ΠΕΝΤΑΔΑ ΠΟΥ ...ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΤΕΤΡΑΔΑ!

Φώτης Καρακούσης


Την Δευτέρα αρχίζουν οι επίσημες υποχρεώσεις της ανδρικής ομάδας βόλεϊ, ενώ τα κορίτσια θα καθυστερήσουν κατά μία βδομάδα, στην καλύτερη περίπτωση. Έτσι σήμερα λέω να αναφερθούμε στο βόλεϊ και στην προσπάθεια που έγινε. Μια προσπάθεια που στο καθαρά αγωνιστικό μέρος φέρνει τις δύο ομάδες σε πολύ καλύτερη μοίρα από ότι αρχικά περιμέναμε πως θα ήταν. Ξεκαθαρίζουμε πως ότι γραφτεί έχει να κάνει με το αγωνιστικό κομμάτι, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το διοικητικό, μιας και παρά τις τεράστιες προσπάθειες του Αχιλλέα Μακρόπουλου, τα προβλήματα είναι μεγάλα και παραμένουν συνολικά στον Ερασιτέχνη.
Από την στιγμή που την Δευτέρα θα αρχίσει στην Κυψέλη η φετινή προσπάθεια των παικτών του Νίκου Μπουτσουρή, θα ξεκινήσουμε με αυτούς. Η αλήθεια είναι πως
φέτος το καλοκαίρι το τμήμα έφτασε πιο κοντά στην διάλυση από ποτέ. Τα χρέη είχαν και έχουν σφίξει όσο ποτέ άλλοτε το λαιμό του βόλεϊ και το μέλλον φάνταζε αβέβαιο, χωρίς βέβαια τώρα να είναι όλα ρόδινα.
Φυσικά και δεν είναι, αλλά τουλάχιστον υπήρξαν κινήσεις που μπορεί να σε κάνουν να πιστέψεις πως τουλάχιστον αγωνιστικά, η χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες. Το ενθαρρυντικό είναι πως υπήρξε μια σημαντική ανανέωση και από την προηγούμενη ομάδα έμειναν μόλις τρεις παίκτες, οι Πανταλέων, Ψάρρας και Ντονάς, ενώ ήρθαν ταλέντα όπως οι Δαρίδης, Πρωτοψάλτης, Μαδούρας, Παπαδόπουλος και Ζουπάνης. Παίκτες στους οποίους η ομάδα μπορεί να στηριχθεί τα επόμενα χρόνια.
Μια ομάδα που σίγουρα μόνο τελειωμένη δεν είναι. Προσωπικά πιστεύω πως στην πεντάδα θα φτάσει με άνεση και θα παλέψει με πολλές πιθανότητες για τετράδα και πλέι οφ. Για να γίνει αυτό το μόνο που χρειάζεται είναι να δίνονται στην ώρα τους τα φετινά χρήματα και το κλίμα να παραμείνει πολύ καλό, όπως είναι τώρα.
Το πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού, είναι αυτό που είχε πέρσι ο Ολυμπιακός. Τα νέα παιδιά δηλαδή που έχουν όρεξη και δίψα για διάκριση, αλλά και ο νεαρός προπονητής που θέλει να φτιάξει το όνομά του και στο «τριφύλλι» του δίνεται μια τεράστια ευκαιρία να το πετύχει.
Αγωνιστικά σε σχέση με πέρσι, θα έχει καλύτερα άκρα, καθώς το δίδυμο Σαρατσένι, Στοΐκοβιτς δείχνει να είναι καλύτερο από το Καστάρντ-Λάππας και το Σάκι-Λάππας (μην πει κανείς πως πέρσι τους στήριζα, κάθε χρόνο θα στηρίζω την ομάδα, όποιος και να παίζει). Ο Ιταλός έχει μεγάλη εμπειρία από δυνατά πρωταθλήματα και παιχνίδια στα οποία η μπάλα καίει, ενώ ο Σέρβος ξέρει το βόλεϊ, όπως κάθε συμπατριώτης του. Επίσης θα υπάρχουν και αλλαγές, κάτι που πέρσι δεν υπήρξε φτάνοντας στο σημείο να παίξει ακραίος ακόμα και ο Πετρέας. Οι Κοτσιλιάνος, Πρωτοψάλτης και Παπαδόπουλος, θα πρέπει να πιάσουν την ευκαιρία από τα μαλλιά και να αποδείξουν πως μπορούν. Αν τα καταφέρουν ο Παναθηναϊκός θα βγει κερδισμένος, αν όχι, αυτοί έχασαν...
Στο κέντρο η αλήθεια είναι πως θα λείψει η παρουσία του Πετρέα, αλλά και η εμπειρία του Κόβατς όταν χρειάζεται. Από την άλλη ο ένας βασικός έμεινε (Πανταλέων), με τον Ζουπάνη που δείχνει να είναι ο άλλος, να έχει κάνει τους πάντες να μιλάνε με τα καλύτερα λόγια. Ο φετινός πρωταθλητής του μπίτς βόλεϊ, μπορεί να είναι η αποκάλυψη του φετινού Παναθηναϊκού, αλλά σίγουρα σε αυτή τη θέση το πρόσημο, βγαίνει μείον, αλλά αυτά θα φανούν στο γήπεδο.
Στην πάσα, τα πράγματα και πάλι είναι πάνω-κάτω τα ίδια με πέρσι. Οι Ψάρρας-Αγγελόπουλος συνδυάζουν την εμπειρία με τον ενθουσιασμό, ενώ πέρσι υπήρξαν οι Ψάρρας με τον Γκενς. Φυσικά και ο Καταλανός είναι καλύτερος από τον νεαρό Πατρινό, αλλά δυστυχώς για τον ίδιο είχε πέρσι πολλούς τραυματισμούς και σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε πως βοήθησε όσο θα μπορούσε. Λίμπερο δεν συζητάμε πως ο Παπαδημητρίου είναι καλύτερος από τον Δαρίδη, αλλά από την άλλη σε ένα πρωτάθλημα που λείπουν οι παίκτες με το εντυπωσιακό σερβίς, αυτή η διαφορά μπορεί να μην φανεί στο γήπεδο.
Το μεγάλο ερωτηματικό πάντως είναι ο διαγώνιος. Ο Πολωνός σαφώς και είναι χειρότερος ποιοτικά από τον Γιορντάνοφ. Ο Βούλγαρος στα καλά του μπορούσε να πάρει ένα παιχνίδι μόνος του, ενώ από τον Γιοζεφάτσκι έχουμε λίγες εικόνες. Προσωπικά πιστεύω πως φέτος ο Ντονάς θα πάρει ευκαιρίες και μπορεί να θυμίσει τον παίκτη που είχαμε θαυμάσει όλοι όταν έπαιζε βασικός στο Παγκράτι.
Τέλος ο προπονητής. Ο Νίκος Μπουτσουρής πάλεψε απίστευτα για να φτιάξει μια αξιοπρεπέστατη ομάδα, μαζί φυσικά με την διοίκηση, που παρότι γι' αυτή έχω γράψει πάρα πολλά (φυσικά και δεν τα παίρνω πίσω), αλλά δεν μπορώ να μην πω ένα μπράβο για τα όσα έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο νεαρός τεχνικός, ξέρει βόλεϊ, αγαπάει την ομάδα και το κυριότερο... γουστάρει να είναι στον πάγκο της. Το έδειξε όταν δέχτηκε να την αναλάβει την στιγμή που φαινόταν πως η διάλυση είναι μια ανάσα. Το καλό γι' αυτόν είναι πως θα συνεργάζεται με νέα παιδιά, τα οποία μπορεί να πείσει πως φέτος είναι η μεγάλη τους ευκαιρία. Μια ευκαιρία που φυσικά είναι μεγάλη και για τον ίδιο.
Εν κατακλείδι η ομάδα με χαμηλό προφίλ, χωρίς λόγια, αλλά πολύ δουλειά, από παίκτες και προπονητή που δεν έχουν το μεγάλο όνομα, αλλά θέλουν να το φτιάξουν, μπορεί αρχικά να παλέψει με μεγάλες πιθανότητες για την τετράδα. Μην ξεχνάμε πως το καλοκαίρι όλοι μιλάγαμε ακόμα και για υποβιβασμό και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα φτιάχτηκε κάτι πολύ ωραίο. Μεγαθήρια στο πρωτάθλημα δεν υπάρχουν και η τετράδα είναι ένας εφικτός στόχος.
Για να επιτευχθεί χρειάζεται και η βοήθεια του κόσμου. Ειδικά φέτος που θα υπάρχουν πολλά νέα παιδιά, η συμπαράστασή του είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Η παρουσία των φιλάθλων μπορεί να ανεβάσει επίπεδο τους μικρούς, ενώ και οι ίδιοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια ομάδα που παλεύει χωρίς να λέει μεγάλα λόγια.
Κλείνοντας καλά τα λέμε εμείς, αλλά ο καθρέπτης είναι το γήπεδο. Εκεί θα φανεί αν όλα πάνε καλά ή άσχημα. Εκεί θα φανεί αν μπορεί η ομάδα να κάνει την υπέρβαση και να φωνάξει με όλη της την δύναμη πως είναι παρούσα. Όλοι ευχόμαστε να πετύχει, γιατί αυτή η νέα προσπάθεια αξίζει να στηριχθεί.
ΥΓ: Για το γυναικείο βόλεϊ θα μιλήσουμε από βδομάδα, μην σας κουράσω άλλο. Και εκεί όμως τα πράγματα δείχνουν να είναι πολύ καλά, παρά το χαμηλό μπάτζετ.
ΥΓ1: Τα μπάτζετ των δύο τμημάτων και οι ομάδες που φτιάχτηκαν με αυτά, απλά αποδεικνύουν πως αν το ψάξεις θα βρεις ευκαιρίες. Αν δεν το ψάξεις, απλά θα χρεωθείς και δεν θα κάνεις καλά την δουλειά σου. Αυτό γινόταν για πολλά, πολλά χρόνια. Έστω και λόγω κρίσης είναι καλό που άλλαξε, αρκεί να συνεχιστεί.
ΥΓ2: Για το πόλο δεν χρειάζεται να πω πολλά. Χάθηκε ένα ντέρμπι, αλλά η ομάδα έδειξε πως έχει μικρύνει όσο ποτέ τις αποστάσεις. Η άμυνα είναι αξεπέραστη, ενώ τα λάθη στην επίθεση και ειδικά τόσο μαζεμένα είναι δύσκολο να επαναληφθούν. Το μέλλον μόνο καλύτερο μπορεί να είναι γι' αυτό το τμήμα.
ΥΓ3: Όλα αυτά τα θετικά θα ισχύσουν βέβαια αν και διοικητικά δεν υπάρξει πρόβλημα. Καλός και άγιος ο Αχιλλέας Μακρόπουλος, αλλά είναι απελπιστικά μόνος. Με βοήθεια έστω και όχι τόσο μεγάλη, μπορούν να γίνουν πολλά, σε αντίθετη περίπτωση, τσάμπα καθόμουν και έγραφα για αγωνιστικά...

Σχόλια