Σχετικά με το σημερινό ρεπορτάζ για τον Βοτανικό


Η σημερινή είδηση για μένα ,όσον αφορά τα Παναθηναϊκά δρώμενα ανήκει στο ρεπορτάζ της Derby News ή αν θέλουμε να είμαστε πιο ακριβείς ,στην δημοσιοποίηση της πλευράς Βαρδινογιάννη σχετικά με το θέμα του Βοτανικού και τις απαντήσεις που δίνει σε αυτά που ισχυρίζεται η ..αντίπερα όχθη.

Όντως το ρεπορτάζ (αν εξαιρέσουμε τα ενδιάμεσα ...αφιερώματα στον Βγενόπουλο) ,παρουσιάζει ενδιαφέρον ,γιατί για πρώτη φορά διαβάζουμε τι ισχυρίζεται ο Τζίγγερ για όλο το θέμα του γηπέδου. Είναι η περίφημη τοποθέτηση που θα έκανε πριν μια
εβδομάδα ,αλλά την άφησε για σήμερα μέσω του γραφείου τύπου του.

Διαβάζοντας τις 4 σελίδες ,προσπάθησα να ξεχωρίσω και να διαχωρίσω σε επιμέρους θέματα τον φάκελο του Βοτανικού. Οπότε θα προσπαθήσω να παρουσιάσω όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται ,αυτά που διάβασα και τις απόψεις μου.

Σχετικά με τον Δήμο Αθηναίων και αν μπορεί να έχει αξιώσεις απο την ΠΑΕ


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και την δημοσιοποίηση μέρος παραγράφου απο την σύμβαση που υπογράφτηκε με τον Δήμο Αθηναίων ,αναφέρεται πως αν οι εργασίες για το γήπεδο σταματήσουν χωρίς υπαιτιότητα της ΠΑΕ ή του εργολάβου και δεν επαναξεκινήσουν εντός 12 μηνών ,τότε η ΠΑΕ μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 4.000.000€ συν τα όποια έξοδα έχουν γίνει για την κατασκευή του έργου ,μέχρι αυτό να σταματήσει. Τον Οκτώβριο του 2010 ,η ΠΑΕ είχε καταγγείλει την σύμβαση αυτή ,επειδή η Μπιρμπίλη ζητούσε πρώτα την κατεδάφιση της Λεωφόρου και ύστερα την έναρξη των εργασιών στον Βοτανικό ,με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να μην φτάσει ποτέ στην Βουλή.
Βέβαια ,ούτε αποζημίωση έχουμε πάρει απο τον Δήμο ,καθώς τα έργα σταμάτησαν ,ούτε έχουμε μάθει τι έχει απογίνει αυτή η καταγγελία.

Σχετικά με τον Βωβό και αν μπορεί να έχει αξιώσεις απο την ΠΑΕ


Ούτε έδω ,σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γιάννη Βαρδινογιάννη ,η ΠΑΕ μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιο θέμα σε οικονομικό ή νομικό επίπεδο κυρώσεων. Και αυτό γιατί η ΠΑΕ είναι ενοικιάστρια στον χώρο του Βοτανικού και δεν μπορεί να έχει συμβάσεις με τον εν λόγω ιδιώτη. Συγκεκριμένα ,η όλη ιστορία γίνεται για τα 3.000 τ.μ. που θα είναι εντός του εμπορικού του Βωβού και θα μπορεί να εκμεταλλεύεται η ΠΑΕ. Αλλά δεν θα έχει άμεση σχέση η ΠΑΕ με τον Βωβό ,αφού αρχικά ο Δήμος θα πάρει στην κατοχή του αυτά τα τ.μ. και ύστερα θα τα παραχωρήσει στην ΠΑΕ.

Εδώ όμως ,κάπου χάνομαι καθώς η ΠΑΕ μπορεί να είναι ενοικιάστρια του χώρου και να μην εμπλέκεται σε αρχικό στάδιο με τον Βωβό για τα 3.000 τ.μ. ,αλλά τι γίνεται με τον ερασιτέχνη; Γιατί ο Ερασιτέχνης όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ μπορεί να έχει την κυριότητα του χώρου. Οπότε αν η ΠΑΕ θελήσει να απεμπλακεί απο το έργο ,ο Βωβός μπορεί να κυνηγήσει νομικά τον Ερασιτέχνη; Δεν ξέρω.. μπορεί να λέω και μαλακίες.

Επίσης ,να θυμίσω πως πριν λίγες μέρες ο Βωβός είχε πει πως θα κυνηγήσει την ΠΑΕ νομικά ,καθώς είναι και αυτή υπεύθυνη για το έργο. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την θέση του Τζίγγερ (ή ρεπορτάζ του Πιτιακούδη).

Σχετικά με τον Άκτωρ και αν μπορεί να έχει αξιώσεις απο την ΠΑΕ


Εδώ ,το ρεπορτάζ μας ενημερώνει πως ο Άκτωρας (ή Άκτωρ) μπορεί να ζητήσει 2.000.000€ απο την ΠΑΕ αν η τελευταία δεν κατασκευάσει το γήπεδο ,ύστερα απο ρήτρα που υπάρχει ανάμεσα στην ΓΗΠΕΛ και τον Άκτωρα. Βέβαια ,αυτό το ποσό θα ζητηθεί μόνο αν δεν υπολογίζεται η εν λόγω εταιρία στα σχέδια του γηπέδου. Δηλαδή αν πάμε στην Αλάσκα και χτίσουμε το γήπεδο μέσω του Άκτωρα ,τότε δεν θα ζητήσει απο την ΠΑΕ καμία αποζημίωση. Επίσης ,τονίζεται πως ο Τζίγγερ αναλαμβάνει να πληρώσει την συγκεκριμένη ρήτρα.

Με άλλα λόγια εδώ πέρα έχουμε να κάνουμε με μια σύμβαση που κάνει νταβατζή της ΠΑΕ ,τον Άκτωρα ώστε να εμπλακεί με το γήπεδο της ομάδας ,όπως/όπου και να χει. Αλλά αφού μας ενημερώνουν πως ο Τζίγγερ αναλαμβάνει την πληρωμή της συγκεκριμένης ρήτρας ,ούτε εδώ θα έχει θέμα η ΠΑΕ. Βέβαια αυτές οι θέσεις φαντάζομαι ,πως σε έναν εκσυγχρονισμένο κόσμο υπογράφονται κιόλας και δεν μένουν στα μέσα φύλλα μιας εφημερίδας.

Τι άλλαξε ο Νόμος Μπιρμπίλη και η νέα σύμβαση με τον Δήμο


Επιγραμματικά και σύμφωνα με το γραφείο τύπου πάντα:


  • Η ΠΑΕ θα κατασκευάσει το γήπεδο και όχι ο Δήμος ,ώστε να μπορεί να καρπωθεί άλλα έξτρα έσοδα όπως η ονοματοδοσία του γηπέδου και η εκμετάλλευση των εμπορικών χώρων.
  • Απο τα 9.200 τ.μ. εμπορικών χρήσεων του νόμου Σουφλιά ,που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η ΠΑΕ ,με τον νόμο της Μπιρμπίλη θα μπορεί να εκμεταλλευτεί 8.200 τ.μ. Δηλαδή ,5.200 τ.μ. ενσωματωμένα στο γήπεδο και 3.000 στο εμπορικό του Βωβού. 
  • Ο Βωβός θα κατασκευάσει εγκαταστάσεις ύψους 13,5 εκατομμυρίων ευρώ του Ερασιτέχνη. Αυτό το ποσό θα το πλήρωναν η ΠΑΕ και ο Ερασιτέχνης. Αυτή η σύμβαση έχει υπογραφεί με τον Βωβό και τον Δήμο και όχι με τον Ερασιτέχνη.
  • Δεν θα χρειαζόταν να γίνει διαγωνισμός για τον κατασκευαστή (που θα κρατούσε 3-4 χρόνια) και θα μπορούσε να τον επιλέξει κατευθείαν η ΠΑΕ. Εξ ου και ο Μπόμπολας.
  • Το ενοίκιο που θα πλήρωνε η ΠΑΕ θα μειωθεί ,μιας και θα κατασκεύαζε η ίδια το έργο.
  • Το κόστος κατασκευής των εμπορικών χρήσεων θα εκμηδενιζόταν.
  • Γήπεδο μπάσκετ δεν θα χτιζόταν στον Βοτανικό.
Επίσης δείτε την ανακοίνωση του ερασιτέχνη στις 21/5/2010 που μιλούσε για το αθλητικό κέντρο ύστερα απο τον νόμο της Μπιμπίλη ,εδώ!


Ερωτήματα-απορίες
  1. Καταρχάς ,το πολύ απλό που θα σκεφτεί κάποιος. Αφού το ρεπορτάζ τα παρουσιάζει όλα ρόδινα και πως η ΠΑΕ δεν θα έχει κανένα θέμα νομικό ή οικονομικό αν δεν χτίσει στον Βοτανικό το γήπεδο ,γιατί τότε ο Τζίγγερ δεν αποδέχεται αυτά που του ζητάει ο Βγενόπουλος; Και θα λήξει το θέμα και θα ξεφτιλίσει τον Βγενόπουλο ,απο την στιγμή που πιστεύει ότι κάνει υπεκφυγές για να μην πάρει την ΠΑΕ. Γιατί η απάντηση που έδωσε σε αυτό το ερώτημα και ανέβασα πριν ,δεν πείθει και δεν βγάζει νόημα.
  2. Το γήπεδο σύμφωνα με τον νόμο της Μπιρμπίλη το χτίζει η ΠΑΕ ,άρα αν έρθει πχ ένας νέος ιδιοκτήτης και δεν θέλει να το χτίσει εκεί ,η υπαιτιότητα δεν περνάει αυτομάτως στην ΠΑΕ; Γιατί τώρα μπορεί να έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης ,αλλά αν ο Δήμος ζητήσει να υπογράψουν μια νέα και ο νέος ιδιοκτήτης δεν θέλει για εκείνον τον χώρο ,τότε τι γίνεται; Γιατί και αυτό νομίζω πως γκρινιάζει ο Βγενόπουλος.
  3. Απο την στιγμή που οι Γιαννακόπουλοι έχουν δηλώσει πως φεύγουν απο την ΚΑΕ ,πως γίνεται να αποφασίζουν για το γήπεδο του μπάσκετ να μην χτιστεί μαζί με το υπόλοιπο αθλητικό κέντρο;
  4. Το κόστος κατασκευής πως θα εκμηδενιστεί και θα γλιτώσει η ΠΑΕ πολλά εκατομμύρια; Γιατί δεν διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ..
  5. Ο Ερασιτέχνης που θα βρει τα φράγκα να πληρώσει τα 6,5 εκατομμύρια στον Βωβό για την κατασκευή των χώρων του;
  6. Γιατί δεν δημοσιοποιούνται όλες οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί;
Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα μου και μπορεί να ξεχνάω και κάποια..

Όπως και να χει ,το ρεπορτάζ αναφέρει κάποια σημαντικά πράγματα. Έχω ξαναπεί πως το γηπεδικό είναι το νο1 θέμα που η ΠΑΕ δεν αλλάζει σελίδα και δεν προχωράει. Όπως έχω πει πως παίζονται και συμφέροντα ,τα οποία δεν είναι ίδια για Βγενόπουλο και Βαρδινογιάννη.

Αν θα λυθεί το συγκεκριμένο θέμα ,πολύ αμφιβάλλω. Πάντως να είστε σίγουροι πως θα έχουμε πολλά επεισόδια ακόμη.

Σχόλια

  1. Σας το λέγω επιγραμματικά όπως το καταλαβαίνω: Η διπλή ανάπλαση μπορεί να γίνει γυάλινα κτήρια και άλλα εμπορικά κέντρα την περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Αντιπαροχή στο Βοτανικό με τσάμπα γήπεδο στον Παναθηναικό και εκμετάλλευση των γύρω εμπορικών κέντρων από τους Μπόμπολα και Βωβό. Ο Βγενό δεν θέλει να πάει στο Βοτανικό αλλά τον έχουν δέσει χειροπόδαρα με τις ρήτρες. Πάντως το μεγάλο κόλπο είναι η διπλή ανάπλαση. Τι πάρκα , κάποια στιγμή μεγάλα γυάλινα κτήρια θα δούμε στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοίταξε κανείς δεν πρόκειται να δώσει χρήματα είτε Βαρδινογιάννης είτε Βγενόπουλος από την τσέπη του για να γίνει αυτό το γήπεδο. Δεν δίνει κανείς 100~150 εκατομμύρια ευρώ για ενα γήπεδο με μόνο κέρδος μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα από τα εισητήρια. Το δίδει σε εργολάβο με χρήματα δικά του ή με δάνειο από τράπεζα για να αναγείρει το γήπεδο και ταυτόχρονα για να έχει και ο εργολάβος κέρδος του δίδει κομμάτι γής x συντελεστή δόμησης περιοχής για να φτιάξει εμπορικά κέντρα που θα τα εκμεταλλευτεί. Προσωπική μου άποψη είναι αυτή που εκθέτω, μπορεί να κάνω λάθος αλλά έτσι γίνεται παντού. Ο Βωβός που νοικιάζει έκταση στο δήμο ώστε να την χρησιμοποιήσει ο δήμος για να γίνει διπλή ανάπλαση δεν είναι περίεργο; Εμένα μου μυρίζει η υπόθεση ότι θέλουν να πάρουν την Λεωφόρο όχι για να φτιάξουν πάρκα αλλά για να σηκώσουν γυάλινα κτήρια, καθώς η αξία της περιοχής σε σχέση με το Βοτανικό είναι τουλάχιστον 3 φορές παραπάνω. Βέβαια αν το έργο έχει ξεκινήσει και έχει μπεί εργολάβος θα έχουν γίνει κάποια συμφωνητικά , αυτό εννοώ όταν λέω ρήτρες που θα επιβαρύνουν εκείνον που θα είναι μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ. Βέβαια το όφελος στη συλλογιστική που κάνω είναι ότι το γήπεδο θα το πληρώσει ο εργολάβος , άρα για την ΠΑΕ θα είναι τζάμπα , αλλά η αξία της περιοχής που είναι τώρα η Λεωφόρος είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του Βοτανικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καμμία σύμβαση δεν διαβάζεται εύκολα. Δεν την κάνουν λιανά στον κόσμο για να καταλάβει τι γίνεται. Πάντως όλοι φαγωθήκατε να φύγουμε από τη Λεωφόρο γιατί είναι μικρή, γιατί έτσι, γιατί γιουβέτσι, η αξία της περιοχής είναι πολλαπλάσια σε σχέση με του Βοτανικού. Οι μεγάλες ομάδες έχουν γήπεδα σε "καλές" περιοχές για να ανεβάζουν το πρεστίζ του συλλόγου. Αλήθεια γιατί ο Γαύρος δεν έφτιαξε γήπεδο στο Ρέντη και προτίμησε να το κάνει στην περιοχή του παλαιού Καραισκάκη δίπλα στην Καστέλλα; 

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καμμία σύμβαση δεν διαβάζεται εύκολα. Δεν την κάνουν λιανά στον κόσμο για να καταλάβει τι γίνεται. Πάντως όλοι φαγωθήκατε να φύγουμε από τη Λεωφόρο γιατί είναι μικρή, γιατί έτσι, γιατί γιουβέτσι, η αξία της περιοχής είναι πολλαπλάσια σε σχέση με του Βοτανικού. Οι μεγάλες ομάδες έχουν γήπεδα σε "καλές" περιοχές για να ανεβάζουν το πρεστίζ του συλλόγου. Αλήθεια γιατί ο Γαύρος δεν έφτιαξε γήπεδο στο Ρέντη και προτίμησε να το κάνει στην περιοχή του παλαιού Καραισκάκη δίπλα στην Καστέλλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραιος ο φιλος . Με εβγαλες απο τον κόπο να δωσω 1 ευρω και 50 λεπτα για να διαβασω τον βοθρο. Ετσι περιεκτικα οπως τα εγραψες ειναι καλο . Ωραιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου