10 ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ


Ο Παναθηναϊκός αδιαμφησβίτητα είναι ο ιστορικότερος σύλλογος στην Ελλάδα με τους περισσότερους τίτλους συνολικά σε όλα τα αθλήματα, με πάνω απο 102 χρόνια ζωής. Αυτά τα 102 χρόνια ζωής ο σύλλογος έχει ζήσει σπουδαίες στιγμές απο τις οποίες θα ξεχωρίσουμε κάποιες (10 για την ακρίβεια για το ποδοσφαιρικό τμήμα), οχι απαραίτητα τις πιο ιστορικές, και το σημειώνουμε αυτό γιατί ίσως κάποιοι διαφωνήσουν με τις επιλογές.



1: Η Ίδρυση του Παναθηναϊκού ήρθε το 1908 απο έναν νεαρό αθλητή του στίβου που τότε αγωνιζόταν στον Πανελλήνιο, τον Γιώργο Καλαφάτη, ο οποίος ίδρυσε την πρώτη ομάδα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, με αρχική ονομασία ΠΟΑ. Το πρώτο γήπεδο της ομάδας βρισκόταν στην οδό Πατησίων εκεί που τώρα βρίσκεται το κτίριο της ΑΣΟΕ.


2: Το τριφύλλι υιοθετείτε ως έμβλημα του ΠΟΑ και σαν επίσημο χρώμα του ορίζεται το πράσινο (ιδέα του αθλητή Μιχάλη Παπάζογλου) αμέσως μετά το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου το 1918.  Στις 15 Μαϊου του 1924 ο Παναθηναϊκός παίρνει το σημερινό του όνομα.



3: Ο στρατηγός πήρε την μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό το 1959 απο την Άμυνα Αμπελοκήπων και γίνεται ο ηγέτης μιας μεγάλης ομάδας με πολλές προσωπικότητες που φτάνει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971.


4: To 1966 o Παναθηναϊκός είναι η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που αποκτά οργανωμένο σύνδεσμο. Εκείνη την χρονιά γεννιέται η θύρα 13 με στέκι της που αλλού στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Απο τότε και μέχρι σήμερα η Θύρα 13 έχει περάσει πολλά, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διοικήσεις και κυβερνήσεις αλλά είναι δυνατή και πιό ενωμένη απο ποτέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πολέμου που αναφέρω είναι το κλείσιμο των συνδέσμων το 1980 απο τον Γιώργο Βαρδινογιάννη και πολύ πρόσφατα ο αποκλεισμός των οπαδών που τους κράταγε εκτός γηπέδων απο τον Γιάννη Βαρδινογιάννη.

5: Ίσως η ενδοξώτερη στιγμή του Παναθηναϊκού και ας κλαίγονται κάποιοι οτι ο Παναθηναϊκός έφτασε εκεί λόγο της χούντας.  Στις 2 Ιουνίου του 1971 ο Παναθηναϊκός παίζει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι σε μία απο της μεγαλύτερες ομάδες ΟΛΩΝ των εποχών, τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Με μπροστάρη τον προπονητή της ομάδας τον Φέρεντς Πούσκας και παίχτες όπως ο Οικονομόπουλος, ο Καψής, ο Καμάρας, ο Σούρπης, ο Φυλακούρης, ο Δωμάζος και ο Αντώνιάδης κυνήγησαν το όνειρο αλλά η τελική ήττα με 2-0 μικρή σημασία έχει.

6: Το 1974 ο Απόστολος Νικολαϊδης αναλαμβάνει την προεδρία του Παναθηναϊκού. Ένας αθλητής απίστευτός που συμμετέιχε σε αγώνες στίβου, μπάσκετ και βόλλευ, με συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, επι χρόνια μέλος του ΔΣ του ΠΑΟ και πρόεδρος του Σέγας για 20 χρόνια. Το 1981 ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Γεώργιος Ράλλης δίνει το όνομα του Απόστολου Νικολαΐδη στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

7: To 1979, και πιό συγκεκριμένα το καλοκαίρι εκείνου του χρόνου το πρωτάθλημα γίνεται επαγγελματικό  με τις μεγάλες οικονομικά οικογένεις της Ελλάδας να σπεύουν να αγοράσουν τις ομάδες. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη πήρε την πλειοψηφία των μετοχών, επικρατώντας του Παύλου Γιαννακόπουλου, γεγονός που στιγμάτισε τον Παναθηναϊκό για πολλά χρόνια, ιδιαίτερα μετα το 2000 όταν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης παραχωρεί την ομάδα στον Άγγελο Φιλιππίδη (με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη να είναι στο παρασκήνιο).

8: H εποχή Κυράστα (προπονητής του Παναθηναϊκού δύο φορές) για τους περισσότερους Παναθηναϊκούς είναι η περίοδος κατα την οποία η ομάδα έπαιξε την καλύτερη μπάλα, σε Ελλάδα και Ευρώπη, με μεγάλη πορεία στα Ευρωπαϊκά σαλόνια και χαμένο πρωτάθλημα στην Ελλάδα με τις γνωστές μεθοδολογίες των γάβρων. Σαν προπονητής είχε θέσει της βάσης για έναν πολύ δυνατό παναθηναϊκό, αλλα στην Ελλάδα το πρωτάθλημα φάνηκε με τον Κυράστα τότε προπονητή ότι δεν το παίρνει απαραίτητα η καλύτερη ομάδα.



9: 13/04/2008- H πορεία που άλλαξε την ιστορία του Παναθηναϊκού. Πάνω απο 30.000 άτομα συγκεντρώθηκαν μετά απο σορεία κακών αποτελεσμάτων του Παναθηναϊκού για να εκφράσουν την δυσαρέσκεια του κατά το διοικητικό καθεστώς. Μία πορεία που ξεκίνησε απο το πεδίο του Άρεως και έφτασε ειρηνικά μέχρι έξω απο το γήπεδο που την ίδια ώρα ελάχιστοι θεατές παρακολουθούσαν την ομάδα σε αγώνα του πρωταθλήματος. Η νίκη του κόσμου ήταν ξεκάθαρη και ακόμα μεγαλύτερη όταν μετά απο λίγες μέρες ο Γιάννης Βαρδινογιάννης συμφώνησε στο σχέδιο πολυμετοχικότητας που είχε προτείνει ο Ανδρέας Βγενόπουλος.


10: Τελευταίο άφησα το γήπεδο της Λεωφόρου. Ένα γήπεδο που κάθε Παναθηναϊκός αισθάνεται σαν σπίτι του. Ήταν το πρώτο γήπεδο στο οποίο τοποθετήθηκε χλοοτάπητας. Η κατασκευή του ιστορικού γηπέδου παιρνάει απο χίλια κύμματα καθώς τον χώρο διεκδικεί ο 9ος Οικοδομικός Συνεταιρισμός Αξιωματικών και Δημοσίων υπαλλήλων με τον Παναθηναϊκό όμως μετά απο δύο χρόνια, το 1924 να κερδίζει την μάχη και να χτίζει το ιστορικό γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός αν και έφευγε κάθε τόσο για το Ολυμπιακό Στάδιο, δεν αργούσε να γυρίσει στην φυσική του εδρά, αν και όπως φαίνεται το τελευταίο ματς στην Λεωφόρο ήταν αυτό κόντρα στην Ξάνθη κεκλεισμένων των θυρών..

Σχόλια

  1. Ανώνυμος1/10/10 5:23 μ.μ.

    olo malakies kai psemata lete...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mας το χουν πει κι άλλοι αυτό... να αρχίσουμε να ανησυχούμε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος2/10/10 2:38 π.μ.

    panatha mia zwh !!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2/10/10 8:07 π.μ.

    ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΥΡΙΕ ΠΡΕΣΒΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τρίτη ,Τετάρτη ή Πεμπτη είπαμε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος3/10/10 7:57 π.μ.

    ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΓΕΛΑΜΕ, ΚΑΙ ΑΠΟΨΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟΣΗ ΠΡΕΜΟΥΡΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος3/10/10 8:02 π.μ.

    Μαζί σας γέλασα μια ωραία τρίτη στην Ισπανία και μια ωραία τετάρτη στην Αθήνα εκεί που χώρεψαν συρτάκι οι Δανοί.Πέμπτες δυστυχώς όχι γιατί δεν παίζεται,το κάνετε όμως Κυριακές.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/10/10 9:54 π.μ.

    ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΕΣ ΚΥΡΙΕ ΠΡΕΣΒΗ.....ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΚΡΕΜΑΕΙ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ.....ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΗΚΕ ΆΛΛΟ ΚΩΜΙΚΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΟΓΟΤΡΟΦΗ ΤΟΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος3/10/10 11:34 π.μ.

    ΑΠΟΓΟΝΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ, ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΜΙΜΗΤΟ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΚΚΑΛΙΣΜΟΥ ΜΗΝ ΑΝΥΣΗΧΗΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΒΡΑΣΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ. ΜΑΚΗΣ 13

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος3/10/10 12:24 μ.μ.

    ΣΥΝΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΕΥΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΣΕ ΣΑΣ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΙΚΡΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΣΟΥ ΜΙΛΑΣ ΣΕ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ....ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΛΕΣ ΤΙΠΟΤΑ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΑΛΙΣΜΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΘΑΤΕ ΦΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ ΠΑΠΠΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΡΗΚΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ 43. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΑΣ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΟΠΑΔΙΚΑ,ΕΓΩ ΚΡΙΝΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑΩ ΟΥΤΕ ΣΑΝ ΘΥΡΑ7 ΟΥΤΕ ΣΑΝ ΜΑΚΗΣ13.ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΟΜΑΙ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΓΕΛΑΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΕΔΩ.ΤΩΡΑ ΑΝ Ο ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΕ ΧΕΣΤΗΚΑ ΠΑΤΟΚΟΡΦΑ,ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΟΡΑΚΙ ΜΟΥ ΕΤΣΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΠΡΑΜΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΠΟΥ ΤΟ ΜΑΚΗΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕΣ ΜΑΚΗΣ13....ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΙΘΕΙΣ@@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος3/10/10 3:11 μ.μ.

    Στο τελευταιο σκελος του σχολιου σου συμφωνω στα περι συστηματος και λοιπα τωρα το ποσο οπαδικα σκεφτεσαι η οχι φαινεται απο τα ανωτερω σχολια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΠΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΡΕ; ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΤ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙΣ;; ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ ΠΗΡΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Η ΛΑΡΙΣΑ ,Η ΑΕΚ ,Ο ΠΑΟΚ ,ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΠΗΡΑΤΕ!!

    ΠΟΥ ΠΗΡΕ 3 ΣΕΡΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ Η ΑΕΚ;; ΑΥΤΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΛΕΤΕ;; ΑΝΤΕ ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ ΛΙΓΟ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καταπληκτικό πάντως πως ένα αφιέρωμα σας δημιουργεί τόσο κομπλεξ ρε γαυράκια.. Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα μόνο αλήθειες θα διαβάσετε, και αν είστε σίγουροι πως δεν ισχύουν ψαχτείτε και ρωτήστε.. Είστε πολύ πίσω και ούτε να σας απαντήσει κανείς δεν αξίζει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος4/10/10 12:20 π.μ.

    ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ, ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
    ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΛΩΡΟΦΥΛΗΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Θα τα βάλουμε στο επόμενο αφιέρωμα που θα τα επιμεληθείς εσύ ,ώστε να μας τα γράψεις ακριβώς όπως τα έζησες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος4/10/10 7:20 μ.μ.

    ΑΚΡΙΒΩΣ!!! ΤΑ ΕΖΗΣΑ ΝΕΑΡΕ....ΕΣΥ ΟΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λοιπόν παππού ,περιμένουμε το αφιέρωμα σου να μιλήσουμε για τα κλεμμένα του Παναθηναϊκού!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος4/10/10 10:36 μ.μ.

    ρωτα την δεσποινα εν ζωη ειναι ακομα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Την Δέσποινα άστην γιατί έχει περάσει ουκ ολίγες φορές απο ψυχιατρεία ..

    Εσύ παππού θέλω να μας στείλεις ό,τι έζησες απο την χούντα που μας ευνοούσε ,την παράγκα του Βαρδινογιάννη και την μαγκιά του μεγάλου Κόκκαλη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος4/10/10 11:36 μ.μ.

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.....ΤΟ ΨΕΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΕΥΡΕΘΕΙ!!ΨΑΞΕ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΙΣΩΣ ΤΗΝ ΒΡΕΙΣ ΑΝ ΟΧΙ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ.
    ΕΝΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤA ΠΑΝΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ Ή ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ.ΚΑΛΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΧΡΩΜΑΤΟΨΙΑ...ΓΙΑ ΣΚΕΨΟΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ok tha to skeftw alla mou piges allou tin kouventa kai me stenaxwrises..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος14/10/10 7:21 μ.μ.

    Πολύ καλή δουλειά παιδιά συνεχίστε έτσι και δεν έχουμε καμια υποχρέωση να "αποντούμε" στους "ψαροχοριτες" αυτήν η σελίδα είναι πράσινη καλή συνεχεια.....Απόστολος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος19/10/10 8:34 μ.μ.

    pantws file tou olympiakou anwnyme pou ta ezises exw mia poly sovarh erwthsh na sou kanw k 8elw na m apanthseis eilikrina....to 1984 ston imiteliko ypirxe xounta????to 1996 me tn ajax stn imiteliko ypirxe xounta???to 2001-02-03-05-09 ypirxe xounta?????oxi gt an ypirxe na m t peis emena pou eimai mikro k dn exw zhsei tn epoxh tis xountas alla eimai arketa megalos na exw zhsei ola ta alla p s lew auta pws ginane???pws ginete na paizw tn kalyterh mpala k na xanw to prwta8lima 2000-2003 pws ginete eseis na trws 7 k na vgazeis glwssa k na m les presvh/....ksereis oti pisw exei i axlado tn oura k auto pou ginetai fetos exei ksanaginei apla teleiwsa prwtos ton omilo...auta apo mena apo enan typo pou metraei ta 37 epaggelmatika p exete apo tis arxes tou 60 p arxise to hmiepaggelmatiko....kalh synexeia...:D

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου