O σχεδιασμός της ομάδας μπάσκετ -υποτίθεται- είναι καλός;

ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ...

Ζώντας ακόμη υπό το σοκ της αποχώρησης του κορυφαίου προπονητή στην ιστορία του Συλλόγου ,αναρωτιέμαι τι σόι προγραμματισμός υπάρχει στο τμήμα του μπάσκετ. Για να μην ξεκινήσω την -αναπόφευκτη- συσχέτιση σχεδιασμού και απουσίας Ζοτς ,θα περιοριστώ στα γεγονότα και αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε καθημερινά.

Καταρχήν ,να κάνω μια μικρή παρένθεση και να ξεκαθαρίσω κάτι. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος κάνει πλάκα τον τελευταίο καιρό με όλη την δημοσιογραφική πιάτσα και τους πουλάει αποκλειστικά έναντι καλής κριτικής προς το πρόσωπο του,τα οποία τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε μπαρούφες και τρώνε τα μούτρα τους.

Ο Παναθηναϊκός ,σε περίπτωση που δεν το έχετε πάρει πρέφα ,στο ρόστερ του έχει
5 παίκτες και βρίσκεται στο ψάξιμο του ψαξίματος για τους υπόλοιπους. Αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα κακό ,αν ο μεταγραφικός σχεδιασμός λειτουργούσε βάσει ενός προγραμματισμού και ιεραρχίας επιλογών. Αλλά μόνο κάτι τέτοιο δε γίνεται. Μετά απο πάρα πολλά καλοκαίρια ,ο Παναθηναϊκός των 6 ευρωπαϊκών είναι η χαρά της μεταγραφολογίας και τα ονόματα που φέρονται ως υποψήφιοι παίκτες ,αλλάζουν καθημερινά.

Αν και οι πρώτες μεταγραφές των Σχορτσιανίτη και Μπράμου ήταν κλεισμένες αρκετά νωρίτερα ,κάπου εκεί ξεκίνησε για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τον Αργύρη Πεδουλάκη το χάος. Σε συνδυασμό μάλιστα με την παταγώδη αποτυχία στο θέμα των ανανεώσεων (μόνο τον Τσαρτσαρή κρατήσαν και οι Σάρας-Περπέρογλου είναι οι τελευταίοι της λίστας) ,η ανάγκη για να καλυφθούν θέσεις έγινε μεγαλύτερη και πιο άμεση. Αλλά χωρίς να είμαι σίγουρος ,αν υπάρχει εξαρχής μια λίστα με ονόματα παικτών ,αν αυτή δημιουργείται στην πορεία και ποιος την αποφασίζει.

Χαρακτηριστικό παραδείγματα της ασυνεννοησίας που νομίζω ότι υπάρχει είναι :

1.Η περίπτωση του Νίκολας. Πριν καν προσληφθεί ο Πεδουλάκης ,η ΠΡΑΣΙΝΗ έβγαζε στο πρωτοσέλιδο της πως ο Αμερικάνος είναι με το ένα πόδι στην ομάδα. Έτσι δημιουργόταν η εντύπωση πως ο bomber θα επέστρεφε στην ομάδα. Οι μέρες περνούσαν όμως και ο Νίκολας κατέληξε στην ΤΣΚΑ του Μεσίνα. Λίγες μέρες μετά την απάντηση του παίκτη στο blog (μέσω twitter) ,πως θέλει να παίξει ξανά στην ομάδα. Άντε βγάλτε συμπέρασμα δηλαδή...

2. Η ιστορία με τον Κινέζο παίκτη. Στις 9/7 το onsports έβγαλε στην φόρα ότι ο Παναθηναϊκός πάει να χτυπήσει παίκτη της Εθνικής Κίνας. Λίγα λεπτά μετά το Gazzetta "αποκάλυψε" ότι ο παίκτης είναι ο Υi Jianlian των Mavericks. Σειρά πήρε λίγες ώρες αργότερα ο sentra που αναίρεσε το όνομα αυτό και διαβεβαίωσε ότι ο Κινέζος είναι ένα πεντάρι που παίζει στο πρωτάθλημα της Κίνας. Δύο μέρες μετά μάθαμε ότι αυτός ο παίκτης αντιμετωπίζει θέματα με την καρδιά του και ο Παναθηναϊκός αποσύρει το ενδιαφέρον του. Προχθές το eurohoops.net επανέφερε το θέμα και σχολίασε πως ο παίκτης που κυνηγάει απο την Κίνα ο εξάστερος ,είναι ο Sun Yue. Κάτι που αναπαρήγαγαν όλα τα MME και κανένας απο αυτά του Δ.Γιαννακόπουλου το διέψευσε.

Η εντύπωση μου; Ο Παναθηναϊκός θέλει να ανοιχτεί στην Ασιατική αγορά ,είναι θεμιτό και έξυπνο ,οπότε πρέπει να πάρει και παίκτη απο κει ,ώστε να γίνει πιο ελκυστικό το όνομα της ομάδας. Και επειδή πρέπει ,ο λόγος του Πεδουλάκη δεν υφίσταται και η επιλογή θα γίνει με ό,τι "κομμάτι" είναι διαθέσιμο  να έρθει στην Ελλάδα και όχι με ό,τι χρειάζεται η ομάδα. Αυτό προφανώς και δεν είναι λογική ,αλλά όταν μιλάει το χρήμα τα πάντα ακινητοποιούνται.

3. Στις 4/7 το blog ανεβάζει θέμα με την επικείμενη μεταγραφή του Μαυροειδή. Μια κίνηση που θεωρείτο κλεισμένη και ήταν stand by ,μιας και ήταν στον αέρα οι ανανεώσεις των Μπατίστ και Βουγιούκα. Μια μέρα μετά ,ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει την μεταγραφή του Σχορτσιανίτη και πριν μια εβδομάδα οι Μάϊκ και Ίαν κουνάνε μαντήλι στην ομάδα. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για τον ερχομό του Έλληνα center της Μπιλιμπάο ,με τον Παναθηναϊκό να του κάνει επίσημη πρόταση. Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός ,που με συμβόλαιο χαμηλότερων οικονομικών απολαβών έκανε δικό του τον Μαυροειδή. Ή για να το καταλάβετε ,ο εξάστερος έχασε παίκτη απο τον Ολυμπιακό. Σφαλιάρα στα μούτρα (όχι γιατί ο Μαυροειδής είναι ο τρομερός παίκτης) και άλλος ένας παίκτης που είχαμε στο περίμενε και έκλεισε αλλού.

4. Περίπτωση Περπέρογλου. Ο Δ.Γιαννακόπουλος στα τέλη Ιουνίου είχε ραντεβού με τον manager του Στράτου για να συζητήσουν το θέμα ανανέωσης του συμβολαίου του. Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν να διαπιστωθεί πως υπάρχουν οικονομικές διαφορές. Οι μέρες περνούσαν ,το θέμα είχε μπει στον πάγο ,μέχρι που έσκασε πρωτοσέλιδο του Γαύρου που μιλούσε για κίνηση ματ των Αγγελόπουλων να πάρουν τον Περπέρογλου. Τότε η διοίκηση κάλεσε ξανά τον παίκτη σε νέο ραντεβού ,χωρίς να τα βρουν και με την οριστική απόφαση να μετατείθεται για αύριο.

Ο Περπέρογλου ήταν -θεωρητικά- η πιο εύκολη ανανέωση ,αλλά χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο (και με όλους τους υπόλοιπους να την έχουν κάνει) δεν κυνηγήθηκε άμεσα το θέμα ,ώστε να κλείσει και να μην φτάνουμε τέλη Ιούλη για να δούμε αν και αυτός θα φύγει.

5. Περίπτωση Λασμέ και πιο πρόσφατη. Την Τετάρτη έκλεισε στον Παναθηναϊκό ,σήμερα μπαίνει στον πάγο ,γιατί θέλει να περιμένει προτάσεις απο το nba και η γυναίκα του δεν ψήνεται να έρθει στην χώρα μας. Και γω να κάνω μια απλή ερώτηση. Όταν γινόντουσαν οι διαπραγματεύσεις ,τα δύο αυτά σκαλώματα δεν υπήρχαν;

Στην συγκεκριμένη πάντως ,μπορεί να είναι και γκαντεμιά της ΚΑΕ.

Όπως και να χει για μένα ,οι παραπάνω περιπτώσεις είναι οι πλέον χαρακτηριστικές που δείχνουν ότι η ΚΑΕ κινείται σε θολά νερά ,ο Δ.Γιαννακόπουλος μετά την ιστορική αποδόμηση της ομάδας τα χει χάσει και ο Αργύρης Πεδουλάκης αμφιβάλλω αν έχει τον πρώτο λόγο στις συζητήσεις. Όλα αυτά συντελούν στο να είμαι πολύ περίεργος να δω ποιες θα είναι εν τέλει oι μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας. Πάντως μέχρι στιγμής ,αυτήν την αίσθηση μη προγραμματισμού μου βγάζει ,η όλη κατάσταση.

ΥΣ: Ίσως τόσα χρόνια μας είχε κακομάθει και σε αυτόν τον τομέα ο Ζοτς.


Σχόλια

  1. Aeroplanoforo Nimitz!13/12/12 3:09 μ.μ.

    Dikio eheis!

    O Tzigger tou basket ehei hasei ta auga kai ta pashalia!

    Toulahiston autos einai Panathinaikos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έβαλες και αυτή τη φωτο και θα μας πάρουν τα ζουμιά πάλι... Αυτό που φαντάζομαι είναι ότι προπονητής δεν υπάρχει για να γλυκαθεί παίκτης να έρθει στην πανάθα, πρόεδρος δεν υπάρχει αφού δεν ξέρει πώς να χειρίζεται καταστάσεις, και δε θα χρειαζόταν να ξέρει, αν έπαιρνε έναν πραγματικό προπονητή με διακρίσεις και γνώσεις στις μεταγραφές. Αποτέλεσμα, χρόνος να μην υπάρχει, ομάδα στον αέρα, μπάτζετ άφαντο, προοπτική για ευρώπη μηδέν, η πανάθα βάρεσε διάλυση. Δηλ μαύρες μέρες στον ορίζοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νίκος Παπαδάκης15/6/13 12:49 μ.μ.

    Tελικά είδατε τί έγινε έτσι; Ας πιστέψουμε πρώτα σε ό,τι χτίζετε και στις επιλογές των διοικούντων και μην αρχίζουμε να μηδενίζουμε χωρίς να δούμε πρώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και φαντάζομαι -σε περίπτωση που διαβάζεις το blog συστηματικά- θα έχεις παρατηρήσει ότι δεν έχω κανένα θέμα να παραδεχτώ όταν είμαι ή έχω βγει κάπου λάθος, θα μου επιτρέψεις εδώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου.


    Τα παραδείγματα που ανέφερα στην ανάρτηση και η κριτική τους δεν ήταν λανθασμένη. Έτσι έγιναν. Όπως ούτε είναι ψέμα πως ο αρχικός σχεδιασμός και αρκετές επιλογές απέτυχαν. Απλά θυμήσου ότι κατά την διάρκεια της σαιζόν πηγαινοερχόντουσαν ξένοι παίκτες όπως και στην αρχή πως έπαιζε ο Παναθηναϊκός πάνω στον Σχορτσιανίτη και έπειτα επιτέλους απεγκλωβίστηκε από το άκρως προβλεπόμενο παιχνίδι του.


    Η διαχείριση όμως του ρόστερ πέτυχε και για αυτό είχαμε τα εξαιρετικά αποτελέσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νίκος Παπαδάκης15/6/13 2:05 μ.μ.

    To τελικό αποτέλεσμα μετράει.Συμμερίζομαι την αγωνία σου και την αμφιβολία, αλλά να έχουμε πίστη στην ομάδα!Και ας "διαφωνούμε" για τόσο ευχάριστα θέματα όπως το να νικάς τόσο εύκολα πια τον...πως τον είπαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου