μηχάνημα αδιατάρακτης κοπής , να κοπούν. Τον ρόλο του θεμελίου της κατασκευής τον αναλαμβάνει πλέον η νέα περιμετρική πεδιλοδοκός. 

Τέλος σε κάθε φάση χρειάζεται να γίνει έλεγχος καθιζήσεων είτε με κάποιο πρόγραμμα είτε με monitoring. Πιστεύω ότι πρόβλημα δεν θα υπάρξει , γιατί το έδαφος όπως έδειξαν οι εκσκαφές του Μετρό στην περιοχή ήταν εξαιρετικά σκληρό και με μεγάλη συνεκτικότητα.

Αυτά τα λίγα με το πως πρέπει να γίνει η κατασκευή υποβιβασμού της στάθμης του παρκέ στον Τάφο του Ινδού. Θα επανέλθω με κάποια νέα ανάρτηση σχετικά με το κόστος επισκευής. 

Ευχαριστώ θερμά τον Πρές για την φιλοξενία των απόψεών μου στο blog του.

Γιώργος





Σχόλια