Ο Φερέιρα, ο νέος ΠΑΟ και οι… πολυθεσίτες



Η δομή του Παναθηναϊκού αλλάζει στα περισσότερα σημεία σε σχέση με το παρελθόν. Οι οικονομικές συγκυρίες και οι οριοθετήσεις από την uefa (financial fair play) αναγκάζουν τα club να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας και τις δομές τους. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την νέα εποχή που εισέρχεται η ομάδα δημιουργούν ένα νέο τρόπο λειτουργίας της ομάδας. Αρκετοί νέοι παίκτες από τις ακαδημίες ανεβαίνουν στην πρώτη ομάδα και σε γενικότερη μορφή το Ελληνικό πρωτάθλημα θα αλλάξει εκ βαθέων στο άμεσο μέλλον.


Το αγαπημένο 4-3-3 του Πορτογάλου που εγκαταλείπεται… προς το παρόν
Τα φιλικά προετοιμασίας δύσκολα ενδείκνυνται για ασφαλή τακτικά συμπεράσματα και πολλές φορές οι προπονητές των ομάδων αλλάζουν τα αρχικά πλάνα τους ανάλογα με την απόδοση των ομάδων τους στα συγκεκριμένα ματς. Οι βαθιές αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας δημιουργούν ένα μεγάλο ερωτηματικό για τον φετινό Παναθηναϊκό. Ο Φερέιρα αρέσκεται να χρησιμοποιεί τους παίκτες του σε περισσότερες από μία θέσεις και φέτος θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί όλα τα τεχνικά και φυσικά χαρακτηριστικά τον παικτών του, ζητώντας από τους περισσότερους να κάνουν πράγματα που δεν είχαν συνηθίσει μέχρι πέρυσι. Χαρακτηριστικό του τρόπου που σκέφτεται ο Πορτογάλος είναι η συνέντευξη τύπου της προηγούμενης εβδομάδας στην οποία τόνισε πως τη φετινή σεζόν τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Τόνισε μάλιστα πως την προηγούμενη χρονιά επεδίωξε να παίξει (στα περισσότερα ματς) με ένα καθαρό αμυντικό χαφ (ελέω ταυτόχρονης παρουσίας των Λέτο και Κλέιτον στο αρχικό σχήμα), ενώ φέτος θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει 2 παίκτες πίσω από τον επιτελικό μέσο της ομάδας- τουλάχιστον με το ξεκίνημα της σεζόν. Η τακτική που αρχικά επέλεξε στα φιλικά της καλοκαιρινής προετοιμασίας ο Φερέιρα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο ενόψει του πολύ δύσκολου χειμώνα για τον Παναθηναϊκό.

Οι νέοι ρόλοι των Μαρίνου και Λάζου στο 4-2-3-1

Το 4-2-3-1 που οραματίζεται ο Φερέιρα για την έναρξη της σεζόν
Δεν ήταν λίγες οι φορές την περασμένη χρονιά που ο Στέργος Μαρίνος αγωνίστηκε είτε ως εξτρά παίκτης άξονα, είτε (ως θεωρητικό) δεξί εξτρέμ. Στα μέχρι τώρα φιλικά ο 25χρονος μπακ, δείχνει να παίρνει μόνιμη θέση στον άξονα στο 4-2-3-1 του Φερέιρα, έχοντας ρόλο back up του Βύντρα στο δεξί άκρο τη άμυνας της ομάδας. Τα περσινά δείγματα γραφής του Μαρίνου σε θέση 2ου αμυντικού χαφ επέτρεψαν στον κόουτς να πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση. Ο Μαρίνος είναι ένα τυπικό παράδειγμα παίκτη του προπονητή. Είναι τακτικά αρκετά συνεπείς και σπανίως κάνει εντός του γηπέδου… “του κεφαλιού του”. Ο Φερέιρα διέγνωσε την ικανότητα του Μαρίνου να μπορεί να διατηρεί τις τακτικές υποχρεώσεις που του ανατίθενται και ζήτησε από τον διεθνή αμυντικό να υποστηρίζει την κυκλοφορία της μπάλας δίχως να υστερεί σε αμυντικές υποχρεώσεις. Το σχήμα με Μαρίνο/ Βιτόλο σε θέσεις αμυντικών χαφ όμως μειώνει αισθητά το ύψος της ομάδας στον άξονα και δημιουργεί πονοκέφαλο στον Φερέιρα. Η απουσία –λόγω Euro- του Κατσουράνη από το βασικό στάδιο προετοιμασίας της ομάδας σε συνδυασμό με το προχωρημένο της ηλικίας του, καθώς και η αρνητική τροπή που παίρνουν τα πράγμα όσον αφορά στην παραμονή του Καραγκούνη, ανοίγουν το δρόμο για τη νέα τακτική θέση του Μαρίνου.

Η προηγούμενη χρονιά “πήγε στράφι” για τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, αφού η ρήξη πρόσθιου χιαστού τον άφησε εκτός ομάδας μέχρι τα μέσα του δεύτερου γύρου. Παρόλα αυτά όμως ο Λάζος επέστρεψε αρκετά ορεξάτος και το σημαντικότερο για το ίδιο είναι πως δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα μυϊκών τραυματισμών κατά την επιστροφή του, σύνηθες φαινόμενο του συγκεκριμένου τραυματισμού. Με γεμάτη προετοιμασία και τον Κλέιτον εκτός ομάδας πλέον, ο Λάζος καλείται να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ κέντρο και επίθεσης των πρασίνων. Ο Φερέιρα αρέσκεται να τοποθετεί πάντα ένα παίκτη κοντά στο σέντερ φορ της ομάδας του. Το ίδιο έκανε και στο περσινό 4-6-0 με Κλέιτον/ Λέτο (κάτι σαν 4-4-2), το ίδιο έκανε και στον δεύτερο γύρο στο 4-2-3-1 με Κλέιτον πίσω από Τοτσέ. Ο Φερέιρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την υψηλή τεχνική του Λάζου και τα πλεονεκτήματα του στον “ένας εναντίον ενός”. Παράλληλα επιδιώκει να τον “διδάξει” να παίξει με πλάτη χρησιμοποιώντας την τεχνική του για να εφαρμόσει το κάθετο ποδόσφαιρο που αρέσει στον Πορτογάλο, πράγματα που μέχρι τώρα δεν χαρακτήριζαν το παιχνίδι του Χριστοδουλόπουλου.

Ο αντί- Κουίνσι

Η εναλλακτική επιλογή του 4-4-2
Κατά τη διάρκεια τη προηγούμενης χρονιάς ο Κουίνσι είχε τον πιο ξεκάθαρο επιθετικό ρόλο στην ομάδα. Με ελάχιστες αμυντικές υποχρεώσεις ο Γκανέζος καλείτο να εκμεταλλευτεί του χώρους που δημιουργούσε για αυτόν η ομάδα του. Επιπλέον, ο Κουίνσι ήταν ο τελικός αποδέκτης της μπάλας κατά τη φάση της αντεπίθεσης. Δεν εντυπωσίασε με την ευχέρεια του στο σκοράρισμα, αλλά μοίρασε πολλές τελικές πάσες (12), δίνοντας στον Φερέιρα ένα πολύτιμο όπλο για την –πολύ δύσκολη ομολογουμένως- προηγούμενη χρονιά. Η αντικατάσταση του Γκανέζου φαντάζει αρκετά δύσκολη, και πιο πιθανό φαντάζει το σενάριο της εξολοκλήρου αλλαγής φιλοσοφίας και επιθετικής συμπεριφοράς του ΠΑΟ, παρά της κάθε αυτού αντικατάστασης του Κουίνσι.













Συμπέρασμα

Ο Φερέιρα θέλει να ξεκινήσει τη χρονιά με κλασσικό 4-2-3-1. Η έλλειψη κεφαλαίων αναγκάζει τον κόουτς να ακολουθήσει την πεπατημένη και μην πάρει μεγάλα –αρχικά- τακτικά ρίσκα. Όπως ο ίδιος δήλωσε θέλει κάποια στιγμή να παίξει με ένα μόνο αμυντικό χαφ, αλλά ο βαθμός σημαντικότητας των πρώτων ματς της σεζόν δεν επιτρέπουν στον Πορτογάλο να εφαρμόσει τη διάταξη που τον χαρακτηρίζει. Ίσως η πρόκριση επί της Μάδεργουελ και η διασφάλιση της συμμετοχής της ομάδας στους ομίλους του Europa League να επιτρέψουν στον κόουτς να δοκιμάσει και το 4-3-3 που θέλει εν τέλει να παίξει.

http://www.overlap.gr/o-fereira-o-neos-pao-ke-i-polithesites/

Σχόλια