H τακτική ανάλυση του αγώνα με τον Πας Γιάννενα


Ο Άγγελος κέρδισε στην σκακιέρα, ο Ορέστης κέρδισε στο γήπεδο.


Ένα πολύ καλό παιχνίδι ως προς τη δημιουργία ευκαιριών αλλά φτωχό σε “ποδόσφαιρο” παρακολουθήσαμε την Κυριακή βράδυ στους Ζωσιμάδες. Ο Παναθηναϊκός πήρε ένα πολύτιμο διπλό για τη συνέχεια του πρωταθλήματος, βυθίζοντας παράλληλα τον πολύ αξιόμαχο ΠΑΣ ακόμα πιο βαθιά στη βαθμολογία. Για άλλη μια φορά απολαύσαμε σκηνές… απείρου Ελληνικού κάλλους με μια ανεξήγητη απόφαση του κ. Σπάθα να ξεκινήσει το ματς στο παγοδρόμιο αλλά και τον απίστευτο Λέτο που διέκοψε το παιχνίδι με το… έτσι θέλω. Τουλάχιστον οι κόουτς των δύο ομάδων σεβάστηκαν τους εαυτούς του και παρέταξαν τακτικά πλάνα. Ας τα δούμε…

Το σκεπτικό του Άγγελου Αναστασιάδη


Η διάταξη των δύο ομάδων κατά την έναρξη του ματς


Ο σπουδαίος μακεδόνας κόουτς επέλεξε ένα κλασσικό 4-2-3-1. Ως γνωστή αλεπού των Ελληνικών πάγκων, έπιασε στον ύπνο τον Φερέιρα και κατανόησε πλήρως το πλάνο του. Διέγνωσε την ανεβασμένη αμυντική γραμμή του ΠΑΟ και ζήτησε από τους παίκτες ένα απλό passing game στο χώρο του κέντρο με απώτερο σκοπό μια μεγάλη μπαλιά στην πλάτη της άμυνας των πρασίνων. Αντιλήφθηκε επίσης την σκληρότητα του αγωνιστικού χώρου και ευελπιστούσε σε στραβοπάτημα της πράσινης άμυνας.

Επιπλέον ζήτησε από τους παίκτες σουτ από μέση απόσταση και έτρεξε πολύ την αριστερή του πλευρά (αυτή που γλιστρούσε) στο πρώτο ημίχρονο κάνοντας τον Βύντρα να αισθάνεται έντονα τη παρουσία του Μπεσέρα.

Στο δεύτερο ημίχρονο, μάζεψε λίγο την ομάδα του και κράτησε στάση αναμονής, περιμένοντας να δει το σκεπτικό αντιπάλου του. Βεβαίως εδώ πρέπει να σταθούμε και στον τρόπο που αντέδρασε ο Φερέιρα, αφού η αλλαγή Μαυρία/Μαρίνου στο ημίχρονο έδωσε το κέντρο στα πρώτα 15 λεπτά της επανάληψης στον ΠΑΟ, βάζοντας… δύσκολα στον Άγγελο.

Η επιλογή-απάντηση  του Αναστασιάδη ήταν το να ζητήσει από στον Σκούφαλη να παίξει πιο κλειστά για να δώσει παραπάνω παίκτη στον άξονα και να δώσει μέτρα στον Πάντο.

Σημ.: Έχοντας πάντα μια ιδιαίτερη “αδυναμία” στον Άγγελο κρίνω το σκεπτικό του ορθό αφού δεν πήρε το ματς μόνο και μόνο λόγω της τεράστιας εμφάνισης του Καρνέζη

Το πλάνο Φερέιρα

Η στατιστική εικόνα του ματς αποτυπώνει την ισορροπία των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο αλλά και την προσέγγιση που έκανε στο ματς ο Αναστασιάδης. Πηγή: Galanis Sports Data


Ο Πορτογάλος είχε την τύχη δικαιωθεί με την επιλογή του Ορέστη Καρνέζη. Ο 26χρονος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, κράτησε την εστία του ανέπαφη για τρίτο σερί ματς, και κάθε εμφάνιση του είναι καλύτερη απ’ την προηγούμενη. Άλλος ένας κρυφός άσσος στο μανίκι του Φερέιρα συνεχίζει κρατάει (θεωρητικά) στην κορφή τον ΠΑΟ.

Ο πολύπειρος κόουτς του ΠΑΟ αυτή τη φορά κατέβασε την ομάδα του με καθαρό σέντερ φορ (Τοτσέ) και τοποθέτησε πίσω απ’ τον Ισπανό τον Κλέιτον σε ξεκάθαρο ρόλο σύγχρονου “10”. Το τυπικό short passing game που συνηθίζει ο ΠΑΟ δεν έγινε πράξη ποτέ (λόγω της κατάστασης του αγωνιστικού χώρου) με αποτέλεσμα να χάσουν οι πράσινοι πολλά μέτρα στο γήπεδο, πλησιάζοντας την εστία του Κηπουρού ελάχιστες φορές στο 1ο 45λεπτο.

Στο δεύτερο ημίχρονο πολλοί θα περίμεναν τον Κουίνσι να βγαίνει εκτός παιχνιδιού. Ο πορτογάλος όμως αποφάσισε να αφαιρέσει από την τράπουλα του τον Μαυρία και να περάσει τον Μαρίνο. Αποτέλεσμα της παραπάνω επιλογής ήταν η προθήκη ενός παίκτη που μπορούσε να διαχειριστεί τον εξαιρετικά χαμηλό ρυθμό του ματς καλύτερα απ’ τον Μαυρία. Έτσι ο ΠΑΟ κέρδισε μέτρα στο γήπεδο μπόρεσε να απειλήσει τους Γιαννιώτες

Πρωταγωνιστές οι δύο τερματοφύλακες. Σε πρώτο ρόλο ο MVP του ματς, Ορέστης Καρνέζης με 8 (!) αποκρούσεις. Σημαντική η προσφορά του Τοτσέ σε ματς σαν αυτό. Πηγή: Galanis Sports Data


Συμπέρασμα

Απ’ την αρχή του ματς φάνηκε ότι το τελικό αποτέλεσμα πιθανότατα να μην αποτύπωνε την αγωνιστική εικόνα των ομάδων. Ο Αναστασιάδης φάνηκε πολύ πιο διαβασμένος από τον Φερέιρα και δεν κατάφερε να πάρει κάτι απ’ αυτό εξ αιτίας του Ορέστη Καρνέζη. Η καλύτερη επιλογή για τον ΠΑΣ θα είναι να εμπιστευτούν εν λευκώ την ομάδα στον Άγγελο αν θέλουν να ελπίζουν σε σωτηρία.

Ο Φερέιρα επέλεξε μια ενδεκάδα πιο δυναμική και με αρκετές εκπλήξεις. Πιθανότατα να φοβήθηκε τραυματισμούς και να το έκανε. Η αρχικές επιλογές πάντως δεν δικαίωσαν τον κόουτς του τριφυλλιού. Οι πινελιές των αλλαγών όμως κρίνονται ορθές έστω κι αν το τελικό αποτέλεσμα δεν προήλθε από κάποια κίνηση ματ του Πορτογάλου.

http://www.overlap.gr/?p=13925

Σχόλια