Η τακτική ανάλυση του ματς με τον Άρη



Με το… στανιό επικράτησε ο μέτριος Παναθηναϊκός του κακού Άρη στο άδειο και παγωμένο Ολυμπιακό Στάδιο. Το χθεσινό παιχνίδι μπορεί να μην διεκδικεί ούτε δάφνες ποιότητας ούτε πολλές φάσεις αλλά αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο, πόσο πολύ μπορεί να επηρεάσει την έκβαση ενός ματς μια μικρή τακτική πινελιά απλό τον πάγκο. ‘Η αρχική έμπνευση Φερέιρα για τοποθέτηση δύο
αμυντικών χαφ δικαίωσε αρχικά την αμυντικογενή προσέγγιση του Μασάδο, και η επιλογή Πρίτα μετά την αποβολή Σπυρόπουλου, δικαίωσε το ρίσκο Φερέιρα.


Το πλάνο Μασάδο

Ο Πορτογάλος κόουτς προσέγγισε συντηρητικά το παιχνίδι και διατήρησε το πλάτος της ομάδα του μειωμένο στο 4-5-1 που παρουσίασε στο γήπεδο. Επιπλέον:


  • Έδωσε σαφής εντολές στους ακραίους μέσους του (Τσουκάνης/ Νέτο) για συνεχείς παρακολουθήσεις των ακραίων μπακ του ΠΑΟ (Βύντρα/ Σπυρόπουλος) ώστε να μην αναπτύσσονται πίσω από την κυκλοφορία της μπάλας του ΠΑΟ.
  • Επέλεξε τη διατήρηση των θέσεων των παικτών του από την προσπάθεια ανάκτησης κατοχής της μπάλας.
  • Έτρεξε κάθετα τις αντεπιθέσεις με τον Ούμπιντεζ να αναλαμβάνει την τελική πάσα.
  • Προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να χρησιμοποιήσει την “πλάτη” του Τριανταφυλάκου.

Ξεκάθαρος στόχος του Μασάδο ήταν η διατήρηση του μηδέν στην άμυνα για την ομάδα του. Χαρακτηριστικό της προσέγγισης Μασάδο η προσπάθεια διατήρησης μικρών αποστάσεων στις αμυντικές γραμμές των κίτρινων.
Οι τελικές προσπάθειες των παικτών του Μασάδο στα δύο ημίχρονα αποτυπώνουν την προσέγγιση του Πορτογάλου στο ματς



Οι 2 + 1 αλλαγές του Μασάδο

Ο αρχικός φόβος που υποδέχτηκε το ματς ο Μασάδο αποδείχτηκε υπερβολικός. Για να μπορέσει να αντισταθμίσει την αμιγώς αμυντική απεικόνιση της ομάδας του, πέρασε τους Γιαννώτα και Κατίδη ισορροπώντας λίγο τις γραμμές του.

Η γενικότερη συμπεριφορά της μεσοεπιθετικής γραμμής του Άρη έγινε πολύ πιο ορθολογική με την είσοδο των δύο νεαρών και η αποβολή Σπυρόπουλου (58’) έδωσε κατοχή μπάλας στον Άρη για περίπου 8 λεπτά. Επιπλέον, ο Τριανταφυλάκος κινήθηκε αρκετά ανάμεσα στα τρία στόπερ του και μπόρεσε να παίξει σωστά ρόλο “υποβολέα” για την ομάδα του.

Η είσοδος του Πρίτα στη θέση του Τριανταφυλάκου, όμως έκοψε την κατοχή για του κίτρινους και έκανε το σύνολο του Μασάδο να δείχνει πιο βαρύ στο γήπεδο, τι στιγμή που ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να αντιδράσει στην αυξανόμενη κατοχή που έκαναν οι κίτρινοι.

Σχόλιο: Η επιλογή της τρίτης αλλαγής του Μασάδο δεν δικαίωσε εκ του αποτελέσματος τον κόουτς του Άρη, αφού το timing της επιλογής έκοψε τη βελτίωση του Άρη από το 58’ μέχρι το 66’.
Η στατιστική εικόνα του Ούμπιντεζ αναδεικνύει τον ρόλο του στο πλάνο Μασάδο



Το πλάνο Φερέιρα και το παράδοξό του

Το πολυμορφικό 4-5-1 του Φερέιρα τοποθετούσε τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο σε θέση φορ (με βάθος) και τον Κλέιτον σε ρόλο κεντρικού μέσου μπροστά από τα δύο αμυντικά χαφ, σε μια προσπάθεια μειώσης των αποστάσεων που είχε ο Κατσουράνης από τους Βιτόλο/ Σιμάο στο προηγούμενο ματς του ΠΑΟ. Οι Κουίνσι και Ζέκα αγωνιζόμενοι, ως εσωτερικοί μέσοι, παρείχαν υποστήριξη κυκλοφορίας μπάλας με τον Γκανέζο να παίρνει (ως συνήθως) τις περισσότερες ατομικές ενέργειες.

Επιπλέον, οι ακραίοι μπακ του ΠΑΟ ανέλαβαν πολλά επιθετικά καθήκοντα και κινήθηκαν πάνω στις πλάγιες γραμμές δίνοντας βοήθειες στους εσωτερικούς μέσους των πρασίνων.

Σχόλιο: Το παράδοξο της προσέγγισης του Πορτογάλου είναι πως οι εσωτερικοί μέσοι και ακραίοι αμυντικοί συμπεριφέρονται σαν ποδοσφαιριστές σε 4-4-2 με φορ περιοχής, την ώρα που ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται χωρίς επιθετικό περιοχής. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η μπάλα βγήκε σωστά στην πλευρά αλλά η ελλιπείς κινήσεις των επιθετικών του ΠΑΟ δεν οδηγούσε σε τελείωμα της επίθεσης.

Επιπλέον, είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να κάνει ο Παναθηναϊκός κατοχή και κυκλοφορία σε ανταγωνιστικό ρυθμό, όταν στην 11άδα του συνυπάρχουν οι Βιτόλο και Σιμάο.

Οι τελικές προσπάθειες του ΠΑΟ στα δύο ημίχρονα



Οι επιλογές Φερέιρα μετά την αποβολή

Η αρχική επιλογή των δύο “εξαριών” δεν δικαίωνε τον Φερέιρα. Την παραπάνω επιλογή διαδέχτηκε η αποβολή του Νίκου Σπυρόπουλου που έβαλε δύσκολα στον Πορτογάλο. Οι επιλογές Νίνη και Ρούντολφ (65’) σε συνδυασμό με την ατυχή επιλογή Πρίτα από τον Μασάδο έδωσαν στους πράσινους πίσω την κατοχή της μπάλας αφού μετά την είσοδο τους ο Παναθηναϊκός ισορρόπησε το ματς και μπόρεσε σκοράρει από ατομική προσπάθεια (και τύχη) του Κουίνσι.
Η μειωμένη επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού αποτυπώνεται από την ανάδειξη του Βιτόλο σε πρώτο πασέρ της ομάδας στο ματς. Πηγή: Galanis Sports Data


Συμπέρασμα

Ο Άρης δεν παρουσίασε ανταγωνιστικό πρόσωπο στο ΟΑΚΑ και ο Μασάδο οφείλει να συνεχίσει να δίνει τους παίκτες του, αφού η εξαιρετικά πιθανή μη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα δώσει Ευρωπαϊκό εισιτήριο στην 6η θέση της Super League.

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να κινείται από κεκτημένη ταχύτητα. Αν όλα όσα ακούγονται γίνουν πραγματικότητα τότε οι φίλαθλοί του θα βιώσουμε την μεγαλύτερη κρίση του ποδοσφαιρικού τμήματος στην ιστορία του συλλόγου.

http://www.overlap.gr/?p=16872

Σχόλια