Παναθηναϊκός-Παοκ: Ο πραγματικός τελικός του πρωταθλήματος

Overlap.gr


Φερέιρα και Μπόλονι βρίσκονται μπροστά στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι του πρωταθλήματος. Αμφότεροι γνωρίζουν πως η εκπλήρωση των στόχων τους θα εξαρτηθεί από την έκβαση του αποτελέσματος στο ΟΑΚΑ. Το τριφύλλι έχει αντιληφθεί πως, ο μοναδικός τρόπος για να φτάσει μέχρι το ντέρμπι των αιωνίων σε θέση ισχύος, είναι να κερδίσει τον ΠΑΟΚ. Οποιαδήποτε βαθμολογική απώλεια θα προκαλέσει τριγμούς που ενδέχεται να αποβούν μοιραίοι, καθώς η διοικητική αστάθεια δεν προσφέρει «σανίδα σωτηρίας» στις δύσκολες στιγμές. Από την πλευρά του, ο δικέφαλος θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για κατάκτηση της νίκης καθώς αφενός το παιχνίδι αποτελεί το τελευταίο ντέρμπι της χρονιάς αφετέρου είναι η τελευταία ευκαιρία να «διαλέξει αντίπαλο» για τα playoffs.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό…
προϋποθέτει νίκη απέναντι στον ΠΑΟΚ διότι:

•    η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και θα συμβάλλει στην ανάταση ψυχολογίας ενόψει των δύσκολων παιχνιδιών με ΑΕΚ και Ολυμπιακό
•    ο δικέφαλος του βορρά διαθέτει πιο ανταγωνιστικό και ομοιογενές roster από το δικέφαλο του νότου κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή
•    αυξάνονται οι πιθανότητες να παίξει στο ντέρμπι των αιωνίων για δύο αποτελέσματα

Αντίθετα, ενδεχόμενη βαθμολογική απώλεια θα δυσχεράνει το έργο των κουρασμένων πράσινων  καθώς αφενός θα κλονίσει την αγωνιστική τους σταθερότητα αφετέρου θα συμβάλλει στην αύξηση της ψυχολογικής πίεσης και τη μείωση της αυτοσυγκέντρωσης των ποδοσφαιριστών.

Το όνειρο της δεύτερης θέσης για τον δικέφαλο…
περνάει από τη νίκη στο ΟΑΚΑ. Ο μοναδικός εναπομείναντας στόχος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη στελέχωση των ομάδων που θα συμμετάσχουν στα playoffs. Οι ασπρόμαυροι διαθέτουν ποδοσφαιρική ποιότητα, αγωνιστική συνοχή και προσωπικότητα ώστε να καταβάλλουν την αντίσταση ομάδων με:

•    σοβαρά οικονομικά προβλήματα (πχ ΑΕΚ, Άρη) και
•    έλλειψη εμπειρίας (πχ. Ατρόμητο, ΟΦΗ, Τρίπολη, Ξάνθη κτλ).

Ωστόσο, αντιμετωπίζουν συνήθως δυσκολίες απέναντι στους δύο «μεγάλους» της Super League. Αξιολογώντας τη διοικητική κατάσταση, την ποιότητα των βασικών παικτών, τις εναλλακτικές λύσεις και την έδρα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο ΠΑΟΚ αυξάνει τις πιθανότητες κατάκτησης της δεύτερης θέσης εφόσον ο Ολυμπιακός κατακτήσει το πρωτάθλημα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κερδίσει την «προνομιούχο θέση» από τον Παναθηναϊκό, γεγονός που κρίνεται πιο εφικτό βάσει των αγωνιστικών ισορροπιών κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή:

•    Ολυμπιακός: επίθεση μ.ο γκολ/αγώνα 2.09, άμυνα μ.ο γκολ/αγώνα 0.61
•    Παναθηναϊκός: επίθεση μ.ο γκολ/αγώνα 1.87, άμυνα μ.ο γκολ/αγώνα 0.7

Επομένως, η νίκη κρίνεται επιτακτική ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον Ολυμπιακό να «πατήσει κορυφή» και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα από θέση ισχύος στις τελευταίες αγωνιστικές.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για την πιο κρίσιμη στροφή του πρωταθλήματος, πριν το ντέρμπι των αιωνίων. Το τελικό αποτέλεσμα θα παγιώσει τη βαθμολογική κυριαρχία του Παναθηναϊκού ή θα κλονίσει τις αγωνιστικές ισορροπίες και θα οδηγήσει σε κλίμα αβεβαιότητας για την κατάκτηση του τίτλου. Ο Μπόλονι θα παίξει το «τελευταίο χαρτί», καθώς γνωρίζει πως ο μοναδικός τρόπος να διεκδικήσει την έξοδό του στο Champions League είναι να μην αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στα playoffs. Αντίστοιχα, ο Φερέιρα είναι πεπεισμένος πως η νίκη θα προσφέρει την απαραίτητη ώθηση για να πετύχει αυτό που φάνταζε θεωρητικά αδύνατο στην αρχή του πρωταθλήματος.

Σχόλια