THE ...ARABIAN WAY!

ENA ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ..
ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΛΙΓΟ-ΠΟΛΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ..
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΒΟΗΘΑΝΕ ΠΟΛΥ ..
4 ΜΕΡΟΥΛΕΣ ΜΕΙΝΑΝΕ ..


Τι πέτυχαν οι Άραβες σε Μάλαγα και Μάντσεστερ Σίτι; Έκαναν το ίδιο ξαφνικά εμφάνιση και... ντου όπως στον Παναθηναϊκό; Το gazzetta.gr ρώτησε «ειδικούς» και έχει τις απαντήσεις.
Η Μάλαγα, η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν αποτελούν τα πρόσφατα και πιο τρανά παραδείγματα για την... απόβαση των Αράβων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Το gazzetta.gr επικοινώνησε με δύο ανθρώπους από τις δύο πρώτες ομάδες που -ο καθένας για δικούς τους λόγους- βίωσαν έντονα όλο το story της μετάβασης στη νέα... πετρελαϊκή εποχή.
Ο ρεπόρτερ της
εφημερίδας Diario Sur, Αντόνιο Μπόνγκορα και ο Πολ Λέικ που ανήκει στην ιδρυτική ομάδα του MCFCfans, της κορυφαίας δηλαδή ιστολίδας οπαδών της Σίτι απαντούν στις ανησυχίες που λογικά θα έχουν και οι φίλοι του Παναθηναϊκού. Ποια ήταν η αρχική εντύπωση; Πως αισθάνθηκαν με την αλλαγή; Τι αισθάνεται πλέον ο κόσμος σε Ανδαλουσία και Μάντσεστερ; Και τι γίνεται με τους Αραβες; Η παρουσία τους είναι εφήμερη ή ήρθαν για να μείνουν και γιατί...

* Η Μάλαγα ανήκει από τον Ιούνιο του 2010 στον Χέκε (τίτλος αντίστοιχος του Σουλτάνου) Αμπντουλά Μπεν Νάσερ Αλ Τάνι από το Κατάρ

* Η Μάντσστερ Σίτι ανήκει από τον Σεπτέμβριο του 2008 στον Σεΐχη Μανσούρ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Νεϊάμ από το Αμπου Ντάμπι των Η.Α.Ε.


Με ποιο τρόπο έγινε το deal;
ΜΑΛΑΓΑ: 
«Ηταν πολύ ξαφνικό. Μέχρι να καταλάβουμε τι είχε συμβεί, ο Αλ Τάνι είχε ήδη αποκτήσει την ομάδα. Ολη η ιστορία δεν διήρκεσε περισσότερο από 10 μέρες και θεωρώ πως ήταν πολύ εύκολο να αποκτήσει τα ηνία».
ΣΙΤΙ: «Από το καλοκαίρι είχε ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης. Η αλήθεια είναι πως αναμέναμε να συμβεί κάτι. Δεν ξέραμε τι. Οταν μάθαμε το όνομα του Σεΐχη Μανσούρ, εκείνος τα είχε φροντίσει όλα και η Σίτι του ανήκε».

Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση του κόσμου;
ΜΑΛΑΓΑ:
 «Στην Ισπανία δεν υπήρχε καλό παρελθόν με ξένους επενδυτές. Για την ακρίβεια είναι ελάχιστα τα παραδείγματα και αυτά αρνητικά. Οπως για παράδειγμα είχε συμβεί με την Αλαβές και τον Ουκρανό Ντμίτρι Πίτερμα. Τώρα η ομάδα βρίσκεται στην Γ' κατηγορία. Επόμενο ήταν ο κόσμος να είναι από τρομερά επιφυλακτικός έως αρνητικός».
ΣΙΤΙ: «Στην Αγγλία οι ξένοι επενδυτές υπάρχουν αρκετά χρόνια. Σχεδόν οι μισοί σύλλογοι ανήκουν σε μη Αγγλους. Αλλωστε και η Σίτι είχε για ιδιοκτήτη τον Ταϊλανδό Ταξίν Σιναουάτρα. Επομένως, δεν προκαλεσε κάποια αρνητική αντίδραση το άκουσμα της είδησης. Μάλλον αισιοδοξία θα έλεγα».

Πως αισθάνονται τώρα έπειτα από τόσες μεταγραφές οι οπαδοί;
ΜΑΛΑΓΑ:
 «Αυτό που ζουν οι φίλαθλοι της Μάλαγα δεν έχει προηγούμενο. Ούτε στα όνειρα τους δεν είχαν δει τέτοιους παίκτες στη “Ροσαλέδα”. Επικρατεί απίστευτος ενθουσιασμός και αυτό συνάδει και τη φετινή πορεία της ομάδας που βρίσκεται πολύ ψηλά στη βαθμολογία».
ΣΙΤΙ: «Επειτα από τρία καλοκαίρια με μεγάλες μεταγραφές νομίζω πως πλέον εδώ το θεωρούμε λίγο πολύ ως δεδομένο. Βέβαια από τον Ρομπίνιο και έπειτα υπήρξε ενθουσιασμός, ο οποίος εξακολουθεί να αυξάνεται με την κατάκτηση του Κυπέλλου και τώρα με την παρουσία στο Τσάμπιονς Λιγκ».

Δεν φοβούνται μήπως η χαρά τους είναι εφήμερη. Μην τυχόν και αποδειχτεί βραχυπρόθεσμη η επένδυση στην ομάδα;
ΜΑΛΑΓΑ: «Ισως λίγο να ισχύει αυτό. Η νοοτροπία όμως που υπερισχύει είναι πως... και όνειρο να είναι, κανείς δεν θέλει να ξυπνήσει. Αυτό όμως που ενισχύει την πιθανότητα της μακροπρόθεσμης παραμονής τους, είναι το γεγονός πως κάνουν γενικότερες επενδύσεις στην περιοχή. Για παράδειγμα ήδη η κατασκευαστική εταιρεία του Αλ Τάνι έχει πάρει το έργο για την κατασκευή του νέου μεγάλου λιμανιού της Μαρμπέγια. Κατά συνέπεια εγώ τους βλέπω να είναι εδώ για κάμποσα χρόνια ακόμα. Αλλωστε αναμένεται σύντομα να παρουσιαστούν και οι πρώτες μακέτες για το νέο  γήπεδο».
ΣΙΤΙ: «Εχουν δώσει ήδη τόσα πολλά χρήματα που κανείς δεν βλέπει το λόγο που θα τους έκανε να αποχωρήσουν σύντομα. Γιατί να επενδύσουν μία περιουσία και να αποχωρήσουν. Οπότε με την τόσο απλή συλλογιστική, τους βλέπω να μένουν».

Πως δικαιολογείται η απόφαση να αποκτήσουν τη Μάλαγα-Σίτι αντί κάποιο μεγαλύτερο σύλλογο;
ΜΑΛΑΓΑ: «Προφανώς και δεν ήταν Μάλαγα από μικρό παιδί. Για μένα είναι ξεκάθαρο. Εχει δουλειές στην περιοχή και θέλει να είναι αγαπητός εδώ. Επίσης η Μάλαγα ήταν εύκολη περίπτωση. Ο Σανθ την έδινε όσο όσο, καθώς ήθελε να την ξεφορτωθεί».
ΣΙΤΙ: «Υπάρχει ένα σενάριο που θέλει τον Σεΐχη να έχει εξετάσει αρχικά τις περιπτώσεις της Αρσεναλ και της Νιούκαστλ. Αμφότερες όμως ήταν πολύ μπλεγμένες και θα ήθελε χρόνο, υπομονή και τρομερές διαπραγματεύσεις. Στη Σίτι τα πράγματα ήταν εύκολα. Ο Σιναουάτρα έφευγε και ο Σεΐχης την πήρε χωρίς πολλά πολλά. Επίσης δεν πρέπει να αμελούμε και την ύπαρξη του νέου "Σίτι οφ Μάντσεστερ"».

Ποια είναι η συμπεριφορά του νέου ιδιοκτήτη προς τους οπαδούς και τους φορείς (λίγκα, διαιτητές κτλ.);
ΜΑΛΑΓΑ: «Δεν ασχολείται με τίποτα από αυτά. Εχει βάλει δύο Ισπανούς και έχει και δύο ακόμα δικούς τους ανθρώπους που πηγαινοέρχονται στο Κατάρ. Ολοι τους είναι επαγγελματίες. Τρέχουν την ομάδα και δεν μπαίνουν στη διαδικασία να... γλυκάνουν τους οπαδούς, να γκρινιάξουν στη διοργανώτρια αρχή ή να προσπαθήσουν να επηρρεάσουν τους διαιτητές. Το μόνο που θέλουν είναι να φτιάξουν μία καλή ομάδα. Οπως είπαν μάλιστα πέρσι, στόχος ήταν σε τρία χρόνια να βγει η Μάλαγα στο Europa Legue. Αυτή ήταν και η μοναδική υπόσχεση.
ΣΙΤΙ: «Ο Σεΐχης έρχεται που και που στο “Εμιρεϊτς” και χαιρετάει τον κόσμο. Μέχρι εκεί. Ούτε λέει πολλά ούτε τάζει. Αλλοι τρέχουν την ομάδα. Εκείνος αρκεί που φέρνει παικταράδες. Και η διοίκηση πάλι δεν ασχολείται με κανέναν παρά μονάχα με τη δική της ομάδα και κανέναν άλλον».


ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ...
Οταν κάποιος Αραβας μεγιστάνας θέλει πραγματικά να αποκτήσει μία ομάδα, το κάνει αστραπιαία, έχοντας μελετήσει κάθε πτυχή πριν κινηθεί. Επιλέγει συλλόγους που έχουν πρόβλημα, αλλά και μία κάποια δυναμική από άποψη οπαδών που θα μπορούν με τη μαζική προσέλευση τους να στηρίξουν το εγχείρημα. Για παράδειγμα δεν θα πάει κάποιος να αγοράσει τον Ολυμπιακό, πληρώνοντας ένα σκασμό χρήματα από τη στιγμή που μπορεί να πάρει με... ψίχουλα τον Παναθηναϊκό. Επίσης η επιλογή της χώρας ή καλύτερα της περιοχής, συνδυάζεται και με τις δυνατότητες που εξασφαλίζονται για περαιτέρω επενδύσεις σε όλους τους τομείς και η Ελλάδα με την κρίση της ή εάν θέλετε η Αθήνα είναι... λουκουμάκι. Επίσης και ο Παναθηναϊκός, έχει ένα γήπεδο να φτιάξει.
Τέλος, όταν οι Αραβες μπουν σε μία τέτοια διαδικασία, το κάνουν για να εδραιωθούν στην περιοχή. Δεν ταιριάζει στην ευρύτερη επιχειρηματική φιλοσοφία τους να ασχολούνται με εφήμερες επενδύσεις. Οσο για τους δύσπιστους οπαδούς, αρχικά θα το δουν πολύ μαγκωμένα. Εάν κάτσει το deal, μετά την πρώτη καλή μεταγραφή, θα αρχίσουν το τραγούδι.



http://www.gazzetta.gr/article/item/228583-arabian-way

Σχόλια

  1. Κάτι που είναι σημαντικό η εταιρία που έκανε το deal της Σιτυ διέψευσε οτι έχει εμπλοκή με τον Παναθηναικό .
    Οπότε όλα αυτά που λέει το gazzetta. δεν έχουνε βάση..Επιπλέον δε μπορώ να καταλάβω πως για τον πρίγκιπα Σουλτάν βγάζαν τραγουδάκια και τον κοροιδεύανε..και τώρα που δεν έχουμε ούτε όνομα του πρίγκιπα ούτε το όνομα της εταιρίας το παρουσιάζουν ως αλήθινο και το πάνε ένα βήμα μπροστά...?
    Γιατι άραγε...?Κάτι τρέχει εδώ πέρα και δε θέλω να πιστεύω οτι είναι αυτό που σκέφτομαι..Μακριά πάντως από κατευθυνόμενη ενημέρωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου