H τακτική ανάλυση του ματς με τον Πανιώνιο

Κατοχή μπάλας, υπομονή και ατομικά λάθη έδωσαν στους πράσινους τρίποντο και μέταλλο πρωταθλητισμού.




Ένας μέτριος Παναθηναϊκός κατάφερε να γυρίσει πλήρως (για πρώτη φορά φέτος) εις βάρος του παιχνίδι χθες βράδυ στην “πλατειά”. Οι πράσινοι βρέθηκαν νωρίς πίσω στο σκορ και είχαν μέτρια απόδοση. Παρόλα αυτά όμως η κατοχή της μπάλας, η υπομονή και, φυσικά, τα ατομικά λάθη των παικτών του Άκη Μάντζιου επέτρεψαν στον ΠΑΟ να φύγει με το ροζ φύλλο αγώνα. Πάντως αν κάποιος δικαιούται να λέει ότι αδικείται απ’ το τελικό σκορ αυτός είναι ο Πανιώνιος αφού στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, πάλεψε μέχρι το τέλος  και δημιούργησε προϋποθέσεις για να πάρει κάτι καλύτερο.

Το σκεπτικό του Μάντζιου




Ο κόουτς των κυανέρυθρων  επέλεξε ένα πολύ στενό 4-5-1 με τρία αμυντικά χαφ και πολλά “τρεξίματα” στον άξονα. Έχοντας διαβάζει πλήρως το παιχνίδι του ΠΑΟ, υπερφόρτωσε το μαρκάρισμα στον Λέτο, μην επιτρέποντάς του να πάρει τη μπάλα ακόμα και κοντά στην μεσαία γραμμή. Επιπλέον, αμύνθηκε με παίκτες πίσω απ τη μπάλα στο μισό γήπεδο και δεν άφηνε ποτέ παίκτη του Παναθηναϊκού χωρίς αλληλοκάλυψη.Δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο δηλαδή. Έκλεισε όλους τους διαδρόμους στον άξονα και εξέτρεψε το παιχνίδι του ΠΑΟ στις πλευρές, αφού ο Παναθηναϊκός δεν παίζει ούτε με εξτρέμ, ούτε με κλασσικό “εννιάρι”. Τέλος, ο Μάντζιος αρκέστηκε σε μια χαλαρή επιτήρηση του Σιμάο όταν αυτός είχε τη μπάλα ώστε να μπορεί να ντουμπλάρει καλύτερα τους υπόλοιπους παίκτες του ΠΑΟ που εκδήλωναν επίθεση.

Το πλάνο Φερέιρα- Γκόμεζ

Δεν εξέπληξε η χθεσινή διάταξη και προσαρμογή του χθεσινού Παναθηναϊκού. Το αρχικό πλάνο του Γκόμεζ ήταν να κυκλοφορήσει γρήγορα και σίγουρα τη μπάλα στον άξονα (με την παρουσία των Κατσουράνη/Κλέιτον/Λέτο/Ζεκά), και να περιορίσει (σε σχέση με τα εντός έδρας παιχνίδια) την ανάπτυξη των ακραίων μπακ. Το συγκεκριμένο πλάνο όμως έτυχε ορθής αντιμετώπισης από τον Άκη Μάντζιο, πράγμα που ανάγκασε τον ΠΑΟ να βγάλει τη μπάλα στα άκρα με σκοπό τη σέντρα. Στους συγκριμένους χώρους όμως δεν κινήθηκε ούτε ο Ζεκά, ούτε- πολύ περισσότερο- ο Κουίνσι.


Η αναλυτική στατιστική εικόνα τους ματς, δείχνει την έλλειψη συνεργασίας μεταξύ ακραίων μπακ και εξτρέμ του ΠΑΟ. Επίσης διακρίνεται η μέτρια μέρα του Λέτο. Πηγή: Galanis Sports Data


Σημ. Ο Γκανέζος μπορεί είναι λίρα εκατό σε παιχνίδια που του δίνονται χώροι, αλλά αν δεν μπορέσει να τους βρει “έτοιμους” δεν έχει την ικανότητα να τους δημιουργήσει, με αποτέλεσμα να χάνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στα ματς. Επιπλέον, φαίνεται λίγο “τεμπέλης” στην άμυνα.

Ή ανάπτυξη των μπακ κρίνεται λανθασμένη όμως, αφού όποτε βγήκαν σέντρες απ’ τους Σπυρόπουλο/ Μαρίνο, οι θεωρητικοί επιθετικοί βρίσκονταν εκτός μεγάλης περιοχής. Αυτό συνέβαινε για οι Κλέιτον και Λέτο έπρεπε να “συνεισφέρουν” σαν χαφ για να βγει η μπάλα ορθά στις πλευρές.

Επιπλέον ο μέτρια μέρα του Λέτο, έκανε τον Αργεντίνο να θυμίζει τον παλιό Λέτο, με κράτημα της μπάλας σε υπερβολικούς χρόνους και ατομικές προσπάθειες απέναντι σε δύο και τρείς αντιπάλους.

Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός βρήκε την υπομονή να κρατήσει τη μπάλα και δεν έδειχνε να χάνει την ψυχραιμία του. Ίσως ο τρόπος να μην ήταν ο ενδεδειγμένος αλλά η συνεχείς κατοχή μπάλας δίνει στην ομάδα που την κάνει να έχει πάντα το πλεονέκτημα του λάθους από τον αντίπαλο- κάπως έτσι άλλωστε ισοφάρισε ο Παναθηναϊκός.


Η γενική στατιστική εικόνα του παιχνιδιού παρουσιάζει με τον καλύτερο τρόπο την μη ορθολογική και χωρίς βοήθειες ανάπτυξη απ’ τις πτέρυγες για τους φιλοξενούμενους, καθώς και τον πρωταρχικό λόγο “μετριότητας” του μας Πηγή: Galanis Sports Data.


Συμπέρασμα

Ο Πανιώνιος φαινομενικά βρίσκεται σε ασφαλή θέση. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε όμως πως όσοι βρίσκονται κάτω απ’ αυτόν έχουν το λιγότερο 2 παιχνίδια λιγότερα. Ίσως πρέπει να αρχίσει να δημιουργεί λίγο περισσότερο η ομάδα της Νέας Σμύρνης, αφού πετυχαίνει λιγότερο από 1 γκολ ανά ματς (13 αγώνες, 12γκολ).

Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρνεις να κερδίζεις σε έδρες που “βρωμάνε” όταν δεν είσαι στην καλή σου μέρα. Άλλωστε τέτοια ματς κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του πρωταθλήματος. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πράσινοι περνούν περίοδο κάμψης και αν σταθούμε λίγο παραπάνω στην κουβέντα του Κατσουράνη περί νοοτροπίας (“μπλαζέ” αντιμετώπιση του ματς), το μοναδικό θετικό στοιχείο της αναμέτρησης για τον ΠΑΟ (εκτός των τριών βαθμών) είναι το μέταλλο πρωταθλητισμού που αρχίζει να υιοθετεί η ομάδα.




Σχόλια