Η ...DREAM TEAM MAΣ!

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα ψηφοφορία του Sport24 δημοσιεύτηκε πριν λίγες ώρες ,σχετικά με την κορυφαία πεντάδα του Παναθηναϊκού και η ...dream team που βγήκε γεννάει πλούσιες αναμνήσεις!

Η πεντάδα που ψηφίστηκε λοιπόν είναι η ...
1.Δημήτρης Διαμαντίδης 266 ψήφοι
2.Ντέγιαν Μποντίρογκα 234 ψήφοι
3.Φραγκίσκος Αλβέρτης 130 ψήφοι
4.Ντομινίκ Ουίλκινς 116 ψήφοι
5.Μάικ Μπατίστ 154 ψήφοι




Δημήτρης Διαμαντίδης



Γεννημένος τον Μαΐο του 1980 στην Καστοριά, πήγε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2004 προερχόμενος από τον Ηρακλή και από τότε αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των "πρασίνων". Μαζί τους έχει κερδίσει τα πάντα.

Δύο τρόπαια Ευρωλίγκας (2007, 2009), 6 πρωταθλήματα Ελλάδας (2005-2010), 5 Κύπελλα, δύο triple crown (2007 και 2009) και πολλές ατομικές διακρίσεις. Το 2007 αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, ενώ την ίδια χρονιά αναδείχθηκε κορυφαίος Έλληνας αθλητής από τους αθλητικούς συντάκτες της χώρας μας και κορυφαίος καλαθοσφαιριστής στην Ευρώπη! Διάκριση που έχει σημειώσει μόνο ο Νίκος Γκάλης το 10987. Από το 2005 ως το και το 2009 αναδεικνυόταν διαρκώς καλύτερος αμυντικός της Ευρωλίγκας.

Η πιο μεγάλη στιγμή του, ωστόσο, ήταν όταν διαδέχθηκε τον Φραγκίσκο Αλβέρτη ως η νέα σημαία του Παναθηναϊκού. Η έπαρσή του στον πράσινο ιστό έγινε το 2009, όταν σήκωσε μαζί με τον "Φράνκι" το τρόπαιο της Ευρωλίγκας, που κέρδισε η ομάδα στο Βερολίνο. Από τότε είναι ο πιο λατρεμένος παίκτης των φίλων του Παναθηναϊκού, κάτι που φάνηκε και στην ψηφοφορία του Sport24.gr: τον ψήφισαν 266 από τους 286 που διάλεξαν πεντάδα για τους "πράσινους".



Ντέγιαν Μποντιρόγκα


Η μοίρα ήθελε τον Ντέγιαν Μποντίρογκα να γράψει ιστορία με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Διότι στην Ελλάδα δεν ήρθε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1998, όταν υπέγραψε το πλουσιοπάροχο συμβόλαιό του με τους "πράσινους". Τον είχε φέρει επτά χρόνια νωρίτερα, το 1991, ο αείμνηστος Κρέζιμιρ Τσόσιτς, που είχε δει το σπάνιο ταλέντο του στη Ζαντάρ και προσπάθησε να βρει θέση γι' αυτόν πρώτα στην ΑΕΚ, όπου δούλευε τότε, και μετά στον Ολυμπιακό. Αμφότεροι του πρότειναν συμβόλαιο, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έπαιρνε την ελληνική υπηκοότητα. Αυτός αρνήθηκε, έφυγε για την Ιταλία και χάραξε τον δικό του δρόμο που τον έφερε εν τέλει στον Παναθηναϊκό.

Μετά από μια σπουδαία καριέρα σε Τριέστε, Μιλάνο και Ρεάλ Μαδρίτης, ο Μποντίρογκα φόρεσε το 1998 τη φανέλα με το "τριφύλλι" με μοναδική αποστολή να σταθεροποιήσει την ομάδα, που μόλις της προηγούμενη χρονιά είχε πάρει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 14 χρόνια, στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης. Πράγμα που το κατάφερε και με το παραπάνω.

Επί των ημερών του (1998-2002) και με προπονητές πρώτα τον Σούμπτοτιτς και μετά τον Ομπράντοβιτς, ο Παναθηναϊκός κέρδισε τρία πρωταθλήματα Ελλάδας και δύο τρόπαια Ευρωλίγκας, το 2000 στη Θεσσαλονίκη και το 2002 στην Μπολόνια, όπου αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ φορ. Το 1999 είχε αναδειχθεί πολυτιμότερος παίκτης και του ελληνικού πρωταθλήματος. Όλα αυτά του έδωσαν ξεχωριστή θέση στην καρδιά των φίλων του Παναθηναϊκού, ώστε κάθε φορά που επισκέπτεται το ΟΑΚΑ από τότε, να τυγχάνει πρωτοφανούς αποθέωσης.

Φραγκίσκος Αλβέρτης


Ο Παύλος Γιαννακόπουλος αναγκάστηκε να διαλύσει στην ουσία την ομάδα πόλο του Παναθηναϊκού στέλνοντας το καλοκαίρι του 1990 στη Γλυφάδα τον κορυφαίο πολίστα της, Δημήτρη Σελετόπουλο, για πάρει τον 16χρονο τότε Φραγκίσκο Αλβέρτη, όμως, όπως αποδείχθηκε, άξιζε τον κόπο εκείνη η θυσία. Διότι εκείνος ο ψιλόλιγνος πιτσιρικάς έμελλε να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε σημαία του μπασκετικού Παναθηναϊκού και ως μία από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι το 2008 ειδική επιτροπή της Ευρωλίγκας τον περιέλαβε στις 50 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στο μπάσκετ της Ευρώπης τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο Αλβέρτης έχει συνδεθεί με τη σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού. Θα έλεγε κανείς πως είναι η ίδια η ιστορία της. Από το 1990 που υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιό του ως το 2009 όταν αποφάσισε να κρεμάσει τη φανέλα του εν χορδαίς και οργάνοις, έζησε όλες τις φάσεις της. Από τη μιζέρια των πρώτων χρόνων, στο αγωνιώδες... κυνηγητό του Ολυμπιακού, που την πενταετία '93'-97 κυριαρχούσε. Και από το τέλος των "πέτρινων" χρόνων στο τέλος του 20ου αιώνα, στην καθιέρωση της πρώτης δεκαετίας του 2000, οπότε ο Παναθηναϊκός καταξιώθηκε ως η κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα.

Ως παίκτης και στη συνέχεια ως αρχηγός του Παναθηναϊκού ο Αλβέρτης σήκωσε 5 κούπες Ευρωλίγκας, 11 πρωταθλήματα Ελλάδας και 8 Κύπελλα. Μόνο το περσινό πρωτάθλημα του ξέφυγε, πολύ απλά διότι είχε σταματήσει το μπάσκετ...




Ντομινίκ Ουίλκινς


"Ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του αθλητή Ντομινίκ Ουίλκινς". Με αυτές τις λίγες λέξεις ο Παναθηναϊκός είχε κάνει γνωστή το καλοκαίρι του 1995 την πιο μεγάλη μεταγραφή καλαθοσφαιριστή που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Μεγάλοι παίκτες ήρθαν και έρχονται κατά καιρούς στις ελληνικές ομάδες αρκετοί, με καριέρα λαμπρή και όνομα αξιοσέβαστο. Όμως ο Ντομινίκ ήταν ήδη ένας ζωντανός θρύλος του ΝΒΑ όταν ήρθε στη χώρα μας.

Ηγέτης των εξαιρετικών Ατλάντα Χοκς της δεκαετίας του '80, υπήρξε αν όχι ο μόνος, από τους ελάχιστους παίκτες που μπορούσαν να κοιτάξουν στα μάτια τον μεγάλο Μάικλ Τζόρνταν στην ακμή του. Οι μονομαχίες τους στα all star games και τους διαγωνισμούς καρφωμάτων, άλλωστε, έχουν περάσει στην ιστορία. Πρώτος σκόρερ και μέλος της καλύτερης πεντάδας του ΝΒΑ το 1986, έπαιξε σε 9 all star games και ήταν ένας από τους πιο λαμπρούς σούπερ σταρ του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο.

Στην Ελλάδα ο Ντομινίκ ήρθε σε ελαφρώς προχωρημένη ηλικία (35 ετών), όμως η αδιαμφισβήτητη κλάση του ήταν αρκετή για να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης. Με αυτόν πρωταγωνιστή οι "πράσινοι" έγιναν το 1996 η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο της Ευρωλίγκα και αυτό από μόνο του ήταν αρκετό για να χαρίσει στον Ουίλκινς ξεχωριστή θέση στις καρδιές των φίλων του "τριφυλλιού". Άσχετα αν καταμεσίς των πλέι οφ την ίδια χρονιά έφυγε μη μπορώντας να αντέξει τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να χάσει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό.

Μάικ Μπατίστ 


Η καριέρα του Μάικ Μπατίστ δεν προμήνυε μεγάλα πράγματα όταν αποφοιτούσε από το κολέγιο Αριζόνα Στέιτ το 2000. Δεν επελέγη στο ντραφτ του ΝΒΑ, πέρασε στη συνέχεια δύο χρόνια σε μικρομεσαίες ευρωπαϊκές ομάδες (Σαρλερουά, Μπιέλα), κατάφερε εν τέλει να παίξει στο ΝΒΑ με τους Μέμφις Γκρίζλις χωρίς να κάνει κάτι που σπουδαίο, μέχρι που ο δρόμος του διασταυρώθηκε με αυτόν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Ο Ζοτς τον πήρε το καλοκαίρι του 2003 στον Παναθηναϊκό ως ένα "τριάρι" που θα μπορούσε να παίξει και "τεσσάρι". Επτά χρόνια αργότερα ο Μάικ Μπατίστ θεωρείται από τους καλύτερους σέντερ που αγωνίζονται στα ευρωπαϊκά γήπεδα, έχοντας αποδείξει σε αυτό το διάστημα δύο πράγματα: α) πως είναι μεγάλος δουλευταράς και αθλητής που έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στις ανάγκες της ομάδας και β) πως είναι νικητής.

Δεν θα επέμενε ο Ομπράντοβιτς τόσο πολύ σε αυτόν, αν ίσχυε το αντίθετο. Ούτε και ο Παναθηναϊκός θα είχε γίνει κυρίαρχος. Διότι (και) με τον Μπατίστ στη σύνθεσή τους οι "πράσινοι" κέρδισαν 2 τρόπαια Ευρωλίγκας, 7 πρωταθλήματα Ελλάδας και 5 κύπελλα. Το 2007 και το 2009 δε Παναθηναϊκός και Μπατίστ πέτυχαν το triple crown.

Ο Μπατίστ, που κοντεύει πια να γίνει Έλληνας, απέδειξε και κάτι άλλο. Ότι είναι ευγνώμων. Και έχοντας αναγνωρίσει πόσο ψηλά εκτόξευσαν την καριέρα του ο Παναθηναϊκός και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ουδέποτε σκέφτηκε να φύγει, παρόλο που κατά καιρούς είχε σπουδαίες προτάσεις από ευρωπαϊκές ομάδες. Γι' αυτό ο κόσμος τον λατρεύει.





Σχόλια