Τα σενάρια για το top 16

Γιάννης Αβραμίδης




Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ; Εφές ή Γαλατά του Λάκοβιτς; Μήπως Ούνιξ; ή μήπως την Παρτιζάν ή Μιλάνο των Φώτση και Μπουρούση; Τα σενάρια για τον Παναθηναϊκό είναι πολλά, αλλά όλα δείχνουν πως και φέτος η κλήρωση για την επόμενη φάση θα είναι περισσότερο ορισμός και για αυτό ίσως ξαναδούμε και κάποια εκ των Μάλαγα, Ζαλγκίρις, Ζάγκρεμπ ή Μπάμπεργκ.

Τα πιο πιθανά πάντως είναι ο Παναθηναϊκός να πάει σε όμιλο της Ρεάλ ή της Μπαρτσελόνα, ανάλογα με ποια ισπανική θα έχει να έχει και την αντίθετη τούρκικη, Γαλατά ή Εφές δηλαδή και μία ομάδα από τον όμιλο του Ολυμπιακού, όπου ΟΛΑ μπορούν να συμβούν.

Το σίγουρο είναι ότι ο Παναθηναϊκός αποφεύγει την ΤΣΣΚΑ, την Μακάμπι και την Σιένα

Αναλυτικά

Πάμε να δούμε αναλυτικά λοιπόν ποιες είναι οι
υποψήφιες αντίπαλοι του Παναθηναϊκού. Από τον πρώτο όμιλο είναι όλες... Κάχα, Ούλκερ, Καντού ακόμα και ο Ολυμπιακός αν έρθει τέταρτος (ήττα Ολυμπιακού, νίκη Καντού ή ήττα Καντού και νίκη Φενέρ). Τα εγχώρια ντέρμπι θα γίνει προσπάθεια να αποφθευχθούν, αλλά σε όσο η κλήρωση προχωράει τόσο πιο αδύναμα θα είναι. Το σενάριο πάντως για εμφύλιο είναι πάρα πολύ μικρό, μιας και ο Ολυμπιακός είναι πολύ δύσκολο να χάσει από την αποδεκατισμένη και αδιάφορη Νανσί. Αλλά είναι σχεδόν σίγουρο από την Ευρωλίγκα, ότι μιας και είναι μόνο δύο ελληνικές ομάδες, θα κάνουν ότι μπορούν για να τις βάλουν σε άλλους ομίλους.

Αντίθετα αν κερδίσει μπορεί να έρθει και πρώτος. Κάτι που σημαίνει ότι αυτόματα ο Παναθηναϊκός πάει στον όμιλο της Μπαρτσελόνα ή της Ρεάλ. Αν κερδίσει και παράλληλα κερδίσει και η Φενέρ, τότε η Φενέρ μπαίνει στην τριάδα, αλλά και πάλι είναι δύσκολο ο Παναθηναϊκός να αποφύγει τις ισπανικές μιας και η Μάλαγα έχει προκριθεί ως τρίτη (ή τέταρτη σε ισοβαθμία με την Ζαλγκίρις)  από τον όμιλο του και θα πάει απευθείας στον όμιλο του Ολυμπιακού ή της Φενέρ (όποιου έρθει πρώτος).

Από τον δεύτερο όμιλο, τον όμιλο του, υπάρχει μία πιθανότητα να ξαναπέσει με την Μάλαγα. Αυτό αν προκριθούν και οι πέντε ισπανικές. Αν δηλαδή και η Μπιλμπάο περάσει στην επόμενη φάση. Τα σενάρια για να περάσει η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη είναι 4 και στα δύο μένει έξω οι Φενέρ και στα άλλα δύο η Κάχα... Οπότε για να πάμε σε πενταπλή ισπανική εκπροσώπηση, θα πρέπει να κερδίσει σίγουρα η Μπιλμπάο την Κάχα και να κερδίσει η Καντού και ο Ολυμπιακός (Ολυμπιακός πρώτος, δεύτερη Κάχα, τρίτη η Μπιλμπάο που πάει κατευθείαν στον όμιλο της ΤΣΣΚΑ) ή να κερδίσει η Καντού και η Μπιλμπάο και να χάσει ο Ολυμπιακός, σενάριο που είπαμε και παραπάνω, με τον Ολυμπιακό τέταρτο και την Μπιλμπάο δεύτερη, με την Κάχα τρίτη που πάει κατευθείαν στον όμιλο της ΤΣΣΚΑ και η Καντού προστίθεται στους υποψήφιους αντιπάλους του Παναθηναϊκού.

Όλο αυτό το μπέρδεμα λόγω της τετραπλής ισοβαθμίας στον πρώτο όμιλο, γιατί στους υπόλοιπους όλα είναι πιο εύκολα. Στον τρίτο για παράδειγμα, σίγουρη πρώτη είναι η Ρεάλ, σίγουρη δεύτερη η Μακάμπι, οπότε την αποφεύγει και ο Παναθηναϊκός, σίγουρα τρίτη η Εφές, που έχει αρκετές πιθανότητες να βρεθεί στον δρόμο του Παναθηναϊκού και τέταρτη θα είναι η Παρτίζάν ή το Μιλάνο των Φώτση και Νίκολας. Οι δύο τους θα αναμετρηθούν στο Βελιγράδι, με την Παρτιζάν να έχει στα χέρια της, τη νίκη στην Ιταλία με 4 πόντους διαφορά. Αυτή θα πρέπει να υπερκαλύψει και το Μιλάνο, με την Παρτιζάν να παίζει πλέον χωρίς τον Πέκοβιτς.

Εύκολα είναι τα πράγματα και στον τέταρτο όμιλο... Σίγουρα πρώτη η Μπαρτσελόνα, σίγουρα δεύτερη η Σιένα που οδεύει σε άλλους ομίλους, τρίτη θα είναι η Ούνιξ και τέταρτη η Γαλατά ή φέτος Μέντικαλ Παρκ του Γιάκα Λάκοβιτς...

Συμπερασματικά... Τρεις τούρκικες ή πέντε ισπανικές στην επόμενη φάση, με τον Παναθηναϊκό να έχει σίγουρα ένα ταξίδι στην Ισπανία και ένα στην Τουρκία, εκτός και αν ο Ολυμπιακός χάσει από τη Νανσί...

http://prasinanea.gr/basket/euroleague/article1539357.ece

Σχόλια