Γιατί να αλλάξει τακτική ο Φερέιρα;

Κώστας Μανολιουδάκης



Γίνεται πολλή κουβέντα αυτές τις ημέρες για το αν ο Παναθηναϊκός -και δη ο Ζεσουάλδο Φερέιρα- θα πρέπει να προσαρμόσει κάποια πράγματα στην τακτική του και πιθανώς στα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την 11άδα της ομάδας, ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη.
Ακούω κόσμο να λέει ότι εάν είναι έτοιμος (που πιστεύω ότι θα είναι μια χαρά) ο
Βύντρα το σωστό θα είναι να πάρει τη θέση του Μαρίνου δεξιά στην άμυνα, προκειμένου να ισορροπήσει ο Παναθηναϊκός το πρόβλημα με τα ύψη έναντι του Ολυμπιακού, που είναι επικίνδυνος στις στημένες φάσεις.
Επίσης υπάρχουν ορισμένοι -λιγότεροι είναι η αλήθεια- που εκτιμούν ότι πρέπει να "θυσιαστεί" ο Κλέιτον για να παίξει ο Βιτόλο δίπλα στον Σιμάο στον άξονα των αμυντικών μέσων.
Και να προωθηθεί ταυτόχρονα ο Κατσουράνης λίγο πιο μπροστά, για να δίνει αυτός βοήθειες στον Λέτο έναντι του Βραζιλιάνου μεσοεπιθετικού και να έχει καλύτερη ανασταλτική λειτουργία η ομάδα.
Η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για να δημιουργηθεί "ανακατοσούρα" στον τρόπο που παίζει ο Παναθηναϊκός μέχρι τώρα και έχει καταφέρει να παίρνει και τα αποτελέσματα που θέλει και να τα συνδυάζει με χορταστικό θέαμα.
Το συγκεκριμένο ντέρμπι είναι κατ' αρχάς νωρίς για να πει κανείς ότι "δίνει πρωτάθλημα", αλλά και αυτό να συνέβαινε, πάλι θα πίστευα ότι δεν υπάρχει λόγος για αλλαγές σε μία επιτυχημένη συνταγή. Με τον Ολυμπιακό παίζεις, δεν παίζεις με τη Μπαρτσελόνα ούτε με τη Ρεάλ στο Μπερναμπέου, άλλωστε...
Από εκεί ξεκινάω τη σκέψη μου. Και δεν το λέω μειωτικά. Σαφώς και είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, ένα ντέρμπι στην έδρα του "αιωνίου" αντιπάλου.
Εντούτοις, αν τα βάλεις κάτω τα "κουκιά" δεν βλέπω το λόγο που ο Παναθηναϊκός θα έχει πρόβλημα για παράδειγμα στην πλευρά του Μαρίνου, όταν δεν είχε με την παρουσία του Βιεϊρίνια απέναντι στον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα.
Στο θέμα του ύψους και των στημένων φάσεων, υπάρχει λογική ένσταση και το αναγνωρίζω. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι με αυτήν την 11άδα από την αρχή των αγώνων ο Παναθηναϊκός δεν έχει δεχτεί γκολ με τέτοιο τρόπο: με τον Εργοτέλη δεν δέχτηκε, με τον ΠΑΟΚ το γκολ ήταν πέναλτι-εφεύρεση, η ΑΕΚ είχε ένα δοκάρι μετά από κόρνερ και τέλος...
Στον άξονα τώρα, τον Μοντέστο, τον Ορμπάιθ και τον Ιμπαγάσα, θα τους ανταγωνιστούν οι Σιμάο (πέφτει πιο πολύ στον τομέα ευθύνης του Ιμπαγάσα), Κατσουράνης (φυσιολογικά στον Ορμπάιθ) και Κλέιτον (πάνω του πιο πολύ θα είναι λογικά ο Μοντέστο) στα δύο "τρίγωνα" των ομάδων, ενώ έχεις και τον Ζέκα να συγκλίνει και να δίνει βοήθειες στο ανασταλτικό κομμάτι που μπορεί να το κάνει με επιτυχία.
Στο δημιουργικό σκέλος, από την άλλη πλευρά, ο Κλέιτον στην αγωνιστική κατάσταση που βρίσκεται την παρούσα φάση μπορεί να κάνει "ζημιές". Ιδίως από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός θα βρει χώρους μέσα στη διάρκεια του ντέρμπι για να βγάλει "κόντρα" επιθέσεις.
Συν τοις άλλοις, είναι και θέμα επιβράβευσης των παιδιών αυτών που βρίσκονται στην 11άδα και τα έχουν πάει περίφημα αρπάζοντας τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν απ' τα μαλλιά...

Σχόλια