Λεβαδειακός – Παναθηναϊκός: 0-1 | Άξονας vs άκρων σημειώσατε 2



Το χθεσινό ματς μεταξύ της ομάδας της Λειβαδιάς και του Παναθηναϊκού δεν προσφέρεται για εκ βαθέων τακτικές αναλύσεις. Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει μια νίκη σκοράροντας από στημένη φάση (για άλλη μια φορά φέτος) χρησιμοποιώντας πολλούς από τους θεωρητικούς “αναπληρωματικούς” του ρόστερ του, δίνοντας έμφαση στην επιθετική ανάπτυξη από τις πλευρές.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο
Γιώργος Παράσχος αντιμετώπισε με τον πρέποντα τακτικό ορθολογισμό τον αντίπαλό του, μείωσε τις αποστάσεις των γραμμών και με έντονο short passing game προσπάθησε να βγάλει φάσεις και να δημιουργήσει χώρους έξω από την περιοχή του Καρνέζη.

Το… κάτι σαν 4-6-0 του Παράσχου


Ο έμπειρος Έλληνας κόουτς δεν ρίσκαρε υπερβολικά στο ματς και αποφάσισε να τοποθετήσει τον Ναπολεόνι σε αρκετά κοντινές αποστάσεις από τα χαφ που τον ακολουθούσαν. Το 4-2-3-1 του κόουτς των γηπεδούχων θύμιζε σε πολλά το θεωρητικό 4-6-0 που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στα Ευρωπαϊκά γήπεδα. Ο Παράσχος ενίσχυσε τον άξονα της ομάδας του και ζήτησε από τον Ναπολεόνι να οπισθοχωρεί με σκοπό να τραβήξει ψηλά το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των πρασίνων.

Σκοπός του παραπάνω τακτικού τρικ ήταν αφενός η μείωση των αποστάσεων των παικτών του Λεβαδειακού και αφετέρου η δημιουργία χώρων στις πλευρές με σκοπό την εκμετάλλευση της ταχύτητας και τεχνικής των Ακόστα και Πόι. Οι προαναφερθείσες μειωμένες αποστάσεις των παικτών του Λεβαδιακού εκτός της αυξημένης επιθετικότητας, προσέδωσαν στην ομάδα του Παράσχου πιο ορθολογική αμυντική λειτουργία αφού ανάγκασαν τους πράσινους να εκτρέψουν το παιχνίδι τους στις πλευρές.

Ο Παράσχος αποφάσισε να ρισκάρει το “’ένας εναντίον ενός” των ακραίων του Παναθηναϊκού με τα μπακ της ομάδας του, παρά να πάρει μεγάλα τακτικά ρίσκα στον άξονα, πράγμα που μπορεί να άνοιγε την ομάδα της Λειβαδιάς και να δημιουργούσε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα για τον Κυριακίδη και του αμυντικούς του.




Επιπλέον, ζήτησε από τους παίκτες να μην κρατούν τη μπάλα περισσότερο από “ένα κοντρόλ και πάσα” και με τον συγκεκριμένο τρόπο δυσκόλεψε υπερβολικά την άμυνα στο χώρο που έκαναν οι πράσινοι στο κέντρο με τους Ζέκα, Μαρίνο και Λάζαρο να μην μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες πίεσης στα χαφ της ομάδας της Λιβαδειάς.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο λεγόμενες “καθαρές ευκαιρίες” που δημιούργησε ο Λεβαδιακός ήταν περισσότερες από αυτές που έκαναν οι θεωρητικά ισχυρότεροι πράσινοι, αποτέλεσμα της τακτικής που επέλεξε ο Παράσχος.

Ανάπτυξη από τα άκρα… χωρίς αριστεροπόδαρο

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα επέλεξε να κατεβάσει μια 11αδα με αρκετές επιλογές από τους λεγόμενους αναπληρωματικούς. Η τακτική που επέλεξε ο Πορτογάλος βάσιζε πολλά στην ανάπτυξη από τα άκρα, στα overlap των μπακ και στον έλεγχο της πρώτης μπάλας στις μεσοαμυντικές γραμμές της ομάδας του. Επιπλέον, το 4-2-3-1 του Φερέιρα περιελάμβανε:


  • Παράλληλο passing game από τους δύο αμυντικούς χαφ (Ζέκα/ Μαρίνος) που είχαν χαρακτηριστικά μειωμένες επιθετικές πρωτοβουλίες
  • Ξεκάθαρο 4-4-2 στην άμυνα (σήμα κατατεθέν της Πορτογαλικής σχολής)
  • Αυξημένα επιθετικά καθήκοντα για τους δύο μπακ Βύντρα και Λαγό
  • Ρόλο target man  στον Αντώνη Πετρόπουλο

Οξύμωρο των επιλογών του Πορτογάλου κόουτς είναι η μη παρουσία αριστεροπόδαρου παίκτη στην αρχική 11άδα της ομάδας του, πράγμα που μειώνει τις επιθετικές επιλογές σε πλάνο που περιλαμβάνει ανάπτυξη από τα άκρα.





Έμφαση στης στημένες φάσεις

Η φετινή σεζόν έχει δώσει ήδη αρκετό σκοράρισμα από στημένες φάσεις στον Παναθηναϊκό. Ο Φερέιρα γνωρίζει τις δυσκολίες της φετινής σεζόν και έχει δουλέψει αρκετά σε διάφορα τρικ που μπορεί να επιφέρουν γκολ από στημένα. Η μειωμένη, σε σχέση με το άμεσο παρελθόν, ποιότητα της ομάδα του έχουν αναγκάσει τον έμπειρο κόουτς να θυσιάσει αρκετές ώρες προπόνησης με σκοπό τη εκμάθηση του τελειώματος των φάσεων από στημένες μπάλες. Η στατιστική του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δείχνει πως το 1 από τα 3 γκολ που επιτυγχάνονται στην Ευρώπη έρχονται από στημένα, και ο Φερέιρα θέλει να εκμεταλλευτεί την παραπάνω στατιστική στο έπακρο, με σκοπό να διασκεδάσει την μειωμένη παραγωγικότητα της επιθετικής του γραμμής.


Η στατιστική εικόνα του Παναθηναϊκού επιβεβαιώνει την ανάπτυξη του από τις πλευρές. Πηγή: superleaguegreece.net

Συμπέρασμα

Ο Φερέιρα αποφάσισε να ρισκάρει με τις αρχικές του επιλογές, δείχνοντας πόσο πολύ θέλει την πρόκριση στους ομίλους του champions league. Πιστεύει στην πρόκριση, όσο δύσκολη και αν φαντάζει, και θέλει να εξαντλήσει της πιθανότητες που αναλογούν στην ομάδα του.



Ο Γιώργος Παράσχος διαθέτει ένα αρκετά ενισχυμένο ρόστερ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ο Λεβαδιακός από τη μέση και μπροστά διαθέτει αρκετή ποιότητα και πιθανότατα θα μπορεί να βγάλει αρκετά κρίσιμα γκολ. Το πρόβλημα της ομάδα της Βοιωτίας όμως επικεντρώνεται στην αμυντική λειτουργία αφού μια ομάδα με αρκετά περιορισμένες επιλογές, όπως ήταν ο χθεσινός … ρεζερβάτος Παναθηναϊκός έδειξε της αδυναμίες της αμυντικής τετράδας της ομάδας.


Σχόλια