H τακτική ανάλυση του αγώνα με τον Ατρόμητο

Η… συνήθεια (του 1-0) που γίνεται λατρεία και οι υψηλές απαιτήσεις του Γιώργου Δώνη




Με το… κλασσικό (πλέον)1-0 επιβλήθηκε ο Παναθηναϊκός του Ατρομήτου χθες βράδυ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οι γηπεδούχοι κινήθηκαν σε σχετικά καλό επίπεδο αν αναλογιστούμε τη δυναμική του συνόλου του Δώνη, αφού μέχρι στιγμής ο Ατρόμητος είναι η πιο καλή ομάδα που αγωνίστηκε στον ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον ΠΑΟ τη φετινή σεζόν. Ο πρώην εξτρέμ του Παναθηναϊκού παρουσίασε ένα συμπαγές σύνολο με συγκεκριμένο αγωνιστικό και τακτικό πλάνο και με εμφανίσεις σαν τη χθεσινή η παρουσία της ομάδας του Περιστερίου στην πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας είναι παραπάνω από σίγουρη.

Την ίδια ώρα ο
Ζεσουάλδο Φερέιρα παρουσίασε ένα σύνολο με σαφές αγωνιστικό πλάνο. Πράγματι, το τριφύλλι επέδειξε υπομονή  και (πρωτίστως) ήξερε πως να επιβάλει το ρυθμό του στο ματς, χωρίς να δέχεται ιδιαίτερες απειλές στη αμυντική του γραμμή.


H διάταξη των δύο ομάδων


Ο Γιώργος Δώνης

Ο κόουτς της ομάδας του Περιστερίου δεν παρέκλινε απ’ τις… τακτικές του συνήθειες και κατέβασε την ομάδα του με μια ιδιότυπη παραλλαγή μεταξύ 4-3-3 και 4-5-1 που άλλαζε σε 4-4-2 όταν η ομάδα του έκανε οργανωμένη άμυνα. Χαρακτηριστικό της παραπάνω διάταξης είναι η παρουσία ενός κλασσικού αμυντικού χαφ (Σφακιανάκης ή Δημούτσος- ανάλογα με την περίσταση) και τοποθέτηση ακραίων μέσω σε θέσεις χαφ και όχι  εξτρέμ. Αυτή είναι και η τακτική συνταγή της μέχρι σήμερα επιτυχίας του Ατρομήτου. Ο λόγος είναι πολύ απλός. Με τη συγκεκριμένη προσέγγιση ο Δώνης πετυχαίνει αρκετά καλή κυκλοφορία της μπάλας, διατηρώντας παράλληλα της γραμμές και τους παίκτες του σε μικρές αποστάσεις. Βασική προϋπόθεση όμως για να πετύχει τέτοιου είδους ποδόσφαιρό είναι … τα πνευμόνια. Και ο Ατρόμητος έχει αρκετά, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σωστή δουλειά που έγινε κατά τη διάρκεια της θερινής προετοιμασίας.

Το επιθετικό πλάνο του κόουτς του Ατρομήτου περιελάμβανε passing game στον χώρο του κέντρου με συχνές παράλληλες μεταφορές της μπάλας (transition game που λένε και οι μπασκετικοι) σε χώρους όπου απουσίαζαν πράσινοι ποδοσφαιριστές. Επιπλέον σημαντικότατο ρόλο στο πλάνο Δώνη παίζει ο Ανδρέας Τάτος. Ο οσονούπω ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού έχει το ρόλο του συνδετικού κρίκου μεταξύ Μήτρογλου και υπόλοιπης ομάδας στον άξονα και παράλληλα δημιουργεί την πρώτη από τις τρείς ζώνες άμυνας που κάνει η ομάδα του όταν αμύνεται οργανωμένα, μαρκάροντας χώρο δίπλα στον Κώστα Μήτρογλου.
Ο Ατρόμητος επιτίθεται κατεβάζοντας και τα δύο του μπακ. Με κόκκινο βέλος η τακτική θέση του Ανδρέα Τάτου


Ο Φερέιρα

Η ταυτόχρονη παρουσία των Μπίαρσμιρ και Σαριέγκι ίσως να δημιουργούσε ερωτηματικά πριν την έναρξη της αναμέτρησης, αλλά ο Ατρόμητος δεν είναι ομάδα που φημίζεται για την ταχύτητά της, οπότε το έργο των δύο στόπερ του ΠΑΟ ήταν πιο εύκολο απ’ ότι έδειχνε πριν το ματς.

Ο Παναθηναϊκός για πέμπτο συνεχόμενο ματς δε δέχεται γκολ. Τέτοιες στατιστικές επιδόσεις δίνουν τίτλους στη χώρα μας, αν συνδυαστούν με νίκες έστω και με… μισό- μηδέν. Το θετικό του τακτικού πλάνου του Ζεσουάλδο Φερέιρα πλέον δεν είναι το θεαματικό ποδόσφαιρο που βλέπαμε, αλλά η επιβολή ρυθμού στο παιχνίδι. Οι πράσινοι μπαίνουν, πλέον, στο γήπεδο γνωρίζοντας τι θέλουν απ’ αυτό. Διασφαλίζουν το μηδέν παθητικό και με υπομονή κυκλοφορούν τη μπάλα, διατηρώντας χαμηλά το ρυθμό του ματς, αναμένοντας μια ολιγωρία του αντιπάλου για να σκοράρουν- πράγμα που έγινε.

Χωρίς το παραπάνω να σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός δεν γκελάρει εύκολα, (αφού οι ισορροπίες στα τελευταία ματς είναι πολύ λεπτές) η ομάδα παρουσιάζει ηρεμία στο πλάνο της και σιγουριά πως κάποια στιγμή θα έρθει και το γκολ.

Όταν ο Φερέιρα αντιλήφθηκε πως τα περιθώρια στένεψαν εφάρμοσε τακτικό plan b (2ο ημίχρονο):

Τοποθέτησε τον πιο συνεπή παίκτη του τακτικά (Τοτσέ) στον αγωνιστικό χώρο ώστε να τον αισθανθούν οι στόπερ του Ατρομήτου
Έβγαλε τον Κουίνσι δεξιά και τον Κλέιτον αριστερά (σαν εσωτερικούς μέσους) τοποθετώντας τον Ζέκα στον άξονα
Αποτέλεσμα της παραπάνω επιλογής ήταν τα 20 με 25 μέτρα που πήρε ο ΠΑΟ στο γήπεδο στο δεύτερο μισό του ματς, μην επιτρέποντας στην ομάδα του Δώνη να μπορέσει να βγάλει αξιόλογη αντεπίθεση. Σημαντικότατο ρόλο στην απόδοση του Παναθηναϊκού στο 2ο ημίχρονο έπαιξε ο Σιμάο. Ο Αφρικάνος σκούπισε τα πάντα στο χώρο του… έριξε και μερικές κλωτσιές και μπλόκαρε την ανάπτυξη της ομάδας του Περιστερίου στους ανοιχτούς χώρους που είχε αφήσει ο επιτιθέμενος Παναθηναϊκός.

Άξια παρατήρησης είναι και η φυσική κατάσταση που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός στα τελευταία ματς, αφού η ομάδα δείχνει πως δεν “τα φτύνει” και έχει το καθαρό μυαλό να κυκλοφορήσει τη μπάλα με σκοπό το γκολ.
Τα δύο αμυντικά χαφ του Δώνη αγωνίζονται κοντά με σκοπό το κλείσιμο των χώρων. Με κίτρινο το βάθος της επιθετικής γραμμής του τριφυλλιού


Συμπέρασμα

Το βάθος πάγκου που διαθέτει ο Ατρόμητος δείχνει καλύτερο απ’ του Παναθηναϊκού. Η είσοδος του Μπάλα το απέδειξε εμφατικά. Ο Γιώργος Δώνης έχει δημιουργήσει ένα πολύ αξιόμαχο σύνολο και αυτό είναι άλλη μια κλασσική περίπτωση ομάδας που άφησαν τον προπονητή της να δουλέψει με ηρεμία, απόφαση που πιστώνεται εξολοκλήρου στον Γιώργο Σπανό. Ο Ατρόμητος αποτελεί παράδειγμα “μικρομεσαίας”, σοβαρής ΟΜΑΔΑΣ. Οι επιλογές που έχουν γίνει για κάθε θέση κρίνονται απολύτως επιτυχημένες, και όσο το οικονομικό επίπεδο του πρωταθλήματός μας κατεβαίνει τόσες περισσότερες ευκαιρίες για διάκριση θα έχει η ομάδα του Περιστερίου.

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα πηγαίνει τον Παναθηναϊκό κόντρα σε όλα τα καλοκαιρινά προγνωστικά. Το σαφές προβάδισμα που έχει αποκτήσει δεν του εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση το πρωτάθλημα αφού η επιπολαιότητα της τελικής πάσας ή προσπάθειας παραμονεύει να προσγειώσει τον Παναθηναϊκό…  ανώμαλα. Πλέον όμως οι πράσινοι ξέρουν τι ζητούν από κάθε ματς ξεχωριστά και παρουσιάζουν ένα συντηρητικό μεν, αποτελεσματικό δε πλάνο για να το πετύχουν.

http://www.overlap.gr/?p=14709

Σχόλια