Αυτό είναι Θρύλος


Greenzone.gr


Μερικά ψέματα ριζώνουν τόσο βαθιά στις αντιλήψεις κοινωνιών που πλέον μαθαίνεις να ζεις μαζί τους και απλώς να χασκογελάς όταν καθημερινά παρελαύνουν από δίπλα σου καμαρωτά καμαρωτά. Ένα από αυτά; «θρύλε τον γηπέδων»…

Αλήθεια από πού βγήκε αυτό το απίστευτο προσωνύμιο που συντροφεύει τον ΟΣΦΠ εδώ και τόσο χρόνια; Ακόμα και οπαδούς των Πειραιωτών να ρωτήσεις πολλοί δεν θα ξέρουν… Ένα ψέμα, όσο καλά και να θες να το θάψεις, αυτό θα βρίσκει πάντα τον τρόπο να αναδύεται. Έτσι είναι φτιαγμένα. Το GreenZone.gr, λοιπόν, σας ενημερώνει, ή υπενθυμίζει σε όσους το γνωρίζουν, πως «θρύλος» ονομάστηκε ο ΟΣΦΠ εξαιτίας ενός φιλικού παιχνιδιού!

Όχι, δεν έφτασε στον τελικό της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης κάνοντας περήφανους όλους τους πολίτες της χώρας του. Ούτε καν έκανε
εκτός έδρας νίκη σε ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι εντυπωσιακό πως ονομάστηκε «θρύλος» ο ΟΣΦΠ, μετά από ένα φιλικό ματς με τη Σάντος.

Διαστρεβλώνοντας την ιστορία με τον μοναδικό τρόπο που μόνο στον Πειραιά ξέρουν, όσοι δεν τα έζησαν ή δεν τα έψαξαν δεν γνωρίζουν την αλήθεια. Οι οπαδοί του πειραϊκού συλλόγου θεωρούν πως πέτυχαν κάτι ακατόρθωτο και περήφανοι το τραγουδάνε ακόμα και στον ύμνο τους... Η αλήθεια βέβαια απέχει έτη φωτός, καθώς η Σάντος του Πελέ είχε ήδη παίξει δύο εξαντλητικά παιχνίδια με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ και αγωνίστηκε, άδικα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, για ένα ημίχρονο με 10 παίχτες.

Η δήλωση του Πελέ μιλάει μόνη από μόνη της: «Παίξαμε νωθρά χωρίς να δώσουμε ιδιαιτέρα προσοχή εις τους αντιπάλους μας. Ζητώ συγγνώμη από τους Έλληνας φιλάθλους διά την μετριότητα του αγώνος. Καταγγέλλω όμως ότι κύριος υπαίτιος της λυπηράς καταστάσεως που δημιουργήθη είναι ο διαιτητής. Τον άνθρωπο δεν τον γνωρίζω. Ούτε άλλη φορά τον έχω δει. Πιστεύω ότι είναι άσχετος με το έργο ενός διαιτητού. Ο ΟΣΦΠ μας κέρδισε με 2-1 αλλά νομίζω πως δεν είναι καλύτερος από τις άλλες ελληνικές ομάδες».

Ό,τι κάνουν τώρα έκαναν και τότε!!! Με τη βοήθεια της διαιτησίας κέρδισαν τη Σάντος επειδή έχαναν το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής που μόλις είχε συσταθεί. Έπρεπε να κάνουν δύο πράγματα: πρώτον να σηκώσουν το κεφάλι του… «περήφανου λαού του Πειραιά» και δεύτερον να γεμίσουν άλλη μια σελίδα στη χρυσή βίβλο των ψεμάτων που ευλαβικά προσκυνούν.

Το «θρύλος» παρέμεινε, και διατηρήθηκε με ευκολία, χωρίς να συναντήσουν αντιστάσεις. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι Παπουτσέλιδες, Κασναφέριδες, Σπάθες, Μποροθρίλιδες και δεκάδες άλλοι παρατρεχάμενοι καθώς και όλα τα «φιλικά» σωματεία που τους χαρίζουν απλόχερα βαθμούς σε κάθε πρωτάθλημα. Ακόμα πάντως και οι μαυροφορεμένοι* με την σφυρίχτρα, όσο και αν τους έσπρωξαν, ακόμα δεν κατάφεραν να τους οδηγήσουν στην κατάκτηση ενός αήττητου πρωταθλήματος, απίστευτα δύσκολου επιτεύγματος που μόνο ο πραγματικός Θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Παναθηναϊκός έχει κατορθώσει.

 * μέχρι πρόσφατα μαυροφορεμένοι. Τώρα βάζουν και χρώμα στις φανέλες τους, όπως για παράδειγμα ο Κάκος την κόκκινη στο παιχνίδι Εργοτέλης – Παναθηναϊκός, χρώμα που φαίνεται πως τον εκφράζει.

(Είναι αυτονόητο, βέβαια, πως τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν ο Παναθηναϊκός διοικούνταν από Παναθηναϊκούς. Έχουμε, όμως, καιρό για να ασχοληθούμε και με τα «έσω»)

Φέτος, ο ΟΣΦΠ έχει μπροστά του την ευκαιρία να φτάσει, με τα ψέματα και με απίστευτη δόση τύχης, στους 8 του Γιουρόπα Λιγκ. Οι μηχανισμοί που καταγράφουν την ιστορία όπως τους αρέσει έχουν πάρει ήδη μπρος. Σε λίγα χρόνια ποιος θα θυμάται πως ο ΟΣΦΠ για να φτάσει στα προημιτελικά (αν φτάσει) αγωνίστηκε με τη χειρότερη Μαρσέιγ στην ιστορία του γαλλικού πρωταθλήματος, με μία Ντόρτμουντ αγνώριστη και τραγική στην Μπουντεσλίγκα και με τα τρίτα (όχι δεύτερα!) της Άρσεναλ; Για τη Ρούμπιν που την ίδια χρονιά της έκανε «πλάκα» ο ΠΑΟΚ και για τη Μέταλιστ ούτε λόγος. Μετά από χρόνια θα διαβάζουμε από έγκυρους σταθμούς και μεγαλοδημοσιογράφους που παίζουν στα δάχτυλα τα στατιστικά πως «ήταν τα φόβητρα της εποχής και μην σας παραξενεύει το όνομα» και άλλα ωραία… Ποιος, βέβαια, νοιάστηκε ποτέ για την αλήθεια στον Περαία…

Σχόλια

  1. και βγάλτε αυτό το ενοχλητικό banner που μας σπάει τα νεύρα και εμποδίζει στην αποστολή μηνυμάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά μη το δένετε και κόμπο ότι θα φτάσει στους 8 του ουέφα.
    Μη τσιμπάτε στην προπαγάνδα τους.
    γράψτε και για τα 3 αστέρια που έχουν βάλει στη φανέλα παριστάνοντας ότι έχουν ευρωπαϊκούς τίτλους οι σφαλιαροεισπράκτορες της ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου