Το προφίλ της Μάλαγα - Τι ομάδα θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός



Η Μάλαγα του Πελεγκρίνι μπαίνει στο μικροσκόπιο του overlap.gr με αφορμή τις επερχόμενες αναμετρήσεις της με τον Παναθηναϊκό για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι… αραβικές νύχτες φαίνεται ότι αποτελούν παρελθόν για την ομάδα της Ανδαλουσίας με τους άραβες επενδυτές να ψάχνουν την πόρτα της εξόδου – έξοδο που ήδη έχουν ακολουθήσει οι Καθόρλα, Ροντόν και Ματάισεν: βασικοί συντελεστές της περσινής πολύ καλής σεζόν που έφερε την Μάλαγα στην 4η θέση της Πριμέρα. Παρά την αγωνιστική αποδυνάμωση της ομάδας, η Μάλαγα παραμένει μία εξαιρετική ομάδα με παίκτες ποιότητας, έμφαση στο επιθετικό παιχνίδι αλλά και εμφανείς αμυντικές αδυναμίες, κυρίως στην αντιμετώπιση των αντεπιθέσεων στα πλάγια της άμυνάς της.


Γενικά Χαρακτηριστικά

Η Μάλαγα, παρά τις σημαντικές απώλειες των Καθόρλα και Ροντόν παραμένει μία άκρως επιθετική ομάδα αφού το ρόστερ της αποτελείται κυρίως από επιθετικογενείς ποδοσφαιριστές. Ο Πελεγκρίνι είναι θιασώτης του επιθετικού ποδοσφαίρου και αυτή τη συνταγή ακολουθεί και στην Μάλαγα χρησιμοποιώντας κυρίως το 4-2-3-1 αλλά και το 4-4-2. Η Μάλαγα βασίζεται:


  • στην ανάπτυξη από τα πλάγια
  • στο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης
  • στο pressing ψηλά στην αντίπαλη περιοχή
  • στις συχνές εναλλαγές θέσεων των μεσοεπιθετικών παικτών της
  • στην εκμετάλλευση των κενών χώρων
  • στην δημιουργικότητα του Τουλαλάν στα χαφ



Επίθεση

Η ανάπτυξη από τα πλάγια, οι συχνές προωθήσεις των πλάγιων αμυντικών και το pressing αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της επιθετικής λειτουργίας της ομάδας. Ο ταλαντούχος Ίσκο (στην μεταγραφική λίστα της Μπαρτσελόνα), ο Χοακίν, ο Πορτίγιο, ο Ελισέου και οι μπακ Μονρεάλ και Γκάμεθ παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην επιθετική ανάπτυξη (κυρίως στο 4-4-2). Στόχος η υπερφόρτωση της αντίπαλης περιοχής από τα πλάγια, το κάθετο ποδόσφαιρο στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και η άμεση τροφοδότηση των επιθετικών.

Στο 4-2-3-1, στο τακτικό προσκήνιο μπαίνει πολύ ενεργά ο Μπουονανότε που προορίζεται για τον ρόλο του επιτελικού μέσου, όπως ακριβώς έγινε και στο φιλικό με αντίπαλο τον Ολυμπιακό (3-3). Ο Μπουονανότε, αν και υπερβολικά ασταθής (ψυχολογικά και αγωνιστικά) έχει την δυνατότητα να αγωνίζεται ψηλά στην αντίπαλη εστία, συμβάλλει στην πίεση, τροδοδοτεί τους επιθετικούς και αλλάζει συνεχώς θέσεις χωρίς την μπάλα – στοιχεία που θέλει ο Πελεγκρίνι στο παιχνίδι του.

Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται εν πολλοίς από την απόδοση του Τουλαλάν που επωμίζεται την πρώτη πάσα δίνοντας τις κατευθυντήριες εντολές στην ομάδα έχοντας «καθαρό μυαλό», κοντινή πάσα ακριβείας και εξαιρετικό κοντρόλ.


Άμυνα

Στην άμυνα τα πράγματα δεν είναι τόσο σύνθετα από πλευράς τακτικών προσεγγίσεων. Η ανασταλτική αποτελεσματικότητα εξαρτάται από την εφαρμογή του pressing που έχει ως στόχο την όσο δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση της κατοχής της μπάλας. Η πίεση ξεκινά από τους επιθετικούς, αλλά η συνδρομή των Ντούντα και Τουλαλάν στον άξονα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, με τους δύο κεντρικούς χαφ να επωμίζονται μεγάλο μέρος της αμυντικής λειτουργίας διαθέτοντας ικανοποιητικά «τρεξίματα» παρά τον σχετικά… soft χαρακτήρα τους.

Καλή αμυντική συμπεριφορά έχουν και οι δύο πλάγιοι μπακ που όμως… ξεχνιούνται αρκετά συχνά στην αντίπαλη περιοχή δημιουργώντας ευκαιρίες για αντεπιθέσεις στα φτερά. Το σκληροτράχηλο, αν και ολίγο αργό, κεντρικό αμυντικό δίδυμο (Ντεμικέλις και Γουέλιγκντον μετά την αποχώρηση του Ματάισεν) αρέσκεται στην έντονη πίεση στους αντιπάλους αλλά αντιμετωπίζει πρόβλημα χαμηλά και στην κάλυψη κενών χώρων.

Ο Καμενί αποτελεί back-up του εξαιρετικού Καμπαλέρο, κάτι που από μόνο του αναδεικνύει την ποιότητα του διδύμου των τερματοφυλάκων που ολοκληρώνουν την άμυνα της ομάδας.

Συμπέρασμα

Τα οικονομικά προβλήματα της Μάλαγα δεν πρέπει να αποπροσανατολίζουν παίκτες και φίλους του Παναθηναϊκού. Η Μάλαγα διαθέτει ένα εξαιρετικό ρόστερ και παίκτες που μπορούν να εκτελέσουν με μεγάλη επιτυχία ένα σύγχρονο, επιθετικό στυλ ποδοσφαίρου με άξονα το παιχνίδι από τα πλάγια και το pressing. Η απώλεια του Ροντόν και ο τραυματισμός του Μπαπτίστα σαφώς αποδυναμώνουν την δύναμη κρούσης με τους Πορτίγιο και Σεμπάστιαν Φερνάντες να έχουν… μεγάλα παπούτσια να γεμίσουν.

Οι πράσινοι οφείλουν να αντιμετωπίσουν με συνέπεια την επιθετική δύναμη της Μάλαγα στις πλευρές και ταυτόχρονα να αναδείξουν τις αμυντικές αδυναμίες των Ισπανών στη κόντρα επίθεση: στοιχεία που έχει η ομάδα που χτίζει ο Φερέιρα.

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω πρωτίστως ο Φερέιρα θα πρέπει να αποσυντονίσει την λειτουργία του «εγκεφάλου» Τουλαλάν αλλά και του Ίσκο που δείχνει να παίρνει τα ηνία της μεσοεπιθετικής λειτουργίας (είτε από το κέντρο, είτε από τα αριστερά) από τον αποχωρήσαντα Καθόρλα.

Εν ολίγοις

Η Μάλαγα έχει το θεωρητικό προβάδισμα λόγω ποιοτικής ανωτερότητα έναντι των πρασίνων, αλλά ο Παναθηναϊκός διαθέτει την ευρωπαϊκή εμπειρία αλλά και τα τακτικά στοιχεία για να εκμεταλλευτεί τις αμυντικές αδυναμίες των Ισπανών σε ένα πολύ «κλειστό» ζευγάρι.



http://www.overlap.gr/malaga-piotita-mesoepithetika-evaloti-stis-antepithesis/

Σχόλια